Recept afdrukken
No ratings yet

Op bord gegaarde zalm in dille-bieslookmarinade

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Boven kom dille en helft van bieslook zeer fijn knippen.
  • Olie, mosterd, honing en flink wat vierseizoenenpeper erdoor roeren.
  • Zalmhaasjes dik met marinade insmeren, in plasticfolie verpakken in minimaal 2 uur in koelkast marineren.
  • Zalm 30 minuten in diepvries leggen (is dan straks makkelijker dun te snijden).
  • Oven voorverwarmen op 200 °C en vier ovenvaste borden in ca. 5 minuten gloeiendheet laten worden.
  • Zalmhaasjes uit diepvries nemen en voorzichtig folie verwijderen.
  • Zalmhaasjes met scherp, glad mes in rechte, smalle plakjes snijden.
  • Zalm in 4 porties plat op werkvlak leggen (is zo straks sneller over borden te verdelen).
  • Zeezout erboven malen en besprenkelen met citroensap.
  • Borden uit oven nemen en zalmplakjes razendsnel op borden leggen.
  • Garneren met resterende sprieten bieslook.
  • Direct serveren, zodat zalm zichtbaar aan tafel gaart (vis verkleurt dan van transparant naar roze).

Recept afdrukken
No ratings yet

Karbonades met zeezout en blonde linzen

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 470kcal

Bereidingswijze

  • Voorbereiding:
  • Knoflook pellen en snipperen.
  • Jeneverbessen verkruimelen.
  • In kommetje helft van knoflook jeneverbessen, 2 theelepels tijm, zout en peper en 2 eetlepels olie mengen.
  • Karbonades met kruidenmengsel rondom bestrijken en minimaal 1 uur afgedekt in koelkast laten staan.
  • Bereiden:
  • Ui pellen en snipperen.
  • Wortel, paprika en bosui wassen en in stukjes snijden.
  • In ruime pan 1 eetlepel olie verhitten en hierin ui 1 minuut fruiten.
  • Wortel toevoegen en 1 minuut meebakken.
  • Linzen erdoor scheppen en geheel 1 à 2 minuten bakken.
  • Laurier, kruidnagel rest van tijm en 1 liter water met een groentebouillonblokje toevoegen en geheel aan de kook brengen.
  • Vuur zacht zetten en linzen in 35 minuten gaar koken.
  • Intussen grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Karbonades vlak onder hete grill schuiven en in maximaal 10 minuten bruin en gaar grillen, vlees halverwege omdraaien.
  • Laurier en kruidnagel uit linzenmengsel verwijderen.
  • Vervolgens linzen in vergiet laten uitlekken.
  • In dezelfde pan rest van olie verwarmen en rest van knoflook, paprika en bosui 4 minuten roerbakken.
  • Linzen uit vergiet weer terug in de pan doen en goed omscheppen met paprika-uimengsel op smaak brengen met peper en zout.
  • Linzen bij karbonades serveren.

Nutrition

Calorieën: 470kcal | koolhydraten: 42g | Eiwit: 53g | Vet: 10g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde oesters

Voorbereidingstijd25 min
Bereidingstijd10 min
Totale tijd35 min
Recept categorieën: Amuse, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 2
Calorieën: 300kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Eieren in 10 minuten hard koken, afspoelen onder koud water en pellen.
  • Peterselie fijn snijden.
  • Korstjes van brood snijden en brood in keukenmachine tot kruim malen.
  • Eieren met vork fijn prakken en in kom mengen met peterselie en broodkruim.
  • Oesters openen.
  • Oesters uit schelp nemen en in zeef laten uitlekken (vocht wordt niet gebruikt).
  • Schelpen schoonspoelen.
  • Laagje zeezout over twee borden verdelen en schelpen erin vastzetten.

Bereiden

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • In pan laagje water aan de kook brengen en spinazie toevoegen.
  • Vervolgens spinazie al roerend 3 minuten koken, op smaak brengen met zout en in vergiet laten uitlekken.
  • Intussen borden met schelpen 2 minuten onder grill verwarmen.
  • Bedje van spinazie in schelpen verdelen en oesters op spinazie leggen.
  • Over elke oester wat kruimmengsel met daarop stukje boter verdelen.
  • Oesters 5 minuten onder hete grill zetten, zodat boter smelt en kruimmengsel kleurt.
  • Direct serveren.

Nutrition

Calorieën: 300kcal | koolhydraten: 17g | Eiwit: 15g | Vet: 19g

Recept afdrukken
No ratings yet

Bell

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Druk het gebraad aan alle kanten stevig in het zeezout en leg het in een kom met de rest van het zout eromheen.
  • Laat het in een koele omgeving twee dagen rusten, draai het gebraad een vijftal keren per dag om.
  • Vul voor de bereiding een grote kookpan met 1 liter water.
  • Voeg de schoongemaakte en kleingesneden groenten toe, samen met de laurier, de tijm, de kruidnagels, de jeneverbessen en de peper, gebruik geen zout meer.
  • Laat het gebraad in hetkoude water glijden, breng het aan de kook en houd de temperatuur een uur lang tegen het kookpunt; het gebraad moet gaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.
  • Haal het dan uit de pan en zeef de bouillon.
  • Smelt de boter in een klein pannetje en roer er met een houten lepel de bloem door.
  • Giet er een beetje bouillon en de lauwe melk bij en kruid met peper en nootmuskaat.
  • Voeg, als de saus wat is ingedikt, de losgeklopte eieren en de kappertjes toe.
  • Dit alles moet op een zacht vuurtje en onder voortdurend roeren gebeuren.
  • Snijd het vlees in plakken, schenk er de saus over en dien zeer warm op met gekookte aardappelen.

