Recept afdrukken
No ratings yet

Plattekaaspudding met frambozen

Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 6 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Meng het merg met de slagroom.
  • Klop de slagroom met 50 gr basterdsuiker bijna stijf en meng hem met de kwark.
  • Meng de frambozen in een kom met de rest van de suiker en leg het leeggeschraapte vanillestokje erbij, zodat dit extra smaak afgeeft.
  • Knijp de gelatine uit.
  • Verwarm het citroensap in een pannetje, neem de pan van het vuur en los de gelatine in het citroensap op.
  • Meng het citroensap voorzichtig door de roomkwark, schep het kwarkmengsel in de vorm, dek de pudding met plasticfolie af en laat hem in de koelkast in 3 uur opstijven.
  • Dompel de pudding in een bak heet water, snijd de rand van de pudding voorzichtig los, leg er een bord op, keer ze samen en laat de pudding op een schaal glijden.
  • Verwijder het vanillestokje uit de frambozen en schep de frambozen over en naast de pudding.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mousse van frambozenbier

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Week de gelatine in koud water.
  • Doe de eidooiers, de suiker en het bier in een kookpot, zet die op laag vuur ,of au bain-marie en klop tot een gebonden in volume verdubbelde massa is bekomen.
  • Neem de pot van het vuur en voeg er de uitgelekte gelatine bij ,dit moet dadelijk en zo vlug mogelijk gebeuren, de gelatine mag niet meer zichtbaar zijn.
  • Laat de massa in de koelkast afkoelen en roer regelmatig om.
  • Klop de room stijf en spatel die voorzichtig door de afgekoelde sabayon. verdeel het dessert in wijnglazen en zet die in de koelkast.
  • Garneer de glazen met een koekje en frambozen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Met frambozenmousse gevulde flensjes

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de meel in een kom.
  • Voeg de eieren, de geraspte sinaasappelschil, de melk, de suiker en de gesmolten roomboter toe en maak er met een staafmixer een smeuïg beslag van.
  • Bak in een koekenpan zo dun mogelijke flensjes, steeds met een klein klontje boter.
  • Houd de flensjes warm.
  • Houd 100 gr frambozen achter en stoof de rest van de frambozen samen met de bramen even in de roomboter.
  • Voeg het bier toe en laat het een paar minuten zachtjes door stoven.
  • Mix het geheel met een staafmixer of blender tot een mousse.
  • Roer er bijna alle achtergehouden frambozen voorzichtig door; houd een paar frambozen achter voor de garnering.
  • Vul de flesjes met de mousse en drapeer ze op de borden.
  • Garneer met een paar frambozen en wat poedersuiker.

Tips / Opmerkingen

Drink er een gekoeld glas Framboise Boon bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lotte met aardbeien uit het Waasland

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

Bereidingswijze

  • Bereid een visbouillon van de visgraten, de laurier, kruidnagel, wortel, ui, peperkorrels en witte wijn.
  • Vul dit met water aan tot u 1 liter vloeistof bekomt.
  • Laat het vocht op een laag vuurtje minstens 30 minuten trekken en zeef het.
  • Pocheer de vis ± 20 minuten op een zacht vuur in ⅔ van het vocht.
  • Leng de resterende ⅓ visbouillon met de koffieroom aan.
  • Voeg er daarna de roze peperbollen bij en laat alles inkoken.
  • Mix de frambozen met 225 gr aardbeien, zeef dit mengsel en doe het bij de saus.
  • Bind de saus eventueel nog iets met in water aangelengde bloem.
  • Laat voor de presentatie de vis uitlekken en leg hem op een voorverwarmde dienschaal.
  • Giet er wat van de saus over en versier met een streepje fijngehakte peterselie.
  • Schik de tuinkers rond de vis.
  • Leg de halve maantjes aan de buitenkant van de schaal, met telkens een hele aardbei in de halve opening.

Versier de vis op het bord als volgt:

  • Leg langs iedere kant een streepje peterselie.
  • Leg vervolgens langs de ene kant een schep aardbeienpuree en langs de andere kant een schep mousselinesaus, bereid van 5 eieren, een weinig citroensap en 300 grboter.
  • Leg bovenaan een half maantje met een hele aardbei.
  • Leg onderaan links wat tuinkers en rechts enkele in frituurvet bereide Parijse aardappelen.
  • Giet op de lotte nog een schepje saus en strooi er wat peterselie bovenop.

