Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met warme gemberdressing

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Gemberbolletjes in stukjes snijden.
  • Sla over vier bordjes verdelen.
  • Avocado schillen, halveren en pit verwijderen.
  • Helften in lengte in dunne plakken snijden en over sla verdelen.
  • 1 Eetlepel citroensap over avocado sprenkelen.
  • In droge koekepan spekreepjes al omscheppend ca. 3 minuten bakken.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • Gember, gembersiroop, olie en rest van citroensap in dezelfde pan verhitten en tot dressing roeren.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Dressing over avocado scheppen.
  • Spekreepjes erover strooien.
  • Serveren met stokbrood met sesamzaadjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met warme gemberdressing

Aller Hande 1996
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Varkensvlees
porties: 4
Calorieën: 200kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Gemberbolletjes in stukjes snijden.
  • Sla over vier bordjes verdelen.
  • Avocado schillen, halveren en pit verwijderen.
  • Helften in lengte in dunne plakken snijden en over sla verdelen.
  • 1 Eetlepel citroensap over avocado sprenkelen.
  • In droge koekepan spekreepjes al omscheppend 3 minuten bakken.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • Gember, gembersiroop, olie en rest van citroensap in dezelfde pan verhitten en tot dressing roeren.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Dressing over avocado scheppen.
  • Spekreepjes erover strooien

Tips / Opmerkingen

Serveren met stokbrood met sesamzaadjes.

Nutrition

Calorieën: 200kcal | koolhydraten: 17g | Eiwit: 3g | Vet: 13g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gembertaart met fruitbier

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Taart
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Plaats de taartbodem tot aan het moment van gebruik in de koelkast.
  • Leg de gelatine blaadjes 10 minuten in koud water.
  • Breng 2 dl Pêche Lambiek aan de kook.
  • Los er onder voortdurend roeren met een houten lepel de suiker in op en voeg de gembersiroop toe.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze onder voortdurend roeren in het mengsel op.
  • Vermeng de helft van het gelatinemengsel met de in stukjes verdeelde roomkaas.
  • Blijf zolang roeren tot een volkomen glad mengsel is verkregen.
  • Laat het mengsel staan tot het lobbig begint te worden, schep het dan op de taartbodem en strijk het er met de bolle kant van een lepel zo gelijkmatig mogelijk over uit.
  • Zet de taartbodem daarna een kwartier in de koelkast.
  • Houd de rest van het gelatinemengsel op ± 60°C warm.
  • Hak de gemberbolletjes ragfijn en strooi ze over het roomkaasmengsel, zodat het ermee is bedekt.
  • Schil de sinaasappels dik af, snijd de partjes tussen de vliezen uit en neem de pitten weg.
  • Leg de partjes in cirkels op de gemberstukjes.
  • De hele taartbodem moet ermee worden bedekt.
  • Schenk de rest van het gelatinemengsel erover.
  • Het mengsel moet dan nog dik vloeibaar te zijn, verwarm het anders even in heet water.
  • Zet de taart daarna ± 3 uur in de koelkast om volledig op te stijven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ginger snaps

knapperige gemberkoekjes uit de AllerHande april 2000
Recept categorieën: Koek, Taart

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Bakblik met bakpapier bekleden.
  • Gemberbolletjes in kleine stukjes snijden.
  • Boven kom zelfrijzend bakmeel met gemberpoeder en zout zeven.
  • Basterdsuiker erdoor roeren.
  • Boter toevoegen en met 2 messen in kleine stukjes snijden.
  • Stroop en gember en gembersiroop toevoegen, deeg tot samenhangende bal kneden.
  • Van deeg ca. 16 bolletjes vormen ter grootte van walnoot, met handpalm op bakplaat platdrukken.
  • Koekjes in midden van oven ca. 15 minuten bakken.
  • Koekjes ca. 3 minuten op bakblik laten afkoelen, daarna op rooster laten afkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gember perenpie

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • 1 Eetlepel bloem achterhouden voor vulling, rest van bloem met zout boven kom zeven.
  • Boter toevoegen en met twee messen in kleine blokjes snijden.
  • 5 Eetlepels koud water erdoor roeren en met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden.
  • Deeg afgedekt ca. 30 minuten in koelkast laten rusten.
  • Krenten wassen en in zeef goed laten uitlekken.
  • Peren schillen, halveren, klokhuizen verwijderen en in blokjes snijden.
  • Peerblokjes in kom doen.
  • Gemberbolletjes in stukjes snijden.
  • 2 Eetlepels .gemberstukjes achterhouden voor garnering, rest met krenten, citroenrasp, kruidnagel en achtergehouden bloem door peerblokjes roeren.

BEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Vorm invetten.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deeg in 2 iets ongelijke stukken verdelen.
  • Grootste deel uitrollen tot ronde lap van ca. 24 cm doorsnede.
  • Vorm met deeglap bekleden, zodat deeg iets over rand hangt.
  • Vulling in vorm scheppen.
  • Rest van deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 20 cm doorsnede.
  • Deeglap op vulling leggen en deegranden met water op elkaar plakken.
  • Overtollig deeg langs rand wegsnijden.
  • Met vork deegranden aandrukken en gaatjes in deegdeksel prikken.
  • Gemberstukjes over deegdeksel verdelen.
  • Gember-perenpie in midden van oven in ca. 30 minuten gaar bakken (wordt lichtbruin).
  • Pie in vorm ca. 15 minuten laten afkoelen.
  • Pie uit vorm nemen. In 4 punten snijden.
  • Punten op bord zetten en bestrooien met poedersuiker

Tips / Opmerkingen

Eventueel serveren met bolletje roomijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemberkoffie

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dranken, Warme dranken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Gembersiroop in koffiepot schenken.
  • Hierop met koffie en 4 dl water op gebruikelijke wijze koffie zetten.
  • Intussen gemberbolletjes heel fijn snipperen.
  • In kom room met oploskoffie stijfkloppen.
  • Overdoen in spuitzak.
  • Gemberkoffie goed roeren en over glazen verdelen.
  • Toef slagroom op koffie spuiten.
  • Gembersnippers erover verdelen.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemberdressing

Aller Hande 1996
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dressings
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sjalotje pellen en fijnsnipperen.
  • Gemberbolletjes heel fijn snijden.
  • In kommetje gembersiroop, olie en azijn tot dressing roeren.
  • Sjalot en gember erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geitenkaassalade met gemberdressing

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • In vergiet alfalfa onder koud stromend water afspoelen.
  • Gember in dunne plakjes snijden.
  • Gembersiroop, azijn en olie tot sausje roeren.
  • Sausje op smaak brengen met zout en peper.
  • Peperbessen in kommetje met bolle kant van eetlepel fijnwrijven.
  • Aan sausje toevoegen.

BEREIDEN:

  • Helft van sausje door alfalfa scheppen.
  • Alfalfa over midden van bordjes verdelen.
  • Kaas er bovenop leggen.
  • Rest van sausje over kaas verdelen.
  • Gemberplakjes er omheen leggen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met vierkantjes roggebrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Fillobladerdeeg tompouce

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • Van tevoren fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat invetten.
  • In steelpan boter zachtjes smelten, niet bruin laten worden.
  • 1 Vel fillobladerdeeg op aanrecht uitspreiden en met kwastje dun bestrijken met gesmolten boter.
  • Licht bestrooien met poedersuiker.
  • Nog 1 vel deeg erop leggen.
  • Weer bestrijken met boter en bestrooien met poedersuiker.
  • Uit deegstapeltje met uitsteekvormpje 4 rondjes steken.
  • Op dezelfde manier nog 3 deegstapeltjes maken en hieruit nog 12 deegrondjes steken (= 16 deegrondjes in totaal).
  • Deegrondjes op bakplaat leggen en in midden van oven in ca. 10 minuten goudbruin en gaar bakken. Deegrondjes uit oven nemen en helemaal laten afkoelen.
  • Tot gebruik deegrondjes in goed afsluitbare trommel bewaren.
  • 2 Sinaasappels uitpersen.
  • Andere sinaasappel dik schillen tot op vruchtvlees.
  • Met scherp mesje partjes boven kom tussen vliesjes lossnijden, hierbij sap opvangen.
  • Opgevangen sap aan rest van sinaasappelsap toevoegen.
  • In steelpan sinaasappelsap met suiker al roerend zachtjes verwarmen tot suiker is opgelost.
  • Saus zachtjes in ca. 3 á 4 minuten laten inkoken.
  • Likeur erdoor roeren.
  • Sinaasappelpartjes erin leggen.
  • Saus laten afkoelen.

BEREIDEN:

  • Gemberbolletjes fijnsnipperen.
  • In kom room met vanillesuiker stijfkloppen.
  • Gembersnippers erdoor scheppen.
  • Op vier borden elk 1 deegrondje leggen.
  • Elk deegrondje voorzichtig bestrijken met ca. 1 eetlepel gemberroom.
  • Tweede deegrondje erop leggen en voorzichtig bestrijken met gemberroom.
  • Derde deegrondje erop leggen en weer voorzichtig bestrijken met gemberroom.
  • Eindigen met deegrondje.
  • Sinaasappelpartjes uit saus scheppen en op 'tompouces' leggen.
  • Saus erover en ernaast schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indiase lamsstoofpot

Recept categorieën: Lamsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel en snipper de uien.
  • Snijd het vlees in blokjes.
  • Snijd de bolletjes gember
  • fijn. Schil de appel en snijd ze in blokjes.
  • Verhit de olie in een anti-aanbakpan.
  • Fruit hierin de ui aan.
  • Voeg het lamsvlees toe en bak het rondom bruin.
  • Voeg de kerrie en de gember toe en bak alles al omscheppend 5 minuten.
  • Voeg de yoghurt, de appel en de bouillon toe.
  • Stoof alles in een gesloten pan in 45 minuten gaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Garneer met de verse koriander.
  • Geef er pappadums bij.