Recept afdrukken
No ratings yet

Bietjes met prei en kaas

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

eventueel

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een ruime, ondiepe, liefst ronde of ovale magnetronbestendige schaal, onafgedekt, 30 seconden op ± 750 Watt.
  • 'Bak' hierin de ringen prei met de naaldjes van de rozemarijn, onafgedekt, 2-3 minuten op p 750 Watt.
  • Schep tussentijds eenmaal goed om.
  • Pel de bietjes en snijd ze in plakjes.
  • Voeg de bietjes aan de prei toe en schep voorzichtig om.
  • Schenk de groentebouillon erbij en zet de schaal, afgedekt, 6-7 minuten terug in de magnetron op ± 750 Watt.
  • Strooi er de laatste minuut eventueel wat kaas over en serveer de bietenschotel met de zure room of crème fraîche.
  • Lekker bij runderlapjes en gekookte aardappelen.
  • Zonder magnetron:
  • Verhit 30 g boter in een hapjespan en bak de ringen prei met de rozemarijn daarin glazig en zacht.
  • Voeg de in plakken gesneden bietjes toe en bak deze even mee.
  • Schenk de bouillon erbij, dek de pan af en stoof de bietjes in ± 20 minuten zachtjes gaar.

Tips / Opmerkingen

Bieten werken eetlustopwekkend en zijn licht verteerbaar. Winterbieten worden meestal gekookt verkocht. Dit is puur een gemakskwestie, want deze bieten vragen een vrij lange kooktijd. Let er bij gekookte bieten op dat de kleur helderrood is.
Was rauwe bieten grondig, maar voorzichtig, onder stromend water, zodat ze niet kneuzen en kook ze vervolgens met wortels en al in de schil. Laat zo'n 3-5 cm van de steel aan de bieten zitten, dan komt er in het kooknat het minste donkerrode sap vrij. Voeg voor het behoud van de rode kleur een scheutje azijn of citroensap aan het kookwater toe. Voeg geen zout toe, dit ontkleurt. Kook de bieten, afhankelijk van de grootte en de ouderdom, in 1-3 uur gaar. Controleer of de bieten gaar zijn door er een straaltje koud water overheen te gieten; als ze gaar zijn, laat de schil bijna vanzelf los.

Recept afdrukken
No ratings yet

Burgers met bietjes en aardappelen

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen, doe ze in een pan met water en breng ze aan de kook gedurende 20 minuten.
  • Snipper de ui en snij de bietjes in stukjes.
  • Doe een scheutje Alpro® soya Bak en Braad in de pan en smoor de gesnipperde bietjes gedurende 8 minuten.
  • Bak de Alpro® soya Burgers, 2 minuten aan iedere kant, in een scheutje Alpro® soya Bak en Braad.
  • Rasp de verse mierikswortel en meng naar smaak met de crème fraiche.
  • Serveer de aardappelen met de bietjes en de burgers.
  • Voeg de saus naar smaak toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Brusselse groenteterrine

Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verpak de geraspte meiraap en wortel apart in aluminiumfolie en stoom ze in een stoompan in ± 10 minuten gaar.
  • Pureer de bietjes en meng ze met 1 mespuntje suiker, de mierikswortel, zout en 1 eetlepel citroensap.
  • Pureer de meiraapjes met het gemberpoeder en 1 eetlepel citroensap en voeg zout en peper toe.
  • Pureer de worteltjes en meng ze met de Marsala, zout en peper.
  • Schep door elke puree 2 eieren en ½ dl crème fraîche en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voorop 180°C.
  • Schep de bietjespuree, de meiraappuree en de wortelpuree na elkaar in de vorm en strijk de lagen glad.
  • Vul de vorm niet meer dan tot driekwart.
  • Zet de terrine in een braadslee en dek hem af.
  • Schenk heet water in de braadslee tot net onder de rand van de terrine en laat de terrine in de oven in ± 2 uur gaar worden.
  • De terrine is gaar, als de bovenkant stevig aanvoelt.
  • Laat de terrine 1 nacht afkoelen en snijd hem dan in plakjes.

