Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde champignons van Ch. Brehant

Recept categorieën: Voorgerechten
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Voor de bechamelsaus

Bereidingswijze

  • Snijd de steeltjes van de champignons af en was ze in azijnwater.
  • laat ze toegedekt braden met een eetlepel boter.
  • maak de champignons schoon en hak ze fijn.
  • de ham eveneens fijnhakken en de sjalotten en stoof dit in een eetlepel boter.
  • prepareer intussen de saus.
  • Het meel in een pannetje vermengen met gesmolten boter.
  • 2 minuten laten koken en voeg er dan, in een keer, de koude melk bij.
  • roer om tot u een dikke saus bekomt.
  • peper en zout bijdoen, een mespunt muskaat en een geutje citroensap.
  • zet van het vuur af en voeg er de eierdooiers bij, terwijl u vlug omroert.
  • dan de room er bijvoegen.
  • doe enkele lepels van deze saus (champignons, ham en sjalotten) er aan toe en verwerk de helft van de kaas er onder.
  • Goed mengen.
  • de koppen van de champignons met deze farce opvullen.
  • De rest van de farce er over strijken en het gerecht in de oven zetten.
  • De gevulde champignons er boven op leggen en alles overgieten met saus.
  • De rest van de kaas er op strooien, er een paar nootjes boter opleggen en in een warme oven gratineren.

Tips / Opmerkingen

Bijpassende wijn
een lichte, rode wijn, een streekwijn

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde rivierkreeft

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De kreeften lubben.
  • Dit is haal het zwarte darmpje er uit (het smaakt bitter).
  • Met een korte ruk aan de staartvin komt dit deel los.
  • Laat ze koken in met de tijm, het laurierblad, peper en zout. Gedurende 5 minuten (minder, als de kreeften klein zijn).
  • Ze afgieten en laten afkoelen.
  • Haal ze uit hun schelpen en laat schaal en poten gedurende 10 minuten sudderen in de gezouten room, met wet peper.
  • de boter smellen in een kookpan en stoof darin, op heet vuur, enkele minuten, de staarten en de scharen.
  • Voeg er de cognac bij, flambeer en roer intussen om.
  • Filter dit mengsel op z'n chinees en doe er de saus der kreeften bij.
  • Enkele minuten laten afkoken en overgieten in afzonderlijke kommetjes.
  • Bestrooien met geraspte kaas en gratineren in een zeer warme oven.
  • Opdienen zodra de kaas Licht gebruind is.

Tips / Opmerkingen

Bijpassende wijn
witte bourgogne of bordeaux.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde ajuinensoep

Recept categorieën: Groenten, Soep
Dieët: Vegetarisch
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de sneden brood lichtjes in de oven roosteren of laat ze in een braadpan bruinen.
  • Snij de ajuinen in fijne schijfjes.
  • Laat de boter in een kookpan smelten en laat er de ajuinen in geel worden.
  • Roer met een houten lepel.
  • Als ze geel gebakken zijn, bestrooi ze dan met de bloem, meng goed en laat nog 1 min. bruinen.
  • Als het mengsel donker wordt, giet er dan de witte wijn over en laat enkele minuten koken.
  • Giet er de liter water over, voeg zout en peper bij.
  • Meng degelijk het geheel, breng aan het koken en laat nog ongeveer 20 min. doorkoken.
  • Neem een vuurvaste kookketel of soepkom.
  • Bedek de bodem met een laag brood, een laag geraspte gruyére, dan opnieuw een laag brood, opnieuw een laag gruyére, enz...
  • Giet er de bouillon en de groenten over.
  • Bedek met de rest van de geraspte gruyère en plaats ongeveer 10 min. in een warme oven (6 tot 7).

Tips / Opmerkingen

Invriezen
Deze bereiding is uiterst geschikt voor de diepvries.
Tijd van bewaring: 4 tot 5 maanden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaassoezenkrans

Bereidingstijd40 min
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 580kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Boven kom bloem zeven.
  • In ruime steelpan boter met 1 dl water en melk langzaam aan de kook brengen.
  • Pan van vuur nemen.
  • Bloem toevoegen en tot deegbal roeren.
  • Pan terugzetten op vuur en roux op middelhoog vuur al roerend in 2 à 3 minuten laten garen.
  • Mengsel overdoen in beslagkom en tot lauwwarm laten afkoelen.
  • Vervolgens 4 eieren één voor één door roux tot gladde massa roeren.
  • Beslag op smaak brengen met zout en peper.
  • Helft van kaas door beslag roeren.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Beslag met behulp van 2 eetlepels in ruime cirkel op bakplaat scheppen.
  • Laatste ei loskloppen en deegcirkel met kwastje hiermee bestrijken.
  • Bestrooien met rest van geraspte kaas.
  • Deeg in midden van oven in 15 à 20 minuten gaar bakken.

