Gebakken peren met hazelnoot karamel
Allerhande 2005
ingrediënten
- 1 citroen
- 4 handperen rijpe stevige)
- 50 g boter
- 75 g suiker
- ½ theelepel gemalen kardemom
- ½ theelepel gemberpoeder
- 37½ grgepelde hazelnoten
Bereidingswijze
- Citroen schoonboenen en van helft van schil met citrustrekker (zesteur) dunne reepjes trekken (of schil grof raspen).
- Helft van citroen uitpersen (andere helft wordt niet gebruikt).
- Peren schillen, elk in 8 parten snijden en klokhuis verwijderen.
- Bedruppelen met 2 eetlepels citroensap.
- In grote koekenpan met antiaanbaklaag 25 g boter smelten.
- Peerpartjes in boter leggen en 1 eetlepel suiker, kardemom- en gemberpoeder erover strooien.
- Peren 10 minuten op laag vuur bakken, af en toe omschudden.
- Hazelnoten fijnhakken en in pan met dikke bodem in rest van boter lichtbruin bakken.
- Rest van suiker en 1 eetlepel water toevoegen.
- Suiker zonder roeren op matig vuur laten smelten en goudbruin laten worden (= karameliseren).
- Pan van vuur nemen.
- Warme peren bedruppelen met 1 eetlepel citroensap.
- Peerpartjes over vier schaaltjes verdelen en hazelnootkaramel voorzichtig erover schenken.
- Garneren met citroenschilletjes en direct serveren.