Recept afdrukken
No ratings yet

Stroopwafel Cheesecake met Karamelsaus

koelkast8 uur
Recept categorieën: Dessert, Taart
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Bodem:

Cheesecake:

Karamelsaus:

Instructies

Bodem

  • Maal de stroopwafelkruimels in een keukenmachine tot ze fijn zijn, maar nog wel wat structuur behouden.
  • Smelt de boter in een ruime pan en voeg de gemalen stroopwafels toe.
  • Meng goed door met een siliconen spatel.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem.
  • Druk stevig aan met een lepel en zet de springvorm in de koelkast.

Karamelsaus

  • Breng in een pan water aan de kook samen met de kristalsuiker.
  • Roer niet in de pan.
  • Verwarm ondertussen in een andere steelpan de slagroom tot net onder het kookpunt.
  • Zodra de karamel goudbruin is, voeg je voorzichtig de warme slagroom toe terwijl je blijft roeren met een garde (let op voor spatten).
  • Haal de pan van het vuur en roer de boter door de karamelsaus.
  • Laat de saus afkoelen.

Cheesecake

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie en meng deze vervolgens in een kom met de roomkaas.
  • Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en spatel dit voorzichtig door het roomkaasmengsel.
  • Snijd vier stroopwafels in stukjes met een scherp koksmes en meng deze door het roomkaasmengsel.

Samenstellen

  • Giet driekwart van de karamelsaus over de afgekoelde koekbodem.
  • Zet dit 10 minuten in de koelkast.
  • Verdeel daarna het roomkaasmengsel gelijkmatig over de karamellaag en strijk het glad.
  • Laat de cheesecake minimaal 8 uur opstijven in de koelkast.

Garnering

  • Klop voor de garnering de slagroom stijf met de poedersuiker en doe dit in een spuitzak met een groot kartelmondje.
  • Spuit toeven slagroom op de cheesecake en garneer met de achtergehouden karamelsaus en stukjes stroopwafel.
  • Serveer de Stroopwafel Cheesecake gekoeld en geniet ervan!

Recept afdrukken
No ratings yet

Coquille Saint-Jacques Sauté met Anijschampignons

Recept categorieën: Tussengerecht, Zeevruchten
Auteur: ChatGTP

Instructies

  • Pluk en was de ficoidesla.
  • Snipper de sjalotten.
  • Snijd de onderkant van de stelen van de anijszwammen af.
  • Laat de Sint-Jacobsschelpen uitlekken op papier.

Saus:

  • Voeg aan de visfond het gespleten vanillestokje, de steranijs en bruchetta toe en reduceer tot de helft.
  • Zeef de fond en voeg de schaaldierenfond toe, breng aan de kook.
  • Voeg de crème fraîche en room toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Laat het geheel nog 5 minuten reduceren en breng op smaak.

Bereiding:

  • Verwarm de ficoidesla heel kort in wat boter.
  • Fruit de sjalotten in olijfolie, voeg de anijszwammen toe en sauteer ze goudbruin.
  • Kruid de Sint-Jacobsschelpen met peper en wentel ze door de bloem.
  • Sauteer ze in een mengsel van boter en olijfolie gedurende 1 minuut aan elke kant.
  • Verhit de saus tot aan het kookpunt en roer de boter erdoor.

Opmaak:

  • Schep wat sla op een warm bord.
  • Leg hierop de anijszwammen met daarbovenop de Sint-Jacobsschelpen.
  • Voeg aan de hete saus de eidooier toe en klop deze schuimig met een staafmixer.
  • Schep de saus over de borden.
  • Garneer met Roomse kervel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Cialda di salmone affumicata con salata di pomodori et oliva

Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Wafelbeslag

Olijventapenade

Verjuscreme

Instructies

WAFELBESLAG :

  • Los de gist op in lauwe melk.
  • Meng bloem, melk en suiker, voeg de dooiers en de boter toe.
  • Klop de eiwitten stijf en meng deze onder het beslag.
  • Laat een uur rijzen.

TARTAAR VAN TOMAAT:

  • Pliceer de tomaten, snijd in vieren, verwijde zaad en snijd vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Kruid dit met olijfolie, sherry azijn, gesnipperde sjalot,zout, peper en beetje suiker.
  • Zet in koeling.

TAPENADE :

  • Maal de olijven samen met de olijfolie in de magimix en breng op smaak met zout, peper en worchester.

VERJUSCREME :

  • Klop de room op en roer de creme fraiche los.
  • Spatel beide door elkaar en roer de verjus er door.
  • Breng op smaak met zout, peper en worchestersaus.

WAFELS :

  • Leg de ansjovis 10 minuten in koud water en droog ze op keukenpapier.
  • Maak het wafelijzer heet en schep hierin een lepel beslag.
  • Leg hierop 2 ansjovisfilets en weer een laagje beslag.
  • Bak de wafels goudbruin.
  • Bestrooi ze met zout en peper.

