Recept afdrukken
No ratings yet

Curry kokosballetjes met atjarrijst en snijboontjes

Recept categorieën: Rijst, Vlees
Land van herkomst: Oosters
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2
Auteur: Conimex

Equipment

Bereidingswijze

  • Pel en snijd de ui heel fijn.
  • Meng het gehakt met de ui en 1 eetlepel woksaus.
  • Draai er met natte handen kleine balletjes van.
  • Verhit een hapjespan, voeg een scheutje olie toe en bak de gehaktballetjes in 5 minuten rondom goudbruin en gaar.
  • Verhit ondertussen een wok, voeg een scheutje olie toe en roerbak de snijboontjes 3 minuten.
  • Voeg de rest van de woksaus en de atjar toe en roerbak 2 minuten.
  • Schep de rijst erdoor en warm goed door.
  • Verdeel de atjarrijst en de balletjes over de kommen of borden.

Tips / Opmerkingen

Serveertip:
Geef er Conimex Smaakmaker Sambal naar keuze bij voor dat beetje extra pit.
Variatietip:
Vervang de witte Wok Rijst door gele Wok Rijst en voeg 2 eetlepels fijngehakte groene tuinkruiden toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Seroendeng borrelballetjes

Dit recept voor lekkere gehaktballetjes stond in Margriet 08-06
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kneed van het gehakt met het ei, de ketjap, chilisaus, knoflook uit de pers, specerijen mosterd, seroendeng, zout en peper naar smaak en zoveel paneermeel als nodig een samenhangende bal.
  • Laat 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm frituurolie tot 180 graden.
  • Rol balletjes ter grootte van een walnoot.
  • Rol ze door de kokos en frituur ze in gedeelten in ca. 7 minuten gaar (zonder mandje).
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Bak intussen in een droge koekenpan de rest van de gemalen kokos onder steeds
  • omscheppen lichtbruin.
  • Schud de kokos in een diep bord en rol de gebakken balletjes erdoor.

Tips / Opmerkingen

Serveer de balletjes warm of koud, met (zoete) chilisaus
Ik heb zelf de balletjes niet gefrituurd, maar gebraden in boter, dat gaat ook heel goed.
Je kunt het mengsel natuurlijk ook gebruiken voor wat grotere ballen voor bij de maaltijd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Linke soep

Zelfgemaakte tomatensoep met flink wat pit door de cayennepeper, komijn en koriander uit de Allerhande van 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
porties: 4
Calorieën: 380kcal
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kruis de tomaten in, dompel onder in kokend water en ontvel.
  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Maak de paprika schoon en snijd in blokjes.
  • Snipper de knoflook en ui.
  • Verhit in een pan olie, fruit de ui en knoflook ca. 2 min. met komijn en koriander. Laat het mengsel op een bord afkoelen.
  • Breng intussen het gehakt op smaak met peper, zout en cayennepeper.
  • Draai kleine balletjes van gehakt.
  • Breng in een soeppan 2 liter water aan de kook.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven.
  • Laat de gehaktballetjes in de bouillon glijden.
  • Draai het vuur lager, zodat de bouillon net in beroering blijft.
  • Voeg na 5 min. de tomatenblokjes, verse tomaat, paprika en uimengsel toe.
  • Roer de rijst erdoor en laat in ca. 10 min. zacht worden.
  • Breng de soep op smaak met zout en sambal en knip tenslotte de bieslook erboven fijn.

bereidingstip:

  • Gebruik gedroogde kruiden zoals laurier,tijm,oregano en rozemarijn in gerechten die lang op het vuur of in de oven staan met mate bij het verhogen van de hoeveelheden.
  • Ze zijn sterk van smaak. Je kunt in een later stadium altijd naar smaak nog een beetje extra toevoegen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met warm stokbrood en kruidenboter.
 

Nutrition

Calorieën: 380kcal | koolhydraten: 41g | Eiwit: 18g | Vet: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijst met sperziebonen en gehakt uit Indonesie

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat boemboe a nasi goreng groenten zoals op zakje staat 10 minuten in gekookt
  • water wellen.
  • Kook de sperzieboontjes beetgaar in ruim kokend water.
  • Rul de gehakt in wat olie in wok of braadpan gaar.
  • Voeg naar smaak wat ketjap en sambal toe.
  • Voeg aan gehakt de gewelde boemboe a nasi goreng toe en bak de prei mee (zodat deze nog enigszins knapperig blijft.
  • Schep als laatste de gekookte boontjes erdoorheen.
  • Serveren met rijst, kroepoek en atjar of augurken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomatensoep met vleesballetjes

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de vleesballetjes:

Eventuele mergballetjes:

Voor de soep:

eventueel:

