Recept afdrukken
No ratings yet

Opor Ayam

kip gestoofd in kruidige kokosmelk
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Kruidenpasta:

Bereidingswijze

  • Voor de kruidenpasta de koriander, komijn en de venkel in een droge pan op een laag vuur 2 min. roosteren tot de geur loskomt.
  • Af laten koelen en dan in de kruidenmolen fijnmalen.
  • De kemirienoten, sjalotjes, knoflook, gember en de peper ook in de kruidmolen doen er een romige pasta van pureren.
  • Om te voorkomen dat het mes blokkeert, kunt u wat kokosmelk toevoegen.
  • De kruidenpasta in een grote pan doen.
  • Beetje bij beetje de kokosmelk toevoegen en goed vermengen.
  • Op een middelhoog vuur langzaam opwarmen.
  • Citroengras, laos, salamblaadjes en limoenblaadjes toevoegen, evenals de suiker en het zout.
  • Het mengsel al roerend aan de kook brengen en zonder het deksel op de pan 2 min. zachtjes laten doorkoken.
  • De stukken kip in de pan leggen en zonder het deksel op de pan, terwijl u regelmatig roert, 30 min. zachtjes koken tot de kip zacht en gaar is.
  • Voor het serveren de kip op smaak brengen met limoensap.
  • In een schaal doen en garneren met de knapperige sjalotjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam opor 3

Recept categorieën: Bijgerecht, Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de kip in water halfgaar.
  • Maak een boemboe in de vijzel van: kemirienoten, ui, knoflook, ketoembar, trassi, suiker, zout, laos en de gedroogde Spaanse peper.
  • Fruit de boemboe in de olie .
  • Voeg de in een kopje water opgeloste santen, de sereh, salamblad, djeroekpoeroetblad en de kip toe en laat het geheel langzaam gaarkoken, waarbij de saus ingedikt moet zijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Babi ketjap

Varkensvlees in ketjapsaus
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: inmerc.nl

ingrediënten

voor de marinade:

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in blokjes van ca. 2 cm.
  • Verhit de olie in een wok of braadpan en bak het vlees rondom bruin.
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom en schep het vlees erdoor.
  • Laat het vlees afgedekt minstens 8 uur in de koelkast marineren.
  • Schep het vlees met de marinade in een braadpan en breng het geheel al roerende aan de kook.
  • Laat het vlees afgedekt in 30 minuten zachtjes gaar worden.
  • Lekker met witte rijst of mie en een salade.

Rempejek Teri
Recept afdrukken
No ratings yet

Rempejek Teri

rempejek met gedroogde visjes
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Los de santen op in 1 dl kokend water.
  • Laat dit afkoelen.
  • Voeg knoflook, kemiries, koenjit, sereh toe aan de santen.
  • Doe de rijstebloem en maïzena in een kom, meng ze door elkaar en voeg dan het santenmengsel toe.
  • Blijf roeren tot een niet al te dik beslag is verkregen.
  • Voeg eventueel wat koud water toe.
  • Schep dan de ikan teri erdoor.
  • Verhit de olie in een koekenpan.
  • Schep met een sauslepel 3 bergjes in de hete olie.
  • Het beslag zal enigszins uitlopen.
  • Niet meer dan 3 koekjes tegelijk bakken.
  • Bak ze aan beide zijden goudbruin en knapperig.
  • Uitlaten lekken en afkoelen.

Tips / Opmerkingen

Bewaar de rempejek in een goed gesloten weckpot.

Perkedel Djagoeng
Recept afdrukken
No ratings yet

Perkedel Djagoeng 2

maïskoekjes met garnalen
Recept categorieën: Nagerecht, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zie voor de bereidingswijze het voorgaande recept.
  • Maak ui, knoflook, kemiries en sambal fijn.
  • Voeg fijngemaakte maïskorrels, ei, maïzena, wat zout, gehakte garnalen en santen toe.
  • Roer alles door elkaar en schep dan de stukjes maïs erbij.
  • Bak de koekjes.

