Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstgerecht met roerbakgroenten

Recept categorieën: Groenten, Rijst, Roerbakken / Wokken
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar en droog.
  • Voeg, als het water met de rijst kookt, het groentebouillonpoeder, de
  • sinaasappelrasp en het vijfkruidenpoeder toe en roer goed tot alles is opgelost.
  • Neem de pan met de gekookte rijst van het vuur, laat hem afgedekt 5-10 minuten rusten en maak de rijst vervolgens met twee vorken los.
  • Laat de tofu uitlekken, dep het stuk met keukenpapier droog en snijd de tofu in blokjes van ± 1-1½ cm.
  • Verhit, terwijl de rijst kookt, op hoog vuur een grote wok of grote pan met anti-aanbaklaag, voeg de olie toe en daarna de geraspte gember, de knoflook, de lente-ui en de gedroogde pepers en roerbak 30 seconden.
  • Voeg de broccoli en de bloemkool toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg de tofublokjes toe samen met de schoongewreven en kleiner gesneden oesterzwammen en roerbak 2-3 minuten.
  • Strooi de sesamzaadjes erover en roer de sojasaus erdoor.
  • Warm alles snel goed door en serveer de rijst met het roerbakmengsel.

Tips / Opmerkingen

Houdt u niet van te rauwe bloemkoolroosjes, blancheer ze dan voor het roerbakken 2 minuten in ruim kokend water.

Info:

Twee supergezonde groenten, gecombineerd met tofu, paddestoelen en zilvervliesrijst of basmatirijst, geven een heerlijk gemakkelijk gerecht, dat qua kleur goed bij de herfst past.
Oesterzwammen worden geteeld op geprepareerd stro waaraan broed van de oesterzwam is toegevoegd. De oesterzwam is schelpvormig en meestal lichtgrijs van kleur. De oesterzwam heeft een zachte smaak die uitstekend met verschillende groenten combineert.

Recept afdrukken
No ratings yet

Koolrabi met kaas saus

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de kaassaus

Bereidingswijze

  • Schil de koolrabi's, Verwijder de harde stengeldelen en snijd de groente in repen.
  • Maak de kaassaus in de magnetron.
  • Doe de melk met het bouillonpoeder en de kaas naar keuze in een maatkan met een inhoud van 1 l.
  • Zet deze, onafgedekt, ± 3 minuten in de magnetron, op ± 750 Watt.
  • Roer tussentijds eenmaal om.
  • Bind de kokende vloeistof met allesbinder of met de aangemengde maïzena tot de saus zichtbaar dikker wordt.
  • Roer goed door, zet de maatkan nog 20-30 seconden terug in de magnetron en de vetarme saus is klaar.
  • Heeft u geen magnetron, bereid de saus dan op de gewone warmtebron, door de melk met het bouillonpoeder aan de kook te brengen en op de boven beschreven manier te binden.
  • De saus moet dan 1 minuut doorkoken.

Tips / Opmerkingen

Op deze manier kunnen allerlei sausen worden bereid. Neem bouillon i.p.v. melk. Vervang de kaas door noten of door ham. Voeg tomatenpuree toe voor een tomatensaus, kerriepoeder voor een kerriesaus enz.
Info:
Koolrabi is gemakkelijk en snel te bereiden. Zowel rauw als gekookt heeft de groente veel toepassingsmogelijkheden. Omdat koolrabi gevoelig is voor uitdroging, verdient het aanbeveling de groente in vers houdfolie te verpakken en gekoeld te bewaren.
Gekookte koolrabi smaakt lekker met gehakt maar ook als salade met appel en rozijn.
Koolrabi behoort met kool, bloemkool, broccoli en spruitjes tot de kruisbloemige groenten die bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen. Koolrabi is rijk aan vitamine C, belangrijk voor een gezond immuunstelsel en kalium dat in een evenwichtig dieet de bloeddruk op een gezond peil kan houden. Koolrabi levert oplosbare en niet-oplosbare voedingsvezels. Oplosbare vezels helpen het bloedcholesterolgehalte te verlagen; niet-oplosbare vezels voorkomen constipatie. Ze helpen het lichaam kankerverwekkende stoffen uit te scheiden en het daarmee te beschermen tegen bepaalde vormen van kanker. Aangenomen wordt dat plantaardige chemicaliën in groenten, zoals koolrabi extra bescherming bieden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Couscous met groenten en feta

Recept categorieën: Ovenschotel, Pasta
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Breng ruim water met het groentebouillonpoeder aan de kook.
  • Strooi de couscous erin, kook 1 minuut, giet af en laat ± 3 minuten staan.
  • Pel intussen de ui en de knoflook en hak ze fijn.
  • Was de aubergine en snijd hem in blokjes.
  • Maak de paprika's schoon, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de ui en de knoflook 1-2 minuten aan.
  • Voeg de aubergine toe en bak deze ± 3 minuten mee.
  • Voeg de paprika's en de tomaten toe en bak deze nog 5 minuten mee.
  • Knip de munt en het basilicum klein.
  • Rasp de schil van de citroen en pers de helft uit.
  • Voeg de tuinkruiden, de citroenrasp en het citroensap met½ dl water toe en laat alles 3-5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de feta in stukjes en ontpit zo nodig de olijven.
  • Serveer de couscous met de groenten, de feta en de olijven.

