Recept afdrukken
No ratings yet

Ayam Goreng, Mbok Berek

Javaanse gefrituurde kip met scherpe sambal
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voor de sambal chilipepers, garnalenpasta, sjalotjes, knoflook, laos, suiker en zout vermalen, 4 min. bakken in hete olie met nootmuskaat, citroengras en salamblaadjes.
  • Het tamarindesap erbij gieten en het geheel 30-60 sec. zachtjes doorkoken.
  • Het citroengras en de salamblaadjes uit de pan nemen.
  • De sambal over 4 kommetjes verdelen en laten afkoelen.
  • De sjaoltjes, de knoflook, de kemirinoten en het zout in een kruidenmolen tot een gladde pasta pureren.
  • Eventueel wat kokosmelk toevoegen om te voorkomen dat het mes vastloopt.
  • De wok 30 sec. verhitten.
  • Dan de pasta, kokosmelk, koriander, laos, salamblaadjes en stukken kip aan de kook brengen.
  • Het vuur laag draaien en het geheel zonder deksel op de pan 15-20 min. koken tot het vlees zacht is.
  • De kip laten uitlekken en goed droogdeppen met keukenpapier.
  • De olie in de wok verhitten.
  • Het vlees in de zeer hete olie regelmatig keren en in 2 min. goudbruin frituren.
  • Goed laten uitlekken en serveren met de sambal.

Broodje Bapao
Recept afdrukken
No ratings yet

Broodje Bapao

Een klassieker uit de Indonesische keuken. Wie houdt er nou niet van? Een lekkere snelle snack zo uit de vriezer in de magnetron. Het deeg wordt vaak van speciaal Bapao meel gemaakt wat in de Toko verkrijgbaar is. Het kan ook met bloem, zelfrijzend bakmeel of zelfs witbroodmix maar daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee. Dit recept is mijn favoriet en ik blijf erbij 😉 De vulling bestaat vaak uit Kip of Rundergehakt, lekker stevig gekruid. Je hebt er wel een grote stoompan voor nodig, dat kan helaas niet anders. Ook kan je ze wel in de kleinere bamboe stoommandjes klaar maken maar dan kan je maar een paar per keer doen.
Recept categorieën: Broodjes, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 20 stuks

ingrediënten

Voor het deeg:

Voor de vulling:

…………………………………………………..

Bereidingswijze

Het deeg maken:

  • Voor je begint zet je de oven op een graad of 50 om voor te warmen, als je klaar bent met het deeg zet je de oven uit en kan je het deeg in de oven laten rijzen.
  • Je kunt het deeg ook
  • Klop de eiwitten in een grote kom tot zachte pieken.
  • In een andere grote kom het meel, de gist, het suiker, het zout even met een vork goed mengen.
  • Doe de melk en het water bij elkaar, doe de boter in een steelpannetje samen met de helft van het melk/water.
  • Op een zacht vuurtje langzaam verwarmen tot de boter gesmolten is.
  • De rest van het melk/water erbij zodat het handwarm is.
  • Dan in de kom een kuiltje maken en daar de boter en het melk/water in doen en goed roeren. Breng de massa over op je aanrecht.
  • Begin rustig de eiwitten toe te voegen en kneed het tot een soepel deeg.
  • Het is essentieel dat je goed en lang kneed tot een zachte bol deeg.
  • Zeker 10 minuten kneden!
  • Maak een grote kom een beetje glad met wat olie en doe de bol deeg hierin.
  • Laat het op een warme plaats minimaal 30 minuten rijzen tot het verdubbelt in formaat.

De vulling:

  • Het beste kun je deze de dag ervoor maken zodat deze kan afkoelen en vetten kunnen stollen.
  • Alle ingrediënten tot aan de stippellijn tot een puree vijzelen of met de staafmixer.
  • Meng de andere ingrediënten behalve de palmsuiker door de puree.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit de puree zachtjes aan.
  • Doe het gehakt erbij en bak dit rul.
  • Doe de suiker erbij.
  • Proef, en maak desgewenst op smaak met suiker/ketjap/zout/bouillonblokje.
  • Proef goed, de smaak mag vrij sterk zijn want het wordt nog weer afgezwakt door het deeg van het broodje.
  • Zet een vergiet in een kom en doe daar je gehakt in, dan lekt overtollig vet er wat uit.
  • Laat niet alle vet eruit lekken, het moet niet te droog worden.
  • Als het deeg gerezen is en de vulling klaar ga je de broodjes maken:
  • Weeg bollen deeg af van ongeveer 75 gram, draai daar een platte bol van en bedek deze met wat huishoudfolie.
  • Leg voor je neer met genoeg werkruimte ervoor om de bapao uit te rollen.
  • Pak een plak deeg kneed en rol die tot een ronde plak van ongeveer 12 cm doorsnee.
  • Leg deze op je platte hand en vorm een soort kommetje.
  • Voeg een flinke eetlepel vulling in het midden.
  • Vouw de randen naar elkaar toe en kneed deze dicht.
  • Nu heb je een soort pasteitje model.
  • Om een mooie bol te krijgen beweeg je de bal een beetje rond in je hand en sluit het deeg goed. Leg hem daarna met de naad naar beneden op je werkvlak en met je handen gevormd als 2 kommetjes beweeg je de bol in een ronddraaiende beweging (plat op het aanrecht) tot een mooi bolletje.
  • Check of de naad goed gesloten is aan de onderkant.
  • Leg hem in je stoom mand die bekleed is met een laagje bakpapier.
  • Dek af! Anders droogt het uit terwijl je de andere Bapao’s maakt.
  • Laat er genoeg ruimte tussen zitten de Bapao’s groeien nog in de pan.
  • Laat het nog een 10 minuten rijzen wanneer je het laatste broodje erin hebt gedaan.
  • Stoom 10 minuten met een theedoek om het deksel tegen het vocht.
  • Verpak ze per stuk in een boterham-of diepvries zakje (laat afkoelen met het zakje open) en doe ze in de vriezer,
  • Diepgevroren verwarm je ze in de magnetron ongeveer 90 seconden.
  • Klaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaber kenertu