DRESSEREN :

  • Leg ze op de borden en schep hierop een lepel tomatentartaar en tapenade.
  • Garneer met kervel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Dessert van rood fruit

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

AARDBEIENGELEI

AARDBEIEN MET SPINSUIKER

RODE BESSEN SORBET

AARDBEIENPARFAIT

AARDBEIEN-FRAMBOZENCOCKTAIL

FRAMBOZENMOUSSE

  • 250 g frambozencoulis
  • 100 g suiker
  • 2 dl room
  • 6 g gelatine

BEIGNET VAN AARDBEIEN

AARDBEIENTUILLE

  • 150 g aardbeiencoulis
  • 70 g boter
  • 100 g poedersuiker
  • 100 g bloem
  • 80 g eiwit

BODEMS PARFAIT

Instructies

AARDBEIENGELEI :

  • Breng de helft van de coulis samen met het citroensap en de suiker aan de kook.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Haal de coulis van het vuur af en roer eerst de gelatine door en dan de rest van de coulis.
  • Giet de gelei in de siliconen vormen en zet in koeling.

FRAMBOZENMOUSSE :

  • Breng de frambozencoulis samen met de suiker aan de kook.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Roer de gelatine door de coulis en laat hangend worden.
  • Klop de room op en spatel deze door de hangende coulis.
  • Spuit de mousse in kleine halve bollen van siliconen en laat in kouling opstijven.

BEIGNET VAN AARDBEIEN :

  • Maak het tempurabeslag samen met de mintblaadjes in de magimix en bewaar tot gebruik.
  • Roer voor de saus de citroenrasp en de gekneusde rose peper door de creme fraiche en zet koud.

AARDBEIEN MET SPINSUIKER :

  • Was de aardbeien en droog op keukenpapier.
  • Verwijder kroontje en steek ze op stokjes en bewaar in koeling.

COCKTAIL :

  • Roer de siroop door de wite wijn en mix met de staafmixer de xantagom er door.
  • Schenk dit in 16 glaasjes.
  • Was de aardbeien, verwijder kroontje en snijd in vieren en verdeel over de glaasjes.
  • Voeg per glas 3 frambozen toe en zet in koeling.

RODE BESSEN SORBET :

  • Rits de bessen en doe deze samen met het water en de suiker in een pan.
  • Breng aan de kook en kook de bessen kapot.
  • Wrijf het geheel door een zeef en voeg de glucose toe.
  • Verdeel de massa in frixbekers en vries in.

AARDBEIENPARFAIT :

  • Klop de dooiers met de suiker tot stand.
  • Klop de room op tot yoghurtdikte.
  • Spatel de aardbeiencoulis door de dooiermassa samen met de fraises des bois.
  • Spatel de room er door.
  • Giet de parfait in druppelvormen en vries in.

AARDBEIENTUILLE :

  • Meng alle ingredienten door elkaat tot een homogene massa.
  • Strijk met een sjabloon op silpad en bak af op 180 g.
  • In 9 minuten.
  • Rol warm op een stokje en laat afkoelen.

BODEMS PARFAIT :

  • Wrijf de boter taai en wrijf de suiker er door en daarna het ei.
  • Voeg de bloem in ee keer toe en verkruimel het geheel.
  • Zet hierna tot een deeg en laat 30 minuten rusten in koeling.
  • Vul hiermee 32 vormen en bak af op 180 graden in 15 minuten.
  • Los de bodems en laat afkoelen.

AFWERKING :

  • Frix de bessensorbet en zet in vriezer.
  • Maak de spinsuiker en spin deze rond de aardbeien op het stokje.
  • Haal de aardbeien door het tempurabeslag en frituur deze.
  • Schep de roze pepersaus in kleine schaaltjes.
  • Los de aardbeiengelei en leg hierop de halve bolletjes mousse.

DRESSEREN :

  • Leg de gelei met de mousse op grote borden.
  • Leg opde mousse de tuille.
  • Zet het glaasje met de cocktail er bij.
  • Zet de schaaltjes pepersaus op de borden en leg hierbij de gefrituurde aardbeien.
  • Schep de sorbet in glaasjes, haal de takjes bessen door water en rol ze door de suiker en leg op de sorbet .
  • Zet de druppels parfait op de bodems en steek hierin de aardbeien met spinsuiker en dresseer op de borden.
  • Garneer met atsinacress en mint.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witloofsoep 4

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Stoof het witloof en de prei in de sesamolie.
  • Voeg de geschilde en in stukjes gesneden aardappel toe en laat even stoven. Overgiet met de groentebouillon en laat gaar koken.
  • Kruid met wat zwarte peper en mix de soep.

