Recept afdrukken
No ratings yet

Alom Gobi

bloemkool uit India, Heerlijk gegeten bij mijn zus.
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie en bak komijnzaad een paar minuten aan.
  • Voeg knoflook en gember toen roer de aardappelen erbij.
  • Nu de kurkuma toevoegen met de tomaatstukjes en de ketoembaar met de chilipoeder.
  • Voeg nu de bloemkool toe en verhit heel even op hoog vuur samen met een scheut water
  • Nu het geheel laten sudderen voor 10 minuten.
  • Voeg een paar minuten voor tijd de graag massala toe
  • De curry hoort niet nat te zijn.

Tips / Opmerkingen

Serveer dit samen met rijst en een chutney.

Recept afdrukken
No ratings yet

Moksi alesi met zoutvlees en garnalen

AllerHande 2004
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Vlees
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zoutvlees in kleine blokjes snijden.
  • In vergiet leggen en 1 minuut goed afspoelen.
  • Vlees in pan met laag water zachtjes aan de kook brengen en in 20 minuten gaarkoken.
  • Vlees laten uitlekken en droogdeppen.
  • In pan met antiaanbaklaag ui 1 minuut in olie fruiten.
  • Zoutvlees, knoflook, rode peper, gemberwortel en kurkumà 1 minuut zachtjes meebakken.
  • Tomatenpuree en rijst erdoor roeren, bouillon erop schenken en aan de kook brengen.
  • Geheel 10 minuten met deksel op pan laten sudderen.
  • Laten afkoelen en afgedekt in koelkast zetten.
  • Rijst met zoutvlees op vlamverdeler opnieuw verwarmen.
  • Kidneybonen in vergiet afspoelen.
  • Garnalen, paksoi en kidneybonen door rijstmengsel scheppen en geheel verwarmen tot garnalen gaar zijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groentespies met pikante peper marinade

AllerHande 2004
Recept categorieën: Bijgerecht
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Groenten uit ratatouillepakket in grove, gelijkmatige stukken snijden.
  • Knoflook en jalapeñopepers fijnhakken.
  • Gember schillen en raspen.
  • Knoflook, pepers en gember met olie, tijm, piment, honing, sojasaus en citroensap in kleine mengkom of hakmolen van keukenmachine of in vijzel doen.
  • Geheel tot fijne massa pureren.
  • Groenten in schaal omscheppen met pepermarinade en smaken minstens 1 uur laten intrekken.
  • Regelmatig omscheppen.
  • Groenten afwisselend aan spiesen rijgen.
  • Spiesen afhankelijk van formaat barbecue in 1 of 2 porties in 8-10 minuten goudbruin en gaar roosteren, regelmatig keren en bestrijken met overgebleven marinade.
  • Spiesen op schaal leggen en bestrooien met zout en peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Struisvogelbiefstuk met amandelgembersaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Gevogelte, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Amandelen grof hakken.
  • Gemberwortel schillen en in plakken snijden.
  • Sjalotjes pellen en snipperen.
  • In steelpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Amandelen, gember en sjalotjes ca. 5
  • minuten zachtjes bakken.
  • Dragon, peper en fond toevoegen.
  • Saus ca. 10 minuten tegen de kook aan verwarmen.
  • Gember uit saus nemen. Saus met staafmixer glad pureren.
  • Struisvogelbiefstukken ca. 10 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Witlofblaadjes loshalen, schuin halveren en wassen.
  • Tomaat wassen, halveren, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
  • Grillpan verhitten.
  • Vlees bestrijken met 1 eetlepel olie, bestrooien met peper en in ca. 6 minuten rondom bruin en van binnen rosé grillen.
  • In wok rest van olie verhitten.
  • Witlof in ca. 4 minuten beetgaar roerbakken.
  • Appelstroop erdoor roeren, bestrooien met zout en peper.
  • Slagroom door saus roeren en verwarmen.
  • Biefstuk schuin in plakjes snijden.
  • Witlof en vlees over vier borden verdelen, saus erover schenken.
  • Garneren met tomaat.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken spruitjes met verse gember en appel

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spruitjes schoonmaken en halveren.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • Gember schillen en fijn hakken.
  • Appel schillen en in 16 partjes snijden.
  • Partjes halveren. In wok olie verhitten.
  • Ui, knoflook en gember even fruiten tot het mengsel gaat geuren.
  • Spruitjes toevoegen en ca. 4 minuten roerbakken.
  • Laatste 2 minuten appel meebakken.
  • Chilisaus en 1 dl water toevoegen en spruitjes nog ca. 5 minuten laten sudderen tot ze beetgaar zijn.

