Recept afdrukken
No ratings yet

Bruinebonensoep met bakbacon en kruidnagel

Allerhande 2005
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In ruime soeppan ui en knoflook in olie op laag vuur goudbruin fruiten.
  • Tomatenpuree en kruidnagel toevoegen en enkele seconden meebakken.
  • Bonen (2 eetlepels bonen bewaren) en crème fraîche door uimengsel roeren.
  • Bouillon erbij schenken en geheel aan de kook brengen.
  • Bonensoep afgedekt 15 minuten zachtjes laten koken, af en toe roeren.
  • Soep met staafmixer of in keukenmachine pureren.
  • Rest van bonen en paprika door gepureerde soep scheppen.
  • Soep eventueel met water verdunnen en door en door verwarmen.
  • Op smaak brengen met peterselie, zout en peper.
  • Intussen in droge koekenpan bacon op laag vuur krokant bakken.
  • Soep over vier kommen verdelen en met baconreepjes bestrooien.

Tips / Opmerkingen

Lekker met geroosterd volkorenbrood, dun besmeerd met Marmite.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vloerkadetten met salade van metworst

Allerhande 2002
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 220 ºC.
  • Vloerkadetten op rooster leggen en in midden van oven in 3 minuten afbakken.
  • Broodjes uit oven nemen en 10 minuten laten afkoelen.
  • Intussen paprika wassen en schoonmaken.
  • Paprika, metworst en kaas in dobbelstenen snijden.
  • In kom slasaus met blokjes paprika, metworst en kaas door elkaar scheppen.
  • Salade met mespunt kruidnagel op smaak brengen.
  • Vloerkadetten opensnijden en met boter besmeren.
  • Broodjes met botersla en salade beleggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Grootmoeders gehaktballen

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Ei met ½ dl melk loskloppen.
  • Beschuiten boven ei verkruimelen.
  • Nootmuskaat, kruidnagel, zout en peper naar smaak erdoor roeren.
  • Eimengsel door gehakt kneden en er met natte handen 4 even grote ballen van vormen.
  • In braadpan boter verhitten.
  • Als schuim begint weg te trekken, gehaktballen in pan leggen en op hoog vuur aanbraden. Ballen met houten spatel in het rond rollen, zodat ze mooi egaal bruin worden.
  • Vuur laag draaien, deksel op pan leggen en gehaktballen ca. 20 min. zachtjes bakken.
  • Af en toe omkeren.
  • Gehaktballen uit pan nemen en warmhouden.
  • Tomatenpuree door bakvet roeren en 1 dl water toevoegen.
  • Geheel aan de kook brengen en aanbaksels goed losroeren.
  • Jus op smaak brengen met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gekookte aardappels en gesmoorde prei.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lebkuchen

Kerststerren
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: Janneke

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • De honing aan de kook brengen daarna erdoor roeren: 1 à 1,2 dl water, de suiker, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en de "gepureerde" oranjesnippers.
  • Dit kokende mengsel in een grote kom met de gezeefde bloem doen en snel tot een deeg roeren en kneden.
  • 30 Minuten laten rusten en tot een lap van 1 cm dikte uitrollen.

Bereiding:

  • Uit het deeg sterren of kransjes steken.
  • Het deeg op een beboterd en een met bloem bestoven bakblik leggen en met melk bestrijken.
  • De sterren 20 minuten middenin de oven op 200°C (heteluchtoven 180°C) bakken.
  • Roer voor het glazuur de gezeefde poedersuiker met citroensap en eiwit 2 minuten roeren.
  • In een papieren puntzakje doen, puntje eraf knippen en de sterren en kransjes ermee bespuiten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vloerkadetten met salade van Groningermetworst

AllerHande juli 2002
Recept categorieën: Broodjes
Land van herkomst: Groningen, Nederland
porties: 6 personen

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 220 ºC.
  • Vloerkadetten op rooster leggen en in midden van oven in 3 minuten afbakken.
  • Broodjes uit oven nemen en 10 minuten laten afkoelen.
  • Intussen paprika wassen en schoonmaken.
  • Paprika, metworst en kaas in dobbelstenen snijden.
  • In kom slasaus met blokjes paprika, metworst en kaas door elkaar scheppen.
  • Salade met mespunt kruidnagel op smaak brengen.
  • Vloerkadetten opensnijden en met boter besmeren.
  • Broodjes met botersla en salade beleggen.

