Recept afdrukken
No ratings yet

Struisvogelbiefstuk met amandelgembersaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Gevogelte, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Amandelen grof hakken.
  • Gemberwortel schillen en in plakken snijden.
  • Sjalotjes pellen en snipperen.
  • In steelpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Amandelen, gember en sjalotjes ca. 5
  • minuten zachtjes bakken.
  • Dragon, peper en fond toevoegen.
  • Saus ca. 10 minuten tegen de kook aan verwarmen.
  • Gember uit saus nemen. Saus met staafmixer glad pureren.
  • Struisvogelbiefstukken ca. 10 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Witlofblaadjes loshalen, schuin halveren en wassen.
  • Tomaat wassen, halveren, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
  • Grillpan verhitten.
  • Vlees bestrijken met 1 eetlepel olie, bestrooien met peper en in ca. 6 minuten rondom bruin en van binnen rosé grillen.
  • In wok rest van olie verhitten.
  • Witlof in ca. 4 minuten beetgaar roerbakken.
  • Appelstroop erdoor roeren, bestrooien met zout en peper.
  • Slagroom door saus roeren en verwarmen.
  • Biefstuk schuin in plakjes snijden.
  • Witlof en vlees over vier borden verdelen, saus erover schenken.
  • Garneren met tomaat.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken spruitjes met verse gember en appel

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spruitjes schoonmaken en halveren.
  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • Gember schillen en fijn hakken.
  • Appel schillen en in 16 partjes snijden.
  • Partjes halveren. In wok olie verhitten.
  • Ui, knoflook en gember even fruiten tot het mengsel gaat geuren.
  • Spruitjes toevoegen en ca. 4 minuten roerbakken.
  • Laatste 2 minuten appel meebakken.
  • Chilisaus en 1 dl water toevoegen en spruitjes nog ca. 5 minuten laten sudderen tot ze beetgaar zijn.

Tips / Opmerkingen

Serveren bij varkensvlees.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoofde rettich met peterselie

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: odin.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de rettich en snijd de wortel in plakjes van ongeveer 2 centimeter dik.
  • Stoof de rettich in een laagje water in ongeveer 5 tot 10 minuten beetgaar.
  • Giet het kookvocht af en stoof de gekookte rettich nog een paar minuten in boter met een snufje zout en evt.
  • gem-berwortel of knoflook.
  • Meng tahin met ci-troensap en fijngehakte peterselie en roer dit door de rettich.
  • Heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld een gekookte graansoort.

Tips / Opmerkingen

Ook lekker met stukjes olijven en tomaat er door.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tahoesalade met sesamdressing

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Salade, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • In kommetje sojasaus, azijn en sesamolie door elkaar roeren.
  • Gember schillen, kleinsnijden en erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met tabasco.
  • Tahoe in plakjes van ca. 1/2 cm dik snijden, plakjes diagonaal doorsnijden.
  • Tahoe in schaal leggen, marinade erover schenken.
  • Worteltjes schoonmaken en (met kaasschaaf) in lengte in plakjes schaven.
  • Prei wassen, schoonmaken en in reepjes van ca. 10 cm snijden.
  • In pan met kokend water wortel en prei enkele seconden onderdompelen.
  • In vergiet laten uitlekken en laten afkoelen.
  • Komkommer in lengte doormidden snijden en zaadjes met lepel eruit scheppen. Vruchtvlees (met kaasschaaf) in repen schaven.
  • Tahoe laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
  • In pan olie verhitten en tahoe op hoog vuur in ca. 4 minuten bruinbakken, halverwege keren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken en laten afkoelen.
  • In pan marinade aan de kook brengen.
  • Pindakaas en suiker erdoor roeren en ca. 1 minuut zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met tabasco. Laten afkoelen.

Bereiden:

  • Groenten door elkaar scheppen en op midden van vier borden leggen.
  • Tahoe erop leggen.
  • Marinade erover scheppen. (Bestrooien met sesamzaadjes.)

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselen uit de wok van Sonja van de Rhoer

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Extra aanwijzing: Snel te maken
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de uien en de bleekselderij in grove stukken.
  • Verhit de olie in een wok en roerbak de ui en de bleekselderij met de gember.
  • Spoel de mosselen grondig in koud water en doe ze in de wok.
  • Voeg de verse tijm en het laurierblaadje toe en doe er de munt, de koriander en het fijngesneden citroengras bij.
  • Blus de mosselen met een flinke scheut witte wijn en laat ze, vanaf dat het kookpunt is bereikt, 2-2½ minuut goed doorkoken, of tot alle schelpen open staan.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.

Tips / Opmerkingen

Serveer met gekookte rijst en een glas Elzasser Gewurztraminer.

