Oliebollen tompouce
Recept afdrukken
No ratings yet

Oliebollen tompouce

Oliebol + tompouce = oliebol tompouce! Heb jij deze trend al voorbij zien komen? Heerlijk gevuld met banketbakkersroom en een laagje glazuur.
Voorbereidingstijd1 u 15 min
baktijd5 min
porties: 20 stuks
Auteur: Koopmans

ingrediënten

Voor extra romige banketbakkersroom:

Voor het glazuur:

Bereidingswijze

Oliebollenbeslag bereiden

  • Doe de mix in een beslagkom.
  • Voeg het water toe.
  • Roer het geheel met een pollepel of een mixer met deeghaken tot een glad beslag.
  • Laat het beslag in de kom, afgedekt met plastic, ca. 45 min. rijzen bij kamertemperatuur.
  • Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door.

Oliebollen bakken

  • Laat in een diepe pan of friteuse de olie heet worden, totdat er iets damp afkomt (circa 190 °C).
  • Vorm met twee lepels of een oliebollentang (ijstang) bolletjes beslag.
  • Laat de bolletjes in de hete olie glijden en dompel ze even onder.
  • Bak de oliebollen in circa 3-4 min. rondom goudbruin.
  • Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie.

Extra romige banketbakkersroom bereiden

  • Doe 400 ml koude halfvolle melk, 250 ml slagroom en de het zakje mix voor banketbakkersroom in een kom en meng het geheel met een garde of mixer op de middelste stand.
  • Klop het geheel één minuut op de hoogste stand tot een glad mengsel.
  • Doe de banketbakkersroom alvast in de spuitzak en laat minimaal 5 minuten opstijven in de koelkast.

Tompouce oliebol maken

  • Leg het zakje roze glazuur in een pannetje of kom met ruime hoeveelheid heet (niet kokend) water gedurende 5 minuten.
  • Zorg ervoor dat het zakje onder water blijft.
  • Haal het zakje uit het water en kneed het zakje glazuur goed door.
  • Knip de bovenhoek van het zakje af (zie kniprand) en giet het vloeibare glazuur over de afgekoelde oliebollen.
  • Het is handig om in een cirkel de glazuur aan te brengen.
  • Strijk zo nodig met een vlak mes het glazuur glad.
  • Laat het glazuur ca. 30 minuten afkoelen.
  • Snijd de oliebollen open.
  • Spuit de banketbakkersroom me tbehulp van de spuitzak in de oliebollen.
  • Nu heb je zelf tompouce oliebollen gemaakt!

Fijne jaarwisseling!

    Oliebollen met stoofperen en witte chocolade
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Oliebollen met stoofperen en witte chocolade

    Heerlijk varieren met glutenvrije oliebollen. Lekker met stoofpeer en witte chocolade!
    Voorbereidingstijd10 min
    Bereidingstijd25 min
    Recept categorieën: Gebak
    Land van herkomst: Nederland
    Dieët: Glutenvrij
    Feestdagen etc: Oud & Nieuw
    porties: 12 stuks
    Auteur: Koopmans

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Doe de mix in een beslagkom.
    • Voeg het warme water toe.
    • Mix het geheel met de mixer op de laagste stand in circa 1 minuut tot een glad beslag.
    • Roer de stoofperen-blokjes door het beslag.

    Rijzen

    • Dek het beslag af met een vochtige theedoek en laat circa 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.
    • (het beslag moet ongeveer 2x zoveel worden) Roer het beslag tijdens het rijzen en bakken niet meer door!

    Bakken

    • Laat in een frituur of friteuse de olie heet worden tot circa 190°C.
    • Vorm met een oliebollentang (ijstang) of met twee lepels bolletjes beslag.
    • Laat de bolletjes in de hete olie glijden.
    • Bak de oliebollen in circa 5 minuten rondom goudbruin.
    • Laat ze in een vergiet of op keukenpapier uitlekken.

