Recept afdrukken
No ratings yet

Marokkaanse groentestoofpot met kikkererwten

AllerHande 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Marokko
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pompoen in dikke plakken snijden, dun schillen, pitten verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • In braadpan olie verhitten. Pompoen, ui, courgette, aubergine, tomaat, alle specerijen en 1
  • theelepel zout erdoor scheppen.
  • Groenten afgedekt op zacht vuur in 20 minuten zachtjes gaarstoven.
  • Af en toe omscheppen. In zeef kikkererwten afspoelen onder koud stromend water en goed
  • laten uitlekken.
  • Kikkererwten door groenten scheppen en 10 minuten zachtjes meestoven.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Munt erover strooien.

Tips / Opmerkingen

Serveren met couscous of Turks brood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Preikoekjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de peper in stukjes.
  • Verhit 5 el olie in een koekenpan en bak de peper, prei, gemalen koriander en komijn op matig vuur in 10 min. gaar.
  • Breng royaal op smaak met peper en zout.
  • Pureer met de staafmixer de yoghurt, knoflook, verse koriander en 1 bakje peterselie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet koud weg.
  • Klop het eiwit stijf in een kom.
  • Roer in een andere kom de dooiers, het meel, 100 ml water en 1 bakje peterselie met een garde tot glad beslag.
  • Voeg toe aan de prei.
  • Spatel het eiwit erdoor.
  • Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de helft van het beslag in 8 porties in 5 min. goudbruin. Keer halverwege. Herhaal met de rest van de olie en het beslag.

Tips / Opmerkingen

Serveer koud of warm met de yoghurtdip.

Recept afdrukken
No ratings yet

Garnalendriehoekjes

AllerHande 1996
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Garnalen in ca. 2 1/2 uur laten ontdooien.
  • Fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.)
  • Garnalen droogdeppen met keukenpapier en fijnsnijden.
  • Kool heel fijn snijden.
  • In pan olie verhitten en garnalen ca. 1 minuut al omscheppend bakken.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Kool toevoegen en ca. 2 minuten meebakken.
  • Op smaak brengen met gemberpoeder, koriander, zout en peper.
  • Maïzena erdoor roeren.
  • Garnalenmengsel laten afkoelen.
  • Plakjes fillodeeg op aanrecht uitspreiden en in breedte halveren.
  • Eiwit loskloppen.
  • Elk plakje met eiwit bestrijken.
  • Aan één korte kant van elk deegplakje 1 eetlepel garnalenmengsel scheppen.
  • Deeg tot driehoekjes vouwen.
  • Driehoekjes tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:

  • In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier. 4
  • Driehoekjes in frituurmandje leggen en in ca. 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Op zelfde manier rest van driehoekjes frituren.
  • Driehoekjes op schaal leggen.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti van Allerhande

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Kip bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan boter verhitten en kip in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Afgedekt in ca. 30 minuten gaar stoven.
  • Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen.
  • Kippenvlees van botten nemen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Intussen in kom bakmeel, zout en 13/4 dl water door elkaar Toeren.
  • Met koele hand in ca. 5 minuten tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is nog wat water toevoegen.
  • Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast ca. 30 minuten laten rusten. Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van ca. 3 cm breken.
  • Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

Bereiden:

  • Eén bord voorverwarmen.
  • In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.
  • Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn ca. 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Toevoegen: kip, bouillontablet en 1/2 liter water.
  • Aan de kook brengen en afgedekt ca. 20 minuten zachtjes laten stoven.
  • Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van ca. 24 cm doorsnede.
  • Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten.
  • Roti's in ca. 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Door kip santen roeren en nog ca. 5 minuten zachtjes laten stoven.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen.
  • Serveren met sambal.

Recept afdrukken
No ratings yet

Linke soep

Zelfgemaakte tomatensoep met flink wat pit door de cayennepeper, komijn en koriander uit de Allerhande van 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
porties: 4
Calorieën: 380kcal
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kruis de tomaten in, dompel onder in kokend water en ontvel.
  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Maak de paprika schoon en snijd in blokjes.
  • Snipper de knoflook en ui.
  • Verhit in een pan olie, fruit de ui en knoflook ca. 2 min. met komijn en koriander. Laat het mengsel op een bord afkoelen.
  • Breng intussen het gehakt op smaak met peper, zout en cayennepeper.
  • Draai kleine balletjes van gehakt.
  • Breng in een soeppan 2 liter water aan de kook.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven.
  • Laat de gehaktballetjes in de bouillon glijden.
  • Draai het vuur lager, zodat de bouillon net in beroering blijft.
  • Voeg na 5 min. de tomatenblokjes, verse tomaat, paprika en uimengsel toe.
  • Roer de rijst erdoor en laat in ca. 10 min. zacht worden.
  • Breng de soep op smaak met zout en sambal en knip tenslotte de bieslook erboven fijn.

bereidingstip:

  • Gebruik gedroogde kruiden zoals laurier,tijm,oregano en rozemarijn in gerechten die lang op het vuur of in de oven staan met mate bij het verhogen van de hoeveelheden.
  • Ze zijn sterk van smaak. Je kunt in een later stadium altijd naar smaak nog een beetje extra toevoegen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met warm stokbrood en kruidenboter.
 