Tips / Opmerkingen

U kunt het gebraad ook koud opdienen met mayonaise en met frieten

Recept afdrukken
No ratings yet

Khorovadz ishkhanatsoug

Armeense forel
Recept categorieën: Vis, Zalm
Land van herkomst: Armenië
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel de forellen af, dep ze droog en geef met een heel scherp mes een paar sneden in de zijkanten.
  • Bestrijk ze met een mengsel van olie, sap, dragon, zout, en paprika en marineer ze minstens 1 uur.
  • Schep de marinade vooral in de inkepingen en het binnenste en draai de vissen telkens om.
  • Maak een houtskoolvuurtje in barbecue.
  • Rijg de vissen in de lengte aan lange spitten of klem ze in een dubbel (vis)rooster en rooster ze boven de hete as.
  • Bestrijk ze daarbij telkens met de bewaarde marinade en draai ze rond (12-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis).
  • Serveer de vissen op een bed van dragonblad, parten citroen en granaatappelpitten en geef er Armeens brood lavash (Turkse winkel) of pita bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde kippenborst met witloof

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak het witloof schoon.
  • Smelt wat boter in de pan en doe het witloof, citroensap en water erin. Kruid met peper, zout en suiker.
  • Leg op elke stronk nog een klontje boter.
  • Dek af en laat op zacht vuur 40 à 50 minuten sudderen.
  • Maak in de kipfilets twee inkervingen.
  • Wikkel de filets in plasticfolie en bewerk het vlees voorzichtig met de vleeshamer tot de filets ongeveer een halve centimeter dik zijn.
  • Bestrijk het vlees aan beide zijden met olijfolie en bestrooi met grof zeezout, peper en peterselie.
  • Rooster in een hete grillpan (enkele minuten per kant).
  • Hou warm in een lauwe oven.
  • Leg de filets op een bord en schik het gestoofde witloof eromheen

Recept afdrukken
No ratings yet

Forel in zoutkorst

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 240 °C of gasovenstand 6.
  • Helft van zout over ovenschaal verdelen en iets bevochtigen.
  • Forellen erop leggen en afdekken met rest van zout.
  • Ook iets bevochtigen en goed aandrukken.
  • Ovenschaal ca. 25 minuten in oven plaatsen.
  • Intussen aardappels schillen, wassen en in ca. 20 minuten gaar koken.
  • Broccoli schoonmaken, in roosjes verdelen, stelen in stukjes snijden en in ca.
  • 10 minuten gaar koken.
  • Boter smelten.
  • Bieslook en peterselie fijnknippen en erdoor roeren.
  • Zoutkorst aan tafel wegbreken en forellen opdienen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gekookte aardappels, broccoli en botersausje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Buffelmozzarella met pistou

AllerHande december 2003/ snel te maken
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Knoflook pellen en in stukken snijden.
  • Pistou maken met keukenmachine of vijzel: knoflook met zoutkorrels fijnmalen of -stampen.
  • Basilicum (zonder steeltjes) toevoegen en geheel tot dikke pasta pureren of wrijven.
  • Olie druppelsgewijs toevoegen tot gladde, net vloeibare saus (= pistou) ontstaat.
  • Pistou op smaak brengen met peper.
  • Direct gebruiken of afdekken met plasticfolie en bij kamertemperatuur laten staan.
  • Mozzarella afgieten en 15 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Bollen halveren en over vier borden verdelen.
  • Pistou erover druppelen en rond mozzarella eventueel wat grove peper strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip, ui en aardappels uit de oven

AllerHande januari 2004
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Kippenbouten licht bestrijken met 1 eetlepel olie en bestrooien met zout en peper.
  • Aardappels schoonboenen en in grove stukken snijden.
  • Ui en sjalot pellen. Rode ui in partjes snijden, grote sjalotten halveren.
  • In braadslede ui, sjalot en aardappels omscheppen met 2 eetlepels olie, knoflook, karwijzaad, zout en peper en rest van olie.
  • Kippenbouten op groenten leggen.
  • Braadslede in midden van oven schuiven.
  • Kip en groenten in ca. 45 minuten gaar en bruin roosteren.
  • Groenten af en toe omscheppen, tussentijds eventueel vrijkomend vocht uit braadslede scheppen.

Tips / Opmerkingen

Tip:
Lekker met groene salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Biefstuk op bedje van gebakken rucola

AllerHande maart 2000
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Wereldkeuken
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Knoflook pellen en fijn snipperen.
  • Basilicum fijn knippen.
  • In (grill) pan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Biefstukken in ca. 4 minuten van binnen rosé en van buiten bruin bakken, halverwege keren.
  • Uit pan nemen en warmhouden onder aluminiumfolie.
  • Rest van olie toevoegen.
  • Knoflook ca. 30 seconden bakken.
  • Rucola en basilicum erdoor scheppen en in ca. 30 seconden al omscheppend verwarmen.
  • Wijn en balsamicoazijn erdoor scheppen en direct over twee (voorverwarmde) borden verdelen.
  • Vlees erop leggen.
  • Bestrooien met grof zeezout en peper.

Tips / Opmerkingen

Serveren met pain de campagne en tomatensalade