Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterd brood met paddenstoelen

AllerHande 2006
Recept categorieën: Brunch, Lunch
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bedruppel het brood met olijfolie en strooi er grof zeezout over.
  • Bak het brood op een rooster in 10 minuten bruin en krokant.
  • Laat even afkoelen.
  • Schil de appel en verwijder het klokhuis.
  • Snijd hem in dunne plakjes en vervolgens in luciferdikke reepjes.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan.
  • Bak al omscheppend de paddenstoelen,appel, knoflook en sojasaus op hoog vuur in 5-7 minuten bruin en gaar.
  • Schep er de helft van de peterselie doorheen.
  • Breng het mengsel op smaak met zeezout en (versgemalen) peper.
  • Verdeel het paddenstoelenappelmengsel over het brood en bestooi met de rest van de peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bouillonfondue met kip, vis en groenten

Allerhande 2006
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Zet een fonduepan op tafel en schenk de bouillon erin.
  • Maak een dipsaus van de sojasaus, het citroensap en de knoflook, breng op smaak met peper.
  • Doop met behulp van een netje de stukjes kip, vis, groenten en tofu enkele minuten in de hete bouillon tot de kip of vis door en door wit is.
  • Dip de kip, vis, groenten en tofu daarna even in de dipsaus.
  • Klaar met eten?
  • Schenk het restje van de dipsaus in de bouillon en serveer deze als soep.

Recept afdrukken
No ratings yet

Thee van visbouillon met zalm en garnalen

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Venkel en bleekselderij in grove stukken snijden.
  • Knoflook pellen en halveren.
  • Venkel, bleekselderij en knoflook in soeppan leggen.
  • Wijn, fond en 4 dl water erbij schenken en geheel zachtjes aan de kook brengen.
  • Bouillon afgedekt ca. 20 minuten laten trekken.
  • Bouillon boven andere grote pan zeven (groenten worden niet meer gebruikt).
  • Bouillon op smaak brengen met zout, peper, sojasaus en eventueel wat citroensap.
  • Bouillon snel laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
  • Bouillon opnieuw verwarmen.
  • Garnalen in kleine stukjes snijden, zalm in kleine blokjes snijden.
  • Tuinkers afknippen en mengen met garnalen en zalm.
  • Visgarnituur over vier diepe borden verdelen.
  • Hete bouillon in theepot schenken.
  • Borden op tafel zetten, dan de bouillon erover schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Temaki sushi

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes, Rijst, Sushi, Zeevruchten
Land van herkomst: Japan
porties: 10 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sushirijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In kommetje rijstazijn, suiker en zout door elkaar roeren.
  • Al omscheppend met spatel rijst besprenkelen met azijnmengsel.
  • Rijst helemaal laten afkoelen.
  • Bleekselderij schillen met dunschiller, in stukken van ca. 5 cm snijden en stukken in dunne reepjes snijden.
  • Rosbief in reepjes snijden.
  • Blaadjes waterkers van takjes plukken.
  • Van 10 cocktailgarnalen staartje verwijderen.
  • Nori-vellen uitspreiden en diagonaal 'reepje' rijst erover verdelen, randen vrijhouden.
  • Randen bestrijken met wasabipasta.
  • Op 5 nori-vellen elk 3 cocktailgarnalen (telkens 1 garnaal met staartje naar boven) en reepjes bleekselderij leggen.
  • Op andere 5 vellen reepjes rosbief en blaadjes waterkers leggen.
  • Nori-vellen tot hoorntjes oprollen, vulling mag er aan één kant wat uitsteken.
  • Op schaal leggen.
  • Sojasaus als dipsaus in schaaltje erbij geven.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Runderbouillon van Allerhande

Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Prik de uien aan een vork en houd ze in een gasvlam tot de buitenkant zwart ziet.
  • Laat even afkoelen.
  • Steek de kruidnagels in de uien.
  • Doe het soepvlees met de uien, knoflook, winterpeen, prei, bleekselderij, laurier en sojasaus in een soeppan.
  • Schenk er koud water (1½ l) bij tot alle ingrediënten onder water staan.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Breng het water onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Stop met roeren zodra de bouillon begint te koken.
  • Leg de deksel schuin op de pan, draai het vuur laag en laat de bouillon ongeveer 2 uur trekken terwijl hij zachtjes doorkookt.
  • Langer mag ook: hoe langer de bouillon trekt, hoe voller de smaak is.
  • Leg een schone theedoek in een vergiet en zet dat boven een grote pan.
  • Zeef de bouillon door hem voorzichtig in het vergiet te schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roerbakken met kikkererwten