Info:

Slechts 10 procent van de Nederlandse huishoudens koopt wel eens mosselen en doen dat voornamelijk als de 'r' in de maand is. Dit stamt nog uit de tijd dat er geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Mosselventers verkochten mosselen als het kouder was en dat was in de maanden met de 'r'. Het eten van mosselen is zeer gezond, omdat zij evenveel eiwit als biefstuk bevatten, veel minder vet zijn en daardoor slechts 25 procent van de calorische waarde hebben. Bovendien zijn mosselen veel rijker aan mineralen, kalk, fosfor en ijzer. Mosselen zijn verder rijk aan seleen en vitaminen en hebben een hoog jodiumgehalte.
Per 100 g bevat een mossel onder andere 10 g eiwit, 1 g vet, 2 g koolhydraten, 250 milligr fosfor, 6 milligr ijzer, 300 milligr natrium, 2 g vitamine C en 85 g water.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde amsoi

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
porties: 2
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de bladeren los van de stengel en verwijder de harde uiteinden van de bladstelen.
  • Was de bladeren, sla ze droog en snijd ze heel fijn in repen van 1 cm breed.
  • Doe de amsoi met de ui, de knoflook, de gemberwortel en de garnalen in de stoomkorf of in het stoommandje, dek af en stoom de groente en de garnalen in ± 15 minuten gaar.
  • Breng eventueel op smaak met een scheutje Chinese ketjap.

Tips / Opmerkingen

Serveer met rijst.

Info:

De niet zo gebruikelijke groente amsoi heeft een heel licht bittere smaak. De groente is waarschijnlijk afkomstig uit China en van daaruit verspreid over Azië en West-Afrika, maar wordt tegenwoordig ook in Nederland geteeld. Amsoi heeft grote, groene, licht gekartelde, ovale bladeren met weinig bladsteel. Let er bij het kopen op dat de bladeren frisgroen en stevig zijn. Snijd, zo nodig, de bladeren los van de stengel. Snijd een klein stukje van de bladsteel af en was de bladeren één voor één. Snijd de groente grof of fijn al naargelang de verdere bereiding.
Bladgroenten zijn uitstekend geschikt om te stomen. De groente wordt gaar in de damp van het kokende water, bouillon of wijn, in plaats van in de vloeistof zelf. Omdat de groente niet met de kokende vloeistof in contact komt, kan het niet kapot koken en blijven de geur, de kleur en de smaak beter bewaard dan bij koken. De gaartijd is bij stomen wel altijd iets langer.
Er zijn echte (elektrische) stoompannen te koop. Deze bestaan uit drie delen: een pan waarin de vloeistof aan de kook wordt gebracht, een stoomdeel met gaatjes en een deksel dat de pan goed afsluit. Maar stomen kan ook heel goed in een 'stoombloem' (een uitklapbaar metalen stoommandje) of in een bamboe stoommandje dat op of in een pan met kokende vloeistof wordt gezet of in een hittebestendige zeef of vergiet boven een gewone pan.
Let er bij gebruik van een los stoommandje op dat het deksel van de pan goed afsluit, anders ontsnapt de stoom. U kunt de pan, voordat u het deksel erop legt, eventueel afdekken met een in vieren gevouwen doek; de doek zorgt voor een goede afsluiting en vangt het condensvocht op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Asperges en shii-takes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie en roerbak hierin de asperges, behalve de punten, 3-4 minuten.
  • Was de courgettes, snijd ze in blokjes en voeg die toe.
  • Borstel de shii-takes schoon, snijd ze in plakjes en bak die in de wok mee.
  • Voeg de sojasaus en de gemberwortel of het gemberpoeder toe, breng aan de kook en laat de asperges beetgaar worden.
  • Lange linten zijn in 1-2 minuten gaar, stukjes in 2-3 minuten.
  • Snijd de lente-uitjes in ringen en strooi deze op het laatst over het gerecht.
  • Serveer met gekookte mie.

Tips / Opmerkingen

Tip 1:

Dit gerecht smaakt zowel met witte als met groene asperges uitstekend. Ook kunt u de courgettes vervangen door peultjes of sugar snaps en de shii-takes door reepjes paprika en/of wortel.

Tip 2:

U kunt met de shii-takes 175 g Quorn-stukjes naturel meebakken voor extra voedingswaarde.

