Recept afdrukken
No ratings yet

Wodka vanilla granita

Allerhande 2002
Recept categorieën: Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

(Kan dag van tevoren):

  • Vanillestokje in lengte opensnijden en merg eruit schrapen.
  • In pan 5 dl water met suiker, vanillestokje en merg aan de kook brengen.
  • Ca. 5 minuten tegen de kook aan houden en blijven roeren tot alle suiker is opgelost.
  • Pan van vuur nemen en siroop tot kamertemperatuur laten afkoelen.
  • Vanillestokje uit siroop halen en helft van wodka erdoor roeren.
  • Mengsel in lage schaal schenken.
  • Schaal in vriezer zetten.
  • Na 2 uur schaal uit vriezer nemen en lichtbevroren massa met vork doorroeren om ijskristallen los te maken.
  • Schaal in vriezer plaatsen en ijskristallen opnieuw 3 keer losmaken, telkens na 1 uur vriezen, tot sneeuwachtige ijsmassa is ontstaan.
  • Granita kan nu tot gebruik in vriezer worden bewaard.
  • Uur voor serveren vier mooie glazen in vriezer zetten.
  • Frambozen voorzichtig schoonvegen.
  • Steeltjes van basilicum plukken en 4 mooie blaadjes achterhouden voor garnering. Basilicumblaadjes op elkaar leggen en tot sigaartje oprollen.
  • Basilicum met scherp mes in flinterdunne reepjes snijden.
  • Granita uit vriezer nemen.
  • Met vork nogmaals omscheppen en reepjes basilicum erdoor mengen.
  • Glazen uit vriezer nemen en in elk 3 frambozen leggen.
  • Rest van wodka over glazen verdelen.
  • Glazen in laagjes opvullen met wodka-vanillegranita en rest van frambozen.
  • Elk glas garneren met basilicumblaadje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roodfruitmoes met room

Allerhande 2002
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Scandinavië
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fruit voorzichtig in zeef wassen en goed laten uitlekken.
  • Bessen van takjes rissen.
  • Kroontjes van aardbeien verwijderen.
  • In keukenmachine fruit pureren.
  • Boven pan fruitpuree door zeef wrijven (zo dat alleen de pitjes in zeef achterblijven).
  • Suiker erdoor roeren.
  • Puree op zacht vuur aan de kook brengen en suiker al roerende oplossen.
  • In kopje maizena met 1-2 el koud water tot papje roeren en al roerende aan fruitmoes toevoegen. Blijven roeren tot moes licht gebonden is.
  • Moes in 6 hoge coupes of schaaltjes schenken en laten afkoelen.
  • In koelkastt minstens 1 uur door en door koud laten worden.
  • In schenkkan slagroom en vanillesuiker door elkaar roeren.
  • Coupes met moes op buffet zetten en room ernaast zetten. Ieder kan zelf een scheutje room over de fruitmoes schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sla met aardbeien en kaas

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de vinaigrette

voor de salade

Bereidingswijze

  • Doe de sherry of het appelsap, de azijn naar keuze, de honing en de zonnebloemolie in een beker en schud tot de honing of suiker is opgelost en een homogene vinaigrette is ontstaan.
  • Was en droog de sla en pluk ze kleiner.
  • Snijd de gewassen peer met schil (zonder klokhuis) in schijfjes.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
  • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Verbrokkel de kaas.
  • Rangschik de sla, de peer, de aardbeien en de ui op de bordjes.
  • Besprenkel met de vinaigrette en verdeel de kaas erover.
  • Besprenkel met sesamolie of bestrooi met sesamzaadjes.

