Recept afdrukken
No ratings yet

Mexicaanse kipfilet in pikante saus van Ch. Brehant

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Mexico
porties: 4
Calorieën: 395kcal
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pepers halveren, zaadjes verwijderen.
  • Wok verhitten.
  • Sesamzaad snel roosteren, op bord laten afkoelen.
  • In schoongeveegde wok pepers en chilipepertjes ca. 4 minuten roosteren.
  • Afblussen met 1 dl water.
  • Pepermengsel overdoen in kom en ca. 10 minuten laten afkoelen.
  • Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water en ontvellen.
  • Tomaten in vieren snijden, zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.
  • Banaan pellen, in plakjes snijden.
  • In keukenmachine pepermengsel met tomaat, banaan, piment, kaneel en sesam tot gladde saus pureren.
  • Ui pellen en snipperen.
  • In wok olie verhitten.
  • Spekblokjes en ui ca. 3 minuten zachtjes bakken.
  • Tomatensaus toevoegen en ca. 5 minuten laten sudderen.
  • Kipfilet in grove stukken snijden.
  • Courgette wassen en in plakken snijden.
  • Bouillontablet boven saus verkruimelen,2-3 dl water toevoegen en saus verwarmen.
  • Kip en courgette in saus leggen en in ca. 15 minuten zachtjes gaar stoven. Eventueel water toevoegen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Serveren met warme taco's of tortilla's.

Nutrition

Calorieën: 395kcal | koolhydraten: 10g | Eiwit: 35g | Vet: 23g

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundvlees met zomergroenten

Bereidingstijd35 minuten
wachten2 Uren
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Calorieën: 495kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Runderlappen in grove stukken snijden en bestrooien met zout en peper.
  • Boter in braadpan doen en spekblokjes even bakken.
  • Rundvlees toevoegen en op middelhoog vuur rondom bruin braden.
  • Wijn met 4dl water en blaadjes laurier toevoegen en geheel afgedekt 2uur laten stoven.
  • Intussen worteltjes en bosuitjes schoonmaken en in stukken van 4 cm snijden. Groenten door vlees mengen en geheel afgedekt nog 20 minuten laten stoven tot groenten gaar zijn.
  • Tuinerwten aan vlees toevoegen en geheel nog 5 minuten stoven.
  • Intussen oven voorverwarmen op 220 ºC.
  • Vlees en groenten met schuimspaan uit pan scheppen en in ovenschaal doen.
  • Mosterd door achtergebleven kookvocht roeren en saus op hoog vuur tot helft laten inkoken.
  • Mosterdsaus over vlees en groenten schenken.
  • Augurken in plakjes snijden en over gerecht verdelen.
  • Paneermeel over gerecht strooien en ovenschaal 20 minuten in de oven zetten tot bovenkant goudbruin is.

Tips / Opmerkingen

Wijnadvies:

Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen

Nutrition

Calorieën: 495kcal | koolhydraten: 18g | Eiwit: 54g | Vet: 17g

Recept afdrukken
No ratings yet

Tonijnlapjes met rode wijn en spekblokjes

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vis
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de wortelen.
  • Maak het wit van de prei en de selder schoon.
  • Snijd de groenten in blokjes.
  • Pel de sjalotten en hak ze fijn.
  • Fruit de gehakte sjalotten 5 minuten in 20 gr hete boter tot ze glazig zijn.
  • Voeg daarbij de wijn, de kalfsfond, het geperste lookteentje, het kruidentuiltje en de suiker.
  • Breng aan de kook en laat, zachtjes sudderend, tot ¾ inkoken.
  • Giet de saus door een fijne puntzeef, giet opnieuw in de steelpan, verwerk er 30 gr boterin en klop alles op.
  • Zet op een zacht vuurtje.
  • Stoof in een bakpan de groenteblokjes 5 minuten in 25 gr hete boter.
  • Giet er 1 dl lichtjes gezouten water over en laat nog 5 minuten koken met een deksel op de pan; ze moeten heel zacht zijn.
  • Doe zout en peper op de tonijnlapjes.
  • Bak de spekblokjes in een bakpan goudbruin.
  • Verwerk daarin de groenten en bak vervolgens in dezelfde pan de tonijnlapjes 2 minuten aan elke zijde in de rest van de hete boter.
  • Leg een stuk vis op een voorverwarmd bord.
  • Schik daarrond de groenten met de spekblokjes en overgiet met de warme saus.