Bereidingswijze

  • Meng voor de vleesballetjes het gehakt met paneermeel, eieren, peper en zout. Vorm balletjes en kook ze in licht gezouten water.
  • De mergballetjes worden op dezelfde wijze bereid;het vlees wordt gewoon door merg vervangen.
  • Reinig voor de soep de soepgroenten grondig en versnijd ze in brunoise ,in stukjes, kleiner dan 1 cm.
  • Stoof aan in boter en voeg de fijngesneden tomaten toe.
  • De bouillon mag er eerst bij, vervolgens de bloemkoolbloempjes, de erwten en de fijngesneden boontjes.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes gaar koken.
  • Voeg tijdens het koken het kruidentuiltje toe, tijm, laurier, peterseliestaarten.
  • Kruid eventueel met peper en zout.
  • Voeg dan de voorgekookte vleesballetjes toe en werk af met gehakte peterselie.

Tips / Opmerkingen

De mergballetjes worden het laatst toegevoegd.
Ze moeten zorgvuldig worden behandeld: ze koken zeer vlug stuk als het vuur te groot is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Fricandon

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel een kom om met water en breng daarin het gehakt.
  • Ontdoe de sneden brood van de korst en laat deze in wat lauwe melk weken.
  • Duw de meeste melk uit het brood en meng dit,
  • samen met de eidooiers, onder het gehakt.
  • Maak er een vast broodje van en bestrijk het met wat eiwit.
  • Wentel het in het paneermeel en bak dit 1 uur in een op 180-190°C voorverwarmde oven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gehaktballetjes pangang met Chinese uienmie

Recept categorieën: Mie, Vlees
porties: 2 personen
Auteur: Conimex

Bereidingswijze

  • Meng het gehakt met een scheutje ketjap, de peper en 2 eetlepels gebakken uitjes.
  • Maak er kleine balletjes van.
  • Was en snijd de bleekselderijstengels in smalle repen van ca. 5 cm lengte.
  • Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en bak hierin de gehaktballetjes in ca. 3 minuten rondom goudbruin.
  • Voeg de bleekselderij toe en wok 3 minuten mee.
  • Voeg de roerbaksaus toe en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Kook de mie volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Was en snijd ondertussen de lente-uitjes in smalle ringen.
  • Meng de mie met lente-uitjes, de rest van de gebakken uitjes en sambal naar smaak.
  • Verdeel de mie over de borden en schep de gehaktballetjes met bleekselderij en babi pangangsaus ernaast.

Tips / Opmerkingen

Serveertip:

Geef er lekker frisse Conimex Atjar Tjampoer bij.

Variatietip:

Voor dit gerecht kun je de bleekselderij vervangen door worteltjes.
Met de uitjes en sambal kun je aan de mie ook nog versgehakte koriander toevoegen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese five spicerijst met shii-takes

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Oosters
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen
Auteur: Conimex

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Maak de paddenstoelen schoon.
  • Laat kleine paddenstoelen heel en snijd grote in stukken.
  • Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en wok het gehakt 2 minuten.
  • Voeg de shii-takes en de doperwtjes toe en wok ca. 5 minuten mee.
  • Voeg de woksaus toe, schep vervolgens de rijst erdoor en wok nog 2 minuten.
  • Schep de rijst in de kommen of op borden.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:

Vervang voor een variant zonder vlees het gehakt door 75 g gezouten cashewnoten of pinda’s.

Recept afdrukken
No ratings yet

Milde sambalnoedels met gehakt en prei

Recept categorieën: Groenten, Noedels, Vlees
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen
Auteur: Conimex

Bereidingswijze

  • Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap asin) aan de kook.
  • Voeg de noedels toe en kook deze in ca. 2 minuten gaar.
  • Trek de noedels na 1 minuut koken uit elkaar.
  • Afgieten in een vergiet, met koud water afspoelen en goed uit laten lekken.
  • Was en snijd de prei in ringen.
  • Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
  • Voeg een scheutje olie toe en roerbak het gehakt en de preiringen ca. 3 minuten.
  • Schep de afgekoelde noedels, 1-2 theelepels sambal (hoe meer, hoe heter!) en een scheutje ketjap erdoor en roerbak nog 3 minuten.
  • Schep de sambalnoedels in diepe borden of kommen.

Tips / Opmerkingen

Serveertip:

Zet Conimex Kroepoek naturel en Atjar Taugé op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.

Variatietip:

Vervang de preiringen door een roerbakgroentepakket en de ketjap door sojasaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Belgische brol

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vorm van het gehakt kleine ,soepballetjes en kook die in wat water gaar.
  • Schuim af, haal de balletjes uit de pan en laat het kookvocht wat inkoken.
  • Maak een witte saus van boter, bloem, het kookvocht en melk en voeg, als de saus dik genoeg is, de tomatenpuree en de ,uitgelekte paddestoelen toe.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Doe er de gehaktballetjes weer bij.

Tips / Opmerkingen

serveer met aardappelpuree of aarddappelkroketjes.