Tips / Opmerkingen

Drink er een glas Dendermondse Benedicta vruchtenwijn bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

IJsmousse van frambozen en kriekbier

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng de frambozen met het Kriekbier, het citroensap en de helft van de suiker aan de kook en kook de massa onder flink kloppen met de garde even door.
  • Laat de frambozenpulp afkoelen.
  • Sla de slagroom met de rest van de suiker stijf.
  • Spatel de geslagen room door het frambozenmengsel, als dat koud is.
  • Voeg tenslotte de kirsch toe en laat het ijs in de diepvries opstijven.

Tips / Opmerkingen

In plaats van verse frambozen kunt u ook diepvriesframbozen of zelfs frambozenjam
gebruiken.
In het laatste geval kan de hoeveelheid toegevoegde suiker wel minder.

Recept afdrukken
No ratings yet

Eau de Groseilles

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dranken, Fruit, Koude Dranken
Auteur: W. Bollaan

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pers het vocht uit de vruchten en voeg de helft van het gewicht aan suiker toe.
  • Koken tot er geen schuim meer op komt.
  • Terwijl het nog lauw is in flessen doen of in weckflessen steriliseren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Frambozenlimonade

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De vruchten wassen en ze met water en wijnsteenzuur 24 uur laten staan.
  • De massa door een doek wringen, 2½ kilo suiker toevoegen, tot aan de kook brengen, door een zeef laten lopen en in de flessen doen, die alleen met een neteldoekslapje worden afgesloten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Toetje

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
porties: 1 persoon

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop de bananen schuimig,
  • Voeg het grapefruitsap toe, een pakje diepvries frambozen of iets dergelijks.
  • Doe er de stijfgeslagen room bij en wat zeer fijn gesnipperde amandelen en naar believe wat likeur of rum.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geglaceerde nougatine op frambozencoulis

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de frambozencoulis:

Bereidingswijze

  • Laat het gehakte geconfijte fruit in de kirsch maceren.
  • Los 125 gr suiker in 2 soeplepels water op.
  • Breng dit aan de kook en laat zachtjes verder koken tot de massa amberkleurig wordt.
  • Voeg er dan de geschaafde amandelen aan toe en meng goed.
  • Giet de massa in een geoliede kom, laat afkoelen en mix de gestolde massa tot grove stukjes.
  • Klop de room tot ¾ van de normale slagroomdikte.
  • Klop de eiwitten tot sneeuw terwijl u er geleidelijk de resterende griessuiker,150 gr
  • bijvoegt.
  • Spatel er de grofgehakte stukjes praline en het geconfijte fruit onder en voeg er dan de opgeklopte slagroom aan toe.
  • Leg ofwel 10 ringen, 7 cm diameter en 3 cm diep op een ovenplaat met een ingeolied stuk papier ofwel gebruik een ingeoliede cakevorm ,inh. 1½ liter om die met het bekomen mengsel te vullen.
  • Zet alles 7 uur in de diepvrieskast.
  • Maak voor de frambozencoulis de frambozen in een keukenmachine fijn.
  • Zeef de puree en voeg er de poedersuiker bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chocoladekoekjes met frambozenfondue

Recept categorieën: Chocolade, Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breek de chocolade in kleine stukjes en laat die au bain-marie zachtjes smelten.
  • Meng goed om een gladde crème te bekomen.
  • Bekleed één of meer ovenplaten met aluminiumfolie en maak daarop met behulp van een in de chocolade gedoopt penseel kleine schijfjes van ± 2 mm dikte.
  • Laat ze in de koelkast 10 minuten hard worden.
  • Maak ze dan één na één voorzichtig van het folie los en leg ze weer in de koelkast.
  • Om zeer regelmatige koekjes te bekomen, kunt u vooraf kartonnen rondjes knippen, deze bekleden met het folie en daarop de chocolade uitstrijken.
  • Mix de frambozen ,bewaar enkele exemplaren voor de versiering en haal ze dan door een fijne zeef.
  • Voeg naar smaak suiker toe ,sommige diepvries frambozen zijn reeds gesuikerd.
  • Serveer de chocoladekoekjes met de frambozenfondue.