Recept afdrukken
No ratings yet

Snijbiet brie taart

Auteur: Smulweb

Bereidingswijze

  • Ovenschaal invetten en hierna bekleden met bladerdeeg.
  • Snijbiet wassen en in stukken snijden, in de pan kort koken.
  • Brie in plakken snijden.
  • De helft van de brie in de ovenschaal leggen, hierop de helft van de cashewnoten.
  • De uitgelekte en uitgeknepen snijbiet erop.
  • Dan de creme fresch met eieren zout en peper opkloppen en in de ovenschaal over de snijbiet gieten.
  • Dan de andere helft van de cashewnoten in de ovenschaal, brie erop een beetje honing er overheen en als laast afmaken met geraspte kaas.
  • Dit in zijn geheel in de oven voor 20-30 minuten op 225 graden.

Tips / Opmerkingen

Serveertips:

ook lekker als klein hapje, kanzowel koud als warm gegeten worden.
Als maaltijd zou ik er een lekker salade bij maken.
Variatie:
onderop een laagje paneermeel en daarop kort geblangeerde, gehakte en uitgeknepen spinazie of rode bietenloof.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete focaccia

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Auteur: Sofie Dumont

Bereidingswijze

  • Bereiding foccacia:
  • Neem een ruime mengkom en doe er de bloem in.
  • Maak een kuiltje, strooi op de rand van de bloem het zout.
  • Los in het lauw water de gist op en voeg de honing toe.
  • Roer tot alles is opgelost en giet dit mengsel in het bloemkuiltje.
  • Meng van binnen naar buiten de bloem langzaam bij de vloeistof tot je een deegbal krijgt.
  • Kneed het deeg 6 minuten met de hand of in een keukenrobot
  • Laat het deeg 5 minuutjes rusten onder een handdoek of plastic folie.
  • Sla de lucht er uit.
  • Rol het deeg uit met een dikte van een halve cm, of ter grootte van de bakplaat.
  • Dek af met handdoek of plastic folie.
  • Schraap intussen het merg van een vanillestok en doe bij de olijfolie en voeg er wat gedroogde rozemarijn bij.
  • Meng alles onder elkaar.
  • Smeer met borsteltje de deegstukken in met de olijfolie.
  • Laat 20 minuten rijzen onder plasticfolie.
  • Duw met de vingertoppen putjes in het deeg tot tegen de bakplaat.
  • Kwast de foccacia opnieuw in met de olijfolie.
  • Duw de ongezouten pistachenoten, fleur de sel, blokjes marsepein en de mix van gekonfijte vruchten in het deeg.
  • Laat nog een kwartiertje rijzen onder folie.
  • Verwarm de oven en bak de foccacia in 10 à 15 minuten goudbruin 220°C.
  • Strooi na bet bakken witte- en pure chocoladedruppels op de warme foccacia zodat de chocolade er op smelt.

Tips / Opmerkingen

Uiteraard kan je met dit recept ook hartige foccacia’s maken. Duw voor het bakken stukjes ui, paprika, provencaalse kruiden of/en zongedroogde tomaatjes in het deeg.

Recept afdrukken
No ratings yet

Witte chocoladetaart

Recept categorieën: Chocolade, Taart
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Biscuit:

Ganache:

Vulling:

Bereidingswijze

Biscuit:

  • Doe de eieren en de suiker in een mengkom en meng tot opgeklopte massa.
  • Doe dan al roerend de bloem erbij, voorzichtig zodat de lucht er niet uitgeklopt wordt.
  • Giet het mengsel in een bakvorm, strijk mooi egaal en zet in voorverwarmde oven van 180°C voor 25-30 min.

Ganache:

  • Voeg een scheut honing aan de room toe en laat opkoken.
  • Voeg de stukjes witte chocolade toe en roer tot een gladde massa.

Vulling:

  • Was de appelsien, snijd doormidden, verwijder het harde stuk in het midden en hak een helft in stukjes, voeg een lepel bloemsuiker toe en mix.
  • Haal de biscuit uit de oven, klop los van de bakvorm en kantel de biscuit op een grill om af te koelen.
  • Klop koude room op met de suiker en laat de witte chocolade op een laag wattage smelten in de microgolfoven.
  • Meng de room in twee keer bij de gesmolten chocolade.
  • Snijd de biscuit doormidden met een zaagmes.
  • Verdeel het mengsel van de appelsien en het bloemsuiker over de twee helften.
  • Smeer de chocomousse ertussen, verdeel tot op de randjes, voeg de twee helften samen en werk de randjes af.
  • Bestrijk de biscuit met een dun laagje ganache en laat dit een half uurtje opstijven in de koelkast.
  • Daarna kun je de biscuit volledig met de ganache overgieten: eerst langs de zijkanten en de rest over het midden, strijk zacht glad.
  • Snijd de andere helft van de appelsien in zo fijn mogelijke plakjes en gebruik die om de taart te versieren.
  • Laat opstijven in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Warme wafels

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Los de gist op in de (lauwe) melk, voer er de honing aan toe en zet even opzij.
  • Zeef de bloem in een ruime kom en maak er een kuiltje in.
  • Strooi het zout en het vanillepoeder op de rand van de bloem.
  • Doe het ei en de eidooier, samen met de arachide-olie in het kuiltje.
  • Smelt de boter op een zacht vuurtje.
  • Strooi de suiker op de rand van de bloem.
  • Giet het melk-gistmengsel in twee keren in het kuiltje en roer met de garde zodat je geen klonters hebt.
  • Schenk er de gesmolten boter als laatste bij en meng tot een homogeen mengsel.
  • Laat een halfuurtje rusten en rijzen met een handdoek of plasticfolie over de kom.
  • Wanneer de hoeveelheid is verdubbeld, kan je beginnen te bakken.
  • Verhit het wafelijzer en smeer de binnenkant n keer in met een likje arachide-olie.
  • Bak de wafels in 2 à 3 minuten goudbruin.

Tips / Opmerkingen

Elk wafelijzer is anders, maar doorgaans mag de thermostaat relatief hoog staan. Een beetje testen is de boodschap.
Serveer met poedersuiker, boter, esdoornsiroop of 'ezelboter' (een mengeling van half boter, half blonde suiker).

Recept afdrukken
No ratings yet

Vanillewafels

Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Voor 15 à 20 wafels:

Bereidingswijze

  • Splijt een vanillestokje en schraap het merg er uit.
  • Voeg bij de boter.
  • Roer de malse boter tot crème.
  • Voeg de suiker en de honing toe en roer goed.
  • Voeg één voor één de eieren toe en roer telkens tot de vloeistof wordt opgenomen.
  • Roer er straalsgewijs de helft van de melk bij.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en meng onder het beslag..
  • Voeg de rest van de melk toe en roer tot een glad deeg.
  • Laat het deeg een halfuurtje rusten.
  • Verhit het wafelijzer en smeer voor je begint te bakken éénmalig in met een likje arachide-olie.
  • Bak de wafels in 2 à 3 minuten goudbruin en laat afkoelen op een rooster.
  • TIP:
  • Werp het vanillestokje niet weg.
  • Daarvoor zijn ze veel te kostbaar.
  • Steek het in een pot met gewone suiker, na verloop van tijd heb je echte vanillesuiker.
  • Ik laat zo’n stokje drogen op het fornuis of de oven.
  • Daarna mix ik helemaal fijn en dan krijg je heerlijk vanillepoeder dat je in allerlei gebak kan gebruiken.
  • Een echte aanrader!
  • Ook dit kan je gebruiken in plaats van een vanillestok.
  • Soms meng ik nog gauw wat rozijnen onder het deeg

Tips / Opmerkingen

Lekker met een glas koude melk.

Recept afdrukken
No ratings yet

Cupcakes van Sofie Dumont

Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer de boter tot een crème.
  • Roer de suiker onder de boter en klop luchtig.
  • Voeg de eieren één voor één toe meng ze telkens goed onder de massa.
  • Zeef de bloem samen met het bakpoeder en spatel het onder het beslag zonder het al te lang te mengen.
  • Je kan ook altijd een deel eieren en een deel bloem alternerend bij het boter/suikermengsel mengen.
  • Zet papieren cupjes open.
  • Je kan er twee in elkaar zetten zodat ze niet meteen 'openvallen'.
  • Of je kan papieren cupjes in een zogenaamde metalen of siliconen muffinvorm plaatsen.
  • Vul een spuitzak met het cakebeslag en spuit de cups voor 2/3 vol.
  • Bak de cups in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
  • Check met een houten saté-stokje of breipriem of de cakejes voldoende gebakken zijn.
  • Als er geen deeg meer aan blijft plakken zijn ze gaar.
  • Zet ze nadien op een rooster en laat afkoelen.
  • Er zijn honderden manieren om je cupcakes af te werken.
  • Versier de cupcakes naar hartelust met marsepein of rolfondant.

Tips / Opmerkingen

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn.
Voeg de eieren steeds één voor één toe. Zo kan de boter het vocht geleidelijk opnemen. Zoniet bestaat gevaar voor schiften.
 
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Mattentaartjes

Recept categorieën: Nagerecht, Taart
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vul een grote pot met een klein beetje water zodat de melk die je gaat opkoken niet blijft plakken.
  • Voeg 750ml rauwe melk toe.
  • Kook de melk op, laat een beetje opkomen en doof dan het vuur maar laat de pot op het vuur staan.
  • Voeg daar een halve liter karnemelk aan toe en roer goed.
  • Laat 5 min staan zodat de melk begint te kabbelen/stremmen.
  • Neem een tweede pot, leg daarop een zeef en daarover een natte handdoek en giet de gestremde melk erdoor.
  • Laat twee uur uitlekken tot er een harde massa overblijft, stevige matten.
  • Leg de matten in een grote kom en voeg daar twee eidooiers bij, een scheut honing en meng tot je een gladde massa met kabbelende structuur bekomt.
  • Klopt het eiwit van de twee eieren apart op met 40 gr suiker.
  • Meng het opgeklopt eiwit met de matten.
  • Vul 6 vormpjes met kant en klaar bladerdeeg, prik in, doreer ze en vul ze met het mengsel.
  • Leg daarover dekseltjes van het bladerdeeg, doreer opnieuw en knip 1x in zodat ze stoom kunnen vrijlaten.
  • Bak 25min op 200°.

Recept afdrukken
No ratings yet

Negerinnentetten

Recept categorieën: Chocolade, Nagerecht
Land van herkomst: België
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Ingrediënten koekjesdeeg:

Ingrediënten ganache (chocoladesaus):

Ingrediënten vulling:

Bereidingswijze

Koekjesdeeg:

  • Neem een mengkom en doe daar de boter, suiker, broyage en zout in.
  • Begin te mengen op lage snelheid.
  • Voeg al roerend het eitje toe.
  • Voeg dan in één keer de bloem toe en meng verder maar kort!
  • Anders wordt het deeg taai.
  • Kneed het deeg tot een plattere, rechthoekige blok en laat 20 minuten in de frigo opstijven.
  • Opgesteven, kun je het deeg uitrollen met een deegrol tot een groot stuk van 3 mm dikte.
  • Prik in met een vork en steek er vervolgens cirkeltjes uit.
  • Leg die cirkels op een bakplaat en laat ze 8 à 10 min bakken in een voorverwarmde oven op 180°C.

Ganache (chocoladesaus):

  • Neem een kookpan en voeg de room, de suiker en de honing toe.
  • Laat opkoken.
  • Opgekookt voeg je het mengsel bij de chocolade.
  • Roer tot je een schone blinkende saus krijgt.

Vulling:

  • Leg de gelatine 1 voor 1 in koud water en laat ze weken.
  • Voeg de suiker en het water samen en laat koken op een vuurtje tot de massa een lichte bruine kleur krijgt.
  • Klop 70 ml eiwit op in een ontvette kom.
  • Als de siroop van water en suiker kleur krijgt, kun je de gelatine toevoegen.
  • Meng tot alles opgelost is.
  • Klop er dan het eiwit bij en blijf kloppen tot de hele massa koud is.
  • Vul je spuitzak met de vulling, spuit die op de afgekoelde koekjes en laat die vervolgens 15 min in de koelkast opstijven.
  • Overgiet tenslotte met de ganache.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ovenbroodjes

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: België
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Toppings:

Bereidingswijze

  • Meng de witte tarwebloem en de roggebloem door elkaar.
  • Neem een ruime kom en doe de bloem hierin, maak een kuiltje.
  • Doe hierin de verkruimelde gist, de honing en het zout.
  • Zorg dat het zout langs de kant wordt bijgevoegd!
  • Voeg dan het ijswater toe.
  • Meng alle ingrediënten tot er zich een deegbal vormt.
  • Kneed het deeg 5 minuten met de keukenrobot of 8 minuten met de hand.
  • Wanneer het deeg soepel en elastisch aanvoelt is het klaar om verdeeld te worden.
  • Weeg deegstukjes van 50 g af.
  • Laat deze 5 minuten rusten onder een handdoek.
  • Rol de deegstukjes tot een mooi balletje.
  • Leg het deegstukje op tafel en maak met de bolle kant van je hand cirkelvormige bewegingen.
  • Ondertussen kan je met je duim extra spanning zetten op het deegballetje.
  • Duw deze broodjes met de bovenkant in de gewenste topping; maanzaad, sesamzaad of gedroogde uien.
  • Of snij ze met een mesje in.
  • Je kan zelf kiezen hoe je de broodjes wil versieren.
  • Leg de broodjes op een warme bakplaat, dek af met handdoek of plasticfolie en laat 20 tot 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
  • Verwarm de oven tot 260°C, zet de broodjes erin en giet nog wat extra water in de hete oven.
  • Dit zal zorgen voor extra krokant korstje.
  • Bak de broodjes 5 min.
  • Op 260°C en dan nog eens 5 minuten op 200°C.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Tips / Opmerkingen

Het opbollen van de deegstukjes vereist wat handigheid en oefening. Maar het is zeker de moeite waard om de techniek onder de knie te krijgen. Je zal ’t nog vaak kunnen gebruiken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Profiteroles taart

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Soezenbeslag:

Vulling:

Bereidingswijze

  • Rol een vel kant-en-klaar bladerdeeg open en snij er een cirkel van circa 16 cm doorsnede uit.
  • Leg de bladerdeegbodem op een met bakpapier beklede bakplaat en prik het deeg verschillende keren met een vork in.
  • Strijk het deeg in met losgeklopte eidooier met een scheutje melk.
  • Laat een kwartiertje rusten en bak de bodem in een oven van 200°C goudbruin in 15 minuten.
  • Laat op een rooster afkoelen.

Bereiding soezenbeslag:

  • Neem een hoge kookpan en breng hierin de melk, water, suiker, boter en zout samen aan de kook.
  • Meng van het vuur weg de bloem er ineens onder.
  • Zet de pan opnieuw op het vuur en roer de deegbal droog tot die niet meer aan de pan kleeft.
  • Voeg daarna één voor één de eieren bij en roer deze telkens on der de massa.
  • Zorg er voor dat het deeg niet te slap wordt.
  • De ideale vastheid is wanneer je deeg langzaam in een punt van de lepel glijdt.
  • Daarom is het mogelijk dat je niet alle eieren hoeft toe te voegen.
  • Beter een half eitje te weinig dan ééntje te veel.
  • Neem een spuitzak met een effen spuitmondje (doorsnede 10 mm) en vul met soezenbeslag.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit soesjes op gelijke afstand van elkaar.
  • Bestrijk de bovenkant van de soesjes met losgeklopt eidooier met een scheutje melk.
  • Bak de soesjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 210°C.
  • Draai daarna de temperatuur lager naar 190°C en laat nog 5 minuten bakken.
  • Haal de soezen uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Bereiding ganache:

  • Hak de chocolade in stukjes.
  • Neem een kookpot en breng de room, honing en suiker aan de kook.
  • Voeg de gehakte chocolade toe en meng tot een gladde massa.
  • Roer er daarna de boter door.
  • Zet even opzij.

Afwerking:

  • Klop de slagroom met suiker en oploskoffie dikvloeibaar.
  • Voeg de Baileys likeur toe klop tot een stevige massa.
  • Maak met een mes een gaatje aan de onderkant van ieder soesje.
  • Neem een spuitzak met een effen spuitmondje (doorsneden van 5 mm) en vul elk soesje met het slagroommengsel op.
  • Bestrijk de bodem met hazelnootsmeerpasta (choco) en schik de soesjes op elkaar in de vorm van een piramide.
  • Spuit hier en daar tussen de soesjes wat van het slagroommengsel als extra hechtlaag.
  • Laat eventueel wat opstijven in de koelkast.
  • Breng de ganache op lichaamstemperatuur (37°C).
  • Haal de taart uit de koelkast en zet op een rooster.
  • Zet onder het roostertje een bord of ander recipiënt om de overtollige ganache op te vangen.
  • Overgiet de taart met de ganache zodat alle soesjes door een laagje ganache bedekt zijn.
  • Versier met enkele goudkleurige decoratiekorrels en zet koel weg.

Tips / Opmerkingen

Heb je geen hazelnootsmeerpasta in huis? Dan kan je ook wat van de ganache op de bodem smeren.
Wil je er wat krokant tussen ? Strooi dan in de opbouw wat geroosterde gehakte hazennootjes tussen de soesjes of gewoonweg bovenop de ganache.