Recept afdrukken
No ratings yet

Houmous garni

Allerhande 2002
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Mediterraan
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Paprika wassen, schoonmaken en in repen snijden.
  • In zeef olijven en pepers laten uitlekken.
  • Houmous in midden van groot bord scheppen.
  • Paprika, pepers en olijven eromheen leggen.
  • Brood in grove stukken snijden en in mandje erbij serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bulgur pilav

Recept categorieën: Lamsvlees, Pasta, Rundvlees
porties: 2 personen

ingrediënten

voor de pilav

voor de balletjes

Bereidingswijze

  • Smelt de boter in een wijde pan en bak de uisnippers zachtjes glazig.
  • Voeg de fijngesneden pepers, de tomaten, de bulgur en de bouillon toe en laat alles afgedekt 20 minuten koken.
  • Kneed het gehakt met alle ingrediënten, behalve de bloem en de olie, maak er 8 balletjes van en rol die door de bloem.
  • Bak ze in de olie zachtjes rondom bruin.
  • Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en haal het zaad met een theelepel weg.
  • Snijd de helften in dikke plakjes en laat die, bestrooid met zout, 15 minuten staan.
  • Spoel ze af, droog ze af en meng ze met de yoghurt, de uitgeperst knoflook en fijngesneden munt.
  • Serveer deze Cacik, de bulgur en de balletjes apart, eveals de olijven, augurkjes en radijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam besengèk

Recept categorieën: Bijgerecht, Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Stamp de ui, de knoflook, de groene pepers en de laos fijn en voeg het korianderpoeder, het
  • komijnpoeder en de trassi toe.
  • Fruit dit mengsel in de olie aan en voeg de in stukken gesneden kip toe.
  • Bak de kip bijna gaar.
  • Blus af met het tamarindewater en de kokosmelk en stoof de kip verder gaar.
  • Serveer de kip met gehakte verse koriander erover gestrooid.

Recept afdrukken
No ratings yet

Entrecôte au poivre vert

entrecôte met groene pepers
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Voer voor gastronomen

Bereidingswijze

  • Was de groene pepers in koud water, droog ze, doe ze in de mortier en stamp ze tot een pasta.
  • Snij 90 g boter in stukjes en doe die in een kom.
  • Roer de boter tot ze crèmig is en werk er dan de groene peper pasta door, evenals wat gemberpoeder, een lepeltje mosterd en een eetlepel rum.
  • Maak een homogene pasta.
  • Leg de entrecôtes op een schone doek, snij ze open, vul de beurs die ontstaat met de pasta en steek de entrecôtes dicht met borrelprikkers.
  • Smelt de rest van de boter in een pan en als ze heet is, sauteer dan de entrecôtes snel bruin.
  • Geef de ene kant 6 minuten en de andere 4.
  • Geef er zout en peper over en leg ze op een voorverwarmde schaal.
  • Houd deze warm.
  • Blus de braadboter af met de room en een lepel tomatenketchup, schraap alle aanbaksels los.
  • Geef hier de rest van de rum bij, laat even koken, flambeer en schenk ze al vlammend op de entrecôtes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sambal daeng yu

Vis in zure saus
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Maleisië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pureer de pepers met de gember, de knoflook en de suiker en roerbak dit twee minuten.
  • Voeg de vis toe, de tamarinde en de ui, roer het geheel om en laat het tien minuten sudderen.
  • Roer de groene ui erdoor.