gevulde omelet met gekruid rundergehakt
Recept categorieën: Ei
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak uien, knoflook, sambal, djahé, koenjit, ketoembar en kemiries fijn.
  • Fruit deze ingredienten met de sereh en de salam in de hete olie.
  • Voeg dan het gehakt (kippegehakt kan ook) toe en bak het rul.
  • Giet er dan de santen bij en laat het geheel boven niet te hoog vuur gaar en smeuïg worden.
  • Breng het gerecht op smaak met zout en ve-tsin.
  • Bak van de eieren een omelet en doe er de hartige vulling tussen.
  • Rol de omelet op en serveer deze direct.

Petjel Ajam
Recept afdrukken
No ratings yet

Petjel Ajam

kip in gekruide saus
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Kruiden:

Bereidingswijze

  • Maak de kemiries met ui en knoflook heel fijn.
  • Doe de overige kruiden erbij en roer de santen erdoor.
  • Verwarm dit op een zacht vuur, terwijl men goed blijft roeren.
  • Doe de kip in een schaal en giet er de saus overheen.

Ajam Setan 1
Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam setan

kip in zeer pikant gekruide saus
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de kip in grote stukken en kook die half gaar, in water met zout.
  • Fruit de uien met de kruiden in wat olie en voeg die, samen met enkele druppels azijn, bij de kip.
  • Laat de kip nu zachtjes sudderen tot hij gaar is.
  • Neem de kip uit de pan en laat de saus indikken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Brengkessan oedang dan tempeh

gestoomde en gepofte garnalen met tempeh
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Kruiden:

Bereidingswijze

  • Lomboks, uien en knoflook fijn.
  • Meng de garnalen, kemangi en santen erdoor.
  • Maak van dit mengsel met de folie een pakje.
  • Stoom de pakjes in een rijststomer in ca. 30 min. gaar.
  • Pof daarna de brengkessan op houtskool of in de oven.

Ikan Sanggrobanding
Recept afdrukken
No ratings yet

Ikan Sanggrobanding

gestoofde vis in kruidensaus
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Kruiden:

Bereidingswijze

  • Bak de vis half gaar.
  • Stamp de kemiries, lomboks, knoflook, trassi, koenjit en laos goed fijn en fruit dit mengsel in de olie.
  • Doe er dan melk, sereh en ketjap bij.
  • Laat de saus 5 min. goed doorkoken en voeg dan de vis toe.
  • Als de vis door en door warm is, kan het gerecht opgediend worden.

Ikan Mangot Makreel
Recept afdrukken
No ratings yet

Ikan Mangot Makreel

gebakken of gestoomde makreel in kruidensaus
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Kruiden:

Bereidingswijze

  • Vermeng de gesnipperde uien en knoflook met de kruiden en stamp of maal alles fijn.
  • Fruit dit mengsel in de boter en voeg asem, suiker en zout toe.
  • Roer dit goed om, om aanbranden te voorkomen.
  • Los de santen op in het warme water en schenk dit bij het gefruite mengsel.
  • Doe er nu ook de djeroek poeroet bij en breng het geheel aan de kook.
  • Blancheer de gebakken vis 10 min. in deze saus en leg de vissen in een diepe schaal.
  • Laat de saus indikken en begiet er de vissen mee.

Ikan Petjel
Recept afdrukken
No ratings yet

Ikan Petjel

gekookte vis in kruidensaus
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Leg de vis zonder graten in een schaal.
  • Pof de kemiries en stamp ze fijn met de lomboks, trassi en zout.
  • Roer dit mengsel in de melk en kook het.
  • Giet de melk met de kruiden dan over de vis en strooi er selderie over.

Ikan Mangoet
Recept afdrukken
No ratings yet

Ikan Mangoet

gebakken makreel of schelvis in kruidensaus
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Kruiden:

Bereidingswijze

  • De vis wordt in olie gaar gebakken.
  • Intussen maakt men de saus: de kruiden, uien en kemiries worden fijngemaakt en met santen gekookt tot het mengsel een rode kleur krijgt en de olie eruit komt.
  • De vis nog even in de saus laten meekoken.
  • De saus kan ook over de vis gegoten wordt.