Recept afdrukken
No ratings yet

Witte koolsalade

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Scandinavië
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In schaal yoghurtmayonaise met azijn en dragon gladroeren.
  • Bieslook erboven in stukjes knippen.
  • Karwijzaad met bolle kant van lepel of in vijzel iets pletten en door dressing roeren.
  • Witte kool en rozijnen door dressing scheppen.
  • Salade op smaak brengen met zout en peper.
  • Minstens 1 uur afgedekt in koelkast zetten, zodat smaak zich kan ontwikkelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Spitskoolstamppot met chorizo

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Stamppot, Varkensvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spitskool schoonmaken, wassen en in grove repen snijden.
  • Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden.
  • Ui pellen, halveren en in ringen snijden.
  • Chorizo in -blokjes snijden.
  • In braadpan chorizo in ca. 4 minuten zachtjes uitbakken.
  • Uit pan op bord scheppen.
  • In bakvet ui zachtjes ca. 1 minuut fruiten.
  • Spitskool, aardappel en tijm al omscheppend ca. 2 minuten meebakken. Bouillontablet erboven verkruimelen en ca. 11/2 dl water en karwij toevoegen.
  • Met deksel schuin op pan aardappel en spitskool in ca. 20 minuten zachtjes gaarkoken, regelmatig omscheppen.
  • Intussen rookworst in plakjes snijden.
  • Met stamper aardappels en spitskool grof door elkaar stampen.
  • Rookworst en chorizo erdoor scheppen.
  • Stamppot nog even doorwarmen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Transsylvaanse ragoût

Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Hongarije
porties: 2 personen

ingrediënten

voor het vlees

extra

voor de saus

Bereidingswijze

  • Verhit de olie matig en bak het spek er zachtjes in.
  • Voeg de gesnipperde ui toe, het paprikapoeder erover en bak kort door.
  • Voeg de wijn, het rundvlees en de kruiderij toe en laat in een snelkookpan onder de hoogste druk 10 minuten stoven (45 minuten in een gewone pan, net onder de wijn met toegevoegd water).
  • Neem de druk weg, doe de hamlap en de knoflook erbij en laat onder druk nog 10 minuten stoven (een halfuur in een gewone pan).
  • Neem de knoflook dan weg.
  • Bak intussen de paddestoelen zachtjes in de boter.
  • Meng de bloem met de zure room, schep dit alles op het allerlaatst al roerend bij het gare vlees en laat nog even doorstoven.
  • Strooi de blaadjes marjolein erover.

Tips / Opmerkingen

Geef er sla en aardappelpuree bij.

Zweeds limpabrood
Recept afdrukken
No ratings yet

Zweeds limpabrood in de broodbakmachine

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Zweden
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

voor brood van 500 g

voor brood van 750 g

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in de door de fabrikant van uw machine aanbevolen volgorde in de broodvorm.
  • Stel in op volkorenbrood, medium korst.
  • Druk op start.

Recept afdrukken
No ratings yet

Makreelburgers met zuurkool

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van makreel vel verwijderen en makreel in stukken snijden.
  • 1 sinaasappel schoonboenen en ½ theelepel schil eraf raspen.
  • Beide sinaasappels tot op witte vlies dik schillen, 1 in dikke plakken snijden en van andere sinaasappel partjes met scherp mesje uit 'tussenschot' snijden (sap opvangen en bewaren).
  • Broodjes opensnijden en binnenkant in droge koekenpan met antiaanbaklaag kort roosteren en laten afkoelen.
  • Mayonaise met sinaasappelrasp, karwijzaad en zout en peper naar smaak mengen.
  • Olie met sinaasappelsap, mierikswortel en zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • Broodjes met mayonaise insmeren.
  • Zuurkool erover verdelen.
  • Makreel, uiringen en plak sinaasappel erop leggen.
  • Krulsla omscheppen met sinaasappelpartjes en dressing en naast broodjes serveren.

Tips / Opmerkingen

Tip:
Zuurkool en karwijzaad zijn niet alleen qua smaak een goede combinatie.
Het karwijzaad zorgt ook dat de zuurkool lichter verteerbaar wordt.
Vandaar dat je die twee overal ter wereld samen in gerechten tegenkomt.

