Kip met bier
porties: 6
ingrediënten
- 1 kip van 1,500 kg ongeveer
- 100 g boter
- 2 dl dikke slagroom
- 2 kleine flesjes bier
- 1 klein glas jenever
- 250 g champignons
- 4 sjalotten
- 1 bosje peterselie
- cayennepeper
- peper
- zout
Bereidingswijze
- De kip in stukken verdelen en die zacht smoren in boter.
- De lever opzij leggen.
- De sjalotten hakken en bij de kip voegen.
- Laat ze stil smelten.
- Als alles begint te bruinen, giet er dan de jenever op.
- Neem van het vuur weg en laat 10 minuten weken.
- Het bier er opschudden, maar het vlees niet onderdekken.
- Voeg er de helft van de room aan toe, een mespunt cayennepeper, zout en peper.
- Aan de kook brengen en toegedekt laten sudderen gedurende 1 uur
- Na 30 minuten de gewassen en gevierendeelde champignons en de lever er bij doen.
- Als de kip gaar is, schik dan de stukken op een dienblad en houd ze warm.
- Verkruimel de lever.
- Roer ze onder de saus met de rest van de room en laat afkoken.
- Blijft de saus te dun, bind ze dan met aardappelmeel, opgelost in een weinig room.
- Proef en pas desnoods de kruiden verder aan.
- Overvloedig bestrooien met gehakte peterselie en opdienen met aardappelen op z'n Engels.
Tips / Opmerkingen
Bij dit gerecht past geen wijn, maar bier.