Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken peren met hazelnoot karamel

Allerhande 2005
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Citroen schoonboenen en van helft van schil met citrustrekker (zesteur) dunne reepjes trekken (of schil grof raspen).
  • Helft van citroen uitpersen (andere helft wordt niet gebruikt).
  • Peren schillen, elk in 8 parten snijden en klokhuis verwijderen.
  • Bedruppelen met 2 eetlepels citroensap.
  • In grote koekenpan met antiaanbaklaag 25 g boter smelten.
  • Peerpartjes in boter leggen en 1 eetlepel suiker, kardemom- en gemberpoeder erover strooien.
  • Peren 10 minuten op laag vuur bakken, af en toe omschudden.
  • Hazelnoten fijnhakken en in pan met dikke bodem in rest van boter lichtbruin bakken.
  • Rest van suiker en 1 eetlepel water toevoegen.
  • Suiker zonder roeren op matig vuur laten smelten en goudbruin laten worden (= karameliseren).
  • Pan van vuur nemen.
  • Warme peren bedruppelen met 1 eetlepel citroensap.
  • Peerpartjes over vier schaaltjes verdelen en hazelnootkaramel voorzichtig erover schenken.
  • Garneren met citroenschilletjes en direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chocoladefondue Allerhande

Allerhande 2006
Recept categorieën: Chocolade, Dessert, Fondue
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rooster de noten in een droge koekenpan 2-3 minuten en laat ze afkoelen.
  • Schil de peren, snijd ze in de lengte in zes stukken en besprenkel ze met citroensap.
  • Verwarm de chocolade in 1-2 minuten in de magnetron op vol vermogen.
  • Is de chocolade nog niet helemaal gesmolten?
  • Even roeren en laten staan, dan smelt de chocolade vanzelf.
  • Lukt het niet?
  • Zet de chocolade dan nog (een paar keer) 20 seconden in de magnetron.
  • Roer de kardemom door de gesmolten chocolade.
  • Doe de chocolade in een schaaltje.
  • Serveer de noten, stukken peer en druiven op een apart bord, om aan tafel in de chocolade
  • te dippen.

Tips / Opmerkingen

Geen kardemom?
Gebruik dan een halve theelepel kaneel en een kwart theelepel nootmuskaat.

Recept afdrukken
No ratings yet

Broodje geitenbrie en peer

Allerhande 2006
Recept categorieën: Brunch, Fruit, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Snijd de ciabatta horizontaal doormidden en vervolgens in vier (schuine) stukken.
  • Besmeer ze dun met roomboter.
  • Snijd de brie in dunne plakken.
  • Schil of was de peren.
  • Houd ze bij het steeltje vast en snijd er zo aan beide kanten, langs het klokhuis, plakken van.
  • Smelt de rest van de roomboter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en laat de plakken peer aan beide kanten lichtbruin kleuren.
  • Leg de broodhelften met de opengesneden kant naar boven onder de grill en rooster het brood in 3-4 minuten goudbruin.
  • Neem het rooster of bakblik uit de oven en leg de broodhelften erop, weer met de opengesneden kant naar boven.
  • Beleg twee van de vier broodhelften met peer en brie en bestrooi ze met de peper.
  • Schuif het brood 3-4 minuten terug onder de grill, tot de snijvlakken goudbruin zijn en de brie is gesmolten.

Tips / Opmerkingen

Serveer direct.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met Fourme d'Ambert en peer

Recept categorieën: Fruit, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

honingdressing

Bereidingswijze

  • Schil de peren.
  • Breng het water met de suiker aan de kook en pocheer de peren zacht in deze lichte suikerstroop.
  • Laat de peren afkoelen.
  • Halveer de peren en verwijder de klokhuizen.
  • Verwarm, terwijl de peren afkoelen, de grill voor op de hoogste stand.
  • Leg op elke halve peer een plakje blauwgeaderde kaas en leg deze kort onder de hete grill tot de kaas begint te smelten.
  • Meng de honingdressing door de sla, leg de halve gevulde peren erop en garneer met de cherrytomaatjes en de gepelde walnoten.

Tips / Opmerkingen

In plaats van honing kunt u in de dressing ook 1 eetlepel suikerstroop gebruiken.