Pepernoten
Recept afdrukken
No ratings yet

Pepernoten 4

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Breng eerst de honing, de boter en de suiker aan de kook en roer tot alle suiker is opgelost.
  • Laat het nu afkoelen.
  • Klop de eieren met de melk los.
  • Roer 175 gr bakmeel, de kaneel, kruidnagels en de kardemom goed door elkaar en roer dit door de eieren en de melk.
  • Voeg dit alles toe het honingmengsel toe.
  • Roer er, als alles goed is vermengd, ook het resterende deel bakmeel door.
  • Kneed nu alles tot een soepel deeg en vorm er een bal van.
  • Strooi wat bloem op het werkvlak, duw de deegbol daarop plat en rol hem uit tot een plak van ± 1½cm dik.
  • Leg de deegplak op een beboterd bakblik en snijd er met een in heet water gedoopt mes blokjes van ± 1½ cm van.
  • Bestrijk het deeg met een beetje melk.
  • Zet het bakblik midden in de oven en bak de pepernoten in 12- 15 minuten gaar.
  • Laat de pepernoten op het bakblik afkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Dengbeng Soerabaja

gekruiden rundvlees
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wrijf de runderlappen in met zout, peper, nootmuskaat en kruidnagel.
  • Fruit in wat olie de uien, knoflook en trassi.
  • Voeg daarna het vlees toe.
  • Bak de lappengoed gaar en stoof ze dan met het water en de azijn voor ca. 1 uur.

Tips / Opmerkingen

De saus kan men wat binden met bloem.

Recept afdrukken
No ratings yet

Walnotentaart

Recept categorieën: Taart
porties: 4

ingrediënten

Voor de siroop:

Voor de taart:

Bereidingswijze

  • Maak de siroop door de suiker, het water en de honing in een pan te doen.
  • Breng al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost.
  • Voeg de hele kruidnagel, het citroensap en de schil toe, zet het vuur laag en laat zachtjes inkoken.
  • Laat de siroop volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • beboter een taartvorm van 23 x 30 x 7 cm en bestuif met wat bloem.
  • Doe de boter en de suiker in een kom en klop tot een romig mengsel.
  • Voeg één voor één de eidooiers toe en klop na elke toevoeging goed.
  • Schep er vervolgens de gehakte walnoten, het paneermeel en de geraspte sinaasappelschil door.
  • Doe de eiwitten in een andere kom en klop ze tot stijve pieken; zorg dat u de bak en de gard GOED vetvrij heeft gemaakt.
  • Schep 1/3 deel van de eiwitten door het beslag en spatel ook de rest erdoor.
  • Giet het beslag in de geprepareerde taartvorm, zet de taart ± 40 minuten in de oven tot hij diep goudbruin is en veerkrachtig aanvoelt.
  • Neem de taart uit de oven en giet er onmiddellijk de siroop over.
  • Laat de taart in de vorm volledig afkoelen

Recept afdrukken
No ratings yet

Walnotentaart

Recept categorieën: Taart

ingrediënten

Voor de siroop:

Voor de taart:

Bereidingswijze

  • Maak de siroop door de suiker, het water en de honing in een pan te doen.
  • Breng al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost.
  • Voeg de hele kruidnagel, het citroensap en de schil toe, zet het vuur laag en laat zachtjes inkoken.
  • Laat de siroop volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • beboter een taartvorm van 23 x 30 x 7 cm en bestuif met wat bloem.
  • Doe de boter en de suiker in een kom en klop tot een romig mengsel.
  • Voeg één voor één de eidooiers toe en klop na elke toevoeging goed.
  • Schep er vervolgens de gehakte walnoten, het paneermeel en de geraspte sinaasappelschil door.
  • Doe de eiwitten in een andere kom en klop ze tot stijve pieken; zorg dat u de bak en de gard GOED vetvrij heeft gemaakt.
  • Schep 1/3 deel van de eiwitten door het beslag en spatel ook de rest erdoor.
  • Giet het beslag in de geprepareerde taartvorm, zet de taart ± 40 minuten in de oven tot hij diep goudbruin is en veerkrachtig aanvoelt.
  • Neem de taart uit de oven en giet er onmiddellijk de siroop over.
  • Laat de taart in de vorm volledig afkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peperkoek I

Recept categorieën: Koek

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vet een cakeblik in met boter en bestrooi het met bloem.
  • Doe alle droge ingrediënten in een kom en giet daar al roerend de kokende melk over.
  • Roer alles goed glad tot een mooi beslag.
  • Doe het beslag in de bakvorm en laat de koek in een op ± 175°C voorverwarmde oven in 1 1/2 gaar worden.
  • Haal de koek na het bakken direct uit het blik en laat afkoelen.