Recept afdrukken
No ratings yet

Paksoisalade

Recept categorieën: Groenten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Was de paksoi, snijd van de onderkant van de stelen iets af en snijd de groente in ragdunne reepjes.
  • Snijd de paprika in blokjes en de ontvelde (tros)tomaten in stukjes.
  • Meng de groenten.
  • Klop de dressing van de ingrediënten.
  • Meng dit door de groenten en zet de salade afgedekt 1 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de pitten of noten.

Tips / Opmerkingen

Info:

Paksoi is een Aziatische bladkoolsoort die begin jaren tachtig in Nederland is geïntroduceerd. Er bestond destijds een grote vraag naar de groente bij de Indonesische, Surinaamse en Aziatische bevolkingsgroepen in Nederland.
Paksoi is van oorsprong afkomstig uit China en Oost-Azië en via emigratie van Chinezen over de hele wereld verspreid.
In Nederland wordt paksoi op kleine schaal verbouwd. De teelt vertoont veel overeenkomsten met die van Chinese kool. Paksoi groeit echter veel sneller: drie weken na het uitplanten van de jonge plantjes kan de groente al worden geoogst.
Paksoi is een hele losse bladkool met vaak niet meer dan 8 of 10 bladeren. De donkergroene bladeren hebben stevige witte stelen en een duidelijke nerf. De bladeren vormen geen hart, maar groeien op verschillende hoogten aan de stengel. De plant kan kort en buikig zijn of halflang tot lang van vorm. De bladstelen kunnen zowel plat als rond zijn en de kleur varieert van grijs-groen tot glanzend donkergroen. Paksoi is het gehele jaar verkrijgbaar.
Let bij aankoop op frisgroen blad met een stevige, gave stengel. Verwijder de wortelvoet (waar de bladeren aan elkaar zitten) en was de stelen en bladeren. Snijd de groente grof (voor koken of roerbakken) of fijn (voor een salade).
Paksoi blijft in de groentelade van de koelkast een week goed. De enigszins zachte en zoete smaak doet aan die van Chinese kool denken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken paksoi met paprika

Recept categorieën: Groenten, Roerbakken / Wokken
Dieët: Vegetarisch
porties: 2
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de voet van de paksoi, was de bladeren en snijd ze in smalle repen.
  • Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd deze dan in reepjes
  • Verhit de olie in een wok en roerbak de groenten in ca. 5 a 7 minuten beetgaar.
  • Breng de groenten op smaak met zout, peper en het kerriepoeder.
  • Naar keuze 1-2 teentjes knofllook.
  • Serveer er rijst bij.

Tips / Opmerkingen

Variatie:

Niet vegetarisch met vlees/kip. Kan ook met diverse pasta's geserveerd worden.
U kunt paksoi ook vervangen door broccoli.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ovenschotel kip/kerrie

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Ovenschotel
porties: 4
Auteur: Sonja Bakker

Bereidingswijze

  • Snipper de ui en de knoflook en snijd de paprika in blokjes.
  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Verhit ondertussen de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui glazig.
  • Voeg de knoflook en de paprikablokjes toe en laat deze even kort meefruiten.
  • Voeg dan de gesneden boerenkool toe en roerbak het geheel op hoog vuur tot de kool begint te slinken.
  • Verkruimel het bouillonblokje erboven, voeg de tomaatblokjes en een scheutje water toe.
  • Schep het geheel goed om en breng op smaak met de azijn en wat zout en versgemalen peper.
  • Schep dan het boerenkool mengsel door de pasta en doe alles daarna over in een (voorverwarmde) schaal of schotel.
  • Serveer de Parmezaanse kaas er apart bij.

Tips / Opmerkingen

Vervang de bouillon eventueel door een glas droge witte wijn.