Recept afdrukken
No ratings yet

Preikoekjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de peper in stukjes.
  • Verhit 5 el olie in een koekenpan en bak de peper, prei, gemalen koriander en komijn op matig vuur in 10 min. gaar.
  • Breng royaal op smaak met peper en zout.
  • Pureer met de staafmixer de yoghurt, knoflook, verse koriander en 1 bakje peterselie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet koud weg.
  • Klop het eiwit stijf in een kom.
  • Roer in een andere kom de dooiers, het meel, 100 ml water en 1 bakje peterselie met een garde tot glad beslag.
  • Voeg toe aan de prei.
  • Spatel het eiwit erdoor.
  • Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de helft van het beslag in 8 porties in 5 min. goudbruin. Keer halverwege. Herhaal met de rest van de olie en het beslag.

Tips / Opmerkingen

Serveer koud of warm met de yoghurtdip.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti met kerriekip en sperziebonen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Ga op de Surinaamse toer met deze roti met kerrie-kip en sperziebonen.
  • Aardappelen schillen, wassen en aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 min. gaar
  • koken.
  • Ondertussen de rest van aardappelen wassen, schillen en in partjes snijden (en tot
  • gebruik in water bewaren).
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • Snijd het steeltje van de rode peper.
  • Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten.
  • Peper heel fijn snijden.
  • In keukenmachine of vijzel 1/3 van de tenen knoflook, helft van rode peper en djinten pureren.
  • Kipfilet in blokjes snijden, wassen en goed droogdeppen met keukenpapier (en tot gebruik in
  • koelkast bewaren).
  • Ui pellen en snipperen.
  • Sperziebonen schoonmaken en wassen.
  • Aardappelen afgieten en pureren.
  • Knoflookpuree en snufje zout erdoor roeren.
  • In kom bakmeel met snufje zout, handwarm water en olie tot soepel deeg kneden.
  • Deeg ca. 10-15 min. laten rijzen.
  • Verhit wat van de olie.
  • 1/6 van de knoflook,helft van ui, 1/2 van de bouillontablet en 1/2 van de kerriepoeder roerbakken. Aardappelpartjes en sperziebonen erdoor scheppen en met water in ca. 30 min. afgedekt zachtjes gaar stoven, regelmatig omscheppen.
  • In roerbakpan olie verhitten.
  • Rest van knoflook, ui, peper, kerriepoeder, bouillontablet en tomatenpuree ca. 1 min. bakken.
  • Kip ca. 2 min. meebakken en afgedekt in ca. 15 min. zachtjes gaar sudderen.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Deeg in ballen verdelen (2 ballen per persoon).
  • In midden gat maken, vul elk deeg met aardappelpuree en deeg om vulling dichtvouwen. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem en deegballen uitrollen tot dunne, ronde lappen van ca. 17 cm doorsnede.
  • In droge koekenpan met antiaanbaklaag roti's één voor één bakken tot ze gaan bollen.
  • Keren en onderkant ca. 1 min. bakken.
  • Kerrie-kip en sperziebonen over borden verdelen.
  • Roti's ernaast leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met avocado, mango en aardbeien

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwijder de zaadjes uit de peper en hak de peper fijn.
  • Rasp de groene schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Klop in een schaal het sap met de geraspte limoenschil, rode peper, komijn en de olie tot een dressing.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Maak de avocado en mango schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in vieren.
  • Schep de vruchten door de dressing.
  • Laat het fruit zo 10 min. marineren.
  • Schep vlak voor het serveren de sla en koriander door de fruitsalade.

Tips / Opmerkingen

De smaak van komijn wordt komt nog beter tot z'n recht als de komijn in een droge pan wordt verhit tot de specerij gaat geuren.
Exotisch, zoet en fris, dat zijn de smaakkenmerken van deze voorjaarssalade.
Heerlijk bij oosters gekruide gerechten of een eenvoudig gegrild stukje vlees.

