Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde paprika met walnotensaus

Dit is een heerlijk gerecht en ook met vegetarisch gehakt is klaar te maken. Het komt uit een boekje van AH. Genaamd Mexico en is in 2003 uitgegeven.
Recept categorieën: Bijgerecht, Noten, Vlees
Dieët: Vegetarisch

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pak de keukenmachine en doe er de walnoten, feta en melk in.
  • Pureer tot een dikke saus.
  • Gehakt rullen en daarna de ui, tomaat,appel,rozijnen en amandelen door het gehakt roeren en zachtjes braden, 3 min.
  • Voeg nu 100 ml water en zout toe.
  • Oven voorverwarmen op 200 graden.
  • Paprika’s halveren en vullen met gehaktmengsel.
  • Schuif dit nu voor 20 min.
  • In de oven.
  • Basmati rijst koken en de paprika’s met rijst op het bord leggen.
  • Walnotensaus erover scheppen.
  • Pitjes van de granaatappel over het bord verdelen en smullen maar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bad man banoffee pie

Recept categorieën: Taart
porties: 4

Bereidingswijze

  • Leg het blik gecondenseerde melk helemaal onder water in een steelpan.
  • Laat circa 2 uur doorkoken.
  • Voeg tussendoor eventueel water toe om te zorgen dat het blikje onder water blijft.
  • Verkruimel de koekjes met een keukenmachine of sla ze kapot met een deegroller.
  • Smelt de boter in een sauspan en voeg de koekkruimels toe.
  • Warm door tot alle boter is opgenomen door de koekkruimels.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier.
  • Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk ze stevig aan met je vingertoppen.
  • Zet de springvorm in de vriezer tot de bodem stevig is geworden.
  • Als het blik gecondenseerde melk volledig is afgekoeld, kun je deze voorzichtig open maken.
  • Verdeel de inhoud over de taartbodem met de bolle kant van een lepel.
  • Snijd de bananen in plakjes en verdeel deze over de karamel.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker en vanille-extract tot deze lobbig is en verdeel deze over de taart.
  • Rasp de chocolade over de taart.

Recept afdrukken
No ratings yet

Schuimtaart met citrusvruchten

Allerhande 2002
Recept categorieën: Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 ºC.
  • Boter smelten.
  • Sinaasappel schoonboenen, schil fijn raspen.
  • Koekjes fijn malen.
  • Boter en sinaasappelrasp erdoor mengen.
  • In taartvorm deeg verdelen, goed aandrukken.
  • Citroenen en limoenen uitpersen.
  • Eieren splitsen.
  • Dooiers in ca. 5 minuten licht en schuimig mixen.
  • Beetje bij beetje citroensap, limoensap en gecondenseerde melk toevoegen en kloppen tot gebonden massa ontstaat.
  • In vetvrije kom eiwitten stijfkloppen tot stijve pieken.
  • Helft van suiker toevoegen en eiwitmengsel nog 3 minuten kloppen tot het stevig en glanzend is.
  • Rest van suiker er doorheen spatelen.
  • Dooiermengsel over taartbodem uitstrijken.
  • Eiwitschuim in pieken over bovenzijde taart verdelen.
  • Taart in midden van oven 15-20 minuten bakken tot bovenzijde van eiwitschuim stevig en lichtgekleurd is. Taart ca. 2 uur laten afkoelen en ca. 2 uur in koelkast laten opstijven.
  • Sinaasappel en grapefruits pellen.
  • Partjes tussen vliezen uit snijden en in kom doen.
  • Taart uit koelkast nemen en naast citrusfruit op buffet zetten.
  • Taart in 8 punten snijden, uit vorm lichten en op bordjes met citrusfruit garneren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verrassingsbrood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voeg 15 gram suiker, 20 gram zachte boter en 20 gram zout toe aan 700 gram bloem.
  • Los 50 gram gist op in 400 ml water waaraan een lepel gecondenseerde melk werd toegevoegd.
  • Meng de bloem en voeg al roerend het mengsel van gist, water en melk toe.
  • Bol het deeg op en snijd er drie stukken van 150 gr vanaf.
  • Bol het grote stuk mooi op en maak er een rond stuk van dat als lijf van de schildpad kan dienen.
  • Neem twee van de kleinere stukken, rol ze uit en trek ze open zodat je twee slierten krijgt met een smal middenstuk en aan elk van de uiteindes een bolletje.
  • Die twee slierten kunnen dienen als de pootjes.
  • Het derde kleinere stuk deeg snijd je in twee: een klein stukje dat je in puntvorm kneedt en gebruikt als staart, het grootste deel kneed je in druppelvorm en kan gebruikt worden als hoofd.
  • Plaats alles op de bakplaat, knip de pootjes nog in en trek ze open zodat ze de klauwen van een schildpad benaderen.
  • Laat alles rijzen onder een handdoek.
  • Als de schildpad gerezen is, moet je hem nog doreren en zijn schild een beetje insnijden met een scherp mes om het patroon van een echt schild te imiteren.
  • Bak de schildpad af in een voorverwarmde oven, min op 210°.
  • Laat afkoelen en beleg ondertussen de broodjes waarmee je de schildpad kan vullen.
  • Snijd nog een mondje met een broodmes en maak twee ogen van bolletjes marsepein en koffiebonen.
  • Snijd het deksel eraf, haal het binnenste eruit en vul met belegde broodjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Suikerbrood van Sofie Dumont

