Recept afdrukken
No ratings yet

Tomaten groentesoep

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Soep
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan 1 liter water aan de kook brengen.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en oplossen.
  • In bouillon braadworst afgedekt in ca. 10 minuten tegen de kook aan gaar laten
  • worden.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Bleekselderij schoonmaken, wassen en in plakjes snijden.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en in plakjes snijden.
  • Van vuur af braadworst uit bouillon nemen en in plakjes snijden.
  • In braadpan olie verhitten.
  • Ui, knoflook en plakjes worst ca. 3 minuten zachtjes fruiten.
  • Champignons en bleekselderij toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes meebakken. Bouillon en tomatenblokjes met vocht toevoegen.
  • Soep al roerend aan de kook brengen en afgedekt in ca. 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Intussen grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Ciabata sneetjes snijden en op grillplaat leggen. ca. 10 cm onder de grill in ca. 1 à 2 minuten goudbruin roosteren.
  • In vier diepe borden elk twee sneetjes geroosterd brood leggen.
  • Soep erop scheppen.
  • Bestrooien met kaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tagliatelle met doperwten en spek

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Pasta, Varkensvlees, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en in kleine stukjes snijden. Katenspek in reepjes snijden.
  • In kopje peterselie fijnknippen.

Bereiden:

  • In pan tagliatelle met zout gaar koken volgens gebruiksaanwijzing. In hapjespan boter smelten.
  • Spek ca. 2 minuten zachtjes uitbakken.
  • Champignons toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Doperwten toevoegen en ca. 5 minuten zachtjes meewarmen.
  • Tagliatelle afgieten.
  • Slagroom erdoor roeren en in ca. 2 minuten door en door warm laten worden.
  • Op, vier borden tagliatelle als nestje leggen.
  • Champignonmengsel in midden scheppen.
  • Peterselie en helft van Parmezaanse kaas erover strooien.
  • Rest apart erbij geven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Macaroni pizza

Recept categorieën: Pasta, Pizza
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de macaroni volgens de aanwijzing op de verpakking in ruim kokend water met zout (of in water met groentebouillonpoeder of -tablet) beetgaar en laat de macaroni goed uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Klop de eieren in een grote mengkom los met de melk.
  • Houd 2 eetlepels melk achter en roer hier de maïzena mee uit.
  • Schenk het maïzenamengsel bij het eimengsel en roer de kaas en de Italiaanse kruiden erdoor.
  • Roer er vervolgens de gekookte macaroni door en strijk het mengsel uit over de ingevette bakplaat.
  • Bak de macaronilaag ± 20 minuten, één richel onder het midden in de voorverwarmde oven.
  • Neem de bakplaat uit de oven en verhoog de oventemperatuur tot 240°C.
  • Maak tijdens het bakken de prei schoon en snijd de groente in ringen.
  • Maak de broccoli schoon en verdeel de bloem in roosjes en de stengel in smalle boogjes.
  • Borstel of wrijf de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Maak de tomaten schoon, snijd ze in parten en verwijder vocht en zaad.
  • Snijd de mozzarella in plakjes.
  • Verdeel de vulling over de macaronilaag en bestrooi naar smaak met zout, peper en fijngehakte oreganoblaadjes.

Tips / Opmerkingen

Variatietip 1:
Vervang de prei door sjalot of ui.
Variatietip 2:
Vervang de broccoli door courgette.
Variatietip 3:
Vervang de champignons door paprika of wortel.
Variatietip 4:
Of vervang de mozzarella door jonge Goudse kaas.

