Recept afdrukken
No ratings yet

Meloen met kip en asperges

Recept categorieën: Brunch, Fruit, Kip, Lunch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de dressing

voor de salade

Bereidingswijze

  • Halveer de meloentjes en haal het vruchtvlees eruit met een bolletjesboor of snijd het in blokjes.
  • Maak voor de dressing de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen.
  • Klop een dressing van de ingrediënten.
  • Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de kipfilet aan beide kanten in 3-4 minuten aan.
  • Bestrooi ze met zout en peper en schenk de grappa, vermout of witte wijn erbij.
  • Laat de kip, afgedekt, in ± 8 minuten gaar smoren.
  • Neem de kip uit de pan en schenk het bakvocht bij de dressing.
  • Snijd de afgekoelde kip in blokjes.
  • Schil zo nodig het houtige onderstukje van de asperges, was de groente en stoom de asperges, afhankelijk van de dikte en ouderdom, afgedekt, in 5-8 minuten beetgaar.
  • Neem de asperges uit de pan en laat ze afkoelen.
  • Snijd de asperges in diagonale stukjes van 4-5 cm lengte.
  • Halveer dikkere exemplaren in de lengte.
  • Meng de asperges met de kip en de dressing en vul de meloenhelften hiermee.
  • Bestrooi met geroosterd sesamzaad.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:

Neem gerookte kipfilet in plaats van zelf het kipfilet te bakken.
Of vervang de kipfilet door rauwe (Ganda)ham.
Garneer in dit geval met fijngeknipte salie in plaats van sesamzaad.

Info:

Een feestelijk lunchgerecht dat ook heel goed als hoofdgerecht kan worden geserveerd. Maak in het laatste geval een dubbele hoeveelheid vulling.
Meloenen zijn er in soorten en maten. Van heel groot tot klein, van friszuur tot honingzoet. Kies voor dit gerecht liefst de kleine Cavaillon meloenen, zodat een halve per persoon kan worden gevuld. Natuurlijk kan ook gewoon het vruchtvlees van bijvoorbeeld een ogenmeloen in stukjes door de salade worden gemengd.

Friulaanse varkenshaas
Recept afdrukken
No ratings yet

Friulaanse varkenshaas

Wat te denken van een heerlijk sappig varkenshaasje met gekaramelliseerde sinaasappel gecombineerd met lenticchie? Filetto Friulano!
Lenticchie (enkelvoud: lenticchia) zijn linzen. In Nederland behoort deze groente bijna tot de ‘vergeten groenten’. In Italië echter een populaire wintergroente, wellicht mede door het feit dat volgens Italianen linzen geluk brengen. Het aantal linzen wat je eet op Oudejaarsavond symboliseert de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken. Wij houden het op een kleine portie linzen die perfect pas bij de smaak van varkensvlees.
Recept categorieën: Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
porties: 4
Auteur: iltramonto

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Neem van een sinaasappel de schil en maak er dunne reepjes van.
  • Braad deze reepjes met een beetje zout en peper en een teentje knoflook in olie.
  • Als ze voldoende aangebraden zijn strooi je er voldoende suiker over en laat het geheel doorbraden totdat het geheel gekaramelliseerd is.
  • Voeg twee eetlepels sap van de sinaasappel toe.
  • Tussentijds is het lekker om een flinke scheut grappa erbij te doen.
  • Aan het eind van het karamelliseren doen wij er een flinke scheut sinaasappellikeur (eigengemaakte Grappa all’Arancia = Grand Manier) bij en nog een laatste scheut grappa.
  • Nog even kort doorkoken en het geheel is klaar om over de gegrilde varkenshaasjes te draperen.
  • Varkenshaasje in de grillpan aanbraden met gemalen peper en zout naar eigen behoefte en smaak.
  • Zelf doen we er op het laatst knoflook bij, in niet te dunne plakjes zodat het varkenshaasje wel de smaak aanneemt echter dat de knoflook niet zwart en toch lekker knapperig wordt.
  • Als je denkt dat de varkenshaasjes voldoende gegrilld zijn, draai ze in aluminiumfolie en laat ze rusten (nagaren) totdat de rest klaar is.
  • Als je het goed hebt gedaan is het varkenshaasje nog licht krokant van de buitenkant en lekker sappig roze van binnen.
  • Terwijl je met het vlees bezig bent zet je in een pannetje de lenticchie op een laag vuur op om ze te verwarmen.
  • Een klein teentje knoflook doet wonderen.
  • Echter verder hoef je niets te doen dan de inhoud van het blikje te verwarmen.
  • Juist de neutrale en niet te zoute smaak is een perfecte combinatie met de voldoende gezouten en gegrilde varkenshaasjes met de aangenaam zoete smaak van de sinaasappelreepjes.