Tips / Opmerkingen

Een salade die voor liefhebbers van zowel hartig als zoet als voor- of lunchgerecht kan worden geserveerd.
Aardbeien zijn tegenwoordig niet alleen maar 'zomerkoninkjes', maar komen tot eind oktober van de volle grond en tot half december uit de kas bij Gerrit en Trijnie Bronsink, aardbeienkweker van de Aardbeientuin in Oene (vlakbij Apeldoorn). Het grootste deel van de aardbeien komt hier trouwens het hele jaar door uit de kas of wordt beschermd door plastic kapjes, zodat het kwetsbare fruit wordt beschermd tegen wind en regen. De aardbeien van Bronsink (alleen het ras Elsanta) zien er dan ook perfect uit, ruiken verrukkelijk en smaken zoet en sappig. Er wordt niet gespoten, op de meeldauwbestrijding na, de aardbeienplanten gaan schoon de kas in. Deze milieubewust geteelde aardbeien, aardbeienjam, -wijn en -vruchtensap zijn van maandag tot zaterdag aan de Rozenkampweg 18 verkrijgbaar. Op afspraak is een rondleiding mogelijk. Aardbeienkwekers in ons land hebben het de laatste jaren niet zo gemakkelijk. Er komen er steeds meer omdat in het bijzonder paprika-, tomaten- en groentetelers omschakelen naar dit zachte fruit. Gunstig voor de consument, maar minder voor de teler, omdat dit onmiddellijk gevolgen heeft voor de prijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Frambozen met room

Recept categorieën: Dessert, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Beboter een ovenvaste vorm en leg de geurige frambozen erin (niet wassen, frambozen bevatten alleen maar wormpjes van half mei tot half juni als de frambozen in bloei staan; de wormpjes komen van de frambozenkever, die op de bloesem afkomt).
  • Roer de maïzena uit met 2 eetlepels van de melk en breng de rest van de melk met de suiker en het snufje zout aan de kook.
  • Schenk al roerend het maïzenapapje bij de kokende melk en laat de melk binden tot een vla.
  • Splits de eieren in witten en dooiers.
  • Roer de eidooiers uit met iets van de hete vla en schenk dit mengsel vervolgens, van het vuur af, al roerend bij de hete vla.
  • (Laat de vla niet
  • meer koken om schiften te voorkomen).
  • Schenk de vla over de frambozen.
  • Sla de eiwitten met de suiker in een (metalen) kom stijf en leg dit op de vla.
  • Zet de schaal ± 15 minuten in het midden van de oven tot het eiwit goudbruin kleurt.

Tips / Opmerkingen

Frambozengek, een beetje zijn ze dat wel daar in Meyel op de grens van Brabant en Limburg. Hier staat het bedrijf Raspberry-Maxx (www.raspberry-maxx.nl) van Carlo Peters en Henny van Bergeijk, dat ze samen in januari 2004 in het ouderlijke huis van Henny begonnen. Vader Gre had al veel pionierswerk verricht voor de frambozenteelt en nu worden op een perceel van 4,3 hectare, planten en verse frambozen geteeld. In het oogstseizoen (juli t/m eind augustus) kan iedereen elke dag zelf frambozen komen plukken. Er is hiervoor een zelf-pluk-veld aangelegd. Na een instructie kan er naar hartelust frambozen geplukt. De hoeveelheid frambozen wordt na afloop gewogen en afgerekend, e 6,50 per kilogram. Vooraf afspreken is niet noodzakelijk, maar bellen is wel verstandig vanwege het weer. (tel: 077 466 9209).
Aan frambozen worden veel gezondheidsclaims toegeschreven. Zeker is dat 100 gram frambozen 32 kcal levert en redelijk wat kalium, fosfor, calcium en rijk aan ijzer en magnesium bevat. Naast gezond is het een verrukkelijk vruchtje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rood zomerfruit in rode saus

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel.
  • Pers de vrucht uit.
  • Veeg de bramen,frambozen en bosbessen met stukje vochtig keukenpapier schoon. Maak de aardbeien schoon.
  • Halveer 125 g van de aardbeien en schep ze met de bramen, frambozen, bosbessen in een schaal.
  • Schep de geraspte sinaasappelschil erdoor.
  • Wrijf de rest van de aardbeien door een zeef.
  • Breng in een pannetje het sinaasappelsap, de aardbeienpuree, de rode wijn en de geleisuiker aan de kook en laat dit 2 min. koken.
  • Schep de vruchten door de saus en kook ze 1 min. mee.
  • Serveer het dessert warm of laat het afkoelen.
  • Schep het fruit dan wel 1 of 2 keer om.