Info:

Een rest gekookte macaroni gebruik ik nog weleens als basis voor een toetje (lekker met melk, eieren, rozijnen en suiker), maar kan ook goed dienen als 'deeg' voor een pizza.
Net als bij een 'gewone' pizza kan met het beleg oneindig worden gevarieerd, niet alleen qua smaak en voedingswaarde, maar ook qua prijs van de gekozen ingrediënten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde champignons

Recept categorieën: Groenten, Hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
porties: 18 stuks
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 180 C.
  • Was de champignons en verwijder de steeltjes.
  • Snijd de steeltjes klein.
  • Rasp de kaas.
  • Vermeng de port, het paneermeel en de kaas.
  • Snijd het tomaatje fijn en roer door het kaasmengsel.
  • Snijd de bosui heel fijn.
  • Verhit een beetje olie.
  • Bak daarin de steeltjes van de champignons met de bosui en de knoflook goudbruin.
  • Roer de groente door het kaasmengsel en breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de champignons met het mengsel en zet 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 C.
  • Serveer op een mooi schaaltje.

Tips / Opmerkingen

Warm of koud serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige groenteburgers

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de champignons op hoog vuur bruin en laat het vocht verdampen.
  • Bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Verkruimel de sneetjes brood (met korst) fijn in de keukenmachine.
  • Voeg de bonen en tomatenpuree toe en pureer alles tot een dikke pasta.
  • Meng het ei met 2 tl zout, en naar smaak tabasco door de puree.
  • Schep de puree in een kom en spatel de champignons, de ui, de bleekselderij en
  • tijm door het bonenmengsel en vorm er 4 grote of 8 kleine burgers van.
  • Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de burgers op matig hoog vuur in ca. 5 min. mooi bruin en gaar.
  • Keer ze voorzichtig met een spatel.
  • Lekker met (zelfgemaakte) ketchup, frietjes en een gemengde salade.

Tips / Opmerkingen

Serveer de burgers net zoals hamburgers.
Bestrijk het snijvlak van 4 geroosterde broodjes met olie en gril ze onder de ovengrill lichtbruin.
Leg een blaadje sla op de onderste helft van de broodjes, leg daarop de groenteburger, dan een plakjes tomaat en daarop (rode) uiringen.
Schenk er een lepel knoflooksaus over en dek af met de bovenste helft van het
broodje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zweedse balletjes in mosterd dillesaus

Hoofdgerecht,vlees
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Zweden
porties: 4
Auteur: maikel van den berg

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de boter in de koekenpan.
  • Bak hierin de gehaktballetjes op een middelhoog vuur bruin.
  • Schud de pan regelmatig.
  • Voeg de kastanjechampignons toe en bak het gerecht 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Schep alles regelmatig om.
  • Roer de wijn erdoor en stoof het gerecht nog 5 minuten.
  • Roer de mosterd, suiker, dille en room door het gerecht en laat alles op middelhoog vuur warm worden.
  • Breng het gerecht pittig op smaak met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker met aardappelrösti, haricots verts en
cranberrycompote.

Recept afdrukken
No ratings yet

Hertenbiefstuk met kastanjechampignons en aspergepunten

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Roerbakken / Wokken, Wild
porties: 2 personen
Calorieën: 420kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Biefstuk dwars op draad in plakjes snijden en in ca. 10 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • Plakje van onderkant aspergepunten afsnijden.
  • Ui pellen en in dunne partjes snijden.
  • Knoflook, gember en peper schoonmaken en fijn hakken.
  • Champignons schoonvegen, grote exemplaren halveren.
  • Wok verhitten tot gloeiend heet.
  • Olie over panbodem laten uitvloeien.
  • Knoflook, gember en peper kort roerbakken tot mengsel gaat geuren.
  • Vlees toevoegen en al omscheppend op hoog vuur in ca.2 min rondom bruinbakken.
  • Vlees op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warm houden.
  • In bakvet ui en champignons nog ca. 2 minuten roerbakken.
  • Aspergepunten, suiker, fond en sojasaus toevoegen.
  • Op halfhoog vuur ca. 3 minuten verwarmen, tot ongeveer helft laten inkoken.
  • Vlees erdoor mengen en nog 2 minuten meewarmen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met aardappelpuree.
 