Ossenhaas met appelstroop, rode kool en gevulde appels
Recept afdrukken
No ratings yet

Ossenhaas met appelstroop, rode kool en gevulde appels

Italiaanse vrienden aan de Nederlandse dis’In het kader van Italy meets Holland, geen Italiaanse, maar Hollandse kost voor onze Italiaanse gasten. Gewaagd, een enorme uitdaging met vlees, aardappelen, groente en ……. appelmoes. 
Recept categorieën: Varkensvlees
porties: 4
Auteur: iltramonto

ingrediënten

eventueel:

Bereidingswijze

  • Haal de ossenhaas ruim op tijd uit de koelkast, circa 45 minuten voor de start van de bereiding, zodat het vlees op kamertemperatuur is.
  • Een ossenhaas bakken ‘luistert heel nauw’.
  • Te veel, te lang of te kort kan de fijne smaak van de ossenhaas te niet doen en dat is zonde.
  • Let dus goed op wanneer je ossenhaas wilt bereiden.
  • Zout de ossenhaas die je wilt bereiden van te voren naar eigen inzicht.
  • Wij doen het niet en zouten het vlees na het braden.
  • Koken doe je samen en is een vorm van feesten, van genieten.
  • Daarom drinken wij samen een glaasje port.
  • Bewaar het 3e glas voor het gerecht zelf
  • Snij eventueel aan de onderkant een stukje van de appels af, wanneer deze niet rechtop blijven staan.
  • Verwijder met een appelboor de kern en pitten.
  • Snij een ‘kapje’ van de appels af en hol de appels verder uit met een appelboor en/of lepel.
  • Meng na het uithollen de stukjes appel en naar eigen smaak kaneel door de rode kool en roer er de appelmoes doorheen.
  • Vul de appels met dit mengsel, zet het kapje weer terug als deksel en zet de appels op een ingevette bakplaat.
  • Bak ruim een half uur in de oven op 180 graden.
  • Kook de aardappelen met een beetje zout gaar en pureer deze met een klein klontje boter, een ei en peper & zout (en eventueel een scheutje melk) tot puree.
  • Spuit met slagroomspuit toefjes puree op een ingevet bakblik en bak deze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  • Eventueel aan het einde een paar minuten de grill aanzetten zodat de toefjes mooi lichtbruin kleuren.
  • Zorg ervoor dat voordat je de ossenhaas gaat bakken, de pan goed heet is. Doe boter of olie en mogelijk een combinatie van beiden in de pan.
  • Laat de ossenhaas 3 minuten per kant bakken.
  • Bak halverwege 1 geperste teen knoflook mee.
  • Breng op smaak met peper (en eventueel zout).
  • Als de ossenhaas gebakken is, leg deze op een voorverwarmd bord en dek het af met aluminiumfolie om het vlees te laten rusten.
  • Ondertussen kun je de saus maken. Doe de kruidnagels, verse laurier en de tweede geperste knoflook teen in het bakvet en bak in 1 tot 2 minuten de knoflook gaar, voeg vervolgens de appelstroop en de port toe en telkens een scheut bouillon totdat de saus de juiste dikte heeft gekregen.
  • Verwijder de kruidnagels en de laurierbladeren.
  • Maak de saus op smaak met peper & zout.
  • Wij kleuren de saus met een flinke scheut grappa.
  • Dat komt ten goede aan de portaroma.
  • Snij de ossenhaas voor het serveren desgewenst in plakken.
  • Zet op elk bord een gevulde appel, pureetorentjes en verdeel de ossenhaas over de vier borden.
  • Drapeer een klein beetje saus op het bord en doe de rest in een sauskom en zet deze op tafel voor liefhebbers die van meer saus houden.

Tips / Opmerkingen

Wanneer wij in bella Italia voor Italiaanse vrienden una cena (een dinertje) voorbereiden, wagen wij ons meestal niet aan hun eigen keuken. Enerzijds omdat zij het zelf altijd nét iets anders maken en daarom nét iets anders smaakt. Anderzijds willen wij onze goede vrienden ook bekend maken met de internationale keuken van Nederland, met bijvoorbeeld Indonesische gerechten. Dit keer waagden we het om een variant te maken op vlees met aardappelen, rode kool en appelmoes. En dan nog eens met Limburgse appelstroop, wat de Limburgers zelf trouwens gewoonweg ‘stroop (sjroäp)’ noemen of aanduiden met regionale versies als kruutje, sjwrap, kroet of zeem. Onze Italiaanse vrienden reageerden enthousiast. Het was even wennen. Alhoewel ossenhaas in Italië te koop is, wordt het veelal erg doorbakken gegeten. Dus was een rosé-gebakken stuk rundvlees een verrassing en moesten onze vrienden een beetje wennen aan de stroopachtige zoete saus in combinatie met het hartige vlees. De met rode kool en appel(moes) gevulde appels werden zeer positief ontvangen. Wij prijzen ons gelukkig met open-minded vrienden die – af en toe – ook openstaan voor een nieuwe smaakbeleving. Wellicht was het de bijpassende Italiaanse rode wijn die het plaatje compleet maakte, wie zal het zeggen?

