Recept afdrukken
No ratings yet

Alom Gobi

bloemkool uit India, Heerlijk gegeten bij mijn zus.
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie en bak komijnzaad een paar minuten aan.
  • Voeg knoflook en gember toen roer de aardappelen erbij.
  • Nu de kurkuma toevoegen met de tomaatstukjes en de ketoembaar met de chilipoeder.
  • Voeg nu de bloemkool toe en verhit heel even op hoog vuur samen met een scheut water
  • Nu het geheel laten sudderen voor 10 minuten.
  • Voeg een paar minuten voor tijd de graag massala toe
  • De curry hoort niet nat te zijn.

Tips / Opmerkingen

Serveer dit samen met rijst en een chutney.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelen gebakken met kerrie en sesamzaad

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de krielen in een pan, giet er zoveel water op dat ze net onder staan, verkruimel het
  • bouillontablet bij en roer er de ketoembar door.
  • Breng op hoog vuur aan de kook, draai het vuur laag en laat de krielen in 10 a 15 minuten bijna
  • gaar koken.
  • Giet ze af en vang het kookvocht eventueel op voor een soep.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan.
  • Doe de aardappeltjes in de pan, bestrooi ze met kerrie en laat ze op middelhoog vuur omscheppend doorwarmen zonder te laten kleuren.
  • Bestrooi de aardappeltjes met sesamzaad en bedruppel ze desgewenst met wat sesamolie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sajoer lodeh

(met basmati rijst) = hoofdgerecht
Het is een groentenschotel, maar ik heb er varkenshaas bij gedaan. Dat smaakt voortreffelijk!

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Alles snijden en in de groentebouillon koken
  • Lekker laten sudderen.
  • Doe op het laatst de boemboe en de santen erbij en nog 5 minuten koken zodat de boemboe en santen goed er doorheen is gekookt, af en toe roeren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indische nasi goreng

AllerHande 2006
Land van herkomst: Indonesië
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst gaar.
  • Meng het vlees met de sambal, de helft van de ketjap, de knoflook, 1 theelepel zout, de suiker en de specerijen.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak hierin het vlees.
  • Bak intussen in een droge koekenpan de spekjes uit en fruit de uisnippers in het uitgebakken spekvet.
  • Schep het gebakken spek en de ui door het vlees in de braadpan en breng het geheel op smaak met de rest van de ketjap.
  • Voeg de prei en de soepgroente toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee.
  • Roer de gekookte rijst er goed doorheen en bak het geheel nog 10 minuten al omscheppend door.

Tips / Opmerkingen

Lekker met satésaus, atjar tjampoer, zilveruitjes, omeletreepjes en een plak ham.

Recept afdrukken
No ratings yet

Couscous met Marokkaanse schijf

Allerhande 2004
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Uien, paprika's, courgette en tomaten schoonmaken en grof snijden.
  • In pan 3 eetlepels olie verhitten en ui 3 minuten zachtjes fruiten.
  • Paprikà en courgette toevoegen en 3 minuten meebakken.
  • Tomaten erdoor scheppen en korianderpoeder, zout en peper naar smaak over groenten strooien.
  • Deksel op pan leggen en groenten in nog 10 minuten gaarstoven.
  • Couscous volgens gebruiksaanwijzing bereiden.
  • In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en Marokkaanse schijven in 4 minuten per kant
  • goudbruin bakken.
  • Couscous en gestoofde groenten over vier borden verdelen, Marokkaanse schijf ernaast leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Cheesecake met granaatappel

Allerhande 2006
Recept categorieën: Cake, Dessert, Gebak
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier, klem de rand erop en vet alleen deze rand in.
  • Verkruimel de koekjes in de keukenmachine, schenk de boter erbij en bedek de
  • springvormbodem met het koekjesmengsel.
  • Druk goed aan. Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Rasp 1 theelepel schil van de citroen af en pers 'm uit.
  • Smelt in een pan de roomkaas en roer de suiker, het citroensap, de rasp en de koriander erdoor.
  • Neem de pan van het vuur en schep de eieren erdoor.
  • Schenk het mengsel over de koekjesbodem en bak de cheesecake in 1 uur gaar, tot het midden stevig aanvoelt.
  • Laat de taart afkoelen. Halveer de granaatappels en schep de zaadjes in een kom.
  • Roer de port door de zaadjes.
  • Snijd de taart met een heet,vochtig mes in punten en garneer met het granaatappelportmengsel.