Recept categorieën: Brood
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Equipment

ingrediënten

Voor 2 broden van 500g:

Bereidingswijze

  • Maak eerst een voordeegje: meng het water, de gecondenseerde melk, de eidooiers en de gist.
  • Voeg er een beetje van de bloem aan toe.
  • Zet even afgedekt weg.
  • Stort de rest van de bloem op de werktafel en maak een bloemkring.
  • Strooi de suiker op de rand, en leg het zout aan de buitenkant van de bloemkring.
  • Snij de malse boter in blokjes en leg op de bloemrand.
  • Giet het voordeeg in het midden van de bloemkring.
  • Werk met je vingertoppen van binnen naar buiten en meng alles door elkaar.
  • Voeg als laatste het zout en de boter toe en kneed intensief 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Dek het deeg af met een handdoek of plastic folie en laat een kwartiertje rijzen.
  • Snij 2 stukjes deeg van 120 g af, bol op en hou apart.
  • Meng de parelsuiker onder het resterende deeg en verdeel het deeg in twee stukken.
  • Bol beide deegstukken op en maak ze wat ovaal.
  • Rol de bolletjes deeg zonder suiker uit en drapeer ze als een jasje rond de gesuikerde deegbollen.
  • Zorg ervoor dat deegnaad onderaan zit.
  • Leg de broden op een bakplaat met bakpapier.
  • Laat een uur rijzen.
  • Doreer met losgeklopt eigeel en scheutje melk een eerste keer na 15 minuten.
  • Na 30 minuten opnieuw doreren.
  • Snij het deeg aan de bovenkant met scherp mesje in en leg in het gootje enkele stukjes parelsuiker en laat verder rijzen

Recept afdrukken
No ratings yet

Donuts van Sofie Dumont

Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

eventueel voor topping:

Bereidingswijze

  • Voeg de bloem, de boter, het zout en het suiker samen in een kom.
  • Voeg het water en het gecondenseerde melk samen en los er de gist in op.
  • Voeg 3 eidooiers toe aan de kom met bloem en begin te mengen.
  • Voeg al roerend het mengsel van water, gecondenseerde melk en gist toe.
  • Meng alles zo’n 10 min.
  • Bol het deeg vervolgens een beetje op en portioneer in stukjes van 75 à 80 g.
  • Bol alle stukjes een klein beetje op en maak er dan een gat in met je duim tot die er aan de onderkant weer uitkomt.
  • Draai de cirkels op rond je vinger tot die de vorm van een donut hebben.
  • Laat de donuts 10 min rijzen onder een handdoek.
  • Maak ondertussen de topping door 30 g eiwit (1 ei) te mengen met scheutje azijn of paar druppels citroen en een paar lepels poedersuiker, voor een flashy kleurtje kun je daar kleurstof aan toevoegen.
  • Als de donuts gerezen zijn, bak je ze 3 minuten aan elke kant in plantaardig frietvet.
  • Laat ze uitlekken en dop ze vervolgens in de topping.

