Recept afdrukken
No ratings yet

Gepofte aardappels met Griekse yoghurt

AllerHande 2006
Recept categorieën: Bijgerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schil de aardappels niet, maar boen ze goed schoon onder stromend water.
  • Dep ze droog.
  • Halveer de aardappels in de lengte en bestrijk de schilkant royaal met olijfolie.
  • Leg de aardappels naast elkaar in een bakblik of braadslede, met de snijkant naar boven.
  • Meng in een kommetje 2 eetlepels (basilicum)olie met het paprikapoeder en smeer dit
  • mengsel over het snijvlak van de aardappels.
  • Maal er royaal zwarte peper over en strooi er wat zeezout over.
  • Schuif de aardappels in het midden van de oven en pof ze in 25-30 minuten bruin en gaar.
  • Maak een sausje van Griekse yoghurt: roer in een schaaltje de yoghurt los en meng de bosuitjes en dille erdoor.
  • Breng het sausje op smaak met zout en peper.
  • Serveer het sausje bij de gepofte aardappels.
  • Lekker bij gegrild vlees of gebakken kipfilet.

Tips / Opmerkingen

Strooi eventueel nog wat karwijzaadjes (kummel) over de aardappels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Fruitsalade met honing yoghurt

Allerhande 2006
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Salade
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Bereidingswijze

  • Roer de kardemom en honing door de yoghurt en laat even staan.
  • Snijd de druiven doormidden en meng ze met de blokjes meloen, schep de bramen er voorzichtig doorheen.
  • Schep de fruitsalade in schaaltjes en serveer de yoghurt erop.

Recept afdrukken
No ratings yet

Filodeegtaartjes met druivensalsa

Allerhande 2006
Recept categorieën: Dessert, Fruit
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk de vellen filodeeg met boter en strooi amandelen en suiker over een helft.
  • Vouw het vel dubbel, bestrijk de bovenkant met boter en vouw weer dubbel.
  • Duw elk stuk deeg in een holte van de vorm.
  • Bak het filodeeg in 15-20 minuten gaar.
  • Rasp nu de schil van de sinaasappel er dun af.
  • Pers een halve sinaasappel uit.
  • Meng het sap in een kom met 1 eetlepel sinaasappelrasp en de gemberpoeder.
  • Halveer de druiven en meng ze met het basilicum door het sap.
  • Laat de salsa minstens 15 minuten staan.
  • Klop de slagroom stijf met vanillesuiker en klopvast en spatel er de Griekse yoghurt en de rest van de geraspte sinaasappelschil door.
  • Vul de filodeegbakjes met de sinaasappelroom en schep de druivensalsa erop.

Recept afdrukken
No ratings yet

Citrussalade met yoghurt en chocolade

Allerhande 2006
Recept categorieën: Chocolade, Dessert, Salade
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van sinaasappels 2 exemplaren met scherp mesje dik schillen, zodat alle witte schilletjes verwijderd zijn.
  • Partjes sinaasappel tussen vliesjes uitsnijden en sap dat daarbij vrijkomt opvangen.
  • Andere 2 sinaasappels uitpersen.
  • In steelpan alle sinaasappelsap met suiker aan de kook brengen en sap in 10 minuten tot helft laten inkoken.
  • Mandarijnen pellen en partjes loshalen.
  • Sinaasappel- en mandarijnenpartjes in sinaasappelvocht leggen en 1 minuut op laag vuur verwarmen.
  • Pan van vuur nemen en fruit in vocht laten afkoelen.
  • Yoghurt losroeren met poedersuiker.
  • Chocolade fijnhakken en door yoghurt mengen.
  • Yoghurt eventueel tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Fruit met siroop over vier schaaltjes verdelen en yoghurt erop scheppen.

Tips / Opmerkingen

Ook lekker: besprenkel de citrussalade met 2 eetlepels sinaasappel- of mandarijnenlikeur of meng er 1 eetlepel verse tijmblaadjes door.

Recept afdrukken
No ratings yet

Preikoekjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de peper in stukjes.
  • Verhit 5 el olie in een koekenpan en bak de peper, prei, gemalen koriander en komijn op matig vuur in 10 min. gaar.
  • Breng royaal op smaak met peper en zout.
  • Pureer met de staafmixer de yoghurt, knoflook, verse koriander en 1 bakje peterselie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet koud weg.
  • Klop het eiwit stijf in een kom.
  • Roer in een andere kom de dooiers, het meel, 100 ml water en 1 bakje peterselie met een garde tot glad beslag.
  • Voeg toe aan de prei.
  • Spatel het eiwit erdoor.
  • Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de helft van het beslag in 8 porties in 5 min. goudbruin. Keer halverwege. Herhaal met de rest van de olie en het beslag.