Info:

Op het regionale A.O.C. kaasconcours van het Centraal Massief in het plaatsje Riom-es-Montagnes in Frankrijk lag een brochure met een leidraad voor het proeven van kaas, zoals deze op de basisscholen wordt gebruikt. Net als bij het proeven van wijn en chocolade, worden dezelfde stappen gevolgd.
1. Kijken naar het uiterlijk van de kaas, egaal, niet te veel gaten, gaten gelijkmatig verdeeld, kleur, korst.
2. Aanraken. Voelen van de structuur van de kaas. Hard, zacht, soepel, veerkrachtig. Breek een stukje kaas doormidden en zie hoe het uiteenvalt. Kaas vlak bij de korst is steviger dan in het midden van de kaas.
3. Ruiken. Aan de geur kun je bepaalde kazen herkennen. Fourme d'Ambert en Blue d'Auvergne ruiken bijvoorbeeld, net als Roquefort, naar paddestoelen.
4. Proeven. Smaakt de kaas zout, zurig, bitter? Iedere kaas heeft een kenmerkende smaak, die min of meer door een ieder wordt gewaardeerd.
5. Mondgevoel. Hoe komt de kaas over in de mond: een zachte geitenkaas voelt heel anders dan een harde koeienkaas of een zachte roodschimmelkaas.
Het is een andere manier van proeven, maar zeker leuk om een keer te proberen en zo andere smaaknuances te ontdekken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peren walnotentaartjes

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Gebak, Noten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Bladerdeeg uitspreiden en in ca. 5 minuten laten ontdooien.
  • Walnoten heel fijn hakken.
  • Citroenrasp en 1 eetlepel suiker erdoor mengen.
  • In kommetje ei loskloppen en 2 eetlepels ei door walnoten mengen. Bladerdeegplakjes op bakplaat leggen.
  • Peren schillen, halveren en klokhuizen eruit snijden.
  • Walnotenpasta op platte kant en in holte van peer helften scheppen en plat drukken.
  • Helften met platte kant naar beneden op bladerdeegplakjes leggen en 11/2 cm rondom peer uitsnijden.
  • Van bladerdeeg restjes 8 blaadjes maken en met water aan bovenkant van bladerdeeg plakken.
  • Bovenkant van peer diagonaal insnijden, peer hierbij net niet doorsnijden. Bladerdeeg en peer bestrijken met rest van losgeklopt ei.
  • Rest van suiker erover strooien.
  • In midden van oven in ca. 20 minuten bruin bakken.
  • Peren uit oven op bordjes zetten en koud of warm serveren.

Tips / Opmerkingen

Eventueel serveren met warme vanillesaus of vanille bourbon roomijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peren walnotentaartjes

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht, Noten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Bladerdeeg uitspreiden en in 5 minuten laten ontdooien. Walnoten heel fijn hakken.
  • Citroenrasp en 1 eetlepel suiker erdoor mengen. In kommetje ei loskloppen en 2 eetlepels ei
  • door walnoten mengen. Bladerdeegplakjes op bakplaat leggen. Peren schillen, halveren en
  • klokhuizen eruit snijden. Walnotenpasta op platte kant en in holte van peerhelften scheppen
  • en platdrukken. Helften met platte kant naar beneden op bladerdeegplakjes leggen en 11/2
  • cm rondom peer uitsnijden. Van bladerdeegrestjes 8 blaadjes maken en met water aan
  • bovenkant van bladerdeeg plakken. Bovenkant van peer diagonaal insnijden, peer hierbij net
  • niet doorsnijden. Bladerdeeg en peer bestrijken met rest van losgeklopt ei. Rest van suiker
  • erover strooien. In midden van oven in 20 minuten bruinbakken. Peren uit oven op bordjes
  • zetten en koud of warm serveren.

Tips / Opmerkingen

Eventueel serveren met warme vanillesaus of vanillebourbon roomijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Toffe peren

Snel te maken
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Eérst maar eens peren schillen.
  • Dan snij je ze in vieren en haal je het klokhuis eruit.
  • In een koekenpan smelt je de boter.
  • Bak de peren zachtjes, ca. 5 minuten, af en toe keer je ze om.
  • Leg de gebakken peren op een bord (straks zijn ze weer aan de beurt).
  • In de koekenpan doe je room, suiker en citroenrasp.
  • Je roert en verwarmt het zaakje net zo lang tót alle suiker gesmolten is.
  • Leg de geduldige peerstukjes in de saus en warm ze nog 1 minuut mee.
  • Zit iedereen aan tafel?
  • Mooi, want warm zijn deze peren op hun lekkerst.