Recept afdrukken
No ratings yet

Stokbrood met hamburgertjes en salsa

Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Plet de maïskorrels iets met een vork.
  • Meng de stukjes paprika en olijf met de komijn en olie naar smaak zout en peper door de maïskorrels.
  • Laat de smaken van de maïssalsa minimaal 30 min. intrekken.
  • Rasp intussen de schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Marineer de stukjes sjalot 5 min. in het limoensap.
  • Meng de geraspte limoenschil, stukjes tomaat, koriander, olie en naar smaak zout en peper door de sjalot.
  • Laat de smaken minimaal 30 min. intrekken.
  • Kneed intussen het gehakt met eiwit, paprikapoeder, 1 tl zout en naar smaak peper heel stevig door elkaar.
  • Verdeel het mengsel in 24 gelijke stukjes en vorm ze elk tot een hamburgertje.

Bereiden:

  • Snijd het stokbrood in de lengte open en leg de helften naast elkaar op een plank. Bestrijk een helft met olijventapenade en het andere stuk met tomatentapenade. Verhit de grillpan voor en gril de burgertjes aan elke kant 3 minuten.
  • Leg de burgertjes dakpansgewijs op de stokbroodhelften.
  • Schep de tomatensalsa op het stokbrood met de olijventapenade en de maïssalsa op het brood met de tomatentapenade.
  • Strooi de rucola erover.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sinaasappeldip

Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Saus
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 6 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rasp de schil van de sinaasappel dun af en pers de vrucht uit.
  • Meng de sinaasappelrasp, 1 el sinaasappelsap, peper, komijn en naar smaak zout door de mayonaise.

Tips / Opmerkingen

Serveer als dip bij bv borrelballetjes

Recept afdrukken
No ratings yet

Mexicaanse paprika's met kidneybonen en tortilladeksel

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
porties: 4
Calorieën: 541kcal
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Paprika's wassen, halveren en zaadjes verwijderen.
  • In grote pan met ruim kokend water paprikahelften in ca.5minuten beetgaar koken.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Knoflook en ui pellen en snipperen.
  • In zeef kidneybonen laten uitlekken.
  • Koriander fijn hakken.
  • In koekenpan olie verhitten en knoflook en ui ca. 1 minuut zachtjes fruiten.
  • Bonen en komijn toevoegen en ca. 1 minuut al omscheppend bakken.
  • Van vuur af helft van koriander erdoor mengen.
  • Op smaak brengen met zout en tabasco.
  • Paprikahelften vullen met bonenmengsel en naast elkaar in ovenschaal zetten.
  • Paprika's afdekken met tortillachips.
  • Crème fraîche losroeren en over chips verdelen.
  • Kaas erover strooien.
  • In midden van oven paprika's ca. 15 minuten bakken tot kaas is gesmolten.
  • Garneren met rest van koriander.

Nutrition

Calorieën: 541kcal | koolhydraten: 42g | Eiwit: 20g | Vet: 31g

Recept afdrukken
No ratings yet

Linke soep

Zelfgemaakte tomatensoep met flink wat pit door de cayennepeper, komijn en koriander uit de Allerhande van 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
porties: 4
Calorieën: 380kcal
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kruis de tomaten in, dompel onder in kokend water en ontvel.
  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Maak de paprika schoon en snijd in blokjes.
  • Snipper de knoflook en ui.
  • Verhit in een pan olie, fruit de ui en knoflook ca. 2 min. met komijn en koriander. Laat het mengsel op een bord afkoelen.
  • Breng intussen het gehakt op smaak met peper, zout en cayennepeper.
  • Draai kleine balletjes van gehakt.
  • Breng in een soeppan 2 liter water aan de kook.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven.
  • Laat de gehaktballetjes in de bouillon glijden.
  • Draai het vuur lager, zodat de bouillon net in beroering blijft.
  • Voeg na 5 min. de tomatenblokjes, verse tomaat, paprika en uimengsel toe.
  • Roer de rijst erdoor en laat in ca. 10 min. zacht worden.
  • Breng de soep op smaak met zout en sambal en knip tenslotte de bieslook erboven fijn.

bereidingstip:

  • Gebruik gedroogde kruiden zoals laurier,tijm,oregano en rozemarijn in gerechten die lang op het vuur of in de oven staan met mate bij het verhogen van de hoeveelheden.
  • Ze zijn sterk van smaak. Je kunt in een later stadium altijd naar smaak nog een beetje extra toevoegen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met warm stokbrood en kruidenboter.
 

