Recept afdrukken
No ratings yet

Risotto met asperges en gerookte kip

Recept categorieën: Ei, Groenten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Nederland
porties: 4

Bereidingswijze

  • Kook de risotto tot deze gaar is
  • Kook de asperges, zoals jij ze lekker vindt
  • Hussel deze, samen met de erwten doorelkaar
  • Maak de gerookte kip warm
  • Nu de kipblokjes erdoor
  • Kaas erover strooien
  • Afmaken met die heerlijke room-citroen saus!

Tips / Opmerkingen

Serveer er evt. Een groene salade erbij

Recept afdrukken
No ratings yet

Slaatje

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Voorgerechten
Auteur: M. Korthals Altes-’S Jacob

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Leg alles in dunne laagjes in een slakom [géén appelen bovenop.]
  • Giet er een deel van de mayonaise over en laat dit enige tijd intrekken.
  • Bedek na enige tijd met een nieuw laagje mayonaise.
  • Garneer met schijfjes ei, sinaasappels en wat gesnipperde amandelen,die men hiervoor achter heeft gehouden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Amuse-eitjes

Afrikaans kip gerecht
Recept categorieën: Amuse, Ei, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Afrika
porties: 4 personen

ingrediënten

De vulling:

Bereidingswijze

  • Maak de zalm schoon (ontdoe van vel en graatjes) en meng de zalm met wat whiskeycocktailsaus.
  • Breng op smaak met peper, zout en wat dille.
  • Tik met een mes voorzichtig het kapje van de eieren.
  • Verwijder voorzichtig de dooier.
  • Vul de eieren met het zalm-mengsel en garneer af met een takje dille en een klein stukje gerookte zalm.
  • Mocht je zalm-mengsel te dun zijn, meng dan 1 van de hardgekookte dooiers erdoor.

Bami Kuah
Recept afdrukken
No ratings yet

Bami Kuah

Snelle Bamisoep
Totale tijd15 minuten
Recept categorieën: Mie, Soep
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de mie volgens de beschrijving op de verpakking en voeg 1 eetlepel olie toe om plakken te voorkomen.
  • Verwarm de pot bouillon en voeg net zoveel water toe als op de pot staat aangegeven.
  • Voeg vissaus en citroensap toe.
  • Fruit de knoflook in de olie.
  • Als de bouillon heet is doe je de kool er 1 à 2 minuten in.
  • Knoflook erbij en schep alles op een bord met gehalveerde eieren en ieder een schep gefruite uitjes.
  • Voor de liefhebber kan je er sambal oelek bij serveren en een scheut ketjap manis.

Tips / Opmerkingen

Tip:
ook lekker met b.v. taugeh, peultjes…

Indische pasteitjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Indische pasteitjes 3

Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Land van herkomst: Indonesië

Equipment

ingrediënten

Ingrediënten voor de vulling:

Ingrediënten voor het deeg:

    Tip: Je kan ook hartige taartdeeg vellen gebruiken van de fa. Koopmans.

    Bereidingswijze

    • Maak altijd eerst de vulling van de pasteitjes klaar, want anders wordt het deeg te droog
    • Knip de Laksa (so-oen ) in kleine stukjes, week ze in warm water een ½ uur en laat ze dan uitlekken.
    • Pel de eieren en snij het in kleine stukjes.
    • Fruit het gehakt samen met de uien en knoflook fijn in de olie. Als het gaar is, de fijngehakte wortel en de erwtjes erbij doen en mee laten bakken. Dan selderij, peper en zout en bouillonblokje toevoegen. Ook de kleine stukjes aardappel erbij doen. Goed door elkaar mengen en overtollig vet weggooien. Voeg de geweekte so-oen toe, de stukjes ei en het geheel weer (heel) voorzichtig door elkaar mengen.
    • Vulling van de pasteitjesKneed van de ingrediënten/deeg een samenhangend deeg. Als het klaar is, ongeveer 15 minuten afgedekt wegzetten en dan weer kneden.
    • Het deeg is pas goed als het niet meer aan je handen kleeft. Rol het deeg op een met bloem bestrooide plank niet te dun uit.
    • Steek er met behulp van een kopje of glas ( ik gebruik toch liever een klein bordje) ronde figuren uit. Leg op elk rondje een eetlepel van de vulling, vouw ze dicht in tweeën, de randen goed dichtknijpen en dan met duim en wijsvinger golfjes maken in de randen. Met een vork gaat het eenvoudiger.
    • Bak de pasteitjes in ruim olie lichtbruin, maar de olie mag niet te heet zijn als de pasteitjes erin gaan. Eventueel in de frituurpan op ongeveer 170c.