Tips / Opmerkingen

Serveren bij varkensvlees.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoofde rettich met peterselie

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: odin.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de rettich en snijd de wortel in plakjes van ongeveer 2 centimeter dik.
  • Stoof de rettich in een laagje water in ongeveer 5 tot 10 minuten beetgaar.
  • Giet het kookvocht af en stoof de gekookte rettich nog een paar minuten in boter met een snufje zout en evt.
  • gem-berwortel of knoflook.
  • Meng tahin met ci-troensap en fijngehakte peterselie en roer dit door de rettich.
  • Heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld een gekookte graansoort.

Tips / Opmerkingen

Ook lekker met stukjes olijven en tomaat er door.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tahoesalade met sesamdressing

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Salade, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • In kommetje sojasaus, azijn en sesamolie door elkaar roeren.
  • Gember schillen, kleinsnijden en erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met tabasco.
  • Tahoe in plakjes van ca. 1/2 cm dik snijden, plakjes diagonaal doorsnijden.
  • Tahoe in schaal leggen, marinade erover schenken.
  • Worteltjes schoonmaken en (met kaasschaaf) in lengte in plakjes schaven.
  • Prei wassen, schoonmaken en in reepjes van ca. 10 cm snijden.
  • In pan met kokend water wortel en prei enkele seconden onderdompelen.
  • In vergiet laten uitlekken en laten afkoelen.
  • Komkommer in lengte doormidden snijden en zaadjes met lepel eruit scheppen. Vruchtvlees (met kaasschaaf) in repen schaven.
  • Tahoe laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
  • In pan olie verhitten en tahoe op hoog vuur in ca. 4 minuten bruinbakken, halverwege keren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken en laten afkoelen.
  • In pan marinade aan de kook brengen.
  • Pindakaas en suiker erdoor roeren en ca. 1 minuut zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met tabasco. Laten afkoelen.

Bereiden:

  • Groenten door elkaar scheppen en op midden van vier borden leggen.
  • Tahoe erop leggen.
  • Marinade erover scheppen. (Bestrooien met sesamzaadjes.)

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselen uit de wok van Sonja van de Rhoer

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Extra aanwijzing: Snel te maken
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de uien en de bleekselderij in grove stukken.
  • Verhit de olie in een wok en roerbak de ui en de bleekselderij met de gember.
  • Spoel de mosselen grondig in koud water en doe ze in de wok.
  • Voeg de verse tijm en het laurierblaadje toe en doe er de munt, de koriander en het fijngesneden citroengras bij.
  • Blus de mosselen met een flinke scheut witte wijn en laat ze, vanaf dat het kookpunt is bereikt, 2-2½ minuut goed doorkoken, of tot alle schelpen open staan.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.

Tips / Opmerkingen

Serveer met gekookte rijst en een glas Elzasser Gewurztraminer.

Info:

Slechts 10 procent van de Nederlandse huishoudens koopt wel eens mosselen en doen dat voornamelijk als de 'r' in de maand is. Dit stamt nog uit de tijd dat er geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Mosselventers verkochten mosselen als het kouder was en dat was in de maanden met de 'r'. Het eten van mosselen is zeer gezond, omdat zij evenveel eiwit als biefstuk bevatten, veel minder vet zijn en daardoor slechts 25 procent van de calorische waarde hebben. Bovendien zijn mosselen veel rijker aan mineralen, kalk, fosfor en ijzer. Mosselen zijn verder rijk aan seleen en vitaminen en hebben een hoog jodiumgehalte.
Per 100 g bevat een mossel onder andere 10 g eiwit, 1 g vet, 2 g koolhydraten, 250 milligr fosfor, 6 milligr ijzer, 300 milligr natrium, 2 g vitamine C en 85 g water.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde amsoi

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
porties: 2
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de bladeren los van de stengel en verwijder de harde uiteinden van de bladstelen.
  • Was de bladeren, sla ze droog en snijd ze heel fijn in repen van 1 cm breed.
  • Doe de amsoi met de ui, de knoflook, de gemberwortel en de garnalen in de stoomkorf of in het stoommandje, dek af en stoom de groente en de garnalen in ± 15 minuten gaar.
  • Breng eventueel op smaak met een scheutje Chinese ketjap.