Tips / Opmerkingen

Serveer de plakjes terrine met een gemengde salade en worteltjes.
Goed gekoeld kan de terrine 2-3 dagen worden bewaard.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bieten rucola salade met haring

Recept categorieën: Groenten, Salade, Vis
porties: 4 personen
Auteur: C1000

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop een dressing van de yoghurt, de mayonaise, de mosterd, het appelsap en peper en zout naar smaak.
  • Ontvel de bietjes en snijd de rest in kleine blokjes.
  • Verdeel de rucola, de aardappel, de biet, de ui, de appel, de augurk en de haring over een schaal en schenk de dressing erover.
  • Schep de salade om en bestrooi met de bosui.

Tips / Opmerkingen

Lekker met stokbrood met tuinkruidenkaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sannie’s Pulled zalm

Recept categorieën: Vis, Zalm
porties: 4
Auteur: Sandra Kemna

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng 1 eetlepel ketjap manis, 1 eetlepel ketjap asin, de knoflookpoeder, de viskruiden, de sambal, 1 eetlepel Greensweet Stevia Brown en een scheutje knoflook-chili-olie met elkaar en marineer hiermee de zalmmoot minimaal 1 uur, liefst langer.
  • Verwarm de airfryer (ik heb de Philips XL gebruikt) vóór op 200 graden en bereid daarin de zalm 10 minuten.
  • (Al is de zalm aan de binnenkant nog niet helemaal gaar, maakt dat niet uit. Hij gaart verder in de pan).
  • Pluis de zalm uit elkaar.
  • Verhit een scheutje becel in een wok en fruit hierin de ui, het gerookt paprikapoeder, de gembersiroop, 1 eetlepel Greensweet Stevia Brown, 1 eetlepel ketjap manis en 1 eetlepel ketjap asin een minuut of 4.
  • Voeg de gepluisde zalm en de barbecuesaus toe en roerbak een minuut of 3.
  • Serveer de zalm met de bietjes eroverheen.

Tips / Opmerkingen

Gegeten met een pofaardappel met kruidenkaas, peultjes en worteltjes

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met haring en bietjes

Recept categorieën: Lunch, Salade, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Onbekende Auteur

Bereidingswijze

  • Klop in een kommetje het citroensap met 2 el. water, de mosterd, de olijfolie en peterselie tot een dressing.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Wrijf het vel van de bietjes en snijd deze in blokjes.
  • Schep in een kom de bietjes en 2 el. dressing door elkaar.
  • Schil de appel verwijder het klokhuis, snijd deze in dunne schijfjes.
  • Snijd de haring in repen van ca 3 cm.
  • Verdeel de gemengde sla over 4 diepe borden en schep de bietjes in het midden.
  • Leg de plakjes appel en de reepjes haring erop en sprenkel de rest van de dressing erover.

Recept afdrukken
No ratings yet

Haringsalade met zure room en bieslook

Recept categorieën: Salade, Vis
porties: 4
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

voor de dressing

Bereidingswijze

  • Schep alle in blokjes gesneden ingrediënten in een ruime kom en meng alles voorzichtig door elkaar.
  • Bespenkel met de wijnazijn en breng op smaak met peper, zout en dille.
  • Halveer de eieren en wrijf zowel het eigeel als eiwit samen met de mosterd glad.Voeg daarna ook de azijn, olie en slagroom toe en roer dit tot een glad geheel.
  • Roer de dressing daarna voorzichtig door de salade.
  • Zet het geheel in de koelkast en laat het 2 uur intrekken.
  • Maak intussen de saus door de zure room met het bietensap, citroensap, mierikwortel en peper en zout naar smaak te menegen.
  • Verdeel de salade over gekoelde borden en garneer met de dille topjes.
  • Schep de saus rondom en serveer direct.

Tips / Opmerkingen

Tip:

Ook lekker met gerookte ossetong i.p.v. gekookte ham

Wijnadvies:

Sauvignon Blanc, Cercle de la Grappe, Pays d'Oc, Frankrijk

Recept afdrukken
No ratings yet

Haring-bietjessalade

Recept categorieën: Salade, Vis
porties: 3
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de aardappelen en bietjes (eerst je handen en het snij-oppervlak dun met olie insmeren om niet bietjespaars te verkleuren) in kleine blokjes.
  • De aardappelblokjes in een pan kokend later in 5 minuten gaar koken, afgieten en af laten koelen.
  • Snijd de staartjes van de haringfilets en snijd de haringen in schuine stukjes.
  • Meng alle ingrediënten in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Lekker met ciabatta