Tips / Opmerkingen

Serveer koud of warm met de yoghurtdip.

Recept afdrukken
No ratings yet

Yoghurt spinaziesoep

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In soeppan ui in olie 3 min. fruiten.
  • Spinazie toevoegen en onder voortdurend omscheppen in 3 min. laten slinken.
  • Rijst en komijn door spinazie scheppen, hete bouillon erbij schenken.
  • Soep ca. 8 min. koken, tot rijst gaar is.
  • Naanbroden (in stukken) in broodrooster roosteren.
  • Yoghurt op smaak brengen met zout en peper.
  • Pan van vuur nemen en yoghurt door spinaziesoep roeren.
  • Soep over vier grote kommen verdelen,

Tips / Opmerkingen

Serveren met naanbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Scones met mascarpone en frambozen sinaasappeljam

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Broodjes, Fruit, Kaas
Land van herkomst: Engeland
porties: 8 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225°c
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel met bakpoeder, suiker en een mespuntje zout.
  • Wrijf de boter met de vingertoppen door het meel tot fijne kruimels.
  • Voeg het ei en de karnemelk toe en meng alles tot een stevig deeg.
  • Bestuif het werkvlak met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 1½ cm dik.
  • Snijd het in 8 vierkantjes.
  • Leg de scones op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones in ca. 15 min. goudbruin en gaar.
  • Laat ze op een rooster iets uitdampen.
  • Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel.
  • Pers de vrucht uit.
  • Schep de frambozenjam in een schaaltje en roer de sinaasappelrasp en het sap erdoor.
  • Meng in een ander schaaltje de mascarpone met de Griekse yoghurt.
  • Serveer de scones met de jam en mascarpone.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemengd fruit met zure room

Recept categorieën: Dessert
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

Bereidingswijze

  • Pers de citroen uit.
  • Schil al het fruit en snijd het in stukjes.
  • Meng het in een schaal en giet het citroensap en de sinaasappellikeur erover.
  • Dek de schaal af en zet hem koel.
  • Roer de zure room en de yoghurt door elkaar.
  • Serveer het fruit met een beetje van het roommengsel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevuld witlofschuitje

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Tapas
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
porties: 24 stuks
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Haal de pit uit de dadels en snijd ze heel fijn.
  • Hak de noten fijn.
  • Meng de dadels, yoghurt (of roomkaas) met de noten.
  • Snijd de onderkant van de witlofstronkjes weg.
  • Haal zes blaadjes van elke stronk en vul de onderkant met het dadelmengsel.
  • Garneer vlak voor het serveren met het amandelschaafsel.

Tips / Opmerkingen

Serveer koud.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rabarber met vanilleroom

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Roerbakken / Wokken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Snijd het vanillestokje open.
  • Breng in een pan 50 ml water aan de kook.
  • Laat het vanillestokje ca. 10 min. in het water trekken.
  • Schraap het merg boven het vocht uit het vanillestokje.
  • Breng het vocht opnieuw aan de kook en los er 3 el suiker in op.
  • Laat dit suikerstroopje afkoelen.
  • Klop in een kom de slagroom stijf.
  • Spatel het suikerstroopje en de Griekse yoghurt erdoor.
  • Laat de room in de koelkast heel koud worden.
  • Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukken van ca. 2 cm.
  • Bereiden
  • Verhit de boter in een wok of hapjespan en roerbak de rabarber ca. 3 minuten. Strooi de resterende 3 el suiker erover en laat deze even karameliseren.
  • Schenk de likeur erbij en verwarm het geheel nog ca. 2 minuten.
  • Schep de rabarber in vier schaaltjes en schep de vanilleroom erop.
  • Strooi de stukjes aardbei erover.

Tips / Opmerkingen

De combinatie van de warme rabarber met de koude room is een sensatie op uw tong.
Geen tijd om room te maken, schep dan een grote bol vanille-ijs op de rabarber. Rabarber gaat goed samen met aardbeien, sinaasappel, rozijnen, gember, anijs, kaneel en vanille (-yoghurt of -vla bijvoorbeeld).