Nutrition

Calorieën: 420kcal | koolhydraten: 16g | Eiwit: 44g | Vet: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Ciabatta met selderijpesto en kastanjechampignons

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Lunch
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 395kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Champignons met keukenpapier schoonvegen en in plakjes snijden.
  • Pecorino grof raspen.
  • Van pijnboompitten 3 eetlepels apart houden.
  • Van selderij grove stelen verwijderen.
  • Enkele blaadjes bewaren voor garnering.
  • Knoflook pellen.
  • Rest van selderij en pijnboompitten met knoflook (in keukenmachine) grof hakken. 3 eetlepels olie en helft van pecorino toevoegen en tot smeuïge pasta mengen.
  • Ciabatta in lengte halveren en elke helft in 2 stukken snijden.
  • Stukken in broodrooster of onder grill in ca. 2 minuten bruin roosteren.
  • In grote koekenpan rest van olie verhitten.
  • Champignons al omscheppend op hoog vuur in ca. 4 minuten bruin bakken, vocht laten verdampen.
  • Rest van pijnboompitten erbij strooien en ca. 1 minuut meebakken.
  • Champignons op smaak brengen met zout en peper.
  • Ciabatta royaal bestrijken met selderijpesto.
  • Champignons erover verdelen, rest van pecorino erover strooien en garneren met blaadjes selderij.

Nutrition

Calorieën: 395kcal | koolhydraten: 32g | Eiwit: 13g | Vet: 24g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met room, calvados en champignons

Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Zuivel
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 410kcal

Equipment

Bereidingswijze

  • hampignons schoonvegen met keukenpapier en in plakjes snijden.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden.
  • Drumsticks en kipfilets bestrooien met zout en peper.
  • In grote braadpan boter verhitten.
  • Drumsticks in 7 minuten rondom bruin bakken.
  • Kipfilets toevoegen en zachtjes aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Champignons en appel 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Toevoegen: tijm, laurierblad, cider, calvados, bouillontablet en 1/2 dl water.
  • Aanbaksels goed losroeren.
  • Deksel schuin op pan leggen en kip in 8 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Tijm en laurier verwijderen.
  • Crème fraîche erdoor roeren en meewarmen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Direct serveren.

Tips / Opmerkingen

Nutrition

Calorieën: 410kcal | koolhydraten: 5g | Eiwit: 35g | Vet: 28g

Recept afdrukken
No ratings yet

Coq au vin

Kip in rode-wijnsaus
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Kip met scherp mes (of wildschaar) in 10 stukken verdelen (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen).
  • Spek in reepjes snijden.
  • Worteltjes schoonmaken, wassen en in dikke plakjes snijden.
  • Sjalotjes en ui pellen.
  • Ui en 2 sjalotjes fijnsnipperen.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en halveren.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.

Bereiden:

  • In grote braadpan olie verhitten.
  • Spek 1 minuut bakken en met schuimspaan uit pan scheppen.
  • Helft van boter in pan doen en stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin bakken.
  • Met schuimspaan uit pan nemen en bestrooien met zout en peper.
  • Hele sjalotten in 2 à 3 minuten lichtbruin bakken.
  • Uit pan nemen.
  • In braadvet ui- en sjalotsnippers en wortel zachtjes bakken zonder te kleuren.
  • Knoflook kort meebakken.
  • Bloem erdoor roeren en 30 seconden zachtjes meebakken.
  • Scheutje voor scheutje wijn erdoor roeren tot gebonden saus ontstaat.
  • Toevoegen: fond, laurier, tijm, mespunt suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper.
  • Aan de kook brengen en stukken kip erbij doen.
  • Kip afgedekt in 50 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Intussen rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken.
  • Laurier, tijm en peterselie uit kipschotel nemen.
  • Toevoegen: champignons, spek en hele sjalotten.
  • Gerecht nog 10 minuten doorstoven.
  • Op smaak brengen met zout, peper en suiker.
  • Kort voor opdienen rest van peterselie erboven fijn knippen.

Tips / Opmerkingen

Lekker met gekookte aardappels en groene salade.