Nutrition

Calorieën: 380kcal | koolhydraten: 41g | Eiwit: 18g | Vet: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Noord Afrikaanse groentedip met komijn en sesamzaad

Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Saus
Land van herkomst: Afrika
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 8 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bleekselderij en wortel in lengte in dunne repen snijden.
  • Repen rechtop in wijde glazen zetten.
  • In droge koekenpan cashewnoten en peper roosteren.
  • In keukenmachine cashewnoten en peper fijnmalen.
  • Koriander, komijn en sesamzaad erdoor mengen (= dukkah).
  • Overdoen in schaaltje.
  • Olie en houmous ook in schaaltjes scheppen.
  • Glazen met groenten en schaaltjes met dukkah, olie en houmous bij elkaar op blad zetten.

Tips / Opmerkingen

Wat is dukkah? Dukkah komt uit Egypte, maar wordt overal in Noord-Afrika als mezze geserveerd.
Het is een mengsel van noten en specerijen.
Doop de groentestengels eerst in geurige olie of houmous en dan in de dukkah voor een krokant en kruidig notenlaagje.
Ook lekker met (Turks) brood of geroosterde puntjes pitabrood.
Bereidingstijd 15 minuten

Recept afdrukken
No ratings yet

Hazelnootkoekjes

Recept categorieën: Koek, Noten
Auteur: Janneke

ingrediënten

Bereidingswijze

voorbereiding

  • Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg, vorm er een rol met 5 cm doorsnee van en leg de rol 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 225°C (hetelucht 200°C).
  • Snij plakjes van ½ cm dikte van de rol en leg ze op een ingevet bakblik.
  • Schuif het blik midden in de voorverwarmde oven en bak de koekjes 10 minuten. Laat ze op een rooster afkoelen.
  • Smeer wat Nutella tussen twee koekjes

Recept afdrukken
No ratings yet

Fillorolletjes met kleine champignons

Aller Hande 1997
Voorbereidingstijd35 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Lunch
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 220kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.
  • Champignons met keukenpapier schoonvegen.
  • Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden.
  • In koekenpan 2 eetlepels olijfolie verhitten.
  • Bosui en kleine champignons 3 minuten fruiten.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Op smaak brengen met zout, peper en ketoembar.
  • Bakplaat invetten.
  • Elk vel fillobladerdeeg halveren en bestrijken met olijfolie.
  • Champignonvulling over fillodeeg verdelen.
  • Zijkanten van deeg over vulling vouwen.
  • Deeg oprollen.
  • Rolletjes op bakplaat leggen en bestrijken met olijfolie.

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In midden van oven fillorolletjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaarbakken.
  • Op vier borden leggen.
  • Sambalsaus ernaast scheppen.

Nutrition

Calorieën: 220kcal | koolhydraten: 22g | Eiwit: 5g | Vet: 13g

Recept afdrukken
No ratings yet

Eiercurry 2

AllerHande september 2001
Recept categorieën: Curry's, Ei
Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Eieren in ca.10 minuten hard koken.
  • Eieren laten schrikken en laten afkoelen.
  • Uien pellen en snipperen.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • In wok olie verhitten en ui ca. 3 minuten bakken.
  • Laurier, knoflook, koriander en komijn ca. 2 minuten al omscheppend meebakken.
  • Kurkuma erover strooien.
  • Tomaten met vocht toevoegen.
  • Curry al roerende aan kook brengen en in ca. 20 minuten zachtjes inkoken tot een dikke saus.
  • Op smaak brengen met zout en cayennepeper.
  • Eieren pellen, halveren en in curry ca. 5 minuten verwarmen.
  • Koriander erboven fijnknippen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met basmatirijst.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken tilapiafilet met avocadosalsa van C1000

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
porties: 4 personen
Auteur: C1000

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer 1 eetlepel van het limoensap met de helft van de rasp, 1 eetlepel van de olie, de helft van de gemalen koriander en tabasco en peper en zout naar smaak door elkaar.
  • Bestrijk de vis met het mengsel en laat de vis ± 10 minuten liggen.
  • Maak intussen de avocado schoon, snijd het vruchtvlees in stukjes en schep er de rest van het limoensap, de rasp, de tomaat, de geknipte koriander, de pijnboompitten en tabasco, peper en zout naar smaak erdoor.
  • Wentel de vis door de bloem en verhit de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Bak de vis in ± 5 minuten aan beide kanten mooi bruin.
  • Serveer de vis met de salsa.
  • Lekker met gebakken aardappelen en een salade.