Goelai Padang
Recept afdrukken
No ratings yet

Goelai Padang 1

gestoofde vis uit Padang
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel de vissen af en maak ze droog.
  • Snij de vissen in 5 tot 6 mootjes.
  • Wrijf ze in met het asemvocht waarin het zout is opgelost of met het citroensap.
  • Laat ze 15 min. liggen.
  • Fruit de uien tot ze goudgeel zien.
  • Voeg dan sambal, laos, koenjit, citroensap en fijngehakte basilicum toe.
  • Schep alles goed om en laat het afkoelen.
  • Wrijf dan dit mengsel tot een gladde pasta.
  • Doe de pasta in een wijde pan en voeg 3 à 4 dl kokend water toe.
  • Breng alles al roerend aan de kook.
  • Laat het dan 5 min. zachtjes doorkoken.
  • Voeg de sereh en zout naar smaak toe.
  • Leg de mootjes vis in het vocht.
  • Leg de deksel op de pan en laat alles 12 à 15 min. heel zachtjes sudderen.
  • Dien de vis op in het kookvocht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lampang loemboek

lever met gekruiden saus
Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de lever in grove plakken.
  • Wrijf uien, sambal, ketoembar, djinten, kentjoer, peper en zout tot een brij en meng dit met het kokosmeel.
  • Los de santen op in het water en voeg er het kruidenmengsel aan toe.
  • Breng het aan de kook en doe er de lever bij, de salam en djeroek poeroet.
  • Laat alles koken tot de lever gaar is en de kruiden met het kokosmeel een dikke saus zijn gaan vormen.
  • bereiden. alleen varkens of kalfslever in de

magnetron:

  • Roer de gewreven massa met het kokosmeel en de santen in een ovenvaste schaal van 2 liter tot een gladde massa en breng dit afgedekt in 5 à 7 min. op 100% aan de kook.
  • Doe de lever met de salam en djeroek poeroet erbij en verwarm alles afgedekt 16 à 18 min. op 50% tot de lever gaar is.

Tafelzuur Van Ui
Recept afdrukken
No ratings yet

Tafelzuur van ui

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: India

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schep alle ingrediënten door elkaar, behalve het zout.
  • Voeg het zout vlak voor het opdienen toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Babi ketjap 5

Recept categorieën: Varkensvlees
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wrijf het vlees in met peper, gemberpoeder en zout en laat dit een uur intrekken.
  • In plaats van gemberpoeder kunt u ook gemberwortel gebruiken. Rasp dan ± 1 eetlepel van de geschilde wortel.
  • Braad het vlees in de olie tot het lichtbruin ziet en bak daarna de uien
  • en de knoflook mee.
  • Voeg er het water, de gesneden bakgember en het gembervocht, de azijn en de ketjap aan toe en laat het gerecht doorsudderen tot het vlees zacht is.
  • Serveer het warm.
  • Het gerecht is erg geschikt om een dag van tevoren te worden gemaakt, zodat de gembersmaak geheel in het vlees is gedrongen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Carne de porco a alentejana

Recept categorieën: Varkensvlees
porties: 4

Bereidingswijze

  • Verhit de reuzel of olie in een grote braadpan en bak het vlees en het spek hierin rondom bruin.
  • Voeg de knoflook, de rode peper, de ui, zout, peper en de peterselie toe en bak dit 15-20 minuten.
  • Was de mosselen goed schoon (verwijder de slechte exemplaren) en doe ze bij het vlees.
  • Bak ze op hoog vuur, onder regelmatig schudden, tot de mosselen open gaan.
  • Serveer het gerecht Direct.
  • Lekker met frites en partjes citroen.

Nargisi Kofta
Recept afdrukken
No ratings yet

Nargisi kofta

Indiase 'Schotse' eiercurry
Recept categorieën: Curry's, Ei
Land van herkomst: India
porties: 6 personen

ingrediënten

Saus:

Bereidingswijze

  • Kook 6 eieren hard en laat ze afkoelen. Meng het gehakt met zwarte peper,
  • zout, knoflook, komijn en het merendeel van de koriander; bewaar wat
  • blaadjes voor garnering. Hak het met het fijnste blad in de keukenmachine en
  • bind met het 7e ei.
  • Kneed het mengsel goed en verdeel in 6 porties.
  • Pel de gekookte eieren en vorm het gehakt er in een bal omheen. Verhit 1 cm
  • olie in een koekenpan met dikke bodem en bak de gevulde ballen in 8-10
  • minuten op een matig vuur aan alle kanten goudbruin. Schep ze op met een
  • schuimspaan, laat ze uitdruipen op keukenpapier en houd ze warm in de
  • oven.

Voor de saus:

  • Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de uien, knoflook en
  • gember op een laag vuur in 4-5 minuten zacht. Voeg zout, peper, chilipoeder
  • en kurkuma toe, roer goed en bak 2 minuten verder. Roer de tomatenpuree en
  • bouillon erdoor en breng al roerend aan de kook. Laat 5 minuten flink
  • doorkoken (zonder aanbranden) tot de saus tot ongeveer driekwart is
  • ingekookt.
  • Voeg de eierballen toe en laat ze 15 minuten zachtjes stoven, bestrooi met
  • garam masala en schep de saus even om.
  • Doe alles in een ruime, warme schaal en garneer met de bewaarde koriander.
  • Noot: In India is het gebruik van eieren tot op zekere hoogte nog steeds een
  • vorm van luxe. Dit gerecht van gehakt met eieren in een volle tomatensaus
  • vormt een
  • uitstekende hoofdschotel voor ieder currymaal

Tips / Opmerkingen

Noot: In India is het gebruik van eieren tot op zekere hoogte nog steeds een vorm van luxe. Dit gerecht van gehakt met eieren in een volle tomatensaus vormt een uitstekende hoofdschotel voor ieder currymaal.