involtini Friulani di pesce
Recept afdrukken
No ratings yet

Ininvoltini Friulani di pescevoltini Friulani di pesce

Een kleurrijk gerecht en door de courgettemousse kom je aan je dagelijkse portie groente.
Auteur: iltramonto

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij met een kaasschaaf in de lengte plakken van de courgette.
  • Gebruik 8 van de middelste brede plakken voor de visrolletjes.
  • Snij de rest van de courgette in kleine stukjes.
  • Snij van de paprika mooie dunne reepjes.
  • Wanneer de visfilets redelijk dik zijn, snij dan met een scherp mes de visfilets overdwars door midden.
  • Verdeel de vis in 8 porties.
  • Leg op iedere plak courgette een stukje visfilet en een paar reepjes paprika en bestrooi ze met zout & peper.
  • Maak er rolletjes van en zet deze vast met cocktail prikkers.
  • Leg op een bord een stuk keukenrol en laat daarop de vis/courgetterolletjes minimaal een half uur rusten.
  • Door het zout zal de courgette vocht verliezen waardoor het geheel een meer verfijnde smaak krijgt.
  • Bak in een scheut olijfolie de overgebleven courgettestukjes aan, zet de warmtebron lager, pers de knoflook boven de pan en laat het geheel nog een minuutje doorbakken.
  • Voeg de helft van de citroensap, de room en peper & zout toe en laat het op minimale warmtebron sudderen totdat de courgette gaar is.
  • Braad in een tweede pan de courgette/vis-rolletjes aan in een paar scheuten olijfolie.
  • Draai de rolletjes snel om en verlaag de warmtebron.
  • Wanneer de andere kant ook bruin is, blus het geheel af met een scheut water, de rest van het citroensap en de helft van de grappa.
  • Laat op deze wijze de visrolletjes gaar worden (eventueel met deksel op de pan; of nagaren in de oven).
  • Tegen de tijd dat de visrolletjes gaar zijn, pureer dan het courgettemengsel met de rest van de grappa tot een smeuïge massa.
  • Wanneer de courgettemousse voor jouw gevoel te dik is, doe er dan een scheut water of melk bij.
  • Verdeel de courgettemousse over de borden en leg op ieder bord twee vis/courgetterolletjes.

Tips / Opmerkingen

Lekker met pasta of gebakken aardappeltjes.

Let op:

De courgettemousse ziet er wellicht uit als een saus, maar in feite is het een gepureerde groentemengsel (of dikke courgettesoep).

Recept afdrukken
No ratings yet

Tiramisu softijs

Recept categorieën: IJs, Nagerecht
Land van herkomst: Italië

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop de slagroom met de basterdsuiker en de vanillesuiker bijna stijf.
  • Klop de mascarpone met de melk en de koffie los en spatel dit door de slagroom.
  • Schakel de ijsmachine in op de softijsstand en draai het mengsel in ± 20 minuten tot softijs.
  • Voeg halverwege de koekjes en de grappa toe.
  • Serveer het ijs in coupes met de chocolade en de amaretti.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witte verrassing

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Italië
porties: 8

Bereidingswijze

  • Snijd de cake in plakken, bekleed er een ovenschaal mee (laat de punten boven de rand uitsteken) en besprenkel ze met 3 eetlepels grappa.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
  • Voeg beetje bij beetje de suiker toe tot pieken ontstaan.
  • Stort het diepgevroren ijs op de cakebodem en garneer met de nootjes (druk die een beetje in het ijs).
  • Strijk op het ijs snel een laag eiwit van 21/2 cm en strooi er poedersuiker over.
  • Zet de schaal direct in het midden van de oven en laat het ijs in 3-4 minuten kleuren.
  • Verwarm intussen de rest van de grappa.
  • Steek die aan (afzuigkap uit!) en giet de drank over het gerecht.
  • Variatie: spatel het eiwit in de vorm van een berg op het ijs en zet bovenin een halve lege eierschaal.
  • Giet bij het serveren de brandende drank in de eierschaal en laat die overlopen.