Tips / Opmerkingen

Serveer met rijst.

Info:

De niet zo gebruikelijke groente amsoi heeft een heel licht bittere smaak. De groente is waarschijnlijk afkomstig uit China en van daaruit verspreid over Azië en West-Afrika, maar wordt tegenwoordig ook in Nederland geteeld. Amsoi heeft grote, groene, licht gekartelde, ovale bladeren met weinig bladsteel. Let er bij het kopen op dat de bladeren frisgroen en stevig zijn. Snijd, zo nodig, de bladeren los van de stengel. Snijd een klein stukje van de bladsteel af en was de bladeren één voor één. Snijd de groente grof of fijn al naargelang de verdere bereiding.
Bladgroenten zijn uitstekend geschikt om te stomen. De groente wordt gaar in de damp van het kokende water, bouillon of wijn, in plaats van in de vloeistof zelf. Omdat de groente niet met de kokende vloeistof in contact komt, kan het niet kapot koken en blijven de geur, de kleur en de smaak beter bewaard dan bij koken. De gaartijd is bij stomen wel altijd iets langer.
Er zijn echte (elektrische) stoompannen te koop. Deze bestaan uit drie delen: een pan waarin de vloeistof aan de kook wordt gebracht, een stoomdeel met gaatjes en een deksel dat de pan goed afsluit. Maar stomen kan ook heel goed in een 'stoombloem' (een uitklapbaar metalen stoommandje) of in een bamboe stoommandje dat op of in een pan met kokende vloeistof wordt gezet of in een hittebestendige zeef of vergiet boven een gewone pan.
Let er bij gebruik van een los stoommandje op dat het deksel van de pan goed afsluit, anders ontsnapt de stoom. U kunt de pan, voordat u het deksel erop legt, eventueel afdekken met een in vieren gevouwen doek; de doek zorgt voor een goede afsluiting en vangt het condensvocht op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Asperges en shii-takes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie en roerbak hierin de asperges, behalve de punten, 3-4 minuten.
  • Was de courgettes, snijd ze in blokjes en voeg die toe.
  • Borstel de shii-takes schoon, snijd ze in plakjes en bak die in de wok mee.
  • Voeg de sojasaus en de gemberwortel of het gemberpoeder toe, breng aan de kook en laat de asperges beetgaar worden.
  • Lange linten zijn in 1-2 minuten gaar, stukjes in 2-3 minuten.
  • Snijd de lente-uitjes in ringen en strooi deze op het laatst over het gerecht.
  • Serveer met gekookte mie.

Tips / Opmerkingen

Tip 1:

Dit gerecht smaakt zowel met witte als met groene asperges uitstekend. Ook kunt u de courgettes vervangen door peultjes of sugar snaps en de shii-takes door reepjes paprika en/of wortel.

Tip 2:

U kunt met de shii-takes 175 g Quorn-stukjes naturel meebakken voor extra voedingswaarde.

Tip 3:

Wilt u wat extra saus voor bij de mie, voeg dan tegelijk met de sojasaus 1-2 dl groentebouillon toe. Bind het extra vocht vervolgens met 1 eetlepel aardappelmeel.
 Dit roerbakgerecht kan zowel met witte als met groene asperges worden bereid, maar de witte hebben zeker qua kleur wel de voorkeur.
Kleine courgettes hebben meer smaak dan de grote exemplaren, de smaak is over het algemeen tamelijk neutraal. Door het toevoegen van verschillende kruiden kan elke keer een ander smaakeffect worden verkregen.
2 eetlepels (zonnebloem- of maïs)olie