Recept afdrukken
No ratings yet

Koperen kalfsfricandeau

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Braad de reepjes kalfsfricandeau om en om in de olie snel lichtbruin en bestrooi ze licht met peper en zout.
  • Temper het vuur, voeg het wit van de prei, de bleekselderij en de helft van het jubileumbier toe en laat dit 45 minuten zachtjes stoven.
  • Neem de groenten en het vlees uit de pan en houd ze in een aparte schaal warm.
  • Doe de rest van het bier, de champignons, de oesterzwammen en de grove mosterd in de pan en laat 10 minuten goed doorwarmen.
  • Laat het stoofvocht wat inkoken, doe er tenslotte de crème fraîche bij en roer die er goed, maar voorzichtig door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de fricandeau met de groenten op voorverwarmde borden.
  • Dresseer het champignonmengsel en de saus erover en garneer met een lepel zeer fijngesneden lente-uitjes.

Tips / Opmerkingen

Serveer er aardappelkroketjes of fijne pommes Parisiennes, gebakken appelschijfjes en in boter gestoofde dunne sperzieboontjes bij.
Drink er een gekoeld glas Koperen ABT roggebier bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kalvkyckling

Gesmoorde kalfsrolletjes / Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen
Auteur: B. Dahlman

ingrediënten

Voor de vulling:

Voor de saus:

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in plakken zo groot als een hand en sla het plat
  • Meng de boter met de peterselie.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper en bestrijk het aan één kant met de peterselie boter.
  • Rol stevig op en bind er een draadje om of steek er een cocktailprikker door.
  • Braad de rolletjes mooi bruin in de boter samen met de fijngehakte ui en de wortel in een ijzeren braadpan of in de oven.
  • Voeg er wat warm water bij, zet een deksel op de pan en laat één uur sudderen onder voortdurend bedruipen, eventueel met nog wat warm water.
  • Haal de rolletjes uit de pan, verwijder draadjes of cocktailprikkers en houd ze warm in een schotel met deksel waarin u ze ook opdient.
  • Zeef de saus en schep er het vet af.
  • Voeg de bloem bij het vet en roer tot het bruin is, doe het bruin van de jus er weer bij en de room en laat de saus 10 minuten zachtjes sudderen, onder voortdurend roeren.

Tips / Opmerkingen

Kruiden naar smaak en giet over de rolletjes en dien op met gekookte aardappelen en rode bosbessen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vitello Tonnato 4

Recept categorieën: Kalfsvlees, Vis
Land van herkomst: Italië
porties: 4

Bereidingswijze

  • Doe de kalfsfricandeau in een pan met de in ringen gesneden ui, de hele
  • schoongemaakte wortels, de in tweeën gesneden stengel bleekselderij, het
  • laurierblad, de peperkorrels, een ansjovisfilet, een glas witte wijn en wat zout.
  • doe er koud water bij tot het vlees onder staat, breng het geheel aan de kook,
  • schuim evt. af en laat het vlees een uurtje zacht trekken.
  • Neem het vlees dan uit de pan en laat het afkoelen.
  • Neem de wortels uit de pan en houd ze apart.
  • Pureer de bleekselderij en de ui met 1 dl kookvocht, 4 eetlepels kappertjes, de tonijn, 4 ansjovisfilets, het citroensap en een scheut witte wijn.
  • Doe de mayonaise erbij en laat de keukenmachine draaien tot een gladde saus is verkregen.
  • Snijd het vlees in plakjes van 1/2 cm, leg die op een schotel en schenk de saus erover.
  • Leg de in plakjes gesneden wortels erbij en garneer met kappertjes, verse peterselie en halve schijfjes citroen.
  • Hoe maak je snel een vitello tonnato?
  • Gebruik kant-en-klaar dik gesneden (kalfs)fricandeau (vleeswaar).
  • Mix een blikje tonijn met enkele eetlepels mayonaise en het sap van 1/2 citroen, smeer dit mengsel over de plakken fricandeau en strooi er wat kappertjes over.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kalfsfricandeau met pasta

Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Italië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Leg het vlees even in het vriesvak, zodat het extra stevig wordt, maar niet
  • bevriest.
  • Snijd het vlees in dunne plakken en bestrooi het met peper en zout.
  • Haal de plakken door de bloem en schud de overtollige bloem eraf.
  • Kook de pasta in ruim kokend gezouten water met de olijfolie al dente en laat hem in een vergiet uitlekken.
  • Verhit 25 gr boter in een koekenpan, bak het vlees aan weerskanten bruin en neem de plakken uit de pan.
  • Schenk de Marsala en de bouillon bij de bakboter en roer alle aanzetsels van de bodem los.
  • Laat de saus inkoken tot ze iets stroperig is.
  • Leg het vlees in de saus en laat het warm worden; zorg dat de saus niet gaat koken.
  • Verwarm de overige boter en verwarm hier de pasta in.
  • Schik de plakken vlees dakpansgewijs op een voorverwarmde schaal en schenk de saus erover.
  • Geef de pasta er apart bij.
  • Lekker met Italiaanse salade (zie onderstaand recept).