Gevuld kiprolletje met olijfoliesabayon, spinazie en pasta
Recept afdrukken
No ratings yet

Gevuld kiprolletje met olijfoliesabayon, spinazie en pasta

Snel te maken
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Pasta
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op ca. 150 °C.
  • Ontvel de tomaten.
  • Snijd 1 tomaat in stukjes en de andere in partjes.
  • Snijd de kipfilets in dunne plakken, leg er een stukje plasticfolie over en sla ze met een pannetjes iets platter.
  • Spreid een stuk aluminiumfolie goed strak uit.
  • Spreid de mooie plakjes kip naar elkaar iets overlappend op de folie uit.
  • Snijd de te kleine stukjes kip in stukjes.
  • Haal de blaadjes van de takjes peterselie en hak ze fijn.
  • Bewaar de steeltjes.
  • Voeg de peterselie met de knoflook, 1 fijngehakte sjalot, de dragon, een likje mosterd, een
  • scheutje olijfolie en naar smaak zout en peper bij de kip in het bakje van de staafmixer.
  • Maal alles fijn.
  • Bestrijk het vlees met de kip/kruidenpasta en leg er wat stukjes tomaat op.
  • Rol de kip heel strak in het folie op.
  • Snijd de rol in 4 gelijke stukken en bind om elk stuk een stukje touw.
  • Verwarm de boter en 1 eetlepel olie in een koeken- of hapjespan en bak de rolletjes in het folie ca. 5 minuten.
  • Het vlees wordt in de folie bruin.
  • Leg de kiprolletjes met de partjes tomaat in de oven en laat ze zo in ca. 15 minuten gaar worden.
  • Breng in pannetje de wijn, de azijn, de helft van het andere sjalotje, de steeltjes van peterselie en naar smaak zout en peper aan de kook en laat dit tot een derde inkoken.
  • Zeef het vocht.
  • Bak het spek in een droge koekenpan uit en laat het op keukenpapier uitlekken.
  • Breng voor de pasta ruim water met de bouillontabletten aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Hang een pannetje in en passende pan met bijna kokend water (au bain-marie).
  • Laat hier de eidooiers in glijden en klop de dooiers met de staafmixer schuimig.
  • Schenk het ingekookte wijnmengsel al kloppend voorzichtig bij de dooiers.
  • Voeg ten slotte 75 ml olijfolie in een dun straaltje toe.
  • Blijf kloppen tot de saus mooi gebonden is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok of hapjespan en fruit hierin het overgebleven halve sjalotje.
  • Voeg de spinazie, het karwijzaad en een scheutje van het pastakookvocht toe en roerbak de spinazie gaar.
  • Laat de spinazie uitlekken.
  • Verwijder het folie van de kiprolletjes en snijd ze in plakjes.
  • Leg op vier borden elk een bergje pasta.
  • Leg de kip en de spinazie ertegen aan en de partjes tomaat erop.
  • Lepel de sabayon (saus) om het gerecht.
  • Serveer de rest van de pasta, de spinazie en de saus apart erbij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevuld kiprolletje met olijfoliesabayon, spinazie en pasta

snel te maken
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Pasta
Land van herkomst: Italië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op ca. 150 °C.
  • Ontvel de tomaten.
  • Snijd 1 tomaat in stukjes en de andere in partjes.
  • Snijd de kipfilets in dunne plakken, leg er een stukje plasticfolie over en sla ze met een pannetjes iets platter.
  • Spreid een stuk aluminiumfolie goed strak uit.
  • Spreid de mooie plakjes kip naar elkaar iets overlappend op de folie uit.
  • Snijd de te kleine stukjes kip in stukjes.
  • Haal de blaadjes van de takjes peterselie en hak ze fijn.
  • Bewaar de steeltjes.
  • Voeg de peterselie met de knoflook, 1 fijngehakte sjalot, de dragon, een likje mosterd, een
  • scheutje olijfolie en naar smaak zout en peper bij de kip in het bakje van de staafmixer.
  • Maal alles fijn.
  • Bestrijk het vlees met de kip/kruidenpasta en leg er wat stukjes tomaat op.
  • Rol de kip heel strak in het folie op.
  • Snijd de rol in 4 gelijke stukken en bind om elk stuk een stukje touw.
  • Verwarm de boter en 1 eetlepel olie in een koeken- of hapjespan en bak de rolletjes in het folie ca. 5 minuten.
  • Het vlees wordt in de folie bruin.
  • Leg de kiprolletjes met de partjes tomaat in de oven en laat ze zo in ca. 15 minuten gaar worden.
  • Breng in pannetje de wijn, de azijn, de helft van het andere sjalotje, de steeltjes van peterselie en naar smaak zout en peper aan de kook en laat dit tot een derde inkoken.
  • Zeef het vocht.
  • Bak het spek in een droge koekenpan uit en laat het op keukenpapier uitlekken.
  • Breng voor de pasta ruim water met de bouillontabletten aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Hang een pannetje in en passende pan met bijna kokend water (au bain-marie).
  • Laat hier de eidooiers in glijden en klop de dooiers met de staafmixer schuimig.
  • Schenk het ingekookte wijnmengsel al kloppend voorzichtig bij de dooiers.
  • Voeg ten slotte 75 ml olijfolie in een dun straaltje toe.
  • Blijf kloppen tot de saus mooi gebonden is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok of hapjespan en fruit hierin het overgebleven halve sjalotje.
  • Voeg de spinazie, het karwijzaad en een scheutje van het pastakookvocht toe en roerbak de spinazie gaar.
  • Laat de spinazie uitlekken.
  • Verwijder het folie van de kiprolletjes en snijd ze in plakjes.
  • Leg op vier borden elk een bergje pasta.
  • Leg de kip en de spinazie ertegen aan en de partjes tomaat erop.
  • Lepel de sabayon (saus) om het gerecht.
  • Serveer de rest van de pasta, de spinazie en de saus apart erbij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bietjessalade met geroosterde hazelnoten

