Recept afdrukken
No ratings yet

Krokante Kalfszwezerik met Sjalottencompote

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Kalfsvlees, Tussengerecht
Porties: 4
calorieën: 420kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Kalfszwezerik:

Beslag:

Sjalottencompote:

Garnering:

Instructies

Kalfszwezerik:

  • Spoel de kalfszwezerik af in koud water.
  • Snijd de prei, knolselderij en sjalot in kleine blokjes (brunoise) en was ze.
  • Breng 1 liter koud water samen met de gesneden groenten, laurier en tijm aan de kook.
  • Voeg de kalfszwezerik toe en pocheer deze gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Spoel de kalfszwezerik af met koud water en pel deze.
  • Laat het in de koeling opstijven.

Beslag:

  • Meng bloem, zetmeel, zout en bruchetta samen en voeg ijswater toe om een beslag te maken.
  • Bewaar in de koeling tot gebruik.

Sjalottencompote:

  • Schil en snijd de sjalotten in vieren.
  • Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotten hierin.
  • Voeg de witte wijn toe en laat het geheel sudderen.
  • Laat de sjalotten garen op laag vuur en laat eventueel overtollig vocht verdampen.
  • Breng op smaak met zout, peper en suiker.

Saus:

  • Schil de wortelen, snijd ze in stukken van 2 cm en kook ze gaar in gezouten water.
  • Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en voeg ze toe aan de wortelen wanneer deze gaar zijn.
  • Kook nog 5 minuten mee.
  • Pureer de wortelen en appels samen met een beetje van het kookvocht en de room tot een sausdikte.
  • Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.

Kalfszwezerik (opnieuw):

  • Snijd de kalfszwezerik in 16 plakken.
  • Bestrooi licht met zout en rol ze door bloem.
  • Haal de plakken door het beslag en frituur ze goudbruin in olie.

Dresseren:

  • Schep een lepel sjalottencompote in het midden van elk bord.
  • Plaats de gefrituurde kalfszwezerik bovenop de compote.
  • Garneer met plakjes gember en takjes kervel.
  • Schep de saus rondom de zwezerik.
  • Serveer en geniet van dit verrukkelijke Franse tussengerecht!

Notities

Een elegante Chardonnay uit de Bourgogne vormt een uitstekende begeleiding bij dit tussengerecht. De romige textuur en frisse zuren van de wijn complimenteren de verfijnde smaken van de zwezerik en de sjalottencompote perfect.
 
 
 
 

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Verfijnde Pruimenparels in Rode Wijnsaus met Gemberroomijs

Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Porties: 4
calorieën: 380kcal
Auteur: ChatGTP

Instructies

  • Klop de eidooiers met heel ei en suiker tot een schuimig mengsel.
  • Roer de fijngehakte gekonfijte gember en gembersiroop door het eimengsel.
  • Klop de slagroom lobbig en spatel deze voorzichtig door het eimengsel.
  • Draai het mengsel tot ijs.
  • In een pan, breng de rode wijn, rode port, het opengesneden vanillestokje, kruidnagel, kaneel en kardemom aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat het mengsel 40 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de laatste 10 minuten de schoongemaakte sinaasappelschil en het sinaasappelsap toe.
  • Laat nog 10 minuten sudderen.
  • Passeer de saus door een fijne zeef in een pan, voeg de gedroogde pruimen toe en pocheer nog 10 minuten.
  • Haal de pruimen uit de saus en bind de saus lichtjes met arrowroot gemengd met wat pocheervocht.
  • Voeg de pruimen weer toe aan de saus en laat het geheel afkoelen.
  • Schep op gekoelde borden een bolletje gemberroomijs, leg daaromheen wat pruimen en giet er wat saus over.

Notities

Deze verfijnde pruimenparels vragen om een eveneens verfijnde wijn. Een goede optie is een zachte rode wijn met fruitige tonen, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. Hun lichte en delicate smaken zullen perfect samensmelten met de complexiteit van de saus en de zoetheid van de pruimen.
 
 
 
 

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.2mg | Sugar: 45g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gelaarsde Kat Kaasdip

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Kaas, Saus
Land van herkomst: Nederland
calorieën: 140kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Optioneel voor serveren:

Instructies

  • Schaaf plakken van de oude kaas en snijd deze vervolgens in kleine stukjes.
  • Meng de Provençaalse kruiden en de oude kaas met de mayonaise in een schaal.
  • Pers de knoflookteen uit en voeg deze toe aan de dip.
  • Breng de dip op smaak met Worcestersaus, gembersiroop, peper en zout.
  • Meng alles goed door met een siliconen spatel.

Notities

Serveer de Gelaarsde Kat Kaasdip met vers brood of toastjes.
 
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de smaak van deze dip.

Nutrition

Serving: 2eetlepels dip | Calories: 140kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 1g | Vet: 15g | Zout: 0.3mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Krokante Loempidellen met Zoete Loempiasaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Snack, Tussendoortje, Warme hapjes
Porties: 4
calorieën: 300kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Ingrediënten voor de Loempidellen:

Ingrediënten voor de Zoete Loempiasaus:

Instructies

  • Meng in een steelpannetje alle ingrediënten voor de loempiasaus, behalve de maïzena.
  • Roer goed door en breng aan de kook.
  • Maak een papje van maïzena en een klein beetje water (ongeveer één eetlepel).
  • Giet dit bij de loempiasaus en roer door met een siliconen spatel.
  • Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
  • Laat de saus vervolgens afkoelen.
  • Verwarm de friteuse voor tot 175 graden Celsius.
  • Als je geen friteuse hebt, gebruik dan een ruime pan met een laag zonnebloemolie.
  • Zorg ervoor dat er genoeg olie in de pan zit zodat de Loempidellen straks volledig ondergedompeld zijn.
  • Gebruik een thermometer om de temperatuur van de olie te controleren.
  • Leg de loempiavellen voor je neer in de vorm van een ruit.
  • Schep een eetlepel loempiasaus net onder het midden van elk loempiavel.
  • Leg de (bevroren) ovenfrikandel op de saus.
  • Vouw het loempiavel over de frikandel en rol deze strak op.
  • Gebruik een paar druppels water om het uiteinde van het loempiavel vast te plakken.
  • Bak de Loempidellen in de voorverwarmde friteuse of hete olie tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Let op dat de saus niet te veel uitloopt tijdens het bakken.
  • Serveer de krokante Loempidellen met de overgebleven zoete loempiasaus.

