Recept afdrukken
No ratings yet

Merveilleux

Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: België
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Voor 24 schuimpjes of 12 merveilleux:

Bereidingswijze

  • Maak de kom waarin je de eiwitten gaat kloppen vetvrij door er wat azijn in te druppelen.
  • Wrijf droog met wat keukenpapier.
  • Scheid de eieren zorgvuldig zodat er geen eigeel in het eiwit komt.
  • Zorg er tevens voor dat je eieren op kamertemperatuur zijn.
  • Klop de eiwitten machinaal tot schuim.
  • Voeg er dan pas strooisgewijs de suiker bij en klop tot een stevig schuim.
  • Draai de kom om als test.
  • Blijft het schuim in de kom hangen, dan ben je al goed bezig.
  • Teken op een vel bakpapier cirkels op de gewenste grootte.
  • Hou er rekening mee dat de schuimpjes in volume toenemen.
  • Leg er een ander bakpapier over dit sjabloon.
  • Nu kan je perfect zien hoe groot je de schuimpjes moet spuiten.
  • Leg beide papieren op een bakplaat.
  • Neem een spuitzak met een effen spuitmondje (doorsnede 10mm) en vul deze voor 2/3.
  • Draai de spuitzak aan en spuit de merveilleux.
  • Duw zacht op de spuitzak en eindig met een snelle cirkelbeweging.
  • Haal het sjabloon-papier weg en schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven op 90°C.
  • Laat de schuimpjes 2 tot 3 uren drogen.
  • De schuimpjes zijn klaar als ze gemakkelijk van het bakpapier loskomen en krokant breken.
  • Leg de afgekoelde schuimpjes open op een platte schotel.
  • Klop intussen de slagroom luchtig, maar niet te vast, met de poedersuiker.
  • Vul een spuitzak met een groot getand spuitmondjemet de slagroom.
  • Spuit een flinke toef slagroom op de schuimpjes en zet er een ander schuimpje als hoedje er op.
  • Zorg dat alle hoedjes mooi recht staan en zet de schotel met schuimpjes een uurtje in de vriezer.
  • Schraap intussen met een dunschiller chocoladeschilfers van een blok chocolade of gebruik kant-en-klare chocoladeschilfers.
  • Haal de opgesteven gebakjes uit de vriezer en maskeer elk gebakje langs de zijkanten en de bovenkant.
  • Rol ze meteen in de chocoladeschilfers en plaats ze in presentatiepapiertjes.
  • Spuit er een mooie toef slagroom op en werk af met een uitgelekt Marasquino-kers.
  • Bewaar de merveilleux tot het laatste moment in de koelkast.
  • Haal ze er pas uit als je gasten al aan tafel zitten

Tips / Opmerkingen

Meringue of schuim lukt het best met eiwit dat al wat 'rijper' is. Gebruik dus geen kakelverse eieren voor dit recept.
Zorg ervoor dat de slagroom steeds zo koud mogelijk is. Zet hem zeker tijdig in de koelkast. Ook het materiaal waarmee je de slagroom zal kloppen mag altijd vooraf in de koelkast zodat alles goed koud heeft.

Recept afdrukken
No ratings yet

Shortbread

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Schotland
porties: 12 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 150°c
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Klop in een kom de boter met 50 g suiker in 5 min. licht en romig.
  • Klop de bloem er in gedeelten door tot een stevig deeg ontstaat.
  • Maak er een bal van.
  • Bestuif het werkvlak met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap met een doorsnede van ca. 20 cm.
  • Leg de deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd hem in 12 punten.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het shortbread in ca. 35 min. goudbruin en gaar.
  • Neem de bakplaat uit de oven en bestrooi de koek met de resterende suiker.
  • Laat de koek op de bakplaat afkoelen.
  • Breek het shortbread in punten en serveer ze op een schaal.

Tips / Opmerkingen

Shortbread is kruimelig Schots biscuit met een volle botersmaak.
Iedere Schotse familie heeft zijn eigen recept.
Sommigen rollen het deeg dun uit, anderen maken er langwerpige koekjes van.
Dit is een ronde variant in koekpunten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pavlova met aardbeien

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 150°c Teken op een stuk bakpapier een cirkel met een doorsnede van ca. 20 cm en leg dit op de bakplaat.
  • Splits de eieren en klop in een goed schone kom de eiwitten met 1tl citroensap stijf. Voeg al kloppend de suiker lepel voor lepel toe en klop tot het eiwit weer heel stijf is.
  • Klop de maizena door de eiwitten.
  • Lepel het schuim in de cirkel en duw met een lepel als het ware de rand omhoog. Schuif de bakplaat onder in de oven en bak het schuim 1 uur.
  • Zet de oven uit en laat de pavlova in de oven afkoelen.
  • Bereiden
  • Maak de aardbeien schoon en snijd ze in dunne plakjes, druppel er de resterende½ tl citroensap over.
  • Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf.
  • Leg de pavlova op een schaal en schep de slagroom in de holte.
  • Strooi de plakjes aardbei over de slagroom.
  • Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees over de aardbeien.
  • Serveer direct.