Tips / Opmerkingen

De smaken van rood zomerfruit komen in deze saus perfect tot hun recht.
Extra feestelijk: serveer er een bol kaneelijs bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Meloensoep met champagnesabayon

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 min
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Soep
Dieët: Vegetarisch
porties: 4
Calorieën: 380kcal
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vanillestokjes ca. 5 min. in heet water weken.
  • Stokjes in lengte opensnijden en zaadjes met mes eruit schrapen.
  • In steelpan 1 dl azijn met 1/3 van vanille, appelstroop, mespunt kardemom en mespunt peper al roerend aan de kook brengen.
  • Op matig vuur in ca. 5 min. inkoken tot siroopdikte.
  • Laten afkoelen.
  • Pitjes uit meloen verwijderen, vruchtvlees in stukken snijden en in keukenmachine doen. 1/2 dl champagne toevoegen en meloen pureren tot gladde soep.
  • Op smaak brengen met citroensap, sinaasappelsap, 1 el honing en 1/3 van vanille. Soep in koelkast in 2-3 uur koud laten worden.
  • In keukenmachine helft van frambozen pureren.
  • Frambozen boven kom door zeef wrijven en 1 dl afmeten. 1 1/2 el azijn, mespunt kardemom, mespunt peper en 1 dl champagne erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met poedersuiker en 1 el honing.
  • Puree in ijsblokjesvorm gieten.
  • In diepvries in 2-3 uur laten bevriezen.
  • Het maken van de sabayon kan ca. 1 uur van tevoren: In (au bain-marie) pan water aan de kook brengen.
  • In inzetpan (of kom) eierdooiers met basterdsuiker, 1/3 van vanille en 125 ml
  • champagne met mixer op lage stand luchtig kloppen.
  • Inzetpan boven kokend water in pan hangen en eimassa al kloppend verwarmen tot mooi gebonden schuimige vla ontstaat.
  • Inzetpan in koud water zetten en massa met mixer opnieuw doorkloppen tot mengsel koud is.
  • In andere kom slagroom lobbig kloppen en luchtig door sabayon spatelen. Afgedekt in koelkast zetten.
  • Met satéstokje op vier borden ter garnering dunne lijntjes specerijensiroop trekken. Blaadjes munt van takjes plukken en in resterende frambozen steken (4 frambozen apart houden).
  • Muntframbozen over borden verdelen.
  • Meloensoep aanvullen met rest van gekoelde champagne voor een sprankelend effect.
  • Framboos onder in vier champagneflûtes leggen.
  • Meloensoep in glazen schenken en met lepel champagnesabayon erop scheppen. Glazen in midden van borden zetten.
  • Frambozenijsblokjes uit vormpjes drukken en op borden leggen.
  • Direct serveren.

Nutrition

Calorieën: 380kcal | koolhydraten: 42g | Eiwit: 4g | Vet: 13g

Recept afdrukken
No ratings yet

Plattekaaspudding met frambozen

Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 6 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Meng het merg met de slagroom.
  • Klop de slagroom met 50 gr basterdsuiker bijna stijf en meng hem met de kwark.
  • Meng de frambozen in een kom met de rest van de suiker en leg het leeggeschraapte vanillestokje erbij, zodat dit extra smaak afgeeft.
  • Knijp de gelatine uit.
  • Verwarm het citroensap in een pannetje, neem de pan van het vuur en los de gelatine in het citroensap op.
  • Meng het citroensap voorzichtig door de roomkwark, schep het kwarkmengsel in de vorm, dek de pudding met plasticfolie af en laat hem in de koelkast in 3 uur opstijven.
  • Dompel de pudding in een bak heet water, snijd de rand van de pudding voorzichtig los, leg er een bord op, keer ze samen en laat de pudding op een schaal glijden.
  • Verwijder het vanillestokje uit de frambozen en schep de frambozen over en naast de pudding.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mousse van frambozenbier