Brasato Al Barolo
Recept afdrukken
No ratings yet

Brasato al Barolo

(rosbief met Barolosaus)


Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Italië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de ui en hak hem grof.
  • Pel de teentjes knoflook en snijd ze in vieren.
  • Was de wortel en snijd hem in grove stukken.
  • Knip de selderij grof.
  • Meng in een schaal de ui, knoflook, selderij, kruiden, laurier, kruidnagels,
  • kaneel en de wijn, leg de rosbief in de marinade en zet de schaal ± 24 uur afgedekt in koelkast. Keer het vlees tussentijds tweemaal.
  • Neem de rosbief uit de marinade en dep het vlees met keukenpapier droog.
  • Verhit in een braadpan de olie en de helft van de boter en bak de rosbief in ± 5 minuten rondom bruin.
  • Voeg de marinade en het vleesfond toe, breng het geheel aan de kook en laat de rosbief onafgedekt in ± 2 uur gaar worden. Keer het vlees af en toe.
  • Neem de rosbief uit de pan en houd het vlees in aluminiumfolie warm.
  • Schenk het kookvocht boven een andere pan door een zeef en laat het op hoog vuur onafgedekt in ± 10 minuten tot ± 11/2 dl inkoken.
  • Roer de grappa erdoor.
  • Snijd de rest van de boter in blokjes.
  • Snijd de rosbief in dunne plakken en leg ze op een platte schaal.
  • Klop van het vuur af de blokjes boter in gedeelten door het kookvocht.
  • Schenk de saus over de rosbief, zodat alle plakjes zijn bedekt.
  • Serveer met pasta (met groene pesto) en groene sla.
  • Barolo is een donkerrode, krachtige en tevens wat stroeve wijn met de geur en de smaak van paddestoelen, maggi en rijpe pruimen. De wijn is genoemd naar de plaats Barolo en wordt gemaakt van de nebbiolo-druif. Deze wijn geeft de wijnsaus in dit gerecht zijn karakteristieke smaak.
  • U kunt het gerecht ook prima maken met een andere rode wijn; elke wijn zal echter zijn specifieke smaak aan de saus meegeven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Panna cotta met lauriersiroop en aardbeien

Allerhande 07 2005
Recept categorieën: Fruit
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardbeien met basilicum omscheppen. 
  • In keukenmachine vanille met suiker fijn malen. 
  • Van vanillesuiker 100 g met 100 ml water aan de kook brengen en siroop 5 minuten laten doorkoken. 
  • Van laurierblad nerf verwijderen. 
  • Kokend water over blad schenken, onmiddellijk uit water nemen en zeer fijn snijden. 
  • Laurier met enkele el suikersiroop in keukenmachine zo fijn mogelijk pureren, overige siroop erbij schenken.
  • Gelatine weken in koud water. 
  • Melk met helft van slagroom en rest van suiker aan de kook brengen en in 10 minuten tot helft laten inkoken. 
  • Pan van vuur nemen. 
  • Gelatine uitknijpen en door room roeren. 
  • Roommengsel in grotere kom met ijskoud water in 15 minuten laten afkoelen tot geheel lobbig wordt.
  • Rest van slagroom lobbig kloppen en met kwark en grappa door mengsel scheppen. 
  • Over vormpjes verdelen en afgedekt in koelkast in ca. 4 uur laten opstijven.
  • Puddingvormpjes even in heet water dompelen en panna cotta op bord laten glijden. 
  • Lauriersiroop erover schenken en geheel met aardbeien garneren.

La Gubana
Recept afdrukken
No ratings yet

La Gubana

Italiaanse vruchtenstrudel 
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Italië

ingrediënten

extra nodig:

Bereidingswijze

Deeg:

  • bloem en suiker in kom mengen en in het midden een kuiltje maken.
  • Boter in kuiltje doen en mengen. 2 eidooiers en Grappa toevoegen en snel tot soepel deeg
  • kneden. Deeg afgedekt in koelkast in ñ 1 uur stevig laten worden.

Vulling:

  • rozijnen ñ 30 minuten in wijn weken en laten uitlekken. Noten, rozijnen,
  • pijnboompitten, sinaasappelschil, (eventueel sukade,) broodkruimels, sinaasappelsap,
  • citroenschil en amandelspijs mengen. Eiwitten met poedersuiker stijfkloppen. 2 eidooiers door
  • notenmengsel roeren en daarna eiwitten er voorzichtig doorspatelen.
  • Afwerking: Oven voorverwarmen op 190 èC. Deeg uitrollen tot lap van 80 x 40 cm. Vulling
  • als worst in de lengte in midden van deeg leggen en deeg om vulling rollen. Rand goed
  • vastdrukken. Deeg op bakpapier als spiraal vormen en deeg met bakpapier in vorm leggen. 1
  • eidooier loskloppen en deeg ermee bestrijken. In midden van oven ñ 50 minuten bakken. Poire
  • over nog warme gubana schenken en gubana laten afkoelen.

Tips / Opmerkingen

Gubana koud serveren.