Nasi Kebuli
kip met gekruide rijst en ananas
porties: 4 personen
ingrediënten
- 2 el. plantaardige olie
- 1 rode ui grote of gewone ui, gesnipperd
- 6 tl. knoflook fijngehakte
- 4 tl. gember fijngeraspte
- 2 tl. korianderpoeder
- 1 tl. nigellapoeder
- ½ tl. versgemalen zwarte peper
- ¼ tl. nootmuskaat geraspte
- 1 stukje kassie of een kaneelstokje van 5 cm.
- 6 kardemompeulen opengesneden en geplet
- 2 kruidnagels
- 300 gr. kipfilet in blokjes van 1 cm.
- 685 ml. kippenfond warme
- 1 stengel vers citroengras alleen de onderste 10 cm. geplet
- 1 tl. zout
- 350 gr. langkorrelige rijst gewassen en uitgelekt
- 200 gr. ananas in blokjes, vers of uit blik
- 2 el. sjalotjes gefrituurde ter garnering
- takjes verse koriander of munt, ter garnering
Bereidingswijze
- De olie verhitten.
- Uien, knoflook en gember 3 min. bakken.
- De koriander, nigella, peper, nootmuskaat, kassie, kardemom en kruidnagels erbij doen en 1 min. bakken.
- De kip toevoegen en op een laag tot middelhoog vuur ongeveer 3 min. meebakken tot het vlees van kleur veranderd.
- De warme kippenfond erbij gieten.
- Citroengras en zout toevoegen, alles aan de kook brengen, deksel op de pan leggen en 5 min. zachtjes doorkoken tot het vlees gaar is.
- De kip met een schuimspaan in kleine kom scheppen.
- De rijst in de fond strooien, aan de kook brengen 5 min. zonder deksel zachtjes koken tot de fond helemaal is opgenomen door de rij
- De kipblokjes erop leggen.
- Het deksel op de pan leggen en alles op een heel laag vuur nog 10 min. verwarmen.
- De stukjes ananas toevoegen en met een vork omscheppen.
- Het kaneelstokje en het citroengras uit de pan nemen.
- De rijst in een schaal overdoen en garneren met de sjalotjes en de koriander of munt.