Bruinebonensoep met bakbacon en kruidnagel
Allerhande 2005
porties: 4 personen
ingrediënten
- 2 uien fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 blik Hollandse bruine bonen 850 g, uitgelekt
- 125 ml crème fraîche
- 1 liter vleesbouillon van tablet
- 1 groene paprika in reepjes
- 1 eetlepel peterselie gedroogde
- 150 g bakbacon dik, in reepjes
Bereidingswijze
- In ruime soeppan ui en knoflook in olie op laag vuur goudbruin fruiten.
- Tomatenpuree en kruidnagel toevoegen en enkele seconden meebakken.
- Bonen (2 eetlepels bonen bewaren) en crème fraîche door uimengsel roeren.
- Bouillon erbij schenken en geheel aan de kook brengen.
- Bonensoep afgedekt 15 minuten zachtjes laten koken, af en toe roeren.
- Soep met staafmixer of in keukenmachine pureren.
- Rest van bonen en paprika door gepureerde soep scheppen.
- Soep eventueel met water verdunnen en door en door verwarmen.
- Op smaak brengen met peterselie, zout en peper.
- Intussen in droge koekenpan bacon op laag vuur krokant bakken.
- Soep over vier kommen verdelen en met baconreepjes bestrooien.
Tips / Opmerkingen
Lekker met geroosterd volkorenbrood, dun besmeerd met Marmite.