Recept afdrukken
No ratings yet

Entrecôte au poivre vert

Entrecôte met groene pepers
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Voer voor gastronomen

Bereidingswijze

  • Was de groene pepers in koud water, droog ze, doe ze in de mortier en stamp ze tot een pasta.
  • Snij 90 g boter in stukjes en doe die in een kom.
  • Roer de boter tot ze crèmig is en werk er dan de groene peper pasta door, evenals wat gemberpoeder, een lepeltje mosterd en een eetlepel rum.
  • Maak een homogene pasta.
  • Leg de entrecôtes op een schone doek, snij ze open, vul de beurs die ontstaat met de pasta en steek de entrecôtes dicht met borrelprikkers.
  • Smelt de rest van de boter in een pan en als ze heet is, sauteer dan de entrecôtes snel bruin.
  • Geef de ene kant 6 minuten en de andere 4.
  • Geef er zout en peper over en leg ze op een voorverwarmde schaal.
  • Houd deze warm.
  • Blus de braadboter af met de room en een lepel tomatenketchup, schraap alle aanbaksels los.
  • Geef hier de rest van de rum bij, laat even koken, flambeer en schenk ze al vlammend op de entrecôtes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sambal daeng yu

Vis in zure saus
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Maleisië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pureer de pepers met de gember, de knoflook en de suiker en roerbak dit twee minuten.
  • Voeg de vis toe, de tamarinde en de ui, roer het geheel om en laat het tien minuten sudderen.
  • Roer de groene ui erdoor.

Recept afdrukken
No ratings yet

Posto bora

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Bangladesh
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pureer de aardappels met een deciliter heet water en roer de andere ingrediënten en zout (ik heb zwart zout gebruikt) en peper naar smaak erdoor.
  • Maak van de puree acht ballen en sla ze plat als hamburgers.
  • Bak ze in hete olie, drie minuten aan elke kant.

Tips / Opmerkingen

"Posto" betekent "maanzaad" en "bora" zijn beignets. De meeste originele recepten weken het maanzaad en malen het tot een pasta. Dat vond ik zonde, ik vind dat die zaadjes nu juist zo lekker zijn, en daarom heb ik ze gewoon zo toegevoegd. Ook heb ik zwart zout gebruikt, dit is een Indiaas zout met een iets andere samenstelling dan gewoon zout, het is niet zwart maar grijzig en het ruikt een beetje naar zwavel. Ik heb de beignets met atmarindesaus geserveerd, je kunt ook chilisaus, tomatenketchup of een andere (licht zurige) saus gebruiken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Alu kauli ko tarkari

Bloemkool en aardappel curry
Recept categorieën: Curry's, Groenten
Land van herkomst: India, Nepal
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fruit de komijnzaadjes twee minuten, doe de aardappels erbij en fruit nog 4 minuten.
  • Doe de rest van de ingrediënten erbij, behalve de groene koriander, en zout naar smaak, voeg 1 deciliter water toe, doe een deksel op de pan en stoof 10 minuten.
  • Bestrooi met groene koriander.

Recept afdrukken
No ratings yet

Balti viscurry

Recept categorieën: Curry's, Vis
Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fruit de uien, de knoflook, de pepers en de paprika een paar minuten.
  • Voeg de vis en de gember toe en roerbak nog drie minuten.
  • Doe de kokosmelk erbij en een deciliter water en laat het 10 minuten zachtjes koken.
  • Doe de tomaten erbij en kook nog 2 minuten; bestrooi de schotel met koriander.

Tips / Opmerkingen

Er zijn verschillende meningen over de herkomst van "Balti koken. Sommigen zeggen dat het uit Noord-India komt (inclusief Bangladesh), anderen zeggen uit Baltistan (een republiek in Pakistan). Deze gebieden liggen dicht bij elkaar, 50 jaar geleden hoorden ze zelfs nog bij elkaar, dus waarschijnlijk heeft iedereen gelijk. Hoewel er ook mensen zijn die beweren, dat Balti is uitgevonden door slimme Britse koks, en wellicht hebben ze gelijk, want het meest bekende Balti restaurant is in Birmingham. De naam "Balti" verwijst ook naar de pan waarin het gerecht bereid wordt (ook Kahari genoemd) maar het kan ook goed worden bereid in een wok of grote koekenpan; het lijkt een beetje op curry, maar de bereidingstijd is korter en het wordt geroerbakt (roergebakken?). Balti hoort pittig te zijn.