Tips / Opmerkingen

Steek er een parasolletje in voor als de zon gaat schijnen...

Recept afdrukken
No ratings yet

Prinsessentaart

Doorsnede ca. 30 cm.
Recept categorieën: Fruit, Taart
porties: 4 personen
Auteur: 24 Bak Recepten

ingrediënten

Voor het deeg:

Bereidingswijze

  • De bloem met de boter of margarine en zout in een kom doen.
  • Met behulp van twee messen de boter of margarine door de bloem snijden.
  • Zoveel koud water toevoegen tot het deeg samenhangt, maar vooral niet te veel gebruiken.
  • Het deeg uitrollen tot een grote lap en er met behulp van bijv. een deksel een cirkel uitsnijden van ca. 30 cm doorsnede.
  • Deze deegplak op een met bloem bestrooide bakplaat leggen.
  • Uit het overige deeg met behulp van een glas halve maantjes steken.
  • De rand van de deeglap met water bestrijken en hierop de halve maantjes leggen.
  • Het deeg met losgeklopt ei bestrijken.
  • De bodem van de taart op verschillende plaatsen met een vork inprikken.
  • De taart in het midden van een vrij warme oven zetten en in ongeveer 20 minuten gaar bakken.
  • De peren schillen en doormidden snijden.
  • Het klokhuis verwijderen en de helften in wat water met suiker en een citroenschilletje voorzichtig verwarmen.
  • Zodra ze glazig zijn de peerhelften voorzichtig uit het kook-vocht scheppen en laten uitlekken.
  • De taartbodem met wat bessen- of frambozenjam bestrijken, de peerhelften erop plaatsen.
  • Het kookvocht met wat aangemengd aardappelmeel bijbinden en hiermee de peerhelften glanzen.
  • De taart verder met Franse vruchtjes garneren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Peren met pistachenoten in wijnsiroop

Snel te maken.
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Peren schillen, steeltje eraan laten zitten.
  • Van onderkant dun plakje afsnijden.
  • In klein pannetje peren rechtop naast elkaar zetten (peren moeten precies in pannetje passen).
  • Wijn met honing en kardemom toevoegen (peren moeten helemaal onderstaan, voeg eventueel meer vocht toe).
  • Peren afgedekt op laag vuur in 20 minuten zachtjes gaar pocheren.
  • Peren uit pan nemen en over vier schaaltjes verdelen.
  • Wijnmengsel in 5 minuten op hoog vuur laten inkoken tot lichte siroop.
  • Siroop over peren gieten.
  • Pistachenoten erover strooien.

Tips / Opmerkingen

Fruit is prima te verwerken in een toetje, maar ook ideaal om zo uit het vuistje te eten. Zelfs
schillen is vaak niet nodig, al is er natuurlijk niks op tegen. Met het oog op bestrijdingsmiddelen
is het schillen van fruit niet nodig. Onder de schil zitten veel waardevolle voedingsstoffen.
Gewoon wassen is voldoende (en belangrijk om vuil en eventuele bacteriën te verwijderen).

Recept afdrukken
No ratings yet

Paddenstoelengratin

Snel te maken.
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Paddenstoelen schoonvegen en in stukken snijden.
  • Peren schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden.
  • Peer en dressing door sla mengen.
  • Grill voorverwarmen.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Paddenstoelen ca. 4 minuten bakken, pittig op smaak brengen met zout en peper.
  • Kaas in 8 plakken snijden.
  • Op bakplaat op elk stuk bakpapier van ca. 20 x 20 cm plak kaas leggen.
  • Paddenstoelmengsel erop scheppen.
  • Afdekken met rest van kaasplakken.
  • Bakplaat onder grill plaatsen tot kaas smelt.
  • Paddenstoelen gratin van bakpapier op bord schuiven.

Tips / Opmerkingen

Serveren met salade en notenrijst.