Recept afdrukken
No ratings yet

Opgeblazen pudding uit de Kempen

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng ¾ liter melk aan de kook.
  • Los de suiker en de rijstgriesmeel in de rest van de melk op en voeg dit al roerend aan de kokende melk toe.
  • Laat dit goed doorkoken en roer er dan één voor één de eigelen door.
  • Klop het eiwit tot sneeuw en meng die door de pudding.
  • Beboter een vuurvaste schotel, bestrooi de oppervlakte met suiker en vul de schotel met de samenstelling.
  • Plaats de schotel 20 minuten in een op 150°C voorverwarmde oven.
  • Bestrooi de pudding na de baktijd met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hart met aardbeien

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de versiering:

Bereidingswijze

  • Klop de eidooiers met de suiker tot een schuimig mengsel.
  • Voeg er de bloem en het bindmiddel bij en schep de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het mengsel.
  • Beboter een hartvormige vorm, bestrooi deze met de bloem en giet het deeg er voorzichtig in.
  • Bak de taart 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Ga, alvorens de taart uit de oven te halen, na of hij inderdaad gaar is ,een in de taart
  • geprikte breinaald moet er droog uitkomen.
  • Stort de taart op een taartrooster en laat hem afkoelen.
  • Klop de room met de vanillesuiker heel stijf.
  • Snijd de taart met een zaagmes of met een elektrisch mes doormidden ,dit gaat
  • gemakkelijker als de taart een dag van tevoren is gebakken.
  • Was de aardbeien, verwijder de steeltjes en snijd de vruchten doormidden.
  • Beleg de ene helft van taart met de slagroom en de halve aardbeien.
  • Bedek dit met de andere helft van de taart en versier met de overige aardbeien en met roosjes slagroom.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde zalm

Recept categorieën: Vis, Zalm
Land van herkomst: België
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwijder het vel van de vis.
  • Snijd het stuk zalm doormidden en verwijder de middengraat en alle zijgraatjes,
  • gebruik voor dit werk eventueel een epileertangetje.
  • Vermeng het zout, de suiker en de peper en wrijf de stukken vis aan alle kanten met dit mengsel in.
  • Maak de dille schoon, hak hem fijn en spreid hem op een vel aluminiumfolie uit.
  • Leg er een stuk zalm op en bedek ook dat met dille.
  • Bedek dit met het tweede stuk zalm en bestrooi ook dat met gehakte dille.
  • Sluit alles in het aluminiumfolie in, leg er een plankje met een gewicht op en zet het 24 uur op een koele plaats.
  • Schraap alvorens te serveren de dille en de kruiden af en snijd de vis in heel dunne
  • plakjes.
  • Geef er citroen, mierikssaus en, naar smaak, een komkommersalade bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemeringeerde appelen

uit de Kempen
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de appelen, snijd ze in stukjes en kook ze in een weinig water met suiker gaar.
  • Plet daarna alles tot moes en voeg er citroensap en eventueel wat suiker aan toe.
  • Schik de appelmoes in een ingeboterde en gesuikerde vuurvaste schotel, giet er het eiwit
  • op en zet de bereiding enige tijd in een hete oven van 180°C, zodat het eiwit karameliseert.
  • Laat de appelmeringue afkoelen en dien hem koud op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gelei van veenbessen en aalbessen

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Saus
Land van herkomst: België
porties: 4 potten van 500 gr

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de bessen en laat ze op een hevig vuur openbarsten.
  • Zeef ze, doe het sap met de suiker in een pan.
  • Breng dit al roerend aan de kook en laat het 5 minuten koken.
  • Ga de vastheid na, schuim af en doe de gelei in potten.

Tips / Opmerkingen

voeg er aan het begin van de kooktijd een staafje kaneel bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Doperwtjes en raapjes met basilicum

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Dop de erwtjes.
  • Schil de raapjes en snijd ze in julienne.
  • Pel de uitjes en laat ze in de warme vetstof langzaam zacht worden.
  • Voeg er de doperwtjes en de raapjes bij, leng aan met 1 dl wateren kruid naar smaak.
  • Bestrooi met de suiker, voeg het kruidentuiltje toe, dek de pan af en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Ga het vloeistofpeil na en giet er zo nodig water bij.
  • Was de basilicumblaadjes, snijd ze fijn en voeg ze aan het einde van de kooktijd bij de groenten.

Tips / Opmerkingen

Serveer dit gerecht bij geroosterd vlees, bijvoorbeeld bij lamskoteletten.
Vegetarisch

Recept afdrukken
No ratings yet

Bavaroise met aardbeien

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de crème:

Voor de aardbeien:

Bereidingswijze

  • Maak dit dessert een dag van tevoren.

