Recept afdrukken
No ratings yet

Noix de Saint Jacques aux poireaux

Sint Jacobsschelpen op prei
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

Voorbereiden:

  • Verwijder het harde parelmoergedeelte van de coquilles.
  • Halveer het witte deel.
  • Bak prei en venkel 5 minuten in 10 gr boter.
  • Schep in elke schelp een bedje van het prei-venkelmengsel, leg er een gehalveerde coquille op en voeg het oranje deel (kuit) toe.
  • Bestrooi met zout, peper en een beetje kerrie.
  • Verdeel Noilly Prat en de rest van de boter erover.
  • Rol de ontdooide bladerdeegplakjes dun uit en vouw ze over de gevulde schelpen (plak vast met eidooier).
  • Snijd uit het resterende deeg 6 schelpvormen en plak deze met water op de schelpen.
  • Bewaar afgedekt in de koelkast.

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk het deeg met eidooier.
  • Bak de schelpen 8 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Strooi een bedje grof zeezout op elk bord en zet de hete Sint Jacobsschelpen erop.
  • Serveer direct.

Notities

Je kunt ook de schelpen vullen met reepjes andere vis of garnalen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmfilet à la Minute met Beurre Blanc

Recept categorieën: Tussengerecht, Vis, Zalm
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

VOORBEREIDING:

  • Breng de witte wijn met de fijngehakte sjalotjes aan de kook.
  • Laat het geheel tot 1/4 inkoken en zeef het.
  • Klop de blokjes boter geleidelijk door het ingekookte mengsel om de beurre blanc te maken.
  • Houd warm au bain-marie.
  • Strooi een laag grof zeezout in een ingevette ovenschaal.
  • Bestrooi de bovenzijde van de zalmfilet met zout en peper en leg deze met de velkant op het zeezout.
  • Zet afgedekt koel weg.

BEREIDING:

  • Verwarm de oven voor op 230 °C.
  • Kook de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Zet de zalmfilet onafgedekt 3-5 minuten in de oven (de vis moet rosé blijven).
  • Verwijder het vel en snijd de zalm in repen.
  • Klop een vinaigrette van sherryazijn, mosterd, olijfolie, zout en peper.

LAATSTE HAND:

  • Schik op borden de gemengde groene salade, de zalmrepen, gekookte krieltjes, en schijfjes citroen.
  • Schenk de beurre blanc over het gerecht.
  • Serveer de rest van de beurre blanc apart.

Notities

Geniet van dit heerlijke tussengerecht met zalm en beurre blanc!

Recept afdrukken
No ratings yet

Hele Vis in Zoutkorst

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Meng het grove zeezout, de bloem en de eiwitten tot een deeg.
  • Rol het deeg uit en leg de hele vis erop.
  • Vouw het deeg rondom de vis, zodat deze volledig bedekt is.
  • Bak de vis in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten.
  • Laat de vis vervolgens 15 minuten rusten.
  • Hak de zoutkorst stuk.
  • Serveer de vis met basilicumsaus.

Notities

De zoutkorst zorgt ervoor dat de vis sappig blijft en een heerlijke smaak behoudt. Geniet van dit indrukwekkende hoofdgerecht!

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmspiesjes

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Zalm
Land van herkomst: Spanje
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Plet de komijn- en venkelzaadjes in een vijzel en voeg zout en peper toe.
  • Snijd de zalm in blokjes en druk de blokjes aan één kant in het kruidenmengsel.
  • Bak de zalm in een hete koekenpan met de kruidenkant naar beneden gedurende 2 minuten.
  • Plaats de zalm vervolgens 1 minuut in een voorverwarmde oven op 200°C, tot hij net gaar is.
  • Serveer de zalm op spiesjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Filet van Hoevekip

Recept categorieën: Kip
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de filet van hoevekip:

Voor de ragout van hoevekip:

Voor de dragonmayonaise:

Voor de gemarineerde ui:

Voor de gekonfijte raap:

Instructies

  • Hak het karkas in grove stukken.
  • Stoof ze goudbruin in boter, samen met de bouten, vleugels, gesneden ui, knoflook, tijm en rozemarijn.
  • Bevochtig met water en voeg het Papegaeibier toe.
  • Voeg de grof gesneden wortel en selderij toe.
  • Breng aan de kook en laat 3 uur zachtjes trekken.
  • Versnij het vlees van de bouten, zeef de bouillon, laat deze inkoken en klop op met klontjes boter.
  • Vul 4 leeggehaalde eierdopjes met het vlees van de bouten en de bouillon.
  • Bak de filets kort en laat ze 12 minuten garen in de oven op 75°C.
  • Laat ze rusten onder folie en snijd ze vervolgens.
  • Schil de raapjes, zet ze onder in gesmolten smout en laat ze 1 uur op laag vuur garen.
  • Haal de gekonfijte raapjes uit het vet en steek er cilinders uit.
  • Bak deze kort maar hevig aan in smout en bestrooi met kaantjes.
  • Mix 2 eierdooiers met een eetlepel mosterd, knoflook en dragon gedurende 2 minuten in de blender.
  • Giet er langzaam olijfolie bij tot het mengsel de consistentie heeft van mayonaise.
  • Breng op smaak met dragonazijn en zout.
  • Warm het Papegaeibier op met azijn en suiker, voeg de uipartjes toe, haal van het vuur en laat twee dagen marineren.
  • Serveer het vlees met het gevulde eitje, de raapjes, de uien en de dragonmayonaise.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spicy potato wedges