Tips / Opmerkingen

Maïskoekjes met garnalen dienen dezelfde dag gegeten te worden

Perkedel Djagoeng
Recept afdrukken
No ratings yet

Perkedel Djagoeng 1

maïskoekjes met ui
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de maïs goed uitlekken en maak ze droog.
  • Maak de helft van de maïs fijn en hak de rest in stukjes.
  • Stamp uien, knoflook, laos, kemirie, ketoembar en koenjit tot een gladde pasta en voeg fijngemaakte maïs toe met de maïzena, het losgeroerde ei, wat zout en santen.
  • Roer alles goed door elkaar en schep dan de rest van de maïs erdoor.
  • Schep 3 of 4 bergjes van de maïsmassa in de hete olie.
  • De massa zal iets uitlopen, houd hier rekening mee.
  • Bak de koekjes aan weerszijden goudbruin.
  • Ze dienen een doorsnee te hebben van 6 tot 7 cm.
  • Laat de koekjes uitlekken en afkoelen.

Atjar Koening Ketimoen
Recept afdrukken
No ratings yet

Atjar Koening Ketimoen

zoetzuur van komkommer
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Kruiden:

Bereidingswijze

  • Snijd de komkommers in lange repen, evenals de lombok of paprika.
  • Knoflook in schijfjes snijden.
  • Stamp de kruiden fijn en bak ze in olie gaar.
  • Doe het water erbij, voeg dan de azijn toe.
  • Laat dit koken.
  • Dan suiker en zout toevoegen onder goed roeren.
  • Voeg de rest toe en laat het geheel goed gaar sudderen.

Tempeh Goreng Oedang Dan Babi
Recept afdrukken
No ratings yet

Tempeh Goreng Oedang Dan Babi

tempeh met garnalen en varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij het varkensvlees in smalle repen.
  • Stam uien, knoflook, kemiries en sambal tot een pasta.
  • Breng 2 dl water aan de kook en los de santen hierin op en voeg wat zout toe.
  • Bak de pasta in 4 min. onder voortdurend omscheppen.
  • Voeg dan de opgeloste santen en varkensvlees toe.
  • Roer alles door elkaar en voeg de tempeh toe.
  • Weer omscheppen en heel zachtjes laten koken totdat de tempeh gaar is.
  • Schep dan de garnalen erbij en laat alles nog 1 min. zachtjes doorkoken.
  • Dien dit gerecht op in voorverwarmde schaal.
  • Als garnering een bloem van rode lombok.

Tempeh Tante Truus
Recept afdrukken
No ratings yet

Tempeh Tante Truus

tempeh in kokossaus
Recept categorieën: Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij de tempeh in 8 gelijke stukken.
  • Breng 2 dl water aan de kook en voeg theelepel zout toe.
  • Kook hierin de tempeh 4 min. en laat dan de tempeh in een vergiet uitlekken.
  • Los de santen op in het kookvocht en breng het langzaam aan de kook.
  • Stamp de ui, knoflook, sambal, suiker, laos, serehpoeder en de kemiries fijn.
  • Voeg dit aan de santen toe en doe er de salam bij.
  • Roer alles krachtig door en laat het enkele minuten zachtjes koken.
  • Leg dan de stukken tempeh erin en laat alles zachtjes doorkoken totdat een dikke saus is verkregen.
  • Verwijder de salam en dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal.
  • Strooi wat bieslook erover en garneer met een bloem van rode lombok.

Bebek Boemboe Mangoet
Recept afdrukken
No ratings yet

Bebek Boemboe Mangoet

gekruide eend met mangoetkruiden
Recept categorieën: Eend, Gevogelte, Magnetron koken
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Kruiden:

Bereidingswijze

  • Snijd de eend in stukken, wrijf hem in met zout en bak hem in olie of boter halfgaar.
  • Maak uien, knoflook, sambal, trassi, kentjoer, laos en kemiries fijn en voeg dit mengsel toe aan de halfgare eend.
  • Bak het geheel tot de uien geel beginnen te worden.
  • Voeg nu het water toe met de salam en djeroek poeroet en de santen vlak voordat de eend gaar is.
  • Stoof de eend op een niet te hoog vuur gaar.
  • Af en toe roeren.

Magnetron:

  • Verwarm de olie in een ondiepe magnetronschaal onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
  • Schep de fijngewreven kruiden erdoor en fruit ze onafgedekt 3 à 4 min. op 100%.
  • Leg de stukken eend erop, voeg water,blaadjes en geraspte santen toe en maak alles afgedekt in 20 à 22 min. op 70% gaar.