Crème:

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
  • Kook de melk met het doormidden gespleten vanillestokje en het zout.
  • Klop de eidooiers met de suiker tot een schuimig mengsel.
  • Giet de melk hierover en laat het al roerend dikken zonder te laten koken.
  • Neem de pan van het vuur als de crème aan de lepel blijft kleven.
  • Wring de blaadjes gelatine uit, roer ze één voor één door de warme crème en meng alles goed onder elkaar.
  • Laat de crème nu afkoelen.
  • Roer af en toe, maar laat de crème niet stollen.
  • Maak de aardbeien schoon en bewaar 250 gr voor de versiering.
  • Snijd 300 gr aardbeien in vieren en overgiet ze met de kirsch of met de likeur.
  • Bestrooi ze met 30 gr suiker en besprenkel met het citroensap.
  • Mix de rest van de aardbeien en vermeng ze met 50 gr suiker om de fondue te maken.
  • Verwarm dit langzaam en roer om de suiker goed op te lossen.
  • Laat het dan afkoelen en zet het op een koele plaats.
  • Klop de helft van de room stijf, bewaar de rest voor de eindversiering.
  • Schep de slagroom door de crème en voeg er de in de suiker en de kirsch
  • gemacereerde aardbeienstukjes en de grofgehakte pistaches bij.
  • Giet alles in een recipiënt met de inhoud van ± 1½ liter gieten en zet het tot de volgende dag op een koele plaats.
  • Dompel de recipiënt dan eerst even in warm water en stort de bavaroise.
  • Klop de rest van de room samen met de vanillesuiker stijf en bedek de bavaroise ermee.
  • Plak de bitterkoekjes tegen de zijkanten.
  • Versier de bovenkant met de bewaarde halve aardbeien en overgiet het geheel met de fondue.

Tips / Opmerkingen

Serveer de bavaroise goed koud.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gekarameliseerde witlof

AllerHande december 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Witlof in smalle parten snijden.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag boter verhitten en witlof ca. 3 minuten bakken.
  • Zout, peper en suiker en eventueel wat water toevoegen en witlof op hoog vuur nog ca. 3 minuten roerbakken tot groente beetgaar en lichtbruin is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Flensjes met gekaramelliseerde rode ui en geitenkaas

AllerHande september 2000
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pannenkoeken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien pellen en in dunne ringen snijden.
  • Geitenkaas in kleine stukjes verdelen en in kom doen.
  • Magere spekreepjes in koekenpan met anti-aanbaklaag in ca. 5 minuten zachtjes uitbakken.
  • Spek uit koekenpan scheppen en op keukenpapier laten uitlekken.
  • In koekenpan in spekvet uienringen, suiker en balsamicoazijn 15 à 20 minuten zachtjes bakken tot ui zacht en gekaramelliseerd is.
  • 4 Takjes tijm voor garnering apart houden en blaadjes van rest van takjes halen en met peterselie fijnhakken.
  • Bloem en zout in grote kom zeven.
  • In midden van bloem een kuiltje maken, hierin eieren breken en helft van melk schenken, met garde tot glad beslag roeren.
  • Rest van melk door beslag roeren.
  • In koekenpan met anti-aanbaklaag 5 g boter verhitten en met 1/8 deel van beslag flensje in 2 à 3 minuten aan beide zijden goudbruin bakken.
  • Flensje onder aluminiumfolie warmhouden en op zelfde wijze overige flensjes bereiden.
  • Geitenkaas, spekjes, gekaramelliseerde ui en fijngehakte kruiden over flensjes verdelen en flensjes oprollen.
  • Flensjes over 4 borden verdelen en garneren met takjes tijm.

Tips / Opmerkingen

Lekker met groene salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Flan van peer

AllerHande september 2002
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C .
  • Boter en suiker in beslagkom met handmixer romig kloppen.
  • Bloem erdoor mengen.
  • Al mixend een voor een eieren toevoegen, tot smeuïg deeg ontstaat.
  • Springvorm invetten, deeg over bodem uitstrijken.
  • Peer schillen, in kwarten snijden en klokhuis verwijderen.
  • Peerparten in lengte elk in 3 schijven snijden.
  • Dunne peerpartjes in vorm van zon op deeg leggen: met smalle deel in het midden.
  • Peer stevig aandrukken, zodat deeg hier en daar een beetje uitpuilt.
  • Springvorm in midden van oven schuiven en flan in ca. 30 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Springvorm uit oven nemen.
  • Ovengrill voorverwarmen.
  • 2-3 Eetlepels fijne kristalsuiker over taart strooien.
  • Suikerlaagje in ca. 30 seconden onder hete ovengrill laten karameliseren.
  • Perenflan lauwwarm of op kamertemperatuur serveren.