Tips / Opmerkingen

Dit nagerecht is een ode aan de Russische danseres Anna Pavlova.
Zowel Australië als Nieuw-Zeeland beweert dat het recept daar is bedacht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mousse met koffie

Recept categorieën: Dessert
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schud de kaas over in de beker van de mixer.
  • Doe er het opgeloste koffiepoeder en de suiker bij.
  • Stevig kloppen.
  • Het eiwit tot vaste sneeuw slaan.
  • Voeg daar de kaas bij.
  • Vul er individuele bekertjes mee.
  • Versier elk daarvan met een koffieboon en zet 2 uren in de koelkast

Recept afdrukken
No ratings yet

Gesouffleerde omelet met jam

Recept categorieën: Dessert, Ei
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Scheid de eiwitten van de eierdooiers en klop deze met de suiker en de vanillesuiker.
  • Klop de eiwitten met ½ koffielepel tot sneeuw.
  • Werk dooiers eiwitten voorzichtig dooreen, zonder het laatste te breken.
  • Verwarm het grilleergedeelte van de oven.
  • Verwarm de boter in een grote pan en doe er de mousse van de eieren in.
  • Laat enkele ogenblikken op hoog vuur staan, daarna 1 of 2 minuten op klein vuur.
  • Strooi de jam op de eieren en zet de pan onmiddellijk in de oven, onder het grilleergedeelte.
  • De warmte mag niet te hoog zijn, de mousse mag niet verbranden.
  • Duurtijd: hoogstens 3 tot 4 minuten,
  • Neem de pan uit de oven, schuif de omelet op een schotel en dien onmiddellijk op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Engelse crème

Recept categorieën: Dessert
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In een grote kom eierdooiers en suiker vermengen.
  • Goed kloppen tot een schuimende massa.
  • Kook de melk.
  • Schud de mousse langzaam bij de kokende melk en roer voortdurend om.
  • Voeg het extract er bij.
  • Laat de crème aandikken op een klein vlammetje.
  • Doof het vuur, zodra het kookpunt bereikt is.
  • Lauw of warm opdienen met sneden van 4/4-koek, of zandtaartjes, boudoirs, cigarettes-russes....
  • Deze crème kan ook dienen om een droge cake te versieren.
  • Strooi er dan chocolade-korrels over.

Tips / Opmerkingen

Mocht de crème schiften, dan kunt u ze nog goed krijgen door ze ongeveer 2 uren te laten afkoelen en ze dan te bewerken met een eierklopper of met de klopper van de mixer, op maximum snelheid(2).

Recept afdrukken
No ratings yet

Opgeblazen pudding uit de Kempen

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng ¾ liter melk aan de kook.
  • Los de suiker en de rijstgriesmeel in de rest van de melk op en voeg dit al roerend aan de kokende melk toe.
  • Laat dit goed doorkoken en roer er dan één voor één de eigelen door.
  • Klop het eiwit tot sneeuw en meng die door de pudding.
  • Beboter een vuurvaste schotel, bestrooi de oppervlakte met suiker en vul de schotel met de samenstelling.
  • Plaats de schotel 20 minuten in een op 150°C voorverwarmde oven.
  • Bestrooi de pudding na de baktijd met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hart met aardbeien

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de versiering:

Bereidingswijze

  • Klop de eidooiers met de suiker tot een schuimig mengsel.
  • Voeg er de bloem en het bindmiddel bij en schep de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het mengsel.
  • Beboter een hartvormige vorm, bestrooi deze met de bloem en giet het deeg er voorzichtig in.
  • Bak de taart 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Ga, alvorens de taart uit de oven te halen, na of hij inderdaad gaar is ,een in de taart
  • geprikte breinaald moet er droog uitkomen.
  • Stort de taart op een taartrooster en laat hem afkoelen.
  • Klop de room met de vanillesuiker heel stijf.
  • Snijd de taart met een zaagmes of met een elektrisch mes doormidden ,dit gaat
  • gemakkelijker als de taart een dag van tevoren is gebakken.
  • Was de aardbeien, verwijder de steeltjes en snijd de vruchten doormidden.
  • Beleg de ene helft van taart met de slagroom en de halve aardbeien.
  • Bedek dit met de andere helft van de taart en versier met de overige aardbeien en met roosjes slagroom.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde zalm

Recept categorieën: Vis, Zalm
Land van herkomst: België
porties: 8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwijder het vel van de vis.
  • Snijd het stuk zalm doormidden en verwijder de middengraat en alle zijgraatjes,
  • gebruik voor dit werk eventueel een epileertangetje.
  • Vermeng het zout, de suiker en de peper en wrijf de stukken vis aan alle kanten met dit mengsel in.
  • Maak de dille schoon, hak hem fijn en spreid hem op een vel aluminiumfolie uit.
  • Leg er een stuk zalm op en bedek ook dat met dille.
  • Bedek dit met het tweede stuk zalm en bestrooi ook dat met gehakte dille.
  • Sluit alles in het aluminiumfolie in, leg er een plankje met een gewicht op en zet het 24 uur op een koele plaats.
  • Schraap alvorens te serveren de dille en de kruiden af en snijd de vis in heel dunne
  • plakjes.
  • Geef er citroen, mierikssaus en, naar smaak, een komkommersalade bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemeringeerde appelen

uit de Kempen
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de appelen, snijd ze in stukjes en kook ze in een weinig water met suiker gaar.
  • Plet daarna alles tot moes en voeg er citroensap en eventueel wat suiker aan toe.
  • Schik de appelmoes in een ingeboterde en gesuikerde vuurvaste schotel, giet er het eiwit
  • op en zet de bereiding enige tijd in een hete oven van 180°C, zodat het eiwit karameliseert.
  • Laat de appelmeringue afkoelen en dien hem koud op.