Recept categorieën: Bijgerecht, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Aardappels in lengte in vier parten snijden en wassen.
  • Partjes 10 minuten koken, afgieten en laten uitlekken.
  • In kom dipsaus roeren van bieslook, zure room en zout.
  • Aardappels omschudden met Mexicaanse kruiden, oregano en zeezout.
  • In de koekenpan olie verhitten.
  • Aardappels voorzichtig omscheppend rondom bruin bakken.
  • Op keukenpapier laten afkoelen.
  • Aardappelpartjes (op kamertemperatuur) met dipsaus serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken vis in tahinsaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de saus:

Instructies

  • Wrijf de vis in met grofzeezout en laat dit in een vergiet uitlekken
  • Wrijf de afgespoelde vis in met de olie en laat dit in een voorverwarmde oven van 200 graden, 15 min bakken.
  • Intussen fruit je de ui en pijnboompitten 10 min in een koekenpan.
  • Roer in een kom de tahin, citroensap en 2 de water door elkaar.
  • Voeg zout, basilicumpeoeder en de gember toe en giet dit bij de uien.
  • De saus nu 5-10 min laten koken.
  • Giet de saus bij de vis en voeg de walnoten toe.
  • Nog 10 min laten mee sudderen in de oven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Surimi Taartje met Gekonfijte Tomaat en Bieslookroom

Een feestelijk voorgerecht dat de smaakpapillen zal verwennen.
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 100 °C.
  • Ontvel de tomaten, halveer ze in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
  • Bestrijk de tomaten met olijfolie en leg ze met het snijvlak naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi de tomaten met knoflook, tijm en grof zeezout.
  • Laat de tomaten in het midden van de oven in ongeveer 2 uur zachtjes drogen (konfijten).
  • Zorg ervoor dat de tomaten niet bruin worden.
  • Meng de surimi met 3 eetlepels zure room en breng op smaak met peterselie, zout en peper.
  • Snijd de helft van de bieslook fijn en roer deze door de rest van de zure room.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Veeg de knoflook van de gekonfijte tomaat.
  • Plaats een open ring op een bord en vul de ring met 2 helften gekonfijte tomaat.
  • Leg een kwart van de surimi erop en dek af met 2 helften gekonfijte tomaat.
  • Verwijder de ring van het bord en schep 1 theelepel bieslookroom op het taartje.
  • Bereid de overige taartjes op dezelfde manier.
  • Verdun de rest van de bieslookroom met enkele druppels water en druppel dit rondom de taartjes.
  • Garneer met de overgebleven bieslooksprieten.

Notities

Dit verfijnde gerecht combineert de zoetheid van gekonfijte tomaten met de frisse smaak van surimi en de romigheid van bieslookroom.

Recept afdrukken
No ratings yet

Filet van hoevekip gegaard op lage temperatuur, eitje gevuld met ragout met Pape

Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ragout van hoevekip:

Dragonmayonaise:

Instructies

  • Hak het karkas in grove stukken.
  • Stoof goudbruin in de boter, samen met de bouten, de vleugels, de versneden ui, knoflook, tijm en rozemarijn.
  • Bevochtig met water en bier en voeg de grofgesneden wortel en selderij toe.
  • Breng aan de kook en laat 3 uur zacht trekken.
  • Versnij het vlees van de bouten, zeef de bouillon, laat inkoken en klop op met klontjes boter.
  • Vul 4 leeggehaalde eierdopjes met vlees van de bouten en bouillon.
  • Bak de filets kort en laat 12 minuten garen in de oven op 75°C.
  • Laat rusten onder folie en versnij.
  • Schil de raapjes, zet onder in gesmolten smout en gaar 1 uur op laag vuur.
  • Haal de gekonfijte raapjes uit het vet en steek er cilinders uit.
  • Bak deze kort maar hevig aan in smout en bestrooi met kaantjes.
  • Mix 2 eierdooiers met een eetlepel mosterd, knoflook en dragon 2 minuten in de blender.
  • Giet er langzaam olijfolie bij tot het mengsel de consistentie heeft van mayonaise.
  • Breng op smaak met dragonazijn en zout.
  • Warm het Papegaeibier op met azijn en suiker, doe de uipartjes erin, haal van het vuur en laat twee dagen marineren.
  • Serveer het vlees met het gevulde eitje, de raapjes, de uien en de dragonmayonaise.

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Venkelsalade met Walnoten en Roquefort

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brunch, Kaas, Lunch, Salade
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 300kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Maak de venkel schoon, halveer deze en snijd hem in zeer dunne partjes.
  • Meng de venkel in een ovenschaal met de rozemarijn en walnoten.
  • Bestrooi met grof zeezout en versgemalen citroenpeper naar smaak.
  • Besprenkel met de helft van het citroensap en 2 eetlepels olijfolie.
  • Schuif de schaal 15 cm onder de grill en rooster het mengsel in 8-10 minuten beetgaar.
  • Schep af en toe om.
  • Laat de venkel afkoelen tot lauwwarm.
  • Klop de rest van het citroensap met 2 eetlepels olijfolie tot een dressing en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de sla met de dressing en verdeel over twee (pasta)borden.
  • Verdeel de geroosterde venkel en walnoten erover.
  • Snijd de roquefort in stukjes en leg deze op de salade.

Notities

 
  • Serveer deze heerlijke geroosterde venkelsalade met walnoten en roquefort, eventueel met stokbrood of dikke sneden volkoren vloerbrood.
  • Je kunt er ook groene aspergetips of haricots verts aan toevoegen om er een rijker hoofdgerecht van te maken.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 1mg | Sugar: 2g