    Tips / Opmerkingen

    Pasteitjes zijn lekker met een chilisausje of een zoetzuur sausje.
    Suc6

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Vlaamse salade

    Recept categorieën: Salade
    Land van herkomst: België
    porties: 4

    Bereidingswijze

    • Was de slabladeren en scheur ze in stukjes.
    • Snijd de kaas en de ham in lange, dunne reepjes en de aardappelen in blokjes.
    • Doe deze ingrediënten in een kom en schep ze door elkaar.
    • Vermeng de sour cream met mosterd en breng dit mengsel op smaak met zout en peper.
    • Schenk dit sausje over de salade en garneer deze met de gepelde en in vieren gesneden eieren en het bieslook.

    Tips / Opmerkingen

    Hoewel nog maar sinds kort bekend in ons land, is de Icebergsla - ook wel ijsbergsla of ijssla genoemd - met zijn stevige, harde krop snel populair geworden.
    Deze slasoort leent zich dan ook goed om te worden verwerkt in samengestelde salades.
    Kropsla is daarvoor te zacht. Icebergsla werd na de oorlog speciaal uit Amerika overgevlogen voor de Amerikaanse troepen.
    Toen men in ons land de lcebergsla zelf ging telen bleek het al spoedig een succes.
    Geef de Vlaamse salade als lunchgerecht, met sneetjes bruinbrood en boterballetjes.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Spika salade

    Recept categorieën: Salade
    Land van herkomst: Nederland
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 4

    Bereidingswijze

    • Was de spinazie en laat deze goed uitlekken.
    • Knijp de 'bladeren eventueel voorzichtig uit en snijd ze in grove stukken.
    • Hak de gepelde eieren fijn en snijd de kaas in dunne reepjes van 2 cm lengte.
    • Maak een sausje van yoghurt, suiker, citroensap, zout, peper en selderijzout.
    • Schep alle ingrediënten door deze saus.

    Tips / Opmerkingen

    Geef deze frisse salade bij de lunch op een mooie lentedag, wanneer de eerste spinazie van de koude grond zijn intrede heeft gedaan.
    Geef er geroosterd brood bij en boterballetjes, of stokbrood, dat even in de oven is opgewarmd en in schuine plakken wordt gesneden.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Salami-salade

    Recept categorieën: Salade
    Land van herkomst: Nederland
    porties: 4

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Ontdoe de gewassen paprika van zaad en zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
    • Snijd de salami en de kaas in kleine blokjes.
    • Hak de gepelde eieren fijn.
    • Maak een sausje van yoghurt, wat citroensap, suiker, zout en peper.
    • Schep alle ingrediënten goed door de saus.

    Tips / Opmerkingen

    Er zijn talloze variaties van deze worstsoort die vooral in Italië bekend en geliefd is.
    Men zegt wel eens dat er daar evenveel soorten salami zijn als dorpen.
    Maar ook in Henganje en Duitsland is deze harde, stijfgevulde worstsoort, die allerlei vormen en maten kan hebben, populair.
    Voor het gebruik in salades komt de in ons land gemaakte grotere salami het meest in aanmerking, aangezien deze minder hard is dan zijn buitenlandse soortgenoten.
    Geef deze salade bij de lunch of bij een feestelijk. koud buffet.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Kipsalade van Nederlands Zuivelbureau

    Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Salade
    Land van herkomst: Nederland

    Bereidingswijze

    • Snijd de kaas in kleine blokjes.
    • Halveer de gewassen druiven en verwijder de pitten.
    • Snijd de ananas in kleine stukjes, het kippevlees in blokjes en laat de doperwten uitlekken.
    • Schep deze ingrediënten dooreen.
    • Maak een sausje van sour cream, ananassap, kerrie en wat zout.
    • Vermeng alle ingrediënten met deze saus en schik de salade op een met de gewassen en gedroogde slabladeren belegde schaal.
    • Garneer de kipsalade met de gepelde en in partjes gesneden eieren.

    Tips / Opmerkingen

    Bij het bereiden van kapsalades kan vaak worden uitgegaan van resten gaar kippevlees.
    Geef deze kipsalade als voorgerecht of als onderdeel van een koud buffet.

    Hollandse Bonensalade
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Hollandse bonensalade

    Recept categorieën: Salade
    Land van herkomst: Nederland

    Equipment

    Bereidingswijze

    • Laat de witte bonen uitlekken.
    • Snijd de gepelde eieren fijn, snipper de gepelde ui en snijd de gewassen plakken knolselderij in zeer dunne reepjes. Blancheer ze en laat ze goed uitlekken.
    • Snijd de kaas in kleine dobbelsteentjes.
    • Vermeng de yoghurt met het citroensap en breng hem op smaak met de overige ingrediënten, maar houd wat van de peterselie achter.
    • Schep alles door het sausje en serveer de salade in een glazen schaal.
    • Garneer met de resterende peterselie en geef de salade bij de lunch.