Nutrition

Calorieën: 380kcal | koolhydraten: 41g | Eiwit: 18g | Vet: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Noord Afrikaanse groentedip met komijn en sesamzaad

Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Saus
Land van herkomst: Afrika
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 8 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bleekselderij en wortel in lengte in dunne repen snijden.
  • Repen rechtop in wijde glazen zetten.
  • In droge koekenpan cashewnoten en peper roosteren.
  • In keukenmachine cashewnoten en peper fijnmalen.
  • Koriander, komijn en sesamzaad erdoor mengen (= dukkah).
  • Overdoen in schaaltje.
  • Olie en houmous ook in schaaltjes scheppen.
  • Glazen met groenten en schaaltjes met dukkah, olie en houmous bij elkaar op blad zetten.

Tips / Opmerkingen

Wat is dukkah? Dukkah komt uit Egypte, maar wordt overal in Noord-Afrika als mezze geserveerd.
Het is een mengsel van noten en specerijen.
Doop de groentestengels eerst in geurige olie of houmous en dan in de dukkah voor een krokant en kruidig notenlaagje.
Ook lekker met (Turks) brood of geroosterde puntjes pitabrood.
Bereidingstijd 15 minuten

Recept afdrukken
No ratings yet

Pastinaak, citroen en amandelsoep

Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Voor het serveren:

Bereidingswijze

  • Bak de ui 5 min. in boter tot ze zacht is.
  • Voeg de pastinaak toe en roerbak 2-3 min.
  • Voeg de komijn, bouillon en peterselie erbij.
  • Laat dit 20 min. zachtjes koken.
  • Pureer de soep en schenk er de melk bij en voeg de amandelen en citroenschil toe.
  • Breng weer op temperatuur en op smaak met zout en peper.
  • Giet de soep in kommen en versier de soep met een lepel crème fraiche of zure room, geroosterd amandelschaafsel, peterselie en citroenschil.

Recept afdrukken
No ratings yet

Couscoussalade met sinaasappel

Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Fruit, Salade, Zuidvruchten
Land van herkomst: Mediterraan
porties: 8 stuks
Calorieën: 500kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Couscous en rozijnen in kom door elkaar scheppen,
  • 6 dl koud water erbij schenken en couscous ca. 10 minuten laten wellen.
  • 2 Sinaasappels schoonboenen en schil eraf raspen.
  • Alle sinaasappels uitpersen.
  • In wok 3 eetlepels olie verhitten en pijnboompitten goudbruin bakken.
  • Pijnboompitten op bord scheppen.
  • In bakvet knoflook met kaneel en komijn heel even zachtjes bakken.
  • In grote schaal dressing kloppen van sinaasappelsap, rest van olie, sinaasappelrasp en knoflookmengsel.
  • Couscousmengsel met vork losmaken en door dressing scheppen.
  • Pittig op smaak brengen met zout.
  • Couscoussalade minstens ½ uur bij kamertemperatuur laten staan.
  • Daarna nogmaals luchtig omscheppen.
  • Pijnboompitten en munt erdoor scheppen.

Tips / Opmerkingen

Hors d'oeuvre:

Deze couscoussalade is een goede basis voor een mediterrane hors d'oeuvre.
Schep de couscoussalade in het midden van een platte schaal en verdeel er repen geroosterde paprika (uit pot),
dolma's, groene en zwarte olijven, blokjes geitenkaas of feta, sardientjes en stukjes tonijn (uit blik) omheen.

Nutrition

Serving: 1persoons portie | Calorieën: 500kcal | koolhydraten: 54g | Eiwit: 10g | Vet: 28g