Recept afdrukken
No ratings yet

Calcutta gosht

Rundercurry Calcutta
Recept categorieën: Curry's, Rundvlees
Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in blokjes van 4 cm; verwijder het teveel aan vet en de zenen.
  • Doe het zout en de gemalen specerijen,behalve de garam masala, in een grote kom. Meng met wat melk tot pasta en schenk de rest van de melk geleidelijk erbij.
  • Roer de blokjes vlees erdoor tot alles gelijkmatig is gekruid.
  • Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit er de uien, knoflook en gember op een laag vuur in 4-5 minuten zacht in. Schep het vlees met een schuimspaan uit de specerijenmelk en doe het over in de pan. Roerbak het vlees snel op een matig vuur tot het aan alle kanten is dicht geschroeid.
  • Draai het vuur hoger, voeg de specerijenmelk toe en breng aan de kook. Dek de pan af, temper het vuur en laat 1 1/2-2 uur zachtjes stoven tot het vlees gaar is en de saus is gereduceerd. Bestrooi vlak voor het serveren met garam masala en kook het vocht zo nodig in tot een dikke saus die alleen de blokjes vlees bedekt.
  • Doe de hete curry in een warme schaal en dien op.
  • Noot: Dit recept komt pas werkelijk tot zijn recht met vlees van een goede
  • kwaliteit zoals we in het Westen kennen. in Calcutta, waar het vandaan komt,
  • gebruikt men lams- of geitevlees. Maar met rundvlees wordt het pas echt een
  • rijke saus.

Tips / Opmerkingen

Noot: Dit recept komt pas werkelijk tot zijn recht met vlees van een goede
kwaliteit zoals we in het Westen kennen. in Calcutta, waar het vandaan komt,
gebruikt men lams- of geitevlees. Maar met rundvlees wordt het pas echt een
rijke saus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Arbi tariwale

Gekruide zoete aardappelen
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet de gewassen ongeschilde yammen op met ruim kokend water.
  • Kook ze in 20 minuten gaar.
  • Laat ze opdrogen en afkoelen in een vergiet.
  • Schil ze en snijd ze in dikke plakken.
  • Verhit olie in een pan en fruit hierin onder voortdurend omscheppen de uien
  • tot ze glazig zien.
  • Voeg dan de gemberwortel, knoflook, in grove stukken gesneden tomaten, gesnipperde Spaanse peper, koenjit en de rode peper toe.
  • Schep alles goed om en laat het onder voortdurend omroeren zachtjes door bakken tot de tomaten uiteen gevallen zijn.
  • Voeg dan 2 dl kokend water toe en roer alles krachtig door.
  • Voeg vervolgens zout naar smaak toe.
  • Warm de plakken yam op in dit mengsel.
  • Schep alles op een voorverwarmde schaal en strooi er de peterselie over.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salag tamatar

Spinazie met tomaten
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de spinazie en schud de blaadjes droog. Snijd ze in reepjes van 2 cm
  • breed en verwijder dikke steeltjes. Smelt de ghee in een grote pan met dikke
  • bodem, voeg uien en knoflook toe en fruit ze op een laag vuur in 4-5 minuten
  • zacht.
  • Schil intussen de gember en snijd hem in reepjes van 3 mm dik. Doe de
  • gember ook in de pan en bak 5-6 minuten zachtjes verder. Voeg chilipoeder,
  • kurkuma, garam masala, korianderzaad en -poeder, komijn, zout en peper toe.
  • Roer goed om en bak nog 1 minuut.
  • Voeg de spinazie toe en schep luchtig om met de specerijen. Voeg de
  • tomaten met sap toe en breng al roerend aan de kook. Giet er zoveel kokend
  • water bij dat de spinazie niet aanbakt. Roer goed om en laat 5-10 minuten
  • stoven tot zowel spinazie als tomaten gaar zijn.
  • Serveer zo warm mogelijk.
  • Noot: Spinazie is een zeer populaire groente op het hele Indiase subcontinent,
  • waar evenals in het Westen de voedingswaarde wordt onderkend. De
  • spinaziesoorten die men verbouwt, zijn echter veel sterker van smaak;
  • sommige zijn nogal bitter, vandaar dat er zoete tomaten als tegenwicht in
  • deze schotel zitten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mattar panir 2

Indiase erwtencurry
Recept categorieën: Curry's
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de ghee of de olie en fruit de uien en de knoflook hierin licht aan.
  • Voeg de gemberwortel toe en schep alles goed om.
  • Doe er vervolgens het korianderpoeder, de komijn, de kurkuma, het chilipoeder en de stukjes tomaat bij en blijf roeren tot de stukjes tomaat uit elkaar vallen.
  • Neem de pan van het vuur en verwijder zoveel mogelijk olie.
  • Voeg de panir, de doperwtjes en zout toe, schep om en laat zachtjes pruttelen tot de doperwten zacht zijn.
  • Roer er vlak voor het serveren de garam masala door en bestrooi met het korianderblad.