Tips / Opmerkingen

Bestrooi ze eventueel nog met leuke chocolade korreltjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chajar ka halva

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Groenten, Noten, Zuidvruchten
Land van herkomst: Pakistan
Auteur: H.E. Begum Liaquat Ali Khan

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de wortelen schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Doe ze met de melk in een pressurecooker en laat ze gedurende een half uur koken zodat de worteltjes gaar zijn en de melk bijna verdroogd is.
  • Doe alles in een andere pan.
  • Voeg de gecondenseerde melk toe.
  • Zet de pan op het vuur en blijf roeren zodat het mengsel niet aanbrandt.
  • Voeg de heel fijngehakte amandelen en alle andere ingrediënten toe en blijf roeren gedurende een uur, totdat het geheel een bruine puree is geworden.
  • De pan moet op heel laag vuur staan.
  • Naar smaak kan nog suiker worden toegevoegd.
  • Doe het gerecht op een grote schotel en laat het afkoelen, dan is het klaar om geserveerd te worden

Recept afdrukken
No ratings yet

Koekjes met pinda's en zachte nougat

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Marokko
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maal de pindas fijn in de keuken machine(niet tot pindakaas)voeg de kaneel en beetje bij beetje de melk tot dat je er mooie balletjes van kan maken.
  • Maak er balletjes van,doe in in het midden van elke balletje een beetje nougat en maak em dicht,smelt de chocola met een beetje olie of boter.
  • Haal de balletjes door de chocola en laat ze op een bakplaat( die je met plasticfolie heb bedekt)drogen in de koelkast.
  • Doe ze in de cellofaan die je geknipt heb en doe er een lintje om.

Tips / Opmerkingen

 

Recept afdrukken
No ratings yet

Tiramisu met marmerspiegel

Recept categorieën: Taart
porties: 12 stukken

ingrediënten

Voor de vulling:

Ingrediënten voor de witte marmerspiegel:

Voor de chocoladespiegel:

Bereidingswijze

  • Werkwijze biscuit:
  • Warm de oven voor op 180°C
  • Splits de eieren en klop de eidooiers samen met 2 eetlepels suiker au bain-marie tot een temperatuur van 50°C.
  • Neem de eidooiers van het vuur en klop ze tot een stevige ruban.
  • Neem een vetvrije kom en klop hier in de eiwitten stijf met de suiker die je gedeeltelijk steeds toevoegt.
  • Wanneer je een mooie stijve, glanzende massa hebt verdeel je 1/3 hiervan met de ruban.
  • Neem een spatel en schep het eiwit er voorzichtig onder.
  • Leg de rest van het eiwit er boven op.
  • Neem de bloem, maizena, cacaopoeder en bakpoeder en zeef dit uit boven de kom.
  • Spatel de bloem er voorzichtig onder tot je een mooie luchtige massa hebt.
  • Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
  • Vul deze met het beslag en strijk het glad uit over het bakpapier.
  • Bak af in ca 6 tot 8 minuten.
  • Haal na het bakken de plaat uit de oven en haal de biscuit onmiddellijk van de bakplaat en laat de biscuit zo afkoelen.
  • Wanneer de biscuit is afgekoeld steek je er 2 platen uit van 16 cm doorsnede.
  • Je kunt ook een springvorm van 18 cm doorsnede gebruiken om de biscuit in te bakken maar vul de springvorm dan ongeveer tot de helft, niet meer !
  • Bak de taart gaar in ca 25 minuutjes.
  • Doe altijd de prikkertest.

Werkwijze siroop:

  • Breng de suiker met het water aan de kook en laat even inkoken tot het donkerbruin is.
  • Blus af met de koffie en roer door.
  • Haal van het vuur af en voeg de amaretto en cognac toe.
  • Roer door en schenk het in een flesje of pot en laat afkoelen.

Werkwijze mascarponevulling:

  • Meng de 50 ml room met de mascarpone en roer het geheel door met een spatel totdat het goed gemengd is.
  • Doe de eieren met de suiker in een kom en verwarm deze onder voortdurend kloppen au bain-marie.
  • Wanneer de temperatuur wat oploopt doe je de uitgeknepen gelatine blaadjes erbij en klop je nog even door.
  • Giet het geheel nu over naar de Kitchenaid (keukenmachine) en klop het tot een luchtige koude ruban.
  • Voeg de mascarpone / slagroom toe en roer door.
  • Klop de resterende slagroom half stijf op en spatel de helft onder het mengsel.
  • Voeg nu de rest van de slagroom toe en spatel onder.
  • Vul een spuitzak met de vulling en zet het in de koelkast om op te stijven.

