Recept afdrukken
No ratings yet

Couscous met lamsvlees en gemengde groenten

Recept categorieën: Lamsvlees, Pasta
Land van herkomst: Algerijë
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel de kikkererwten af en laat ze 1 nacht weken in ruim koud water in de koelkast.
  • Snijd het lamsvlees in blokjes.
  • Was en snijd alle groenten in stukjes.
  • Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes.
  • Pel de ui en snipper ze niet te fijn.
  • Verhit de olijfolie en zonnebloemolie in een grote pan en bak hierin het lamsvlees en eventueel de kipdelen rondom bruin.
  • Matig het vuur, voeg de gesnipperde ui toe en pers er de teentjes knoflook boven uit en bak even mee.
  • Voeg 1 liter warm water toe en breng langzaam aan de kook.
  • Voeg de gemberpoeder, zwarte peper, paprikapoeder, kurkuma, kaneel, de fijngesneden
  • Spaanse pepertjes en de bouillonblokjes toe.
  • Roer goed door en laat 5 minuten koken op laag vuur met de deksel op de pan.
  • Voeg nu de in stukken gesneden worteltjes, koolrabi en sperziebonen toe.
  • Bind de koriander, peterselie en selderij bijeen met een touwtje tot een bosje en voeg dit aan de pan toe.
  • Laat alles 20 minuten zachtjes garen.
  • Voeg dan de pompoen, courgette, aubergine, tomaten en rozijnen toe en laat alles nog eens ongeveer 20 minuten gaar worden.
  • Zorg ervoor dat alles onder water staat; voeg indien nodig wat extra water toe.
  • Breng op smaak met zout en eventueel wat extra zwarte peper.
  • Terwijl de groenten en het vlees sudderen, kun je de couscous bereiden.
  • Doe dat volgens de instructies op de verpakking.
  • Schep de couscous op een groot plat bord en schep de groenten, het vlees en de bouillon eroverheen.

Tips / Opmerkingen

Variatietip: Je kunt experimenteren met verschillende groenten, afhankelijk van wat je lekker
vindt of wat er beschikbaar is in het seizoen.
Het is gebruikelijk om 7 groenten te gebruiken, maar je kunt variëren met groenten zoals pompoen, bloemkool, of andere favorieten.
Geniet van dit heerlijke Algerijnse gerecht!

Recept afdrukken
No ratings yet

Fruit salade met kaas

Recept categorieën: Kaas, Nagerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Wel de rozijnen in een kom met warm water en laat ze daar na uitlekken.
  • Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout gaar.
  • Schil de appel,boor het klokhuis eruit, snijd deze in blokjes en besprenkel deze met citroensap. Pel de banaan, snijd deze in plakjes en besprenkel deze met citroensap.
  • Laat de ananas uitlekken.
  • Rol de plakjes ham op.
  • Bak de spekblokjes uit.
  • Voeg de zuurkool toe,leg een deksel op de pan en laat de zuurkool 5minuten zachtjes stoven.
  • Schep er dan de rozijnen, appelblokjes en kaneel door en leg er de plakjes banaan op.
  • Stoof het zuurkool mengsel nog 5 minuten.
  • Giet de aardappelen af,stamp ze fijn en roer er de melk,nootmuskaat en peper door.
  • Vet een ovenschaal in en schep hierin het zuurkool mengsel.
  • Leg de rolletjes ham en de ananasschijven op de zuurkool.
  • Schep de aardappelpuree er boven op en bestrooi het met de geraspte kaas.
  • Zet de schaal 15 minuten voorverwarmde oven van 180ºC.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hollandse Stoofpeertjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de stoofpeertjes, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Doe de peertjes in een pan met een bodempje water.
  • Bestrooi ze met kaneel en suiker.
  • Laat de peertjes een paar uur op het laagste vuurtje staan totdat ze mooi rood zijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spinaziesalade met sinaasappel en feta

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Boen 1 sinaasappel schoon en rasp met een fijne rasp 1 eetlepel van de schil dun (alleen het oranje) af.
  • Pers de vrucht uit.
  • Pel de 2 andere sinaasappels en snijd ze in halve plakjes.
  • Meng spinazie, rucola en munt en verdeel dit over een platte schaal.
  • Schik de halve sinaasappelplakjes erover en bestrooi de salade met de fetablokjes.
  • Roer een dressing van mayonaise, yoghurt, honing, sinaasappelsap en rasp en breng op smaak met zout, peper en een snufje kaneel en paprikapoeder.
  • Besprenkel de salade met de dressing.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spaanse churros

Recept categorieën: Gebak, Warme hapjes
Land van herkomst: Spanje
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breng het water met de boter en zout aan de kook.
  • Voeg de bloem in één keer toe en roer tot het deeg van de pan loslaat.
  • Roer er van het vuur af de eieren door.
  • Doe het deeg over in een spuitzak en spuit bergjes in het op 180°C verhitte frituurvet.
  • Bak de churros in ± 5 minuten gaar en bestuif ze na het uitlekken met een mengsel van suiker en kaneelpoeder.

