Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoofde Eendenbout met Romige Polenta en Frisse Rodekoolsalade

Recept categorieën: Eend
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

Stap 1: Voorbereiding van de Eendenbouten

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Bestrooi de eendenbouten eventueel met zout.
  • Verhit 2/3 van de olijfolie in een ovenvaste braadpan op laag vuur.
  • Bak de eendenbouten 10 minuten met de huid naar beneden tot ze lichtbruin en krokant zijn.
  • Draai ze om en bak nog 3 minuten op hoog vuur.
  • Haal de eendenbouten uit de pan en laat ze met de huid naar boven rusten op een bord.
  • Giet het overtollige vet uit de pan, maar laat 2 eetlepels (per 4 personen) achter.

Stap 2: Bereiding van de Saus

  • Schil de winterpeen en snijd deze in stukken van 2 cm.
  • Pel de sjalotten, laat de onderkant zitten.
  • Maak de knoflook schoon en plet deze met de zijkant van een mes.
  • Boen de mandarijnen schoon, schil met een dunschiller de oranje schil en bewaar deze.
  • Pers de vruchten uit.
  • Verhit het achtergebleven vet in de braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de winterpeen, sjalot en knoflook 5 minuten.
  • Voeg steranijs, kaneelstokje, gemalen kruidnagel, laurierblaadjes, 2/3 van de tijm en de mandarijnschillen toe en bak nog 2 minuten.
  • Voeg de wijn, fond en mandarijnensap toe en breng aan de kook.
  • Breng op smaak met peper.
  • Voeg de eendenbouten toe met de huid naar boven, zodat de huid een beetje boven de saus uitsteekt.
  • Zet de pan in de oven en stoof 2 uur zonder deksel.

Stap 3: Voorbereiding van de Rodekoolsalade en Polenta

  • Verwijder de harde stronk van de rodekool en snijd deze in flinterdunne reepjes.
  • Meng de rodekool met rodewijnazijn, de resterende olijfolie en zout.
  • Masseer de kool met je handen gedurende 3 minuten tot deze zachter wordt.
  • Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Ris de blaadjes van de rest van de tijm en snijd ze fijn.
  • Breng het water aan de kook en verkruimel het bouillonblokje erboven.
  • Voeg de polenta toe en laat al roerend 10 minuten koken.
  • Roer de boter door de polenta en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Laat met de deksel op de pan staan.

Stap 4: Serveren

  • Haal de pan uit de oven en verwijder de laurierblaadjes, steranijs, kaneelstokje en de takjes tijm.
  • Verdeel de polenta over de borden en schep de rodekool erop.
  • Leg de eendenbouten op de kool en schep er wat saus, peen en sjalot naast.
  • Garneer met de fijngesneden tijmblaadjes.
  • Serveer de rest van de saus in een kommetje erbij.

Notities

Tot en met stap 3 is de stoof 6 uur van tevoren voor te bereiden. Bewaar de gebakken eendenbouten en saus apart en afgedekt in de koelkast. Breng de saus aan de kook voordat hij de oven in gaat. Je kunt de rodekoolsalade 1 dag van tevoren klaarmaken.
Bereidingstip:
Geen vuurvaste pan? Maak het recept tot en met stap 3 in een hapjespan. Voeg de saus toe aan een ovenschaal en leg de eendenbouten met de huid naar boven erop.
Resttip:
Gooi het resterende eendenvet niet weg, het is heerlijk om aardappelen in te roosteren.
Wijntip:
Hardys Crest Rood (3 liter). Smaak: stevig. Herkomst: Australië. Stevig rood bij de wildstoof, een echte allemansvriend.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met peultjes

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de kippenfilet op de draad in lapjes van ½ cm dik.
  • Snijd de gember in luciferdunne balkjes.
  • Pel de look en snijd in zeer dunne plakjes.
  • Meng de gember en de look met de kip, ½ theelepel lichte sojasaus en ½ eetlepel Shaoxing.
  • Verwarm de wok tot zeer heet of tot hij walmt.
  • Giet de helft van de olie in de wok.
  • Als de olie begint te walmen, gaat de kip in de wok.
  • Roerbak tot de kip wit kleurt.
  • Neem de kip uit de wok en laat uitlekken.
  • Doe de resterende olie in de wok en de peultjes zeer snel met de olie die aroma's heeft gekregen van de look en de gember.
  • De kip gaat nu opnieuw de wok in.
  • Roerbak energiek.
  • Voeg de resterende Shaoxing, de sojasauzen en de kippenfond toe.
  • Laat eventueel onder een deksel even doorgaren.
  • Schep het gerecht op voorverwarmde borden en geef nog een draai van de vijfkleurenpepermolen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi Kebuli

