Recept afdrukken
No ratings yet

Paksoisalade

Recept categorieën: Groenten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Was de paksoi, snijd van de onderkant van de stelen iets af en snijd de groente in ragdunne reepjes.
  • Snijd de paprika in blokjes en de ontvelde (tros)tomaten in stukjes.
  • Meng de groenten.
  • Klop de dressing van de ingrediënten.
  • Meng dit door de groenten en zet de salade afgedekt 1 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de pitten of noten.

Tips / Opmerkingen

Info:

Paksoi is een Aziatische bladkoolsoort die begin jaren tachtig in Nederland is geïntroduceerd. Er bestond destijds een grote vraag naar de groente bij de Indonesische, Surinaamse en Aziatische bevolkingsgroepen in Nederland.
Paksoi is van oorsprong afkomstig uit China en Oost-Azië en via emigratie van Chinezen over de hele wereld verspreid.
In Nederland wordt paksoi op kleine schaal verbouwd. De teelt vertoont veel overeenkomsten met die van Chinese kool. Paksoi groeit echter veel sneller: drie weken na het uitplanten van de jonge plantjes kan de groente al worden geoogst.
Paksoi is een hele losse bladkool met vaak niet meer dan 8 of 10 bladeren. De donkergroene bladeren hebben stevige witte stelen en een duidelijke nerf. De bladeren vormen geen hart, maar groeien op verschillende hoogten aan de stengel. De plant kan kort en buikig zijn of halflang tot lang van vorm. De bladstelen kunnen zowel plat als rond zijn en de kleur varieert van grijs-groen tot glanzend donkergroen. Paksoi is het gehele jaar verkrijgbaar.
Let bij aankoop op frisgroen blad met een stevige, gave stengel. Verwijder de wortelvoet (waar de bladeren aan elkaar zitten) en was de stelen en bladeren. Snijd de groente grof (voor koken of roerbakken) of fijn (voor een salade).
Paksoi blijft in de groentelade van de koelkast een week goed. De enigszins zachte en zoete smaak doet aan die van Chinese kool denken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Siamese kip

Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pureer de sjalotjes, knoflook, pinda's, koriander, kerrie, citroenrasp, zout en cayennepeper in een vijzel of keukenmachine.
  • Wrijf de stukken kip met het mengsel in en laat ze minstens 2 uur op een koele plaats marineren.
  • Verhit in een ruime pan de boter, wrijf het grootste deel van de marinade van de kip en bak de kip in de boter in ± 10 minuten rondom bruin.
  • Voeg de kokosmelk, sojasaus en marinade toe.
  • Laat het geheel met de deksel op de pan 30-40 minuten stoven.
  • Neem na ± 25 minuten de deksel van de pan en laat het vocht gedeeltelijk
  • verdampen.
  • Roer de yoghurt erdoor en laat nog ± 10 minuten stoven.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Strooi er de koriander en basilicum over (en eventueel nog wat pinda's).
  • Noot: Kokosmelk: meng 1 kop geraspte kokos (kan ook gedroogde) met 1 kop heet water en pureer dit.
  • Zeef het mengsel en druk het kokospulp goed uit.
  • Er is ook kokosmelk te koop in blikjes en als blok (santen). Los de santen
  • eerst in water op.

Tips / Opmerkingen

Noot: Kokosmelk: meng 1 kop geraspte kokos (kan ook gedroogde) met 1 kop heet water en pureer dit.
Zeef het mengsel en druk het kokospulp goed uit.
Er is ook kokosmelk te koop in blikjes en als blok (santen).
Los de santeneerst in water op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mie met sesamdressing

Recept categorieën: Mie
porties: 8 personen
Auteur: Frans Huits

Bereidingswijze

  • Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing gaar en laat ze afkoelen.
  • Vermeng alle ingrediënten voor de dressing en schep de dressing door de afgekoelde mie.
  • Bestrooi de mie vlak voor het serveren met de sesamzaadjes.

Slanke zalm
Recept afdrukken
No ratings yet

Slanke zalm

Recept categorieën: Vis, Zalm
porties: 1
Auteur: Hetty van Es

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smeer de bodem van een zware ovenschaal in met olie en leg hierin de zalm, met daarover ui en sjalotjes.
  • Voeg peper en zout toe en vervolgens Tabasco en citroensap.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet haar 25 minuten in een oven van 175°C.
  • Voeg, als al het water verdampt is, een beetje warm water toe.
  • Neem het folie van de schaal, voeg tomaten toe en laat alles nog 5 minuten stoven.
  • Garneer het gerecht met plakjes citroen.