Tip 3:

Wilt u wat extra saus voor bij de mie, voeg dan tegelijk met de sojasaus 1-2 dl groentebouillon toe. Bind het extra vocht vervolgens met 1 eetlepel aardappelmeel.
 Dit roerbakgerecht kan zowel met witte als met groene asperges worden bereid, maar de witte hebben zeker qua kleur wel de voorkeur.
Kleine courgettes hebben meer smaak dan de grote exemplaren, de smaak is over het algemeen tamelijk neutraal. Door het toevoegen van verschillende kruiden kan elke keer een ander smaakeffect worden verkregen.
2 eetlepels (zonnebloem- of maïs)olie

Portobello gevuld met pittig roerei en mihoen
Recept afdrukken
No ratings yet

Portobello gevuld met pittig roerei en mihoen

Allerhande 2002
Bereidingstijd35 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 375kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bosui schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Peper schoonmaken en fijn hakken.
  • Limoenen uitpersen.
  • Gember schillen en boven kom heel fijn raspen.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Limoensap, suiker, 1/2 theelepel sambal, 1/2 eetlepel sojasaus en 3 eetlepels olie erdoor roeren.
  • Helft van bosui en peper door dressing scheppen.
  • Smaken 30 minuten laten intrekken.
  • In kom eieren loskloppen met 2 eetlepels water, 1 eetlepel sojasaus, rest van sambal, bosui en peper.
  • In wok flinke laag olie verhitten.
  • Mihoen in 4 porties verdelen en porties na elkaar enkele seconden aan beide zijden frituren (mihoen zwelt op en wordt wit en krokant).
  • Porties op dikke laag keukenpapier laten uitlekken.
  • Intussen portobello's schoonvegen.
  • In koekenpan 3 eetlepels olie verhitten.
  • Portobello's in ca. 10 minuten bruin en gaar bakken, regelmatig keren.
  • Halverwege baktijd besprenkelen met 1/2 eetlepel sojasaus.
  • In pan 1 eetlepel olie verwarmen.
  • Eimengsel erbij schenken en al roerend op zacht vuur in ca. 5 minuten laten stollen.
  • Koriander van takjes plukken.
  • In midden van vier warme borden portobello met holte naar boven leggen.
  • Roerei erin scheppen, wat koriander erover verdelen en krokante mihoen erop leggen.
  • Dressing over mihoen scheppen en rond portobello druppelen.
  • Rest van koriander rond portobello strooien.
  • Serveren met salade van Shanghai paksoi.

Tips / Opmerkingen

In het paddestoelgerecht worden mooie aardse tonen met oosterse aroma's gecombineerd.

Wijnadvies

Een makkelijke wijn met karakter is de ideale begeleider.
Dat kan een rosé of witte wijn zijn.
Château La Gordonne zit vol fris fruit, is mildkruidig en dorstlessend.
Ook een frisse, zachte pinot blanc uit de Elzas sluit goed aan.

Nutrition

Calorieën: 375kcal | koolhydraten: 19g | Eiwit: 15g | Vet: 26g

Recept afdrukken
No ratings yet

Tempura

Oosterse groentebeignets / Allerhande 2002
Bereidingstijd20 min
Recept categorieën: Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 1 persoon

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In steelpan 1 dl water met kruidenbouillon verwarmen.
  • Sherry en sojasaus erdoor roeren.
  • Laten afkoelen en in 2 kommetjes schenken.
  • Gemberwortel schillen en fijn raspen.
  • Op 2 borden scheppen.
  • Kommetje met dipsaus ernaast zetten.
  • Shii-takes met keukenpapier schoonvegen.
  • Groenten schoonmaken, heel laten.
  • In lage wijde kom ei met 1 dl ijskoud water loskloppen.
  • Met vork bloem erdoor kloppen, er mogen klontjes zichtbaar blijven.
  • In wok olie en sesamolie verhitten tot er lichte damp af komt.
  • Groenten één voor één door beslag halen en met 3-4 stuks tegelijk in hete olie in ca. 3-4 minuten goudbruin frituren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • Groenten op borden rangschikken en direct serveren met pikante dipsaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lauwwarme noedelsalade met gemarineerde tonijn

Allerhande 2002
Bereidingstijd35 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Salade, Vis
porties: 2 personen
Calorieën: 730kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Limoen schoonboenen en schil grof raspen.
  • Limoen uitpersen.
  • In kom 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel sherry en 1 eetlepel sojasaus mengen. Tonijn in blokjes snijden en door marinade scheppen.
  • Gemberwortel dun schillen.
  • Knoflook pellen.
  • Gember en knoflook in knoflookpers boven kommetje uitpersen.
  • Limoenrasp, 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel sherry, 1 eetlepel sojasaus en 3 eetlepels olie toevoegen en tot dressing kloppen.
  • Rode peper in lengte halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden. Basilicumblaadjes van takjes plukken.
  • Cashewnoten licht roosteren in droge koekenpan.
  • In koekenpan rest van olie verhitten.
  • Tonijn op hoog vuur ca. 2 minuten roerbakken.
  • Reepjes rode peper ca. 20 seconden meebakken.
  • Intussen mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing en laten uitlekken. In grote kom dressing,cashewnoten,tonijn en basilicumblaadjes door mie scheppen.
  • Rucola over twee borden verdelen.
  • Bedruppelen met wat limoensap.
  • Noedelsalade erop scheppen.

Nutrition

Calorieën: 730kcal | koolhydraten: 65g | Eiwit: 34g | Vet: 35g