kip met gekruide rijst en ananas
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • De olie verhitten.
  • Uien, knoflook en gember 3 min. bakken.
  • De koriander, nigella, peper, nootmuskaat, kassie, kardemom en kruidnagels erbij doen en 1 min. bakken.
  • De kip toevoegen en op een laag tot middelhoog vuur ongeveer 3 min. meebakken tot het vlees van kleur veranderd.
  • De warme kippenfond erbij gieten.
  • Citroengras en zout toevoegen, alles aan de kook brengen, deksel op de pan leggen en 5 min. zachtjes doorkoken tot het vlees gaar is.
  • De kip met een schuimspaan in kleine kom scheppen.
  • De rijst in de fond strooien, aan de kook brengen 5 min. zonder deksel zachtjes koken tot de fond helemaal is opgenomen door de rij
  • De kipblokjes erop leggen.
  • Het deksel op de pan leggen en alles op een heel laag vuur nog 10 min. verwarmen.
  • De stukjes ananas toevoegen en met een vork omscheppen.
  • Het kaneelstokje en het citroengras uit de pan nemen.
  • De rijst in een schaal overdoen en garneren met de sjalotjes en de koriander of munt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Siap Mepanggang

pikante gegrilde kip van Bali
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • De noten en de laos in een kruidenmolen fijnhakken en in een schaal doen.
  • De sjalotjes, knoflook, chilipeper en de suiker tot een pasta pureren.
  • Zo nodig wat olie toevoegen.
  • De sjalottenpasta en de kurkuma door het notenmengsel roeren.
  • De olie in de wok of braadpan verhitten.
  • Het kruidenmengsel op laag tot middelhoog vuur 5 min. aanbakken.
  • De fond en de kokosmelk toevoegen, het citroengras, de salamblaadjes en het zout erbij doen.
  • Al roerende aan de kook brengen, vuur laag draaien en 5 min. zachtjes laten doorkoken.
  • De kip toevoegen.
  • Zonder deksel op de pan ongeveer 20 min. zachtjes laten doorkoken tot het vlees net gaar is.
  • Regelmatig keren.
  • De kip uit de wok nemen en op een rooster 30 min. laten drogen.
  • Rooster invetten met olie en de grill sterk verhitten.
  • Kip in 4-5 min. aan een kant goudbruin laten worden.
  • Keren en andere kant op dezelfde manier grillen.
  • Met partjes limoen en pindasaus serveren.

Kip met champignons in een mosterdsaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met champignons in een mosterdsaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Kip
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Snipper de ui.
  • Los de kippenfond en het bouillonblokje op in 25 cl. warm water.
  • Heb je geen fond gebruik dan een heel bouillonblokje.
  • Verhit de boter en de olie in een braadpan en braad de kippenbouten aan tot ze een mooi kleurtje hebben.
  • Maak intussen de champions schoon en snijd deze in kwarten.
  • Schil de wortel en snijd deze in stukjes.
  • Haal de kip uit de pan en bewaar op een bordje.
  • Fruit de ui en voeg de mosterd en de crème fraîche toe.
  • Voeg de bouillon toe en dik deze in met wat maizena.
  • Voeg de champignons en de wortel en het kruidentuiltje toe.
  • Voeg de kippenbouten toe, dek af met een deksel en laat op laag vuur ca. 45 minuten garen.
  • Breng op smaak met wat zout, peper en limoensap.

pastinaaksoep
Recept afdrukken
No ratings yet

Pastinaaksoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verhit een grote pan met olie.
  • Fruit hierin de sjalotten samen met de knoflook.
  • Voeg daarna de geschilde en in gelijke stukken gesneden pastinaak toe.
  • Fruit deze even mee.
  • Voeg de room en de melk toe.
  • Vul de rest af met water.
  • Breng dit aan de kook.
  • Kook de pastinaken goed gaar.
  • Blender met een staafmixer alles goed door elkaar
  • Breng dan de soep op smaak met peper, zout en kippenfond.