    Decoreren

    • Smelt ondertussen de chocolade au-bain marie.
    • Dip de helft van de oliebollen in de chocolade en strooi wat grofgehakte pistachenoten erover

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Belegd notenbrood

    Recept categorieën: Brood
    Auteur: Auteur Onbekend

    ingrediënten

    Voor het deeg:

    Voor het beleg:

    Bereidingswijze

    • Hak de noten fijn.
    • Meng tarwebloem, gist, suiker, kaneel, fijngehakte notenmix en zout in een kom.
    • Meng het water met het ei en de boter en schenk het in een kuiltje bij de bloem.
    • Kneed het deeg in ca. 4 minuten met een mixer met deeghaken tot een elastisch deeg.
    • Vorm het deeg tot een mooie bol en laat het in de kom afgedekt met een theedoek 15 minuten rijzen.
    • Vet de springvorm in met boter of gebruik Dr. Oetker Bakspay.
    • Leg de bol deeg in het midden van de springvorm, en verdeel het over de gehele bodem van de springvorm.
    • Bestrijk het deeg licht met losgeklopt ei en bestrooi het met een beetje bloem.
    • Maak met een mes een verdeling op het deeg van acht gelijke punten (laat de punten in de springvorm zitten).
    • Laat het deeg afgedekt met een theedoek 45 minuten rijzen op een warme plaats.
    • Plaats een rooster onderin de oven en verwarm de oven voor.
    • Bak het brood in ca. 15 minuten gaar en mooi goud bruin. Neem het uit de vorm en laat het uitdampen.
    • Snijd het afgekoelde brood in de acht punten en snijd de punten horizontaal door midden.
    • Verdeel wat rucola over de broodbodems.
    • Snijd de roombrie in 8 dunne plakken en leg op elke broodpunt een plakje brie.
    • Snijd de peer in 8-16 dunne parten, snijd kroontje en klokhuis weg.
    • Leg op elke broodpunt 1-2 stukken peer.
    • Bestrooi de broodjes met fijngehakte notenmix en druppel er naar smaak honing over.
    • Dek de broodjes af met de kapjes.

    Tips / Opmerkingen

    Oventemperatuur en baktijd:
    Elektrische oven: 220 °C
    Heteluchtoven: 200 °C
    Gasoven: stand 5
    Baktijd: ca. 15 minuten

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Amandel roombol

    Recept categorieën: Gebak
    Auteur: Auteur Onbekend

    Bereidingswijze

    • Wel de rozijnen en laat ze goed uitlekken.
    • Kneed van de broodmix, het water, de helft van het ei, de vanillesuiker en de boter een soepel deeg.
    • Laat het deeg 15 minuten rijzen in de beslagkom, afgedekt met plasticfolie of een theedoek.
    • Hak de noten fijn.
    • Dep de rozijnen droog en kneed ze met de notenmix door het deeg.
    • Verdeel het deeg daarna in tweeën.
    • Maak van elk stuk een mooie bol en laat deze 15 minuten rijzen onder een theedoek of plasticfolie.
    • Meng met een mixer met garden de Mix voor Banketbakkersroom met het water.
    • Meng de banketbakkersroom in gedeelten door de amandelspijs tot een mengsel ontstaat dat u kunt uitstrijken.
    • Vet de springvorm in.
    • Neem een deegbol en druk deze gelijkmatig uit in de springvorm.
    • Verdeel de amandel-roomvulling over het deeg (laat 1 cm van de rand vrij).
    • Maak van de tweede bol een plak met een doorsnede van ongeveer 24 cm.
    • Leg deze op de amandel-roomvulling.
    • Bestrijk het deeg met de rest van het ei en bestrooi de bol met Amandelschaafsel.
    • Laat het deeg 45 minuten rijzen.
    • Verwarm de oven.
    • Bak de amandel-roombol op een rooster onder in de oven gaar en goudbruin.
    • Bestrijk het brood na het bakken met boter en laat het brood afkoelen op een rooster.

    Tips / Opmerkingen

    Oventemperatuur en baktijd:
    Elektrische oven: 210°C
    Heteluchtoven: 190°C
    Gasoven: stand 5
    Baktijd: ca. 40 minuten
    springvorm Ø 24 cm