Recept afdrukken
No ratings yet

Berbere

Ethiopische specerijenmix

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Nu alles goed door elkaar mengen en in een potje wegzetten

Recept afdrukken
No ratings yet

Vijgen wortelmuffins

AllerHande 2004
Recept categorieën: Hartige taart
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In kom bakmeel mengen met bakpoeder, kaneel en mespunt zout.
  • Wortelrasp en vijgen erdoor mengen.
  • In andere kom eieren loskloppen.
  • Honing, wortelsap en olie erdoor roeren.
  • In bakmeel kuiltje maken, eimengsel erin gieten en met vork of pollepel luchtig door bakmeel
  • spatelen (paar klontjes is niet erg).
  • Beslag in ingevette holtes van muffinvorm scheppen.
  • Vorm op rooster in midden van oven schuiven en muffins in 20-25 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • In vorm 5 minuten laten afkoelen.
  • Muffins uit vorm nemen en op taartrooster verder laten afkoelen.
  • Roomkaas en poedersuiker door elkaar roeren tot glad glazuur ontstaat.
  • Glazuur met spatel over bovenkant van afgekoelde muffins strijken (glazuur druipt langs rand, maar wordt niet hard).

Recept afdrukken
No ratings yet

Torrijas

wentelteefjes met honing
Recept categorieën: Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Spanje
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Elke petit pain schuin in 4 lange plakken snijden.
  • In diep bord eieren loskloppen.
  • In hapjespan melk tot lauw verwarmen.
  • Kaneel en 3 eetlepels honing erdoor roeren.
  • Pan van vuur nemen, plakken brood snel na elkaar in melk leggen en dan omdraaien.
  • In grote koekenpan helft van olie verhitten.
  • Plakken brood een voor een door losgeklopt ei halen en met 4 stuks tegelijk in 2 minuten per
  • kant goudbruin bakken.
  • Wentelteefjes over vier borden verdelen en besprenkelen met sherry en rest van honing.
  • Lekker met een flinke bol slagroomijs.

Tips / Opmerkingen

In plaats van afbakbrood kunt u voor dit nagerecht ook een restant oud witbrood gebruiken.
Verwijder de korst en snijd de (liefst dikke) boterhammen in driehoeken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Taai taai AllerHande

AllerHande 2005
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In mengkom honing en 1 ei door elkaar roeren.
  • In kom bloem met kaneel, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, bakpoeder en mespunt zout
  • omscheppen.
  • Bloemmengsel met houten lepel door honingmengsel roeren tot samenhangend geheel ontstaat.
  • Handen met bloem bestuiven en deeg tot deegbal kneden.
  • Deeg in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in de koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Werkblad met bloem bestuiven en hierop deeg uitrollen tot 1 cm dik.
  • Met vormpjes figuurtjes uitsteken en deegfiguurtjes op de bakplaat leggen.
  • Ei loskloppen en deeg ermee bestrijken.
  • Suikerparels erop strooien en licht aandrukken.
  • In midden van de oven taaitaai in ca. 10-15 minuten bruin en gaar bakken.
  • Taaitaai Figuurtjes op rooster laten afkoelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Slagroomijs met mango en rode peper

AllerHande 2006
Recept categorieën: Dessert, Fruit, IJs
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Snijd de steelaanzet van de peper, snijd vervolgens de peper in flinterdunne ringetjes en verwijder de zaadjes.
  • Schil de mango met een dunschiller en snijd het vruchtvlees in dunne plakken van de pit.
  • Halveer de plakken.
  • Roer in een kom de honing los met het sinaasappelsap en het kaneelpoeder.
  • Schep de mango en peperringetjes erdoor.
  • Verdeel het mengsel in een kleine lage ovenschaal en schuif deze 10 cm onder de hete grill.
  • Laat de mango in 5-8 minuten goudbruin en zacht worden, schep regelmatig om.
  • Let op dat de peperringetjes niet verbranden.
  • Verdeel het ijs over vier schaaltjes en schep de mango met rode peper erover

Tips / Opmerkingen

Bevalt deze bijzondere combinatie?
Probeer dan ook eens toetjes in combinatie met kruiden, zoals tijm of basilicum.