Tips / Opmerkingen

Dien onmiddellijk op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken rijst met spekjes, scampi, lente-ui en koriander

Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Dit is een wat moeilijker gerecht dat enige wok-ervaring vergt.
  • Maak dat de wok zeer heet is voor je begint te roerbakken.
  • Als de wok niet warm genoeg is, zullen niet alleen de spekjes te veel aanzetten, ook de rijst zal makkelijk aan de wok gaan kleven.
  • Wanneer je het eimengsel in de wok giet, moet je echt doorwerken.
  • Als het ei eenmaal min of meer onder de rijst zit, mag het vissausmengsel erover.
  • Deze saus zorgt tegelijk voor de smeuïgheid van het geheel.
  • Hak de ui en de looktenen fijn.
  • Snijd de chili's in de lengte door, verwijder de zaadjes en snipper ze fijn.
  • Pel de scampi en verwijder het darmkanaal - snijd grote exemplaren doormidden.
  • Kluts de eieren en meng ze met de sojasaus.
  • Meng de vissaus met het citroensap en de suiker.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes en haal de bladeren van de koriander.
  • Verhit de wok tot deze zeer heet is.
  • Giet enkele lepels arachideolie in de wok.
  • Als de olie walmt, worden de ui, de look en de chili's kort aangebakken.
  • Voeg dan de spekjes toe en laat ook de scampi kort meewarmen.
  • Schep er de voorgekookte rijst door en roerbak tot alles warm is.
  • Zet het vuur lager.
  • Schuif het rijstmengsel naar de kant, zodat de bodem van de wok vrijkomt.
  • Giet het eimengsel in de wok en werk met de wokschep op tot roereiconsistentie.
  • Schep nu geleidelijk het rijstmengsel door het ei en begiet met het vissausmengsel.
  • Warm, onder voortdurend roerbakken door.
  • Neem de wok van het vuur,schep de koriander door de rijst en versier met de lente-ui.
  • Verdeel het gerecht over warme kommetjes en dien onmiddellijk op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoofd konijn met stroop

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten1 Uur 15 minuten
Totale tijd1 Uur 35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees, Wild
Land van herkomst: België, Wereldkeuken
porties: 4 personen
Calorieën: 590kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Konijn onder koud stromend water schoonspoelen en met keukenpapier droogdeppen.
  • Sjalotjes pellen. In pan boter verhitten, konijn met tijm bestrooien en rondom bruin bakken.
  • Konijn uit pan scheppen, met zout en peper bestrooien.
  • Sjalot en spek aan achtergebleven bakvet toevoegen en rondom bruin bakken.
  • Wijn en wildfond erbij schenken en aan de kook brengen.
  • Konijn toevoegen en in ca. 1 ¼ uur gaar stoven.
  • Konijn uit pan nemen.

Bereiden van de stroop

  • Kaneel en stroop door saus roeren.
  • Bloem aanlengen met 3 eetlepels water en toevoegen.
  • Al roerend laten binden tot lichtgebonden saus ontstaat.
  • Konijn terugleggen in pan en meewarmen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappelpuree en gesmoorde bleekselderij.

Nutrition

Calorieën: 590kcal | koolhydraten: 22g | Eiwit: 45g | Vet: 37g

Recept afdrukken
No ratings yet

Krieltjes met tartaar, spek en paddestoelen

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spruitjes schoonmaken en in 8 minuten beetgaar koken.
  • In koekenpan spekblokjes uitbakken.
  • Champignons schoonmaken en in plakjes snijden.
  • Spek uit pan nemen, helft van boter verhitten en champignons en krieltjes 8 minuten al omscheppend bakken.
  • Tartaartjes bestrooien met zout en peper en in 7 minuten gaar bakken.
  • Spek door krieltjes scheppen.
  • Krieltjes met spruitjes en tartaar serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Paprika champignonsoep met sandwich

