Recept afdrukken
No ratings yet

Risotto met paddestoelen

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Rijst
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Week de gedroogde paddenstoelen 10 min. in 150 ml heet water.
  • Neem de paddenstoelen uit het water en hak ze fijn.
  • Zeef het weekvocht boven de bouillon.
  • Breng de bouillon aan de kook en houd hem tegen de kook aan.
  • Verhit 2 el olie in een ruime hapjespan of kleine braadpan en fruit hierin de ui in 4 min. zachtjes glazig.
  • Voeg de rijst toe en bak de korrels al roerend 1 min. met de ui mee.
  • Schenk de wijn in de pan en breng alles al roerend aan de kook.
  • Laat alles zachtjes koken tot de wijn door de rijst is opgenomen.
  • Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst zachtjes koken tot het vocht is opgenomen.
  • Roer af en toe.
  • Herhaal dit tot alle bouillon gebruikt is.
  • Dit duurt ca. 20 minuten.
  • Voeg halverwege de kooktijd de knolselderij en geweekte paddenstoelen toe.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de plakken portobello op hoog vuur al omscheppend mooi bruin, laat het vocht verdampen.
  • Strooi er zout en peper over.
  • Neem de pan van het vuur en roer de boter, geraspte kaas, peterselie en naar smaak peper door de risotto.
  • Leg een deksel op de pan en laat de risotto nog 3 min. staan.
  • Verdeel de risotto over 4 (warme) diepe borden en leg de plakken portobello en kaaskrullen erop.

Tips / Opmerkingen

De gedroogde paddenstoelen geven de risotto een rijke smaak.
De gebakken paddenstoelen maken het af

Recept afdrukken
No ratings yet

Risotto bianco met bloemkool

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Rijst
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng in een pan 1 ¼ liter water aan de kook en los de bouillontabletten erin op. Houd de bouillon op een zacht vuur tegen de kook aan.
  • Verhit intussen 2 el olie in een hapjespan of kleine braadpan.
  • Fruit hierin de ui in 4 min. zachtjes glazig.
  • Voeg de bleekselderij en knoflook toe en fruit alles samen nog zachtjes 3 minuten. Verkruimel de chilipeper boven de pan.
  • Voeg de rijst toe en bak de korrels al roerend 1 min. mee.
  • Schenk de wijn in de pan en breng alles al roerend aan de kook.
  • Laat alles zachtjes koken tot de wijn door de rijst is opgenomen.
  • Voeg een soeplepel bouillon toe en laat de rijst weer zachtjes koken tot het vocht is opgenomen.
  • Herhaal dit toevoegen van de bouillon tot alle bouillon gebruikt is.
  • Dit duurt ca. 20 minuten.
  • Proef of de rijstkorrels zacht zijn, maar nog wel een lekkere beet hebben.
  • Zijn de korrels nog iets te hard, kook de rijst dan nog zachtjes enkele minuten.
  • Neem de pan van het vuur en roer de boter, kaas en naar smaak peper erdoor.
  • Leg een deksel op de pan en laat de risotto nog 3 min. staan.
  • Verhit tijdens het koken van de risotto de resterende 3el olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de bloemkool op middelmatig hoog vuur goudbruin aan.
  • Draai het vuur laag en bak de roosjes in ca. 12 min. gaar.
  • Bestrooi ze met wat zout en peper.
  • Verdeel de risotto over 4 warme diepe borden en schep de bloemkoolroosjes erop. Lekker met groene salade met een pestodressing.

Tips / Opmerkingen

In deze risotto krijgt de bloemkool haar verdiende culinaire status.
De witte kleur past helemaal bij het voorjaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige spruitjesgratin

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Kook de spruitjes in ruim water met zout in ca. 3 min. beetgaar.
  • Giet de spruitjes af in een vergiet.
  • Schud ze daarna op een bord en laat ze uitdampen.
  • Verhit de boter in een hapjespan en fruit de ui en knoflook 5 min op middelhoog vuur.
  • Verkruimel boven de pan de chilipeper tussen duim en wijsvinger.
  • Roer de bloem door de uien en fruit de uien nog 1 minuut.
  • Roer de room erdoor en breng de room aan de kook.
  • Roer alles glad.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en schep de spruitjes en de rozemarijn erdoor.
  • Schep de groenten met de saus in de ovenschaal en strooi de kaas erover.
  • Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en bak het gerecht in ca. 25 min. goudbruin.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lauwwarme pastasalade met rucola en mozzarella

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Salade
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 2 personen
Calorieën: 710kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rijkgevuld met twee soorten kaas.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking met zout beetgaar. Halveer de tomaatjes en snijd de bolletjes mozzarella in drieën.
  • Haal de steeltjes van de rucola en scheur het slablad grof.
  • Pers de citroen uit.
  • Klop in een grote kom de dressing van citroensap, basilicumolie, peper en zout. Meng de tomaat, mozzarella en rucola door de dressing.
  • Schaaf de kaas in grove krullen.
  • Giet de pasta af en laat kort uitlekken.
  • Schep de pasta door de salade en verdeel over de voorverwarmde borden.
  • Strooi de krullen kaas, kappertjes en peper over de pasta.

