Recept afdrukken
No ratings yet

Eclair

Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Soezendeeg:

Banketbakkersroom:

Chocoladeglazuur:

Bereidingswijze

Bereiding soezenbeslag:

  • Neem een hoge kookpan en breng hierin de melk, water, suiker, boter en zout samen aan de kook.
  • Meng van het vuur weg de bloem er ineens onder.
  • Zet de pan opnieuw op het vuur en roer de deegbal droog tot die niet meer aan de pan kleeft.
  • Voeg daarna één voor één de eieren bij en roer deze telkens onder de massa.
  • Zorg er voor dat het deeg niet te slap wordt.
  • De ideale vastheid is wanneer je deeg langzaam van de lepel glijdt.
  • Daarom is het mogelijk dat je niet alle eieren hoeft toe te voegen.
  • Beter een half eitje te weinig dan ééntje te veel.
  • Teken op een vel bakpapier 2 horizontale lijnen op 12 cm van elkaar.
  • Leg hierover een tweede vel bakpapier.
  • Neem een spuitzak met een effen spuitmondje (diameter 10 mm) en vul met soezenbeslag.
  • Nu kan je mooi tussen de lijnen de ideale lengte van de éclairs spuiten.
  • Zorg dat de éclairs voldoende tussenruimte hebben (6 à 8 cm).
  • Bestrijk de bovenkant van de éclairs met losgeklopt ei en scheutje melk.
  • Bak de éclairs 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C.
  • Draai daarna de temperatuur lager naar 190°C en laat nog 10 minuten bakken.
  • Haal de soezen uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Bereiding banketbakkersroom:

  • Splijt een vanillestokje en schraap het merg er uit.
  • Voeg dit toe aan de melk.
  • Breng de melk aan de kook.
  • Meng intussen de eidooiers, suiker en maïzena en roer met een garde tot een massa zonder klonters.
  • Giet op deze massa wat kokende melk en roer goed.
  • Giet het geheel daarna weer bij de melk en breng de pudding weer aan de kook (laat even ploffen).
  • Stort de warme pudding meteen in een ander recipiënt en plaats dit in een kom met ijswater.
  • Roer zodat er zich geen vel kan vormen en de banketbakkersroom meteen ook snel kan afkoelen.

Bereiding chocoladeglazuur:

  • Meng poedersuiker met cacaopoeder.
  • Giet hierop het kokende water en roer tot een gladde massa zonder klonters.

Afwerking éclairs:

  • Snij de hoedjes van de éclairs en dompel deze in de chocoladeglazuur.
  • Zorg er voor dat het glazuur op lichaamstemperatuur is.
  • Laat het glazuur opstijven.
  • Vul intussen een spuitzak met de afgekoelde banketbakkersroom en spuit een royale hoeveelheid in de éclairs.
  • Plaats de hoedjes opnieuw op de éclairs en zet ze in papiertjes.
  • Bewaar de éclairs op een koele plaats.

Tips / Opmerkingen

Het droogroeren van de deegbal is zeer belangrijk. Bij slecht of te weinig droogroeren – of té veel eieren- zal je algauw platte producten krijgen.
Voeg nooit bloem toe aan een te vloeibaar deeg. De bloem werd niet meegekookt en zal niet worden opgenomen. Het enige wat je kan doen is een nieuw deegje maken en dit mengen met het té vloeibare deeg.

Sannie’s Thaise Currysoep
Recept afdrukken
No ratings yet

Sannie’s Thaise Currysoep

Recept categorieën: Kip, Soep
Auteur: Sandra Kemna

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij de rode pepers klein (1 uit het bami pakket en 1 extra, de zaