Recept afdrukken
No ratings yet

Paksoisalade

Recept categorieën: Groenten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Was de paksoi, snijd van de onderkant van de stelen iets af en snijd de groente in ragdunne reepjes.
  • Snijd de paprika in blokjes en de ontvelde (tros)tomaten in stukjes.
  • Meng de groenten.
  • Klop de dressing van de ingrediënten.
  • Meng dit door de groenten en zet de salade afgedekt 1 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de pitten of noten.

Tips / Opmerkingen

Info:

Paksoi is een Aziatische bladkoolsoort die begin jaren tachtig in Nederland is geïntroduceerd. Er bestond destijds een grote vraag naar de groente bij de Indonesische, Surinaamse en Aziatische bevolkingsgroepen in Nederland.
Paksoi is van oorsprong afkomstig uit China en Oost-Azië en via emigratie van Chinezen over de hele wereld verspreid.
In Nederland wordt paksoi op kleine schaal verbouwd. De teelt vertoont veel overeenkomsten met die van Chinese kool. Paksoi groeit echter veel sneller: drie weken na het uitplanten van de jonge plantjes kan de groente al worden geoogst.
Paksoi is een hele losse bladkool met vaak niet meer dan 8 of 10 bladeren. De donkergroene bladeren hebben stevige witte stelen en een duidelijke nerf. De bladeren vormen geen hart, maar groeien op verschillende hoogten aan de stengel. De plant kan kort en buikig zijn of halflang tot lang van vorm. De bladstelen kunnen zowel plat als rond zijn en de kleur varieert van grijs-groen tot glanzend donkergroen. Paksoi is het gehele jaar verkrijgbaar.
Let bij aankoop op frisgroen blad met een stevige, gave stengel. Verwijder de wortelvoet (waar de bladeren aan elkaar zitten) en was de stelen en bladeren. Snijd de groente grof (voor koken of roerbakken) of fijn (voor een salade).
Paksoi blijft in de groentelade van de koelkast een week goed. De enigszins zachte en zoete smaak doet aan die van Chinese kool denken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Engelse zoetzure ribbetjes

Recept categorieën: Varkensvlees
porties: 4

Bereidingswijze

  • Vermeng de bloem met het kruidenzout en de peper en wentel er de ribbetjes in.
  • Bruin het vlees in de olie en haal het uit de pan.
  • Voeg de uien toe en bak ze goudbruin.
  • Leg de ribbetjes op de uien.
  • Vermeng het water, de bruine suiker, de ketchup, azijn, knoflook en laurier en giet dit over de ribbetjes.
  • Doe een deksel op de pan en bak 2 1/2 uur in de op 190°C voorverwarmde oven.
  • Verwijder voor het serveren de laurierbladen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Balgan

Gevulde aubergines
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Leg de aubergines met de gesneden kant omhoog in een braadslee.
  • Giet het water erbij, voeg de laurier toe en dek de slee stijf af met aluminiumfolie.
  • Pocheer de aubergines 25 minuten in een op 160 °C voorverwarmde oven, of tot ze gaar zijn.
  • Smelt de ghee in een pan met dikke bodem. Voeg ui en knoflook toe en fruit
  • ze op een laag vuur in 4-5 minuten zacht. Kneus het korianderzaad iets en
  • voeg toe met chilipoeder, lavaszaad en zout. Roer goed en bak de ingrediënten nog 2-3 minuten.
  • Haal de gepocheerde aubergines uit de pan en dep ze droog met keukenpapier. Hol ze tot vlak op de schil uit met een scherpe theelepel. Prak
  • het vruchtvlees, voeg dit aan het specerijmengsel toe en roerbak de puree 2-3
  • minuten.
  • Grilleer de uitgeholde aubergines 5 minuten tot ze mooi droog zijn en vul ze
  • met het gekruide mengsel. Schik ze op een warme schotel, garneer met
  • koriander en pepers en dien op.
  • Noot: Gebruik voor dit recept liever langwerpige en geen ronde aubergines.
  • Neem, zoals voor alle aubergineschotels, ook hier stevige en rijpe
  • exemplaren.

Tips / Opmerkingen

Noot: Gebruik voor dit recept liever langwerpige en geen ronde aubergines.
Neem, zoals voor alle aubergineschotels, ook hier stevige en rijpe
exemplaren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gobi mussalum

Aardappel-bloemkoolcurry
Recept categorieën: Curry's, Groenten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes van 3 cm.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en gooi dikke stelen weg.
  • Kook aardappelen en bloemkool apart in kokend, gezouten water in 5-10 minuten beetgaar.
  • Smelt intussen de ghee in een grote pan met dikke bodem en bak ui, knoflook en gember op een laag vuur in 4-5 minuten zacht.
  • Voeg koriander en zwart uiezaad toe en bak nog 30 seconden.
  • Voeg dan kurkuma, chilipoeder, zwarte peper en 1 theelepel zout toe, roer goed om en bak nog 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor.
  • Laat de aardappelen en bloemkool uitlekken; bewaar wat water van de bloemkool.
  • Voeg aardappelen en bloemkool aan de pan toe en schud zachtjes om met de specerijen.
  • Voeg wat bloemkoolwater toe als de curry te droog is.
  • Laat 5-6 minuten stoven tot de groenten gaar zijn, bestrooi met garam masala en kook nog 1 minuut.

Tips / Opmerkingen

Variatie:

Bak voor een natte curry de aardappelen 1 minuut in de ghee en zet even apart. Bak de specerijen en doe de aardappelen terug met 6 dl water. Stoof 10 minuten en voeg dan de bloemkool toe. Stoof verder tot de groenten gaar zijn en de saus lobbig is. Roer de garam masala erdoor en serveer de curry warm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mattar panir 2

Indiase erwtencurry
Recept categorieën: Curry's
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de ghee of de olie en fruit de uien en de knoflook hierin licht aan.
  • Voeg de gemberwortel toe en schep alles goed om.
  • Doe er vervolgens het korianderpoeder, de komijn, de kurkuma, het chilipoeder en de stukjes tomaat bij en blijf roeren tot de stukjes tomaat uit elkaar vallen.
  • Neem de pan van het vuur en verwijder zoveel mogelijk olie.
  • Voeg de panir, de doperwtjes en zout toe, schep om en laat zachtjes pruttelen tot de doperwten zacht zijn.
  • Roer er vlak voor het serveren de garam masala door en bestrooi met het korianderblad.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gewone Poolse runderlappen

Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: Polen
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Maak het vlees met keukenpapier zo droog mogelijk en bestrooi het met bloem.
  • Bak het vlees in de hete boter om en om bruin en neem het daarna uit de pan.
  • Fruit de uien en de knoflook licht aan en schep er het paprikapoeder door.
  • Leg het vlees weer in de pan en strooi er zout over.
  • Giet er zoveel water bij dat het vlees net niet onder staat en laat het 1 1/2-2 uur zachtjes sudderen.
  • Roer de tomatenpuree met de yoghurt glad.
  • Leg het vlees op een schaal, roer het yoghurtmengsel door het stoofvocht, warm nog even door en schenk de saus daarna over het vlees.

Zoetzure Groenten Met Biefstuk
Recept afdrukken
No ratings yet

Zoetzure groenten met biefstuk

Recept categorieën: Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Verhit in een wok 1 eetlepel olie en bak hierin al omscheppend 2 fijngehakte teentjes knoflook en 150 gr gepelde sjalotten 5 minuten.
  • Voeg 200 gr panklare sperziebonen en 200 gr in stukjes gesneden worteltjes toe en bak die 5 minuten mee.
  • Schenk 1/2 dl kruidenazijn, 4 eetlepels Chinese sojasaus en 1 dl runderbouillon
  • (van tablet) bij de groenten en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg 1 laurierblad, 2 theelepels suiker en wat peper en zout toe.
  • Doe de groenten over op een bord en houd ze warm.
  • Bak 400 gr rundvleesreepjes met 1 theelepel grofgemalen peper en wat zout al omscheppend in 2 eetlepels olie in ± 5 minuten bruin.
  • Voeg de groenten toe en schep goed om.
  • Bind de saus met met wat water aangelengde maïzena.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lemper

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Was de rijst en laat hem uitlekken.
  • Doe de rijst in een pan, giet het water erop en breng het aan de kook.
  • Temper het vuur en laat alles 15 minuten zachtjes koken.
  • Meng 3/4 kop kokosmelk met 1/2 kop water.
  • Laat het mengsel warm worden, maar breng het niet aan de kook en giet het over de rijst.
  • Schep alles goed door elkaar en laat de rijst nog 5-10 minuten koken tot de rijst het kokosmengsel volledig heeft opgenomen.
  • Laat de rijst daarna afkoelen.
  • Strooi wat zout en peper over het vlees en schep alles goed door elkaar.
  • Verhit de olie in een wok en bak er de knoflook en de daoen salam in.
  • Voeg er daarna de koriander, komijn, kurkuma en trassi bij en bak dit goed tot de trassi is opgelost.
  • Doe er dan het vlees bij en laat alles al omscheppend bakken tot het vlees een mooie bruine kleur heeft.
  • Roer er dan de rest van de kokosmelk door en laat alles op zacht vuur pruttelen tot het grootste deel van het vocht is verdampt.
  • Voeg het citroensap toe en doe er naar smaak wat zout en/of peper bij.
  • Laat het gerecht daarna afkoelen.
  • Leg de bananenbladeren op een werkblad uit en schep er een grote lepel rijst op.
  • Spreid de rijst uit tot een laagje van ±1 cm, schep daarop 1 eetlepel van het vleesmengsel en druk de rijst eromheen; de lempers moeten een cilindervorm krijgen.
  • Vouw er daarna het bananenblad om.
  • Leg de pakjes onder een hete grill en laat ze, onder regelmatig keren, ± 15 minuten roosteren.
  • U kunt de lempers ook in een stoompan of op de barbecue warm maken.
  • Laat ze hierna afkoelen en dien ze lauwwarm op.

Tips / Opmerkingen

Als u geen verse bladeren van banaan kunt krijgen, kunt u in plaats daarvan
aluminiumfolie gebruiken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Scampi's met groene noedels

Recept categorieën: Pasta, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit voor de roomsaus in een sauspan 3 eetlepels boter.
  • Voeg 3 eetlepels bloem toe en roer 2 minuten.
  • Voeg 1 theelepel zout, 4 dl melk of lichte room en de helft van de peper toe;
  • breng de saus aan de kook en laat haar dik worden.
  • Leg een deksel op de pan en houd de saus apart.
  • Sauteer de knoflook en de sjalotten in 3 eetlepels boter.
  • Voeg de scampi's toe en sauteer tot ze roze zijn (3-5 minuten).
  • Haal de scampi's eruit en houd ze apart.
  • Voeg de wijn, oregano, zout, bieslook en peper toe en laat dit tot 1/3 inkoken.
  • Voeg dan de roomsaus toe en meng goed.
  • Voeg de scampi's toe en warm alles goed door.
  • Kook de noedels en laat ze uitlekken.
  • Doe ze in borden over en giet er het scampimengsel over.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti met vleessaus

Recept categorieën: Pasta
Land van herkomst: Italië
porties: 4

Bereidingswijze

  • Verhit de olie in een zware pan.
  • Voeg het gehakt, de uien en de knoflook toe en blijf roeren tot het vlees
  • gekleurd is; giet overtollig vet af.
  • Voeg de tomaten, champignons (met het vocht), paprika, peterselie, peper,
  • zout, suiker, basilicum en oregano toe.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur dan laag, doe een deksel op de pan en laat, onder af en toe roeren, 1 uur sudderen.
  • Voeg de wijn toe, doe het deksel weer op de pan en laat, onder af en toe roeren, nog 30 minuten sudderen.
  • Maak de spaghetti klaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Giet de saus over de spaghetti en serveer met Parmezaanse kaas.