Recept afdrukken
No ratings yet

Sla met aardbeien en kaas

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de vinaigrette

voor de salade

Bereidingswijze

  • Doe de sherry of het appelsap, de azijn naar keuze, de honing en de zonnebloemolie in een beker en schud tot de honing of suiker is opgelost en een homogene vinaigrette is ontstaan.
  • Was en droog de sla en pluk ze kleiner.
  • Snijd de gewassen peer met schil (zonder klokhuis) in schijfjes.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
  • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Verbrokkel de kaas.
  • Rangschik de sla, de peer, de aardbeien en de ui op de bordjes.
  • Besprenkel met de vinaigrette en verdeel de kaas erover.
  • Besprenkel met sesamolie of bestrooi met sesamzaadjes.

Tips / Opmerkingen

Een salade die voor liefhebbers van zowel hartig als zoet als voor- of lunchgerecht kan worden geserveerd.
Aardbeien zijn tegenwoordig niet alleen maar 'zomerkoninkjes', maar komen tot eind oktober van de volle grond en tot half december uit de kas bij Gerrit en Trijnie Bronsink, aardbeienkweker van de Aardbeientuin in Oene (vlakbij Apeldoorn). Het grootste deel van de aardbeien komt hier trouwens het hele jaar door uit de kas of wordt beschermd door plastic kapjes, zodat het kwetsbare fruit wordt beschermd tegen wind en regen. De aardbeien van Bronsink (alleen het ras Elsanta) zien er dan ook perfect uit, ruiken verrukkelijk en smaken zoet en sappig. Er wordt niet gespoten, op de meeldauwbestrijding na, de aardbeienplanten gaan schoon de kas in. Deze milieubewust geteelde aardbeien, aardbeienjam, -wijn en -vruchtensap zijn van maandag tot zaterdag aan de Rozenkampweg 18 verkrijgbaar. Op afspraak is een rondleiding mogelijk. Aardbeienkwekers in ons land hebben het de laatste jaren niet zo gemakkelijk. Er komen er steeds meer omdat in het bijzonder paprika-, tomaten- en groentetelers omschakelen naar dit zachte fruit. Gunstig voor de consument, maar minder voor de teler, omdat dit onmiddellijk gevolgen heeft voor de prijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstdessert met vruchtencompote

snel te maken
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Rijst
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Peer schillen, halveren, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden.
  • Peer met rozijnen en compote mengen.
  • Helft rijstdessert over vier glazen verdelen.
  • Vruchtencompote erover verdelen en rest van rijstdessert op vruchtencompote scheppen.
  • Met kandij bestrooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lauwwarme aardappelsalade met spekblokjes

Snel te maken.
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sperziebonen in 8 minuten beetgaar koken, afgieten en laten afkoelen.
  • Aardappelpartjes volgens gebruiksaanwijzing in koekenpan bereiden.
  • Ui pellen en in halve ringen snijden.
  • Peer schillen, klokhuis verwijderen en in partjes snijden.
  • Noten grof hakken. In droge koekenpan spekblokjes knapperig bakken.
  • Van olie, azijn, mosterd, zout en peper dressing roeren.
  • Sla over vier borden verdelen.
  • Aardappelpartjes en sperziebonen erop rangschikken.
  • Ui, peer en noten erover verdelen.
  • Met dressing besprenkelen en spekblokjes erop leggen.

Eendenborst met avocado en peer
Recept afdrukken
No ratings yet

Eendenborst met avocado en peer

Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd15 min
Recept categorieën: Eend, Gevogelte, Voorgerechten
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het vel van de eendenborst kruislings in.
  • Verhit een koekenpan op midden hoog vuur.
  • Bak de eend met de vel kant naar onderen gedurende 7 minuten.
  • Bestrooi met wat zout en peper en draai de borst om en bak deze zijde ongeveer 6 minuten. Haal de eend uit de pan en laat deze rusten onder een vel aluminiumfolie.
  • Schil de peer en snijd deze over de lengte doormidden.
  • Verwijder het klokhuis en snijd overlangs dunne plakken.
  • Doe hetzelfde met de avocado.
  • Besprenkel met een beetje citroen de plakjes peer en avocado zodat deze niet bruin verkleuren.
  • Meng de rest van de citroen, de balsamicoazijn, olijfolie en gemberpoeder in een schaaltje en meng deze goed door elkaar met behulp van een garde.
  • Maak de borden op en decoreer met wat peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Belegd notenbrood

Recept categorieën: Brood
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Voor het deeg:

Voor het beleg:

Bereidingswijze

  • Hak de noten fijn.
  • Meng tarwebloem, gist, suiker, kaneel, fijngehakte notenmix en zout in een kom.
  • Meng het water met het ei en de boter en schenk het in een kuiltje bij de bloem.
  • Kneed het deeg in ca. 4 minuten met een mixer met deeghaken tot een elastisch deeg.
  • Vorm het deeg tot een mooie bol en laat het in de kom afgedekt met een theedoek 15 minuten rijzen.
  • Vet de springvorm in met boter of gebruik Dr. Oetker Bakspay.
  • Leg de bol deeg in het midden van de springvorm, en verdeel het over de gehele bodem van de springvorm.
  • Bestrijk het deeg licht met losgeklopt ei en bestrooi het met een beetje bloem.
  • Maak met een mes een verdeling op het deeg van acht gelijke punten (laat de punten in de springvorm zitten).
  • Laat het deeg afgedekt met een theedoek 45 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Plaats een rooster onderin de oven en verwarm de oven voor.
  • Bak het brood in ca. 15 minuten gaar en mooi goud bruin. Neem het uit de vorm en laat het uitdampen.
  • Snijd het afgekoelde brood in de acht punten en snijd de punten horizontaal door midden.
  • Verdeel wat rucola over de broodbodems.
  • Snijd de roombrie in 8 dunne plakken en leg op elke broodpunt een plakje brie.
  • Snijd de peer in 8-16 dunne parten, snijd kroontje en klokhuis weg.
  • Leg op elke broodpunt 1-2 stukken peer.
  • Bestrooi de broodjes met fijngehakte notenmix en druppel er naar smaak honing over.
  • Dek de broodjes af met de kapjes.

Tips / Opmerkingen

Oventemperatuur en baktijd:
Elektrische oven: 220 °C
Heteluchtoven: 200 °C
Gasoven: stand 5
Baktijd: ca. 15 minuten

Blauwe Kaasperen Met Portsaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Blauwe kaasperen met portsaus

Recept categorieën: Kaas, Nagerecht
porties: 2

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng de port met de bessengelei aan de kook en blijf roeren tot de gelei is opgelost.
  • Laat het mengsel tot de helft inkoken en laat het afkoelen.
  • Verwarm de grill voor.
  • Schil en halveer de peer en verwijder het klokhuis.
  • Leg de halve peren op 2 bordjes en verdeel er de gorgonzola over.
  • Schuif de bordjes vlak onder de hete grill en laat de kaas in ± 1 minuut smelten.
  • Schep het portsausje ernaast.