Snel te maken.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5 en ciabatta afbakken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Paprika schoonmaken en in blokjes snijden.
  • In soeppan spekblokjes in ca. 3 minuten uitbakken.
  • Paprika erdoor scheppen en ca. 2 minuten meebakken.
  • Pakje soep toevoegen en al roerend met garde 1½ l koud water erbij schenken.
  • Soep al roerend aan de kook brengen, met deksel schuin op pan ca. 5 minuten laten doorkoken (af en toe roeren).
  • Intussen ciabatta opensnijden, besmeren met tapenade en onderste helft beleggen met rucola en ham.
  • Bovenkant er weer opleggen en in ciabatta 4 punten snijden.
  • Room door soep roeren en op smaak brengen met zout en peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hamlapjes met mosterd en boerenkoolpesto

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Draai voor de boerenkoolpesto de boerenkool met een scheutje koud water in de blender tot een heel fijne, gladde massa.
  • Wrijf alles door een fijne zeef en vang het boerenkoolwater op.
  • Verwarm dit boerenkoolwater (maar laat het niet koken).
  • Schep met een fijne schuimspaan de boerenkoolvlokken die boven komt drijven eraf en laat de vlokken uitlekken in een zeef met de schone uitgekookte theedoek erin.
  • Hak de spekjes in een hakmolen fijn.
  • Bak het gehakte spek in een koekenpan met antiaanbaklaag rul en krokant.
  • Maal in het hakbakje van de staafmixer de pijnboompitten, de oude kaas, de uitgelekte boerenkool, een scheutje olijfolie en een drupje azijn tot een mooie pesto.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de pesto in de spuitzak.
  • Verhit 30 g boter in een koekenpan.
  • Bestrooi de hamlappen met zout en peper en bak ze in de boter bruin.
  • Bestrijk ze met mosterd en leg ze in een ovenschaal.
  • Zet ze 15- 20 minuten in de oven.
  • Maal de metworst in het hakmolentje van de staafmixer fijn.
  • Fruit de sjalotten zachtjes in 20 g boter.
  • Blus de pan met een scheutje azijn en wat melk.
  • Voeg de appel en een snufje komijn toe en stoof de appel enkele minuten.
  • Kook de aardappels in 500 ml water met een scheut melk, de laurierblaadjes, een half teentje knoflook en het bouillontablet in 15-20 minuten gaar.
  • Giet de aardappels af en vang het vocht op.
  • Schuim het aardappelvocht op met de staafmixer en de rest van de boter.
  • Spuit strepen boerenkoolpesto op de borden.
  • Leg (eventueel met behulp van een steekring) een bergje appelcompote op de borden.
  • Snijd de hamlappen in plakjes en leg ze op de compote.
  • Schep de droge worst hierop.
  • Lepel het opperdoezerschuim erover.

Tips / Opmerkingen

Serveren met de gekookte aardappels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lauwwarme aardappelsalade met spekblokjes

Snel te maken.
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sperziebonen in 8 minuten beetgaar koken, afgieten en laten afkoelen.
  • Aardappelpartjes volgens gebruiksaanwijzing in koekenpan bereiden.
  • Ui pellen en in halve ringen snijden.
  • Peer schillen, klokhuis verwijderen en in partjes snijden.
  • Noten grof hakken. In droge koekenpan spekblokjes knapperig bakken.
  • Van olie, azijn, mosterd, zout en peper dressing roeren.
  • Sla over vier borden verdelen.
  • Aardappelpartjes en sperziebonen erop rangschikken.
  • Ui, peer en noten erover verdelen.
  • Met dressing besprenkelen en spekblokjes erop leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelsalade uit Berlijn

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Salade, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Duitsland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de aardappelen in de schil, giet ze af, laat ze onder de koude kraan schrikken en pel ze.
  • Snijd de ui fijn en doe hem met de kruiden en de azijn in de saladeschaal.
  • Giet de warme bouillon op het uienmengsel en snipper de warme aardappelen in de saladeschaal.
  • Schep alles voorzichtig om, zodat de aardappelen niet verder stuk gaan.
  • Smelt de boter en bak de fijngesneden spekjes erin.
  • Schep dit mengsel over de salade, schep om en laat het even door trekken.
  • Strooi er vlak voor het opdienen de peterselie over.

Tips / Opmerkingen

Deze salade wordt lauwwarm of koud gegeten bij grill- en barbecue gerechten en in plaats van aardappelen bij de maaltijd.