Recept afdrukken
No ratings yet

Groene bonensalade

AllerHande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Haricots verts, peultjes en snijbonen schoonmaken en wassen.
  • Snijbonen schuin in stukjes van ca. 3 cm snijden.
  • Stoneleeks schoonmaken en in dunne ringetjes snijden.
  • In kopje peterselie fijnknippen.
  • Knoflook pellen en met platte kant van mes platdrukken.

Bereiden:

  • In pan ruim water met zout aan de kook brengen.
  • Haricots verts en snijbonen toevoegen en ca. 5 minuten koken.
  • Peultjes toevoegen en alle bonen in nog ca. 3 minuten beetgaar koken.
  • Intussen in steelpan olie, azijn, mosterd en knoflook zachtjes ca. 2 minuten verwarmen.
  • Van vuur af knoflook verwijderen en oliemengsel met garde tot sausje kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Bonen afgieten en overdoen in schaal.
  • Sausje erdoor scheppen.
  • Stoneleeks en peterselie erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vleessalade met kerstomaatjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Salade, Varkensvlees, Voorgerechten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voor Bereiden:

  • Kerstomaatjes wassen en halveren.
  • In kom azijn, mosterd, olie, zout en peper tot sausje kloppen.
  • Tomaatjes erdoor scheppen.
  • Artisjokharten afgieten en halveren.

Bereiden:

  • Frisée schoonmaken, wassen en droogslaan.
  • Frisée op helft van twee borden rangschikken.
  • Tomaatjes en artisjokharten erop leggen.
  • Saus erover sprenkelen.
  • Vleeswaren op andere helft van borden rangschikken.
  • Serveren met toast en boter

Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse balletjes in mosterd dillesaus

Hoofdgerecht,vlees
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Zweden
porties: 4
Auteur: maikel van den berg

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de boter in de koekenpan.
  • Bak hierin de gehaktballetjes op een middelhoog vuur bruin.
  • Schud de pan regelmatig.
  • Voeg de kastanjechampignons toe en bak het gerecht 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Schep alles regelmatig om.
  • Roer de wijn erdoor en stoof het gerecht nog 5 minuten.
  • Roer de mosterd, suiker, dille en room door het gerecht en laat alles op middelhoog vuur warm worden.
  • Breng het gerecht pittig op smaak met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappelrösti, haricots verts en
cranberrycompote.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmterrine met paling

AllerHande 1996
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd10 min
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • Vorm invetten en bekleden met plasticfolie.
  • Helft van plakjes zalm over bodem verdelen.
  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • Intussen paling in stukjes snijden.
  • In kom roomkaas en mosterd door elkaar roeren tot glad mengsel ontstaat.
  • Palingstukjes erdoor roeren.
  • In steelpan 1 eetlepel water verhitten.
  • Gelatine goed uitknijpen en van vuur af in heet water oplossen.
  • Gelatinemengsel al roerend in dun straaltje aan roomkaasmengsel toevoegen.
  • In kom slagroom bijna stijf kloppen.
  • Slagroom door roomkaasmengsel scheppen.
  • Helft van roomkaasmengsel in vorm scheppen.
  • Rest van
  • plakjes zalm erover verdelen.
  • Rest van roomkaasmengsel erop scheppen.
  • Terrine in koelkast afgedekt in ca. 4 uur laten opstijven.

Bereiden:

  • In broodrooster brood roosteren.
  • Met uitsteekvormpje uit elke snee brood 1 rondje steken.
  • Plank op vorm leggen.
  • Samen keren, even schudden en terrine op plank laten glijden.
  • Plasticfolie voorzichtig verwijderen. Terrine in 8 plakken snijden.
  • Op vier borden elk 2 plakken van terrine leggen. Garneren met toefjes dille. Serveren met broodrondjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmterrine met paling

AllerHande 1996
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • Vorm invetten en bekleden met plasticfolie.
  • Helft van plakjes zalm over bodem verdelen.
  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • Intussen paling in stukjes snijden.
  • In kom roomkaas en mosterd door elkaar roeren tot glad mengsel ontstaat.
  • Palingstukjes erdoor roeren.
  • In steelpan 1 eetlepel water verhitten.
  • Gelatine goed uitknijpen en van vuur af in heet water oplossen.
  • Gelatinemengsel al roerend in dun straaltje aan roomkaasmengsel toevoegen.
  • In kom slagroom bijna stijf kloppen.
  • Slagroom door roomkaasmengsel scheppen.
  • Helft van roomkaasmengsel in vorm scheppen.
  • Rest van
  • plakjes zalm erover verdelen.
  • Rest van roomkaasmengsel erop scheppen.
  • Terrine in koelkast afgedekt in ca. 4 uur laten opstijven.