Tips / Opmerkingen

Couscous is eigenlijk een soort korrelige pasta, meestal gemaakt van tarwegries (griesmeel, bevat geen kafjes en kiemen meer), maar ook van maïs, gebroken tarwe of gerst. Couscous wordt traditioneel met de hand gemaakt, door tarwegries en tarwemeel te mengen en met koud water met een beetje zout te besprenkelen. Vervolgens wordt het door persen of rollen tot kleinere korrels geplet.
Er zijn verschillende soorten couscous verkrijgbaar:
  • Traditionele couscous wordt gekookt in een speciale dubbele stoompan - de couscousière -; dit vraagt een kooktijd van minstens 1½ uur.
  • Snelkookcouscous: de meeste couscous uit de supermarkt hoeft niet echt meer te worden gekookt. Breng de couscous met water/bouillon aan de kook, zet het vuur uit en laat de couscous, afhankelijk van de soort 3-15 minuten wellen. Roer de couscous vervolgens met een vork rul.
  • Verder kennen we nog volkorencouscous.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittig! fris, zomers stamppotje a la Sandra

(voor 4 personen, 8 punten per persoon)
Recept categorieën: Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Auteur: Sandra Kemna

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng de aardappelen aan de kook en kook ze 15 minuten in ruim water met wat zout.
  • Giet af en laat even uitdampen.
  • Doe de becel in een (wok) pan en bak hierin de knoflook, de tomaat, de uienringen en de rode peper een minuut of 3 aan.
  • Voeg dan al roerend beetje bij beetje alle spinazie toe tot alle spinazie op is en geslonken.
  • Doe de andijvie (rauw) in een grote pan.
  • Doe daarbovenop de gekookte aardappels.
  • Daarbovenop de gesneden rucola, het tomaat-uienmengsel, de geraspte kaas, de sambal oelek en de mosterd.
  • Voeg als laatste de babyspinazie, de citroenrasp en het citroensap toe.
  • Stamp met de stamper alles goed door elkaar.
  • Proef even en voeg eventueel nog wat peper en zout naar smaak toe als je dat wilt.
  • Eet smakelijk!

Tips / Opmerkingen

Hou je niet van pittig, laat dan de sambal en/of de mosterd weg of halveer dat!!
Heerlijk, gegeten met een tartaartje met peper en zout, gebakken in een halve eetlepel becel light vloeibaar, 4 punten extra p.p.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaans Slowcookerpotje a la Sandra.

Voor 4 tot 6 personen , Gemaakt in de 3,5 liter Russel & Hobbs
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Slowcooker
Land van herkomst: Spanje
Auteur: Sandra Kemna

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kip bestrooien met peper, zou en flink wat bloem.
  • De chorizo plakjes zonder olie samen met de ui even bakken in de uitneembare binnenpan van je slowcooker (als je die niet hebt, in een andere pan en dan over gooien in de slowcooker).
  • De tomatenpuree toevoegen en nog even kort mee bakken om te ontzuren.
  • Alle andere ingrediënten toevoegen en goed mengen, pan terug doen in de houder.
  • Slowcooker 5 uur op low.
  • Eet smakelijk!

Tips / Opmerkingen

Gegeten met aardappel stamppotje.
1 kilo kruimige aardappelen 18 minuten koken in kipbouillonblokje, 100 gram rucola klein snijden en erdoorheen stampen met 100 gram oude geraspte kaas. Af maken met paprikapoeder, knoflookpoeder en peper en zout naar smaak

Recept afdrukken
No ratings yet

Selderij-linzenstamppot

Recept categorieën: Groenten, Stamppot
Dieët: Vegetarisch
porties: 2

ingrediënten

ook nodig:

Bereidingswijze

  • Schil de selderijknol en rasp hem grof boven een ruime magnetronschaal met deksel.
  • Sprenkel er direct het citroensap over om te voorkomen dat de selderijrasp verkleurt.
  • Voeg de prei, de knoflook en het bouillonpoeder toe, sprenkel er het water over en
  • meng alles goed door elkaar.
  • Sluit de schaal af en maak de groenten in ± 15 minuten in de magnetron op vol
  • vermogen (800 Watt) zacht en gaar.
  • Roer er de linzen, de champignons en de groene kruiden door en verwarm het gerecht
  • nog 2 minuten in de magnetron door en door.
  • Breng het zo nodig op smaak met peper en zout.
  • Serveer er pittige komkommersalade bij; die maakt u door plakjes komkommer op
  • smaak te brengen met wat citroensap, ringetjes Spaanse peper en lente-ui.
  • Deze salade wordt zoetzuur, als u door het citroensap een druppel zoetstof roert.