Nasi Koening 3
gele rijst
ingrediënten
- 450 gram rijst droogkokende
- 1 liter santen
- 150 gram ketanrijst
- 3 cm koenjitwortel
- 1 spriet sereh 5 cm
- 2 plakjes laoswortel
- 2 blaadje(s) salam
- 2 blaadje(s) djeroek poeroet
- 3 blaadje(s) pandan
- 1 eetlepel citroensap
- zout
Bereidingswijze
- In een zeef de rijst en ketan afspoelen en goed laten uitlekken.
- In een stoompan water aan de kook brengen en rijst en ketan in de gaatjespan doen.
- Met de deksel op de pan rijst in 25 min. half gaar stomen.
- Koenjitwortel schillen en fijn raspen.
In een doekje of gaasje binden:
- koenjit, sereh,
- laos, salam,
- djeroek poeroet en pandan.
- In een pan santen met zout en kruidenzakje al roerende aan de kook brengen.
- De halfgare rijst toevoegen en zachtjes laten koken tot al het vocht verdwenen is.
- Intussen in de stoompan opnieuw water aan de kook brengen.
- Door het rijstmengsel het citroensap roeren.
- Mengsel overdoen in de gaatjespanen met de deksel op de pan nasi koening in 1 uur gaar stomen.
- Kruidenzakje met blaadjes verwijderen en de rijst overdoen op een schaal.