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij deze hartige snack. De frisheid en levendigheid van de wijn vormen een mooi contrast met de rijke en hartige smaken van de Loempidellen.

Nutrition

Calories: 300kcal

Recept afdrukken
No ratings yet

Eet Maar Mee Soep

Recept categorieën: Voorgerechten
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Als je extra kipfilet gebruikt, bak deze dan aan en snijd in stukjes.
  • Voeg alle ingrediënten koud toe aan een grote pan en verwarm ze al roerend.
  • Voeg vervolgens de bouillonblokken toe

Notities

Geniet van je soep!
Dit heerlijke recept voor "Eet Maar Mee Soep" is eenvoudig te bereiden en ideaal om te delen. Voel je vrij om extra groenten toe te voegen naar eigen smaak en geniet van de hartige en verwarmende smaken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmfilet met Kappertjes- en Pijnboompittendressing, Prei, Limoenpuree en Geroosterde Paprika

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten in een dikke bodem pan tot ze lichtbruin zijn.
  • Dep de kappertjes droog.
  • Meng pijnboompitten, kappertjes, limoensap en olijfolie in een pan.
  • Verwarm de dressing ongeveer een uur lang op 70°C.
  • Breng op smaak met gembersiroop, peper en zout naar smaak.
  • Serveer de dressing lauwwarm.
  • Bestrijk de zalmfilets met olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Bak de zalm in de oven gedurende 15 minuten op 160°C.
  • Kook de prei in licht gezouten water tot deze beetgaar is, giet af en voeg toe aan de zalm kerriesaus.
  • Voeg indien nodig een beetje melk toe als de saus te dik is.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Kook de penne rigate gaar en giet deze af.
  • Roer een flinke scheut olijfolie door de pasta.
  • Verdeel de penne rigate over 4 grote borden en schep de zalm kerriesaus erover.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmfilet met een dressing van kappertjes en pijnboompitten, prei, limoenpuree en rode paprika

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin zijn in een pan met een dikke bodem.
  • Dep de kappertjes droog.
  • Doe pijnboompitten, kappertjes, limoensap en de olijfolie in een pan.
  • Laat de dressing een uur warm worden op 70°C.
  • Voeg naar smaak gembersiroop toe en breng verder op smaak met peper en zout.
  • Gebruik de dressing lauwwarm.
  • Bestrijk de zalm met olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Bak de zalm voor het serveren in de oven 15 minuten op 160°C.
  • Snijd de prei in stukken van ongeveer 4 cm en kook ze in licht gezouten water.
  • Giet ze af en voeg ze toe aan de zalmkerrie.
  • Als de saus te dik is, voeg dan een beetje melk toe.
  • Breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  • Kook de penne rigate gaar, giet af en roer er een flinke scheut olijfolie doorheen.
  • Verdeel de penne rigate over 4 grote borden en schep de zalmkerrie erover.

Recept afdrukken
No ratings yet

Brandy Cocktailsaus

Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Roer de mayonaise, ketchup, gembersiroop en whiskey door elkaar in een kom.
  • Spatel vervolgens voorzichtig de geklopte slagroom erdoor, zodat de saus mooi luchtig wordt.
  • Breng de saus op smaak met versgemalen zwarte peper.
  • Deze heerlijke saus is perfect als begeleiding bij een garnalencocktail of zalmsalade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rabarber compote met gember en vanillesaus

Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 2 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukjes.
  • Kook de rabarber in ½ dl water in ca. 10 minuten gaar.
  • Snijd de gemberbolletjes fijn.
  • Roer de rabarber tot moes en roer de gember en de gembersiroop erdoor.
  • Roer een sausje van de vanillevla en de koffieroom.
  • Verdeel de rabarbercompote over twee coupes en schenk het sausje erover.
  • Magnetron: kook de rabarber met ½ dl water, afgedekt, in ca. 4 minuten gaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gefrituurde Kalfszwezerik met Sjalottencompote

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Beslag

Garnering

Instructies

Zwezerik:

  • Spoel de zwezerik in koud water en pocheer deze met prei, knolselderij, sjalot, laurier en tijm tot gaarheid.
  • Koel af en snijd in plakken.
  • Wentel de plakken zwezerik eerst in bloem, dan in beslag en frituur ze goudbruin.

Compote:

  • Bak geschilde en in vieren gesneden sjalotten in boter.
  • Voeg witte wijn toe en laat sudderen tot gaar.
  • Breng op smaak met zout, peper en suiker.

Saus:

  • Kook wortelen in stukken en voeg appels toe, kook tot ze zacht zijn.
  • Pureer en meng met room, breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.

Dresseren:

  • Schep een lepel sjalottencompote in het midden van de borden.
  • Leg gefrituurde zwezerik erbovenop.
  • Garneer met plakjes gember en kervel.
  • Schep saus rondom het gerecht.