Tips / Opmerkingen

Gougère lauwwarm serveren en iedereen stukjes laten afbreken

Nutrition

Calorieën: 580kcal | koolhydraten: 21g | Eiwit: 25g | Vet: 43g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde prei

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • Prei schoonmaken en in stukken van 5 cm snijden.
  • Stukken prei in pan met water en wat zout 6 minuten koken en uitlekken.
  • Blauwe kaas in stukjes snijden.
  • Peterselie fijn hakken.
  • In pannetje boter laten smelten en van vuur af bloem erdoor kloppen.
  • Pan weer op zacht vuur zetten en melk er geleidelijk door kloppen tot gladde saus ontstaat.
  • Blauwe kaas erdoor mengen en saus 2 minuten verwarmen tot kaas is gesmolten.
  • Ovenschaal invetten en prei erin leggen.
  • Saus erover schenken en geraspte kaas erover strooien.
  • Ovenschaal 20 à 25 minuten in oven zetten tot bovenkant goudbruin is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aligot

aardappel-kaaspuree
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappels schillen en in pan met water en wat zout in 15 à 20 minuten gaar koken.
  • Aardappels afgieten.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • In grote pan zure room samen met knoflook zachtjes verwarmen.
  • Aardappels toevoegen en met pureestamper pureren.
  • Kaas en melk erdoor mengen en geheel tot zachte en luchtige puree kloppen.
  • Puree op smaak brengen met zout en peper.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselen van de zeeman

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Stoof wat ui en selderij.
  • Doe er de mosselen bij en giet er een scheut wijn over.
  • Kruid met peper en zout.
  • Haal de mosselen uit de schelp.
  • Bak het gesnipperde uitje in een klont bruine boter.
  • Meng er de mosselen in en pers er het look over.
  • Roer er de blokjes tomaat en de gehakte peterselie door en breng op smaak.
  • Schep alles in een vuurvast schaaltje en strooi er de gemalen kaas over.
  • Laat die korsten in de oven.

Tips / Opmerkingen

Serveer met volkorenbrood of een portie frieten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roséfondue met brie en gruyère

snel te maken Om te dippen: - wit stokbrood - in de schil gekookte krieltjes - beetgare sperziebonen - rolletjes van dungeschaafde courgette - kleine rauwe champignons - ongeschilde partjes appel (met citroensap besprenkeld).
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Aller Hande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Gruyère raspen, brie ontkorsten en in stukjes snijden.
  • Knoflook pellen en boven fonduepan uitpersen.
  • Rosé in pan schenken en aan de kook brengen.
  • Vuur laag draaien, geraspte kaas en vervolgens brieblokjes in gedeelten met houten lepel door warme wijn roeren, tot alle kaas gesmolten is.
  • Maïzena oplossen in calvados.
  • Maïzenapapje door kaasmengsel roeren en nog 2-3 minuten zachtjes laten doorkoken tot fondue goed gebonden is.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Kaasfonduepan op rechaud op tafel zetten.

Tips / Opmerkingen

Om te dippen:
- wit stokbrood
- in de schil gekookte krieltjes
- beetgare sperziebonen
- rolletjes van dungeschaafde courgette
- kleine rauwe champignons
- ongeschilde partjes appel (met citroensap besprenkeld).

Uiensoep
Recept afdrukken
No ratings yet

Uiensoep 6

Bereidingstijd19 min
Kooktijd40 min
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de ui, snijd hem door midden en snijd in halve ringen.
  • Verwarm de kippenbouillon.
  • Verwarm intussen een de boter in een braadpan op middel hoog vuur en voeg de uienringen toe.
  • Roer regelmatig en laat een kwartiertje bakken totdat ze beginnen te kleuren.
  • Voeg de bloem toe en laat de bloem garen.
  • Voeg onder voortdurend roeren de bouillon toe.
  • Roer goed door zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Laat 30 à 40 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm de over voor op 220 gr. op de grillstand.
  • Snijd de stokbrood in plakjes en laat een paar minuten grillen in de oven.
  • Schenk de soep in vuurvaste kommen.
  • Leg er een plakje gegrilld brood op en verdeel de Gruyère over de kommen.
  • Zet de kommen in de oven en laat de kaas gratineren.
  • Serveer met het overige stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade du chef

Recept categorieën: Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wrijf met de gehalveerde knoflook de binnenkant van een slakom in.
  • Was de sla goed, droog de blaadjes af, pluk ze in stukken en leg deze in de kom.
  • Snijd de kip, kaas en ham in dunne reepjes, de tomaten in dunne partjes en de eieren in vieren.
  • Schep de slasaus door de sla tot alles ermee is bedekt.
  • Leg hierop de kip, ham, tomaat en het ei.