Recept afdrukken
No ratings yet

Scampi met houmous en lauwwarme sesamvinaigrette

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • 1 peper halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.
  • Andere peper tussen handen rollen, in stukken snijden en zaadjes eruit schudden.
  • Knoflook pellen en snipperen.
  • Kikkererwten afgieten en met vissaus, peperreepjes en helft van knoflook in mengkom doen.
  • Kikkererwten grof pureren.
  • Terwijl machine langzaam draait in dun straaltje zoveel olie toevoegen tot gladde, smeuïge massa ontstaat.
  • Houmous tot gebruik afgedekt op kamertemperatuur bewaren.
  • Scampi aan rugzijde insnijden, darmkanaal verwijderen.
  • Sjalot pellen en fijn snipperen.
  • In pan sesamolie zachtjes verwarmen.
  • Sesamzaadjes toevoegen en ca. 1 minuut meewarmen tot geur goed los komt.
  • Maizena oplossen in teriyakimarinade.
  • Marinade, azijn en sjalotje toevoegen en dressing op laag vuur iets laten binden.
  • Geheel laten afkoelen.
  • Scampi volgens gebruiksaanwijzing onder stromend water ontdooien.
  • Scampi voorzichtig pellen, staartje laten zitten.
  • Scampi droogdeppen met keukenpapier.
  • Wok verhitten tot gloeiend heet, arachideolie over panbodem laten uitvloeien.
  • Scampi op hoog vuur ca. 1 minuut bakken. Omschudden, rest van knoflook toevoegen en opnieuw ca. 1 minuut bakken.
  • Oestersaus en stukjes peper erdoor scheppen, nog 1-2 minuten bakken tot scampi gaar zijn. Intussen sesamvinaigrette en houmous zachtjes verhitten, tot lauwwarm.
  • Houmous op warme borden scheppen.
  • Blad ijsbergsla erop leggen.
  • Garnalen en stukjes peper met schuimspaan uit wok scheppen en over borden verdelen. Sesamvinaigrette erover schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Wortel courgettetaartje

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Hartige taart
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

VoorBereiden:

  • In kom bloem met kwark, kaas, sesamzaadjes, olie en mespunt zout door elkaar mengen.
  • Met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden.
  • In koelkast deeg afgedekt ca. 30 minuten laten rusten.
  • Intussen winterpeen en courgette schoonmaken, wassen en in kleine blokjes snijden.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deeg in 4 gelijke stukken verdelen en uitrollen tot ronde lapjes van ca. 15 cm doorsnede. Vormpjes invetten.
  • Elk vormpje bekleden met 1 deeglap, hierbij randen goed aandrukken.
  • Overtollig deeg langs randen afsnijden.
  • Met vork gaatjes in bodems prikken.
  • Taartbodems tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • In midden van oven taartbodems in ca. 10 á 15 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen in pan boter smelten.
  • Peen- en courgetteblokjes erdoor scheppen.
  • Toevoegen: citroensap, tijm, suiker, zout en peper.
  • Peen en courgette afgedekt in ca. 4 á 5 minuten zachtjes gaar smoren.
  • Vocht onafgedekt in ca. 1 minuut laten verdampen.
  • Taartbodems uit oven direct uit vormpjes nemen en over vier borden verdelen.
  • Wortel-courgettemengsel erin scheppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstgerecht met roerbakgroenten

Recept categorieën: Groenten, Rijst, Roerbakken / Wokken
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar en droog.
  • Voeg, als het water met de rijst kookt, het groentebouillonpoeder, de
  • sinaasappelrasp en het vijfkruidenpoeder toe en roer goed tot alles is opgelost.
  • Neem de pan met de gekookte rijst van het vuur, laat hem afgedekt 5-10 minuten rusten en maak de rijst vervolgens met twee vorken los.
  • Laat de tofu uitlekken, dep het stuk met keukenpapier droog en snijd de tofu in blokjes van ± 1-1½ cm.
  • Verhit, terwijl de rijst kookt, op hoog vuur een grote wok of grote pan met anti-aanbaklaag, voeg de olie toe en daarna de geraspte gember, de knoflook, de lente-ui en de gedroogde pepers en roerbak 30 seconden.
  • Voeg de broccoli en de bloemkool toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg de tofublokjes toe samen met de schoongewreven en kleiner gesneden oesterzwammen en roerbak 2-3 minuten.
  • Strooi de sesamzaadjes erover en roer de sojasaus erdoor.
  • Warm alles snel goed door en serveer de rijst met het roerbakmengsel.