Opbouw taart:

  • Neem een inox ring van 20 cm doorsnede en zet er een plastic randje of bakpapier tegenaan.
  • Leg de bodem van chocolade (deze heeft een doorsnede van 18 cm) erin.
  • Besprenkel met koffie/amaretto siroop.
  • Neem een spuitzak en vul deze met het mascarpone mengsel.
  • Spuit nu de crème langs de randen zodat deze volledig gevuld zijn.
  • Spuit nu een laag over de bodem zodat deze bedekt is.
  • Leg de 2de laag biscuit erop.
  • Besprenkel met koffie/amaretto siroop.
  • Spuit nu weer eerst de randen dicht en dan pas de laag biscuit.
  • Neem een paletmes en strijk nu eerst de randen dicht. Je gaat dus van het midden (ca 4 cm van de rand) af naar de rand toe strijken.
  • Dan neem je ook de rest van de crème mee.
  • Strijk altijd van het midden naar buiten toe zodat de randen goed gevuld zijn.
  • De crèmelaag moet helemaal glad zijn.
  • Zet de taart nu 4 à 5 uur in de diepvries totdat hij helemaal bevroren is.
  • Maak ondertussen de witte en chocoladespiegel zodat deze al iets kunnen afkoelen.

Werkwijze voor de witte chocoladespiegel:

  • Doe de gecondenseerde melk in een kom.
  • Doe de glucosestroop in een pan.
  • Voeg het water en de suiker toe.
  • Roer het geheel door en verwarm tot 103°C.
  • Schenk nu de stroop bij de gecondenseerde melk en roer door.
  • Voeg de witte chocolade in stukjes toe en roer de saus glad.
  • Knijp de gelatine uit en verwarm deze even tot ze volledig vloeibaar is.
  • Schenk de gelatine bij het mengsel.
  • Schenk er enkele druppels witte kleurstof bij en roer goed door.
  • Dit kun je het beste even met een staafmixer doen.
  • Zet dit aan de kant en maak nu de chocolade glazuur.

Werkwijze voor de chocoladespiegel:

  • Meng de suiker, de slagroom en water in een pan.
  • Verwarm en voeg de cacao toe.
  • Verwarm tot 103°C.
  • Laat afkoelen tot 60°C en voeg dan de gelatine toe en roer goed door met een staafmixer.
  • Laat de chocoladespiegels afkoelen en als de taart bevroren is dan kun je verder gaan met de afwerking.
  • Neem een schaal, een taartrooster en een pan of kom met rechte onderkant.
  • Zet hierop de taart en ontvorm de taart.
  • Haal het plastic laagje voorzichtig van de rand.
  • Neem nu een lepel van de chocoladespiegel en laat die in dunne straaltjes vallen over de witte chocoladespiegel zodat er een soort kringetjes oftewel een spinnenweb ontstaat. Gebruik ca 3 eetlepels om dit te doen.
  • Neem nu een stokje en en trek lijntjes van links naar rechts en van boven naar beneden.
  • Je mag het mengsel niet te zeer met elkaar vermengen want dan gaat het resultaat verloren.
  • Schenk dit mengsel nu over de bevroren taart en zie hoe de gemarmerde spiegel ontstaat.
  • Werk af met enkele luxe chocoladekrullen aan de bovenkant.
  • Aan de zijkant kun je eventueel ronde chocolaatjes plakken.
  • Zet de taart in de koelkast totdat je hem gaat serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tiramisu ijs zonder ijsmachine

Recept categorieën: IJs

ingrediënten

Eventueel

Bereidingswijze

  • Meng de oploskoffie met het heet water en roer goed door totdat de koffie opgelost is.
  • Zet de koffie aan de kant en klop de slagroom zonder toevoeging van suiker iets meer dan half stijf.
  • Het moeten wel al mooie stevige pieken zijn.
  • Voeg nu de gecondenseerde melk, de opgeloste koffie, het vanille extract, de amaretto of het amandel extract toe en klop het geheel verder stijf.
  • Verkruimel een aantal lange vingers.
  • Spatel nu een aantal verkruimelde lange vingers onder de slagroom.
  • Neem een goed afsluitbare plastic doos en giet hierin de slagroom.
  • Sluit met de deksel en zet het minimaal 4 uur (beter is een hele nacht) in de diepvries.
  • Vlak voor het serveren strooi je er nog wat lange vingers over.