Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met bier

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De kip in stukken verdelen en die zacht smoren in boter.
  • De lever opzij leggen.
  • De sjalotten hakken en bij de kip voegen.
  • Laat ze stil smelten.
  • Als alles begint te bruinen, giet er dan de jenever op.
  • Neem van het vuur weg en laat 10 minuten weken.
  • Het bier er opschudden, maar het vlees niet onderdekken.
  • Voeg er de helft van de room aan toe, een mespunt cayennepeper, zout en peper.
  • Aan de kook brengen en toegedekt laten sudderen gedurende 1 uur
  • Na 30 minuten de gewassen en gevierendeelde champignons en de lever er bij doen.
  • Als de kip gaar is, schik dan de stukken op een dienblad en houd ze warm.
  • Verkruimel de lever.
  • Roer ze onder de saus met de rest van de room en laat afkoken.
  • Blijft de saus te dun, bind ze dan met aardappelmeel, opgelost in een weinig room.
  • Proef en pas desnoods de kruiden verder aan.
  • Overvloedig bestrooien met gehakte peterselie en opdienen met aardappelen op z'n Engels.

Tips / Opmerkingen

Bij dit gerecht past geen wijn, maar bier.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam semur djawa

Gesmoorde Kip uit Indonesie
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De kip schoonmaken, in stukjes snijden, Asamgaram en in klapperolie bruin braden.
  • De rode ui en de knoflook heel fijnsnijden en in 1½ eetlepel klapperolie fruiten, voeg er nu wat water bij met de azijn en ketjap, en kook hierin de kip zacht.
  • Dit gerecht mag niet te droog zijn.
  • Serveren met witte rijst en bijv. Gado Gado!

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam Bali

Gemarineerde kip uit Bali
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de stukken kip droog met keukenpapier en wrijf ze in met wat zout.
  • Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en bak hierin de stukken kip aan alle kanten goudbruin.
  • Wrijf intussen ui, knoflook, gemberwortel,sambal, kemerienoten en sojasaus tot een vrij dunne pasta.
  • Uiteraard kunt u hiervoor ook de elektrische keukenmachine gebruiken (pureer a machine).
  • Neem de gebakken stukken kip uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit in een wok 1 eetlepel olie en fruit hierin onder voortdurend omscheppen de pasta.
  • Voeg daarna de suiker, het citroensap, een beetje zout en de dunne kokosmelk toe.
  • Breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Leg de stukken kip in de saus en laat ze in 20 tot 25 minuten boven een matig afgestelde warmtebron zachtjes gaar worden.
  • Keer de stukken regelmatig om en schep af en toe wat saus over de stukken.
  • Het is de bedoeling dat door het indampen slechts de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid saus overblijft.
  • Doe alles op een voorverwarmde schaal en strooi er eventueel enkele eetlepels gefruite uitjes over.

Tips / Opmerkingen

Serveer met rijst en een groentegerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Be Siap Mesisit

Gemarineerde kip met kemirinootjes
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Noten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de kip schoon en snijd deze aan de buikzijde doormidden over de lengte.
  • Maak de rawits schoon.
  • Pel de sjalotten en de knoflook.
  • Schil de kencur, de laos en de kunyit.
  • Knip het bovenste deel van de sereh en knip de stengel in kleine stukjes.
  • Maak in de cobek of de blender een pasta van dit alles met de kemirinootjes en de palmsuiker.
  • Verhit de olie in de wajan en fruit de pasta met de daun salam.
  • Laat hem afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  • Wrijf de kip van binnen en van buiten in met de pasta.
  • Leg haar op een rooster en schuif deze boven een braadslee in de oven.
  • Rooster de kip in circa 1 uur gaar; keer haar regelmatig.
  • Verwijder het kippevel, neem het vlees van het karkas en snijd het in fijne reepjes.
  • Pel voor de saus de sjalotjes en de knoflook, maak de lomboks schoon; snijd ze fijn.
  • Maak de trasi fijn en snijd de tomaat in smalle partjes.
  • Verhit een beetje olie in de wajan en fruit alles circa 5 minuten.
  • Vermeng het kippenvlees met de resterende marinade, de saus en het limoensap en voeg zout naar smaak toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gedroogde kip uit Indonesie

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak van de asem met wat heet water een papje en zeef de pitten er uit.
  • Pers de knoflook er boven uit.
  • Verdeel de kip in 8 stukken en wrijf deze in met het asemwater.
  • Laat dit minstens een uur intrekken.
  • Wrijf de kip daarna droog en wrijf hem in met peper en zout.
  • Maak een behoorlijke hoeveelheid olie heet in een wok.
  • De stukken kip moeten behoorlijk de ruimte hebben om rond te drijven.
  • Bak de stukken kip lichtgeel en verhoog daarna de temperatuur zodat de buitenkant knapperig bruin kan worden.
  • Garneer de kip met de schijfjes citroen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam Pangang