Garnering:

  • Snijd enkele stronkjes fijn en stoof deze in een beetje boter.
  • Werk elk bordje soep af met een lepel nog knapperig, gestoofd witloof.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amuse champignons

Recept categorieën: Amuse, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

De vulling:

Instructies

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden C.
  • Maak de champignons schoon en haal het steeltje er voorzichtig uit.
  • Meng de ham, peterselie en de roomkaas door elkaar.

Bereidingswijze

  • Vul de champignons met de hammassa.
  • Zet de champignons in een ovenschaal.
  • Giet een laagje bouillon in de ovenschaal anders worden de champignons erg droog.
  • Bestrooi de champignons met de geraspte kaas.
  • Zet ze in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze plm. 20 minuten bakken tot ze goudbruin zien.
  • Garneer de champignons met een blaadje peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amuse-eitjes

Afrikaans kip gerecht
Recept categorieën: Amuse, Ei, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Afrika
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

De vulling:

Instructies

  • Maak de zalm schoon (ontdoe van vel en graatjes) en meng de zalm met wat whiskeycocktailsaus.
  • Breng op smaak met peper, zout en wat dille.
  • Tik met een mes voorzichtig het kapje van de eieren.
  • Verwijder voorzichtig de dooier.
  • Vul de eieren met het zalm-mengsel en garneer af met een takje dille en een klein stukje gerookte zalm.
  • Mocht je zalm-mengsel te dun zijn, meng dan 1 van de hardgekookte dooiers erdoor.

Recept afdrukken
No ratings yet

In dille en peperkorrels gemarineerde rauwe zalm

Recept categorieën: Zalm
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Zorg voor 8 gelijke stukken zalm met vel.
  • Leg er op 4 een flink stuk plasticfolie op de velkant.
  • Bestrooi de bovenkant met grove peper, zeezout en suiker.
  • Verdeel de grofgesneden dille over de 4 stukken zalm in een ovenschaal en dek het geheel goed af met folie.
  • Plaats er een broodplank bovenop die wordt verzwaard door een gewicht. (Bv een conservenblik)
  • Laat het geheel een dag en een nacht in de koelkast marineren.
  • Maak intussen de saus door alle ingrediënten met elkaar te vermengen.
  • Breng dit indien nodig extra op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Haal de zalm 30 minuten voor serveren uit de koelkast.
  • Verwijder de folie en schraap het grootste deel van de kruiden van de filets.
  • Snij ze vervolgens met een vlijmscherp mes in dunne plakken en rangschik op gekoelde borden.
  • Serveer met de saus en de toast.
  • Garneer het geheel met dille.

Notities

hebt u teveel zalm? Geen probleem. Goed verpakt is de zalm in de vriezer minstens 3 weken houdbaar.

Wijnadvies:

Chenin Blanc, Kaapse Roos, Wes-Kaap, Zuid Afrika

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde sinaasappels met karamel-muntboter

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Sinaasappels schillen en het vlies er rondom afsnijden net diep genoeg om het wit te verwijderen.
  • Snijd de sinaasappels vervolgens in dunne plakjes.
  • Verwarm de suiker en 3 eetlepels waterop laag vuur zonder het water te laten koken, tot de suiker is opgelost. Niet roeren eventueel schudden.
  • Als de suiker is opgelost vuur hoog en koken tot het karamel (bruin) is.
  • Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de room toe.

PAS OP KAN SPATTEN en is ZEER HEET.

  • Het mengsel wordt klonterig, zet terug op het vuur en roer tot de karamel is opgelost.
  • Voeg al roerend de klontjes boter, sinaasappel rasp en de munt toe. In een kommetje doen en afgedekt in de koelkast bewaren (2 dagen houdbaar)

Serveren:

  • Verwarm de grill voor.
  • Leg de schijfjes sinaasappel iets overlappend in een ondiepe gratin of taartvorm en besmeer de schijfjes met de karamel/munt boter.
  • Grill tot de boter is gesmolten en de sinaasappels heet zijn.
  • Geef er room of losgeklopte ( eventueel met wat Cointreau) mascarpone bij en een snuifje nootmuskaat.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koude schotel (1)

(Opoe's recept)
Recept categorieën: Stamppot, Vlees
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Instructies

  • De worst - of sausijsjes - aanbraden, afblussen, en ongeveer een half uurtje laten sudderen.
  • Snijd de worst in plakjes, en de plakjes in vieren.
  • Snijd twee augurken en wat zilveruitjes in heel kleine stukjes.
  • De aardappelen koken, en dan stampen.
  • Voeg tijdens het stampen 1 juslepel jus en 2,5 juslepel augurken-nat toe.
  • Doe de stukjes worst, augurk en zilverui met wat peper en nootmuskaat bij de aardappelen en meng dit goed door elkaar.
  • Laat deze basis afkoelen, en maak het af met de garnering.