Wodka vanilla granita
Allerhande 2002
porties: 4 personen
Equipment
ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 150 g kristalsuiker
- 2 dl wodka slijter
- 150 g frambozen
- 12 blaadjes basilicum
Bereidingswijze
(Kan dag van tevoren):
- Vanillestokje in lengte opensnijden en merg eruit schrapen.
- In pan 5 dl water met suiker, vanillestokje en merg aan de kook brengen.
- Ca. 5 minuten tegen de kook aan houden en blijven roeren tot alle suiker is opgelost.
- Pan van vuur nemen en siroop tot kamertemperatuur laten afkoelen.
- Vanillestokje uit siroop halen en helft van wodka erdoor roeren.
- Mengsel in lage schaal schenken.
- Schaal in vriezer zetten.
- Na 2 uur schaal uit vriezer nemen en lichtbevroren massa met vork doorroeren om ijskristallen los te maken.
- Schaal in vriezer plaatsen en ijskristallen opnieuw 3 keer losmaken, telkens na 1 uur vriezen, tot sneeuwachtige ijsmassa is ontstaan.
- Granita kan nu tot gebruik in vriezer worden bewaard.
- Uur voor serveren vier mooie glazen in vriezer zetten.
- Frambozen voorzichtig schoonvegen.
- Steeltjes van basilicum plukken en 4 mooie blaadjes achterhouden voor garnering. Basilicumblaadjes op elkaar leggen en tot sigaartje oprollen.
- Basilicum met scherp mes in flinterdunne reepjes snijden.
- Granita uit vriezer nemen.
- Met vork nogmaals omscheppen en reepjes basilicum erdoor mengen.
- Glazen uit vriezer nemen en in elk 3 frambozen leggen.
- Rest van wodka over glazen verdelen.
- Glazen in laagjes opvullen met wodka-vanillegranita en rest van frambozen.
- Elk glas garneren met basilicumblaadje.