Recept afdrukken
No ratings yet

Basisrecept Indonesische boemboe

Allerhande 2006
Recept categorieën: Basisrecept, Bijgerecht
Land van herkomst: Oosters
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Gemberwortel schillen en in stukjes snijden.
  • Buitenste stugge blad van citroengras verwijderen en zachte binnenste in ringetjes snijden.
  • Ui en knoflook pellen en grofsnijden.
  • Ui, knoflook, citroengras en gember in hakmachine fijnhakken, door machine tweemaal in te drukken.
  • Kruidenmengsel met spatel van wand schrapen, in machine verdelen en machine nog tweetot driemaal indrukken.
  • Sambal, cashewnoten, trassie, laos, koriander en basterdsuiker toevoegen en machine 5 seconden indrukken, met spatel mengsel van wand schrapen en opnieuw in machine verdelen.
  • Olie toevoegen en machine indrukken tot boemboe smeuïg is.
  • Boemboe in vier porties verdelen (elk voor 4 personen) en invriezen.

Tips / Opmerkingen

In de koelkast is de zelfgemaakte bamboe hooguit één week te bewaren, maar bevroren blijft het enkele maanden houdbaar.
Vries het mengsel liefst in wegwerpzakjes in, aroma's en kleurstoffen trekken misschien in het kunststof van diepvriesdoosjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indonesische gehaktballen met pittige jus

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui en knoflook pellen en snipperen, selderij fijn knippen.
  • Garnalen fijn snijden.
  • Gehakt mengen met garnalen, ui, knoflook, selderij, djinten en ketoembar.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Van gehakt ballen ter grootte van pingpongballetjes draaien.
  • In koekenpan olie verhitten en hierin ballen in 5-7 minuten rondom bruin en gaar bakken. Balletjes uit pan nemen en warmhouden.
  • Op laag vuur ketjap, citroensap, sambal en 1 dl water door bakvet roeren.
  • Jus aan de kook brengen en aanbaksels goed losroeren.

Tips / Opmerkingen

Serveren met aardappelpuree en sperziebonen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Entrecote met abrikozen koffiesaus

Allerhande 2003
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 2 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Entrecote op kamertemperatuur laten komen.
  • Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Uien pellen en in ringen snijden.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Abrikozen in vieren knippen.
  • In kom chilipoeder, koriander, komijn en peper mengen.
  • In wok 3 eetlepels olie verhitten.
  • Knoflook, ui en abrikozen erdoor scheppen en 3-4 minuten zachtjes roerbakken.
  • Tomaatblokjes en tomatenpuree ca. 2 minuten meebakken.
  • Driekwart van kruidenmengsel erover strooien en koffie erbij schenken. Ca. 10 minuten zacht laten sudderen tot lichtgebonden saus ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Grillpan verhitten tot gloeiend heet.
  • Rest van kruiden door rest van olie roeren en hiermee vlees bestrijken.
  • Entrecotes op hoog vuur in ca. 6 minuten roosteren.
  • Bestrooien met zout.
  • Entrecotes op borden leggen.
  • Saus erover scheppen, rest apart erbij geven.

Tips / Opmerkingen

Lekker met couscous en sperziebonen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mosselen in Marokkaanse tomatensaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
porties: 4 personen
Calorieën: 255kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Mosselen grondig wassen.
  • Kapotte exemplaren en mosselen die wijd openstaan, en na een ferme tik niet sluiten, verwijderen.
  • Uien en knoflook pellen en fijn snipperen.
  • Olie verhitten en ui en knoflook 1 minuut fruiten.
  • Chilipepertje erboven verkruimelen en gemalen komijn, koriander, geelwortel en piment toevoegen.
  • Specerijen al roerend 1 minuut meebakken.
  • Wijn en tomatenblokjes toevoegen, doorroeren en saus ca. 2 minuten laten sudderen.
  • Mosselen in saus scheppen, deksel op pan leggen.
  • Op hoog vuur mosselen 5-8 minuten koken, tot ze allemaal open zijn.
  • Pan zo nu en dan flink omschudden.
  • Intussen blaadjes van takjes koriander plukken.
  • Mosselen met schuimspaan op grote serveerschaal scheppen, ongeopende exemplaren weggooien.
  • Tomatensaus over mosselen schenken en bestrooien met koriander.

Tips / Opmerkingen

Geen grote pan?
Verdeel de saus dan over twee pannen en bereid de mosselen in twee gedeeltes.
Serveer er pide bij (plat Turks brood) of geroosterde shoarmabroodjes.
 

Nutrition

Calorieën: 255kcal | koolhydraten: 11g | Eiwit: 22g | Vet: 14g