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Groenten, Noten, Salade, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In droge koekenpan hazelnoten rondom bruin roosteren.
  • Op bord laten afkoelen.
  • Vervolgens karwijzaad kort roosteren en over hazelnoten strooien.
  • In kom dressing kloppen van diksap, mosterd, azijn en olie.
  • Dressing op smaak brengen met zout en peper.
  • In schaal sla omscheppen met helft van dressing.
  • Sla over vier borden verdelen.
  • Bietjes in dunne plakjes snijden en op sla leggen.
  • Rest van dressing erover druppelen.
  • Salade bestrooien met hazelnoot en karwijzaad.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaasplak met knapperige griesmeelkorst

AllerHande januari 2004 / snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kaasplakken dwars doormidden snijden.
  • Korstjes eraf snijden en kaasplakken aan beide kanten dun bestrijken met mosterd.
  • Griesmeel in kom mengen met karwij en peper.
  • Eieren splitsen.
  • Dooiers met melk loskloppen.
  • Kuiltje in griesmeel maken en dooiers erin schenken.
  • Vanuit kuiltje dooiers met garde door griesmeel roeren tot glad beslag.
  • Frituurolie verhitten tot 175 °C.
  • In kom eiwitten met mespunt zout stijfkloppen tot het stevige pieken vormt.
  • Stijfgeslagen eiwit voorzichtig door griesmeelmengsel scheppen.
  • Kaasplakken een voor een door griesmeelbeslag wentelen.
  • Maximaal 2 kaasplakken per keer in 3-4 minuten goudbruin frituren, halverwege keren.

Tips / Opmerkingen

Tip:
Lekker met peultjes en notenrijst.
Kaas bewaren: (restjes van) harde kazen zijn prima twee tot drie maanden te bewaren in de diepvries.
Alleen oude kaas is niet geschikt om in te vriezen.
Rasp daarom restjes oude kaas en strooi ze over ovenschotels of pizza's.

Recept afdrukken
No ratings yet

Goulash van Albert Heijn

AllerHande januari 2004
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vlees in blokjes snijden en in 30 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Intussen uien en knoflook pellen en grofsnipperen.
  • Paprika en tomaten schoonmaken en in stukjes snijden.
  • Aardappels schillen, in blokjes snijden en wassen.
  • In braadpan olie verwarmen en hierin ui en knoflook fruiten.
  • Pan van vuur nemen, paprikapoeder en karwijzaad over uimengsel strooien en goed
  • doorroeren.
  • Pan weer op vuur zetten, vleesblokjes toevoegen en 2 minuten aanbraden.
  • Zoveel warme bouillon in pan schenken dat vlees net onder staat.
  • Geheel aan de kook brengen, vuur laag zetten en deksel schuin op pan leggen.
  • Vlees ca. 1 uur en 30 minuten laten sudderen.
  • Aardappel, paprika en tomaat door vlees scheppen en goulash in nog 30 minuten met deksel schuin op pan zachtjes gaarsudderen.
  • Yoghurt op kamertemperatuur laten komen.
  • Yoghurt door goulash roeren.
  • Goulash op smaak brengen met zout en peper.
  • Lekker met witte rijst.

Tips / Opmerkingen

Tip:
Dit gerecht is heel geschikt om voor meerdere dagen tegelijk te maken.
Laat de goulash na bereiding snel afkoelen door bijvoorbeeld de pan in een bak met koud water te zetten.
Hoe sneller het gerecht afkoelt, hoe kleiner de kans dat het gerecht gauw bederft.
De goulash kunt u twee tot drie maanden in de diepvries bewaren.
Info;
Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde paprika's en geeft gerechten een intensieve paprikasmaak.
Aan de pikante variant is wat gemalen rode peper toegevoegd.
Paprikapoeder wordt bitter als het verbrandt.
Haal daarom bij het toevoegen van de paprikapoeder de pan even van het vuur en schenk er vocht bij.