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Week de gelatine in koud water.
  • Doe de eidooiers, de suiker en het bier in een kookpot, zet die op laag vuur ,of au bain-marie en klop tot een gebonden in volume verdubbelde massa is bekomen.
  • Neem de pot van het vuur en voeg er de uitgelekte gelatine bij ,dit moet dadelijk en zo vlug mogelijk gebeuren, de gelatine mag niet meer zichtbaar zijn.
  • Laat de massa in de koelkast afkoelen en roer regelmatig om.
  • Klop de room stijf en spatel die voorzichtig door de afgekoelde sabayon. verdeel het dessert in wijnglazen en zet die in de koelkast.
  • Garneer de glazen met een koekje en frambozen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Met frambozenmousse gevulde flensjes

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de meel in een kom.
  • Voeg de eieren, de geraspte sinaasappelschil, de melk, de suiker en de gesmolten roomboter toe en maak er met een staafmixer een smeuïg beslag van.
  • Bak in een koekenpan zo dun mogelijke flensjes, steeds met een klein klontje boter.
  • Houd de flensjes warm.
  • Houd 100 gr frambozen achter en stoof de rest van de frambozen samen met de bramen even in de roomboter.
  • Voeg het bier toe en laat het een paar minuten zachtjes door stoven.
  • Mix het geheel met een staafmixer of blender tot een mousse.
  • Roer er bijna alle achtergehouden frambozen voorzichtig door; houd een paar frambozen achter voor de garnering.
  • Vul de flesjes met de mousse en drapeer ze op de borden.
  • Garneer met een paar frambozen en wat poedersuiker.

Tips / Opmerkingen

Drink er een gekoeld glas Framboise Boon bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lotte met aardbeien uit het Waasland

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

Bereidingswijze

  • Bereid een visbouillon van de visgraten, de laurier, kruidnagel, wortel, ui, peperkorrels en witte wijn.
  • Vul dit met water aan tot u 1 liter vloeistof bekomt.
  • Laat het vocht op een laag vuurtje minstens 30 minuten trekken en zeef het.
  • Pocheer de vis ± 20 minuten op een zacht vuur in ⅔ van het vocht.
  • Leng de resterende ⅓ visbouillon met de koffieroom aan.
  • Voeg er daarna de roze peperbollen bij en laat alles inkoken.
  • Mix de frambozen met 225 gr aardbeien, zeef dit mengsel en doe het bij de saus.
  • Bind de saus eventueel nog iets met in water aangelengde bloem.
  • Laat voor de presentatie de vis uitlekken en leg hem op een voorverwarmde dienschaal.
  • Giet er wat van de saus over en versier met een streepje fijngehakte peterselie.
  • Schik de tuinkers rond de vis.
  • Leg de halve maantjes aan de buitenkant van de schaal, met telkens een hele aardbei in de halve opening.

Versier de vis op het bord als volgt:

  • Leg langs iedere kant een streepje peterselie.
  • Leg vervolgens langs de ene kant een schep aardbeienpuree en langs de andere kant een schep mousselinesaus, bereid van 5 eieren, een weinig citroensap en 300 grboter.
  • Leg bovenaan een half maantje met een hele aardbei.
  • Leg onderaan links wat tuinkers en rechts enkele in frituurvet bereide Parijse aardappelen.
  • Giet op de lotte nog een schepje saus en strooi er wat peterselie bovenop.

Tips / Opmerkingen

Drink er een glas Dendermondse Benedicta vruchtenwijn bij.