Nutrition

Calorieën: 710kcal | koolhydraten: 52g | Eiwit: 40g | Vet: 36g

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelwaaiers uit de oven

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • Boen de aardappels goed schoon.
  • Snijd elke aardappel aan één kant in, met telkens enkele mm tussenruimte.
  • Snijd de aardappels net niet helemaal door, de schijfjes moeten aan de onderkant vast blijven zitten.
  • Steek enkele plakken kaas in de ingesneden aardappelen.
  • Smelt de boter in enkele seconden in de magnetron en roer deze door de truffelolie.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Kwast elke aardappel in met het oliemengsel (ook tussen de schijfjes) en zet ze in een ovenschaal.
  • Laat de aardappels in de oven in 1 uur gaar worden.

Tomaat ricotta timbaaltjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Tomaat ricotta timbaaltjes

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Gelatine 5 minuten weken in koud water.
  • In steelpan tomatensap met tijm aan de kook brengen.
  • Gelatine uitknijpen.
  • Pan van vuur nemen en gelatine al roerend in warme sap oplossen.
  • Laten afkoelen tot lobbig (na ca. 25 minuten).
  • Vormpjes bekleden met stuk plasticfolie.
  • Tomaatjes wassen en in mooie plakjes snijden.
  • Laag tomaatplakjes op bodem van vormpjes leggen.
  • Ricotta mengen met lobbig tomatensap en op smaak brengen met zout en peper.
  • Ricottamengsel over vormpjes verdelen en gladstrijken.
  • Bovenkant afdekken met tomaatplakjes (restant bewaren) en overhangend plasticfolie erover vouwen.
  • In koelkast minstens 1 uur laten opstijven.
  • Intussen ui pellen en in flinterdunne ringen snijden.
  • Ringen in kom ijswater leggen en 45 minuten in koelkast zetten, zodat ui lekker knapperig wordt.
  • Rucola grof scheuren en in kom omscheppen met restant tomaatplakjes, olie, zout en peper.
  • Timbaaltjes uit koelkast nemen en folie openvouwen.
  • Op elk timbaaltje bord leggen en samen keren.
  • Timbaaltjes voorzichtig uit vorm laten glijden en folie verwijderen.
  • Sla en kaaskrullen rond timbaaltjes leggen en uiringen erop.

Tortelloni met rucolapesto
Recept afdrukken
No ratings yet

Tortelloni met rucolapesto

Snel te maken / AllerHande december 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tortelloni op laag vuur in ruim water met zout beetgaar koken en afgieten.
  • Enkele eetlepels kookvocht opvangen.
  • Tortelloni in warme schaal mengen met pesto en enkele eetlepels kookvocht.
  • Rucola in grove stukken scheuren en door tortelloni scheppen.
  • Kaas in grove krullen schaven en over tortelloni strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tagliatelle met bleekselderij en pestosaus

Allerhande april 2003
Recept categorieën: Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bleekselderij schoonmaken en in stukjes van 2 cm snijden.
  • In wok of koekenpan olie verhitten, bleekselderij 10 minuten roerbakken.
  • Olijven halveren.
  • Kaas in grove krullen schaven.
  • Intussen pasta in ruim kokend water met zout in 5 minuten beetgaar koken.
  • Pesto en olijven door bleekselderij mengen en nog 1 minuut meewarmen.
  • Pasta afgieten.
  • Pasta over vier warme borden verdelen.
  • Bleekselderijmengsel erover scheppen.
  • Bestrooien met kaaskrullen en peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaghetti Bolognese

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kaas, Pasta, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de wortel en snijd deze in blokjes.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui.
  • Zodra de ui glazig is voeg dan de wortelblokjes toe.
  • Laat een minuut of vijf zachtjes bakken.
  • Voeg het gehakt toe en bak het gehakt rul.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze mee, zodat deze kan ontzuren.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Kook intussen de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg de kruiden toe en de tomatenstukjes met het sap.
  • Meng alles goed door elkaar en laat goed warm worden.
  • Meng de spaghetti door de bolognesesaus.
  • Verdeel de spaghetti bolognese over de borden en strooi er wat geschaafde kaas over.

Tips / Opmerkingen

Ik heb zelf de kruidenmix gemaakt volgens recept uit Spice Wise.
Heb je dat boek niet dan is Google je grote vriend.
Google op ‘zelf spaghettimix maken’ en je krijgt genoeg recepten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Boerenkoolspread

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hapjes, Koude Hapjes
porties: 4
Auteur: Hetty van Es

ingrediënten

Voor een klein potje vol:

Bereidingswijze

  • Doe zonnebloempitten, olie en water in de beker en mix met de staafmixer tot een glad geheel.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe op de kaas na.
  • Mix tot een glad geheel.
  • Mocht het wat stug en stijf zijn, voeg nog wat water toe.
  • Meng er als laatste de kaas met een spatel door.

Tips / Opmerkingen

De boerenkoolspread is lekker op een cracker.
Of op boterham met geitenkaas.
Of om groente in te dippen.