Kip drumsticks uit Indonesie
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Drumsticks in de magnetron in een afgedekte schaal met bodempje water 8 minuten voorkoken.
  • Droogdeppen en in hapjespan rondom bruin bakken.
  • Uit de pan halen en door overgebleven bakvet, knoflook (fijngesneden), sambal, citroensap, ketoembar, laos, bruine basterd a suiker en ketjap roeren.
  • Kip terugleggen en op heel zacht vuur ongeveer 20 minuten laten sudderen.
  • Regelmatig keren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip in paprika tomatensaus

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
wachten50 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 595kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Kip met wildschaar (of scherp, stevig mes) in 8 stukken verdelen.
  • Ui pellen en in ringen snijden.
  • Paprika's wassen, schoonmaken en in reepjes snijden.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • Kip bestrooien met snufje zout en peper.

Bereiden

  • In ruime (braad)pan helft van olie verhitten.
  • Stukken kip erin doen en aan beide kanten bruin bakken; af en toe keren.
  • Spek 3 minuten meebakken.
  • Met schuimspaan kip en spek uit pan scheppen.
  • Braadvet uit pan gieten (wordt niet meer gebruikt) en pan schoonvegen met keukenpapier.
  • Rest van olie in dezelfde pan verhitten.
  • Ui, paprika en knoflook 5 minuten zachtjes bakken.
  • Tomaten, laurier, tijm, zout en peper toevoegen.
  • Aan de kook brengen.
  • Kip en spek terugdoen in pan en kip in 50 minuten zachtjes gaar laten sudderen.
  • Regelmatig keren.
  • Op smaak brengen met cayennepeper.
  • Serveren met rijst en salade.

Nutrition

Calorieën: 595kcal | koolhydraten: 15g | Eiwit: 32g | Vet: 46g

Recept afdrukken
No ratings yet

Waterzooi met kip en asperges

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de groenten schoon, was ze en snijd ze in julienne.
  • Smelt 100 gr boter en fruit de gesneden groeten hierin.
  • Voeg peper, zout en nootmuskaat toe, leg de kip bij de groenten en voeg water toe tot de kip onder staat.
  • Laat het geheel 1 uur koken.
  • Haal de kip uit de bouillon, verwijder de beenderen en het vel en snijd de kip in stukken.
  • Maak de champignons schoon, was ze en snijd ze in stukken.
  • Voeg de kip en de champignons bij de bouillon en houd de waterzooi warm,zonder te laten koken.
  • Schil en was de asperges.
  • Breng het water met 5 gr zout aan de kook en kook de asperges hierin gaar.
  • Haal de asperges uit het kookwater en laat ze uitlekken.
  • Stapel de asperges op een schotel met de punten naar dezelfde kant.
  • Klop in een soepterrine de eidooiers met de room los en voeg er al roerend de waterzooi bij.
  • Smelt de boter.
  • Leg in voorverwarmde borden per persoon 1 beschuit en schep de waterzooi hierover.

Tips / Opmerkingen

Dien de slierasperges en de gesmolten boter afzonderlijk op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Waterzooi op z'n Gents

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet het water op met de beenderen, de schenkel en de kruiden en kook dit 2 uur.
  • Maak intussen de kip schoon.
  • Doe de kip na 2 uur in de kookpan en laat nog 1 uur koken.
  • Maak de groenten schoon, was ze en snijd ze in julienne.
  • Smelt 50 gr boter en laat de groenten hierin in 15 minuten gaar stoven.
  • Haal de gaar gekookte kip uit de kookpan, verdeel haar in stukken en houd die op een zeer laag vuurtje warm.
  • Zeef de bouillon.
  • Leng eventueel aan tot 2 liter.
  • Smelt 40 gr boter, neem de pan van het vuur en voeg al roerend 40 gr bloem toe.
  • Zet de pan terug op het vuur en giet er al roerend de bouillon bij en voeg dan de gestoofde groenten toe.
  • Klop de room en de eidooiers los.
  • Neem een soepterrine, doe de room en de eidooiers daarin en giet er de gebonden bouillon op.
  • Leg de stukken kip erin en bestrooi deze met gehakte peterselie en gehakte kervel.

Tips / Opmerkingen

Dien op met beboterde sneetjes brood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Waterzooi van kip

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Maak de kip schoon.
  • Maak de groenten schoon, was ze en snijd ze in stukken van ± 1 cm.
  • Zet de kip volledig onder water, voeg de groenten, de kruiden en de boter toe en laat ± 1½ uur koken.
  • Verwijder de tijm, laurier en de kruidnagel.
  • Haal de kip uit de bouillon en verdeel haar in stukken.
  • Leg deze in een soepterrine en giet er de groenten en de bouillon bij.

Tips / Opmerkingen

Dien op met beboterde sneetjes brood.