Tips / Opmerkingen

Houdt u niet van te rauwe bloemkoolroosjes, blancheer ze dan voor het roerbakken 2 minuten in ruim kokend water.

Info:

Twee supergezonde groenten, gecombineerd met tofu, paddestoelen en zilvervliesrijst of basmatirijst, geven een heerlijk gemakkelijk gerecht, dat qua kleur goed bij de herfst past.
Oesterzwammen worden geteeld op geprepareerd stro waaraan broed van de oesterzwam is toegevoegd. De oesterzwam is schelpvormig en meestal lichtgrijs van kleur. De oesterzwam heeft een zachte smaak die uitstekend met verschillende groenten combineert.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roergebakken pompoen met kip

Recept categorieën: Kip, Roerbakken / Wokken
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het pompoenvruchtvlees in dunne plakjes en vervolgens in stukjes.
  • Verhit een wok of wijde braadpan en verhit de olie daarin.
  • Voeg de gepelde, fijngesnipperde ui en de van zaad en zaadlijsten ontdane, heel fijn gesneden peper (of de sambal) toe en roerbak 1 minuut.
  • Dep de kipfilet droog, snijd hem in reepjes, voeg die toe en bak de kip al roerend in 3-4 minuten bruin.
  • Voeg de paprika, de pompoen en de vissaus toe en roerbak onder voorzichtig omscheppen ± 4 minuten tot de pompoen net zacht is.
  • Strooi er voor het serveren de fijngeknipte koriander en de sesamzaadjes over en serveer met gekookte zilvervliesrijst.

Tips / Opmerkingen

Door zijn neutrale smaak zijn de mogelijkheden met pompoen bijzonder groot. In dit recept is de pompoen -rijk aan de mineralen kalium en foliumzuur en de vitaminen B caroteen, B5 en C- goed te vervangen door een familielid: de courgette.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lamshaasjes met kaneelsaus

Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
Auteur: Sonja van de Rhoer

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit een grote hapjespan, voeg de olie toe en bak het gekozen vlees om en om goudbruin.
  • Bestrooi het naar smaak met zout.
  • Neem het vlees uit de pan, voeg de sjalotjes toe en bak deze 1 minuut.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en voeg de rozijnen, de honing, de komijn en de kaneel toe.
  • Roer goed en doe het vlees terug in de pan.
  • Laat het vlees zachtjes stoven tot het rosé (lam en varken) of gaar (kip of kalkoen) is.
  • Serveer het vlees met de saus, gekookte (zilvervlies- of meergranen)rijst en spruitjes of witte of groene kool.
  • Strooi er wat sesamzaadjes over en garneer met een takje munt of koriander.

Tips / Opmerkingen

Lamsvlees wordt meestal geassocieerd met het voorjaar, maar ook in de winter is dit vlees niet te versmaden. In plaats van lamshaas kan ook varkenshaas, kip- of kalkoenfilet worden gebruikt.
De saus op basis van kippenbouillon, rozijnen, honing, komijn en vooral kaneel geeft een winterse sfeer op het bord.
Lekker in combinatie met spruitjes of gestoofde of roergebakken kool.

Recept afdrukken
No ratings yet

Champignonburger

Recept categorieën: Groenten, Kip
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Borstel de champignons schoon en verwijder de steeltjes.
  • Verhit de olie en bak de champignons in 2-3 minuten goudbruin.
  • Bak ze vooral niet te lang, de champignons moeten van binnen rauw blijven.
  • Haal de champignons uit de pan en marineer ze ± 5 minuten in het citroensap.
  • Laat ze uitlekken en bestrooi ze met zout en peper.
  • Halveer een plakje kipfilet, vouw het in vieren en leg het, met een gehalveerd cherrytomaatje en een blaadje rucola of basilicum op een champignon.
  • Zet er een andere champignon bovenop en zet het geheel met een cocktailprikker vast.
  • Bestrooi de champignons met een paar sesamzaadjes.