Bereiden:

  • In broodrooster brood roosteren.
  • Met uitsteekvormpje uit elke snee brood 1 rondje steken.
  • Plank op vorm leggen.
  • Samen keren, even schudden en terrine op plank laten glijden.
  • Plasticfolie voorzichtig verwijderen. Terrine in 8 plakken snijden.
  • Op vier borden elk 2 plakken van terrine leggen. Garneren met toefjes dille. Serveren met broodrondjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hamlapjes in De Koninck

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in stukken en de ham in kleine blokjes.
  • Snipper de ui.
  • Verhit de boter en bak het vlees, de ham en de ui in ± 5 minuten goudbruin.
  • Pers de knoflook erboven uit en roer er de mosterd, het bouillontablet en het bier door.
  • Breng aan de kook en laat het een klein uur zachtjes stoven.
  • Maak intussen de champignons en de worteltjes schoon en snijd ze in stukjes.
  • Voeg ze na een uur toe en laat ze een kwartiertje meekoken.
  • Breng alles op smaak met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Geef er warm stokbrood en een groene salade bij.
De Koninck is een amberkleurig bier uit Antwerpen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst-salade

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Groenten, Rijst, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: G. M. A. Boumeester-Vincent

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De rijst met wat zout goed droog koken.
  • Laat deze helemaal koud worden.
  • Meng de selderij, de worteltjes, ui en paprika goed door de rijst.
  • De azijn en de mosterd door de mayonaise doen en dit mengsel goed door de rijst en groenten roeren.
  • Het geheel moet echt smeuig zijn, vooral genoeg mayonaise gebruiken.
  • Zout naar smaak.
  • Arrangeer op een schotel met slablaadjes erom heen.

Tips / Opmerkingen

Dit geserveerd met kip en een droge witte wijn maakt een heerlijke koude lunch.
Warme broodjes en boter erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Harlequin Sandwiches

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Borrelhapjes, Broodjes, Hapjes
Land van herkomst: America
Auteur: Gravin C. van Limburg Stirum-Van Der Willigen

Bereidingswijze

  • Besmeer dunne sneetjes bruin brood met een mengsel van boter en Franse mosterd.
  • Besmeer dunne sneetjes wit brood met een mengsel van boter en smeerkaas.
  • Leg deze op elkaar en snijd er sandwiches van.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lofsoep met spekjes, broccoli en mosterd

Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Jumbo

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak het lof schoon en snijd het in smalle ringen.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes.
  • Bak de spekblokjes uit in de soeppan.
  • Voeg het lof toe en bak even mee.
  • Giet de bouillon in de pan.
  • Doe de broccoliroosjes in de soep en kook ze ongeveer 2 minuten.
  • Roer daarna de mosterd door de soep.
  • Schep de soep in kommen of diepe borden en strooi er een beetje selderij op.

Tips / Opmerkingen

Serveer warm bruinbrood bij deze soep.

Variatietip:

Maak deze soep vegetarisch door de spekblokjes achterwege te laten en de kippenbouillon te vervangen door kruidenbouillon.

Recept afdrukken
No ratings yet

Konijn met roomsaus uit Tsjechië

Recept categorieën: Vlees, Wild
Land van herkomst: Tjechië
porties: 2 personen

ingrediënten

Voor de knoedels:

Bereidingswijze

  • Leg de ruggen open en vul ze met de kruiderij.
  • Bestrooi met peper en zout en bind ze met twee stukjes keukengaren dicht.
  • Peper en zout ook de buitenkant.
  • Verhit de olie in een grote braadpan en bak het spek hierin op klein vuur knapperig.
  • Schep het met een schuimspaan uit de pan en bak de ruggen rondom bruin.
  • Voeg de groenten toe en fruit ze rondom.
  • Schenk de wijn, gemengd met de tomaat erover en laat onder het deksel drie kwartier zachtjes stoven.
  • Keer de ruggen halverwege.
  • Snijd het geroosterde brood in blokjes van 1 cm.
  • Doe ze met de pesterselie in een kom, zeef het bakmeel erop en meng dit met de losgeklopte eieren en peper en zout.
  • Stop het mengsel in een braadzak, vouw er een rol van 16 cm lang van, rol die stevig op en laat de rol onder een deksel op een rooster boven de stoom van kokend water 20 minuten garen.
  • Pak de rol uit en snijd hem in dikke plakken.
  • Breng de groente zonder vocht over op een warme schotel en leg het konijn erbovenop.
  • Kook het vocht met de zure room op, breng op smaak met zout en mosterd en schep dit over het vlees.
  • Garneer het gerecht met het spek en omring het met de knoedelplakjes.