Notities

Pastinaken zijn te koop in veel natuurvoedingswinkels, en soms ook bij de "gewone" groentekraam op de markt.
Ze worden geoogst in de periode november tot en met januari

Recept afdrukken
No ratings yet

Poulet Chasseur

1 braadkip van 1 1/2-2 kg 100 gr champignons 250 gr prei 1 dl witte wijn 2 dl kippenfond of -bouillon 3 eetlepels tomatenpuree 2 theelepels gehakte dragon 3 eetlepel gehakte peterselie 50 gr boter 2 eetlepels olijfolie bloem
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Porties: 6
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verdeel de kip in stukken en braad die in de helft van de olijfolie en de boter lichtbruin en bijna gaar.
  • Haal de stukken kip uit de pan en voeg de rest van boter en olie toe.
  • Maak het vet goed heet en 'rooster' de in heel fijne plakjes verdeelde champignons daarin kort maar hevig: maak ze niet te bruin!
  • Voeg vervolgens de fijngesneden prei toe en zet het vuur laag.
  • Schenk het meeste vet uit de pan, doe wat bloem in de pan en schud alles even om.
  • Voeg de wijn, de fond en de tomatenpuree toe en laat alles sudderen tot de prei gaar is.
  • Voeg tot slot de stukken kip weer toe en stoof die in de saus langzaam gaar.
  • Strooi er op het laatst de dragon over en laat nog 1 minuut door pruttelen.
  • Serveer de saus over de kip en strooi er ruim peterselie over.

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroenkippensoep

Recept categorieën: Fruit, Soep
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Breng 1 liter kippenfond met 1/2 theelepel komijnpoeder aan de kook.
  • Snijd 1 bosje bosuitjes in ringetjes, 1 dun geschilde citroen in schijfjes en 1 rode peper in ringetjes.
  • Breng de fond op smaak met zout en peper.
  • Doe de bosui, de citroen en de rode peper in de fond en warm alles goed door.

Recept afdrukken
No ratings yet

Char Siew Wun Tun Tang

soep met varkensvlees, kool en bosuitjes
Recept categorieën: Soep, Vlees
Land van herkomst: Azië, China
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 gram gehakt mager
  • 2 st. bosuitjes groen en witte delen apart, in dunne ringetjes gesneden
  • 2 st. shii-take zwarte gedroogde in heet water geweld, steeltjes verwijderd, hoedjes in reepjes ( mag ook 2 grote champignons zijn)
  • 1 el. sojasaus lichte
  • 2 tl. gember fijngeraspte
  • 2 tl. rijstwijn Chinese / mag worden vervangen door mirin of sherry
  • 24 st. wontonvelletjes
  • 1 ltr. kippenfond
  • 2 bladeren Chinese kool in stukken van 3 cm. ( mag ook spinazie of paksoi zijn)
  • 100 gram varkensvlees roodgekookt / char siew, in dunne plakjes
  • 1 mespunt peper

Instructies

  • Het varkensgehakt met de groene delen van de bosuitjes en de paddestoelen, de sojasaus, gember en de rijstwijn mengen.
  • Met vochtige handen 24 gehaktballetjes draaien en deze op bakpapier leggen.
  • Elk balletje in een wontonvelletje vouwen, de randen met koud water bestrijken en van elk velletje een driehoekje vouwen.
  • De randen stevig aandrukken.
  • De kippenfond in een pan aan de kook brengen.
  • Dan de kool toevoegen en 3 min. zachtjes koken.
  • Het roodgekookte varkensvlees toevoegen, het deksel op de pan leggen en de pan van het vuur nemen.
  • Water in een grote pan aan de kook brengen.
  • Als het kookt enkele wontons in het water leggen en 5 min. laten koken tot ze naar boven komen.
  • Alle wontons zo koken.
  • De wontons uit latn lekken en over vier soepkommen verdelen.
  • Elk kommetje met de warme soep en flink wat kool en varkensvlees vullen.
  • Garneer de soep met de witte delen van de bosuitjes en bestrooi met peper.

Coq au vin
Recept afdrukken
No ratings yet

Coq au vin van Miele.nl

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Instructies

  • Stoom de kippendij 10 minuten voor op Stomen 85 °C.
  • Was de krieltjes, en schil de wortels en snijd ze in plakken van 1 cm. Snijd de bleekselderij in schuine stukken.
  • Gaar dit en de champignons voor op Stomen 100 °C totdat het beetgaar is.
  • Bak de kippendij aan in wat boter en leg vervolgens uit de pan. Voeg het spek en de zilveruitjes toe.
  • Als deze gekleurd zijn, schep ze dan uit de pan en voeg tijm, rozemarijn en laurier toe.
  • Blus af met de rode wijn en kippenfond en laat langzaam reduceren.
  • Voeg nu de kippendij, spek en zilverui weer toe en laat langzaam garen.
  • Voeg op het laatst de krieltjes en groenten weer toe.
  • Controleer op smaak.

Notities

Door op deze manier aan de slag te gaan met deze maaltijd, kunt u het gemakkelijk voorbereiden. Bovendien wordt door het stomen de smaak en kleur beter behouden.