Tips / Opmerkingen

Tip:
U kunt ook vier Portabella's (grote kastanjechampignons) vullen. Dek ze in dat geval niet af met een tweede exemplaar.
Vervang voor vegetariërs de kipfilet door (geiten)kaas en serveer de gevulde Portabella als hoofdgerecht met bijvoorbeeld couscous.
Info:
Gasten ontvangen en verwennen met caloriearme hapjes, die ook nog erg lekker zijn. Ook dat kan. Heel gemakkelijk door minder vette sauzen, volkorenbrood, 'light' crackers en veel groente bij de gerechten te serveren.
De champignonburgers kunnen als voor- of lunchgerecht worden geserveerd, maar ook als lekker borrelhapje of als onderdeel van een buffet.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidnootjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd6 min
Recept categorieën: Borrelhapjes, Noten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • In droge koekenpan notenmelange al omschuddend goudbruin roosteren.
  • Noten op smaak brengen met zout, cayennepeper, kruidenpoeder en sesamzaadjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Japanse nori omeletrolletjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 min
Recept categorieën: Ei, Voorgerechten
Land van herkomst: Japan
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kom eieren met 2 eetlepels water en een snufje zout en peper loskloppen.
  • In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Helft van eimengsel erin schenken en helft van sesamzaadjes erover strooien.
  • Ei in ca. 3 minuten laten stollen.
  • Omelet uit pan op bord laten glijden.
  • Op dezelfde manier tweede omelet bakken.
  • Noriblaadjes op omeletten leggen.
  • Omelet met nori oprollen.
  • Omeletten met scherp mes in plakken van ca. 5 cm breed snijden.
  • Gember schillen en raspen.
  • Sojasaus met 4 eetlepels water verdunnen.
  • Gember erdoor roeren, op smaak brengen met peper en saus in vier schaaltjes schenken.
  • Schaaltjes met dipsaus op borden zetten.
  • Waterkers ernaast leggen.
  • Omeletrolletjes rechtop erop zetten.

Tips / Opmerkingen

Norivellen zijn dunne velletjes gedroogd en geroosterd zeewier,die gebruikt worden voor het maken van sushi.
Ze geven dit gerecht een heel eigen smaak.
U kunt de nori in dit gerecht vervangen door blaadjes waterkers.
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Sushi met gerookte kip

Recept categorieën: Hapjes, Kip, Rijst, Sushi
Land van herkomst: Japan
porties: 16 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rijst bereidingstijd volgens aanwijzing op
  • verpakking. Azijn, suiker en zout erdoor roeren en
  • rijst onafgedekt laten afkoelen. Twee stukken
  • plasticfolie uitspreiden en op elk stuk velletje
  • nori met korte kant naar voren leggen. Rijst
  • erover verdelen, hierbij langs achterste rand ca.
  • 4 cm vrijlaten. Streep van kipreepjes iets voor
  • midden in breedte op rijst leggen, dun met
  • wasabipasta bestrijken, uireepjes erop leggen.
  • Sesamzaadjes over rijst strooien. Met behulp van
  • folie nori met rijst en vulling strak oprollen,
  • beginnen aan kant tegenover onbedekte rand. Van
  • sushirollen aan elke kant met scherp mes uiteinden
  • bijsnijden. Rollen elk in 8 plakjes snijden. Sushi
  • op schaal serveren met sojasaus als dipsaus in
  • schaaltje erbij.

Tips / Opmerkingen

35 bereidingstijd

Recept afdrukken
No ratings yet

Noord Afrikaanse groentedip met komijn en sesamzaad

Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Saus
Land van herkomst: Afrika
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 8 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bleekselderij en wortel in lengte in dunne repen snijden.
  • Repen rechtop in wijde glazen zetten.
  • In droge koekenpan cashewnoten en peper roosteren.
  • In keukenmachine cashewnoten en peper fijnmalen.
  • Koriander, komijn en sesamzaad erdoor mengen (= dukkah).
  • Overdoen in schaaltje.
  • Olie en houmous ook in schaaltjes scheppen.
  • Glazen met groenten en schaaltjes met dukkah, olie en houmous bij elkaar op blad zetten.

Tips / Opmerkingen

Wat is dukkah? Dukkah komt uit Egypte, maar wordt overal in Noord-Afrika als mezze geserveerd.
Het is een mengsel van noten en specerijen.
Doop de groentestengels eerst in geurige olie of houmous en dan in de dukkah voor een krokant en kruidig notenlaagje.
Ook lekker met (Turks) brood of geroosterde puntjes pitabrood.
Bereidingstijd 15 minuten