Recept categorieën: Groenten, Roerbakken / Wokken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop het appelsap met de maïzena en de sojasaus tot een homogeen mengsel en zet het apart.
  • Verhit een wok of royale hapjespan, voeg de olie toe en wals goed, zodat de wanden ook zijn bedekt.
  • Voeg de schoongemaakte, in kleine roosjes verdeelde broccoli en bloemkool toe en roerbak 1 minuut.
  • Voeg de gepelde fijngehakte ui en knoflook toe en roerbak weer 1-2 minuten.
  • Voeg de eetlepels appelsap toe, dek de pan af en kook de groenten in 3-5 minuten bijna gaar.
  • Voeg de uitgelekte kikkererwten en het sojasausmengsel toe en kook alles, al roerend, nog ± 3 minuten door tot de saus mooi gebonden is.

Tips / Opmerkingen

Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde groenten van Sonja van de Rhoer

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Halveer de cashewnoten en rooster ze in een droge koekenpan langzaam goudbruin.
  • Maak de broccoli, de peultjes en de courgette schoon.
  • Verdeel de broccoli in roosjes, laat de peultjes heel en snijd de courgette in de lengte in vieren en vervolgens in repen van 5-6 cm.
  • Snijd de gewassen bosuitjes in schuine stukjes.
  • Doe de groenten, behalve de bosuitjes in een stoommand, breng een grote pan water aan de kook en stoom de groenten in ± 7 minuten beetgaar.
  • Verwarm tegen het eind van de stoomtijd de honing, de mirin of sherry en de sojasaus in een steelpannetje.
  • Roer de bosui en de gare groenten erdoor en breng op smaak met vijfkruidenpoeder.
  • Strooi de cashewnoten erover en serveer direct.

Tips / Opmerkingen

Lekker met roergebakken dunne reepjes biefstuk en noedels of rijst.

Info:

Stomen is lekker en gezond, de pure smaak van de ingrediënten blijft tijdens het stomen behouden. Het koken gaat snel en gemakkelijk, zonder toevoeging van enig vet, maar met behoud van alle vitaminen en mineralen. De groente wordt gaar in de damp van het kokend water, bouillon of wijn, in plaats van in de vloeistof zelf.
Omdat de groente niet met de kokende vloeistof in contact komt, kan het niet kapot koken en blijven de geur, de kleur en de smaak veel beter bewaard dan bij koken. Er gaan namelijk geen smaakstoffen verloren in het kookwater.
De gaartijd is bij stomen wel iets langer.
Er zijn echte (elektrische) stoompannen te koop. Deze bestaan uit drie delen: een pan waarin de vloeistof aan de kook wordt gebracht, een stoomdeel met gaatjes en een deksel dat de pan goed afsluit.
Maar stomen kan ook heel goed in een 'stoombloem' (een uitklapbaar metalen stoommandje) of in een bamboe stoommandje dat op of in een pan met kokende vloeistof wordt gezet of in een hittebestendige zeef of vergiet boven een gewone pan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde zalm met citroen en sojasaus

Recept categorieën: Vis, Zalm
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Neem een stevige diepvrieszak, liefst met ritssluiting en schenk de wijn, het citroensap en de sojasaus erin.
  • Voeg het zout, de 1½ theelepel olijfolie en de geperste knoflook toe en schud goed tot alle ingrediënten zijn gemengd.
  • Voeg de zalmfilets toe, sluit de zak en leg deze ± 40 minuten in de koelkast.
  • Keer tussentijds eenmaal.
  • Verwarm de grill voor.
  • Neem de vis uit de zak en bewaar de marinade.
  • Kwast het grillrooster in met olijfolie en leg de zalm op het rooster met de velkant naar beneden.
  • Grilleer de zalm ± 5 minuten.
  • Bestrijk de vis vervolgens met de achtergehouden marinade en bestrijk ook heel dun met olijfolie.
  • Keer de zalm voorzichtig en grilleer nog 2-3 minuten tot de vis lichtroze van kleur is.
  • Was de lente-uitjes, snijd ze in diagonale stukjes en garneer de zalm hiermee.

Tips / Opmerkingen

Vis en visproducten leveren verschillende waardevolle voedingsstoffen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor eiwit van hoge kwaliteit, dat wordt gebruikt voor de opbouw en het herstel van spieren, organen, ons zenuwstelsel en het bloed. Vis bevat gemiddeld weinig vet (minder dan vlees). Voor zover vis vet bevat (zoals zalm), is het rijk aan onverzadigde vetzuren. Deze hebben een gunstig effect op het voorkomen van hart- en vaatproblemen. Ook blijken ze een positief effect te hebben op het immuunsysteem, waardoor chronische aandoeningen zoals dementie, suikerziekte, hersenbloedingen en reumatische klachten op afstand gehouden kunnen worden.
Vis levert niet alleen B-vitamines, met name B12, maar ook vitamine A en D. De laatste twee komen alleen in vettere vissoorten voor.
Vis is leverancier van ijzer (voorkomt bloedarmoede) en kalk (nodig voor de botopbouw) en vooral een belangrijke bron van jodium en selenium.
De laatste twee komen weinig voor in andere voedingsmiddelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde oesters

Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schenk de wijn in een grote pan, leg de oesters erin en stoom de oesters afgedekt 6-8 minuten tot de schelpen open staan.
  • Snijd intussen het lente-uitje in ringen en de gember in flinterdunne plakjes.
  • Verwijder de grove steeltjes van de waterkers.
  • Klop in een kom een dressing van de azijn, de gembersiroop, de sojasaus en de olijfolie en schep de waterkers erdoor.
  • Verdeel de salade over vier borden.
  • Verwarm de grill in de oven voor.
  • Laat de oesters in een vergiet uitlekken en breek de platte schelpen eraf.
  • Leg de oesters in de bolle schelp op de bakplaat en verdeel er de bosuitjes, de plakjes gember en enkele druppels Japanse sojasaus over.
  • Schep de crème fraîche erop en strooi de kaas erover.
  • Schuif de oesters ± 10 cm onder het hete grillelement en laat de kaas in 2-3 minuten smelten.
  • Leg de schelpen met de oesters op de salade.

Tips / Opmerkingen

Meestal worden oesters 'natuur' gegeten; rauw met wat citroensap en peper. Maar met oesters zijn veel meer variaties te bedenken. Heel trendy is het om oesters te gratineren. Met de betaalbare Zeeuwse oester (creuse), die het hele jaar verkrijgbaar is, misschien een idee voor een feestdag.
Bovendien zijn oesters zeer gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan magnesium en zink. Het hoge zinkgehalte beschermt tegen verkoudheid.
Doordat oesters altijd vers en onbewerkt zijn, blijft het zinkgehalte intact en wordt het beter door het lichaam opgenomen.
Verder passen oesters prima in zowel een cholesterolarm als caloriearm dieet.

Recept afdrukken
No ratings yet

Asperges en shii-takes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie en roerbak hierin de asperges, behalve de punten, 3-4 minuten.
  • Was de courgettes, snijd ze in blokjes en voeg die toe.
  • Borstel de shii-takes schoon, snijd ze in plakjes en bak die in de wok mee.
  • Voeg de sojasaus en de gemberwortel of het gemberpoeder toe, breng aan de kook en laat de asperges beetgaar worden.
  • Lange linten zijn in 1-2 minuten gaar, stukjes in 2-3 minuten.
  • Snijd de lente-uitjes in ringen en strooi deze op het laatst over het gerecht.
  • Serveer met gekookte mie.

Tips / Opmerkingen

Tip 1:

Dit gerecht smaakt zowel met witte als met groene asperges uitstekend. Ook kunt u de courgettes vervangen door peultjes of sugar snaps en de shii-takes door reepjes paprika en/of wortel.

Tip 2:

U kunt met de shii-takes 175 g Quorn-stukjes naturel meebakken voor extra voedingswaarde.

Tip 3:

Wilt u wat extra saus voor bij de mie, voeg dan tegelijk met de sojasaus 1-2 dl groentebouillon toe. Bind het extra vocht vervolgens met 1 eetlepel aardappelmeel.
 Dit roerbakgerecht kan zowel met witte als met groene asperges worden bereid, maar de witte hebben zeker qua kleur wel de voorkeur.
Kleine courgettes hebben meer smaak dan de grote exemplaren, de smaak is over het algemeen tamelijk neutraal. Door het toevoegen van verschillende kruiden kan elke keer een ander smaakeffect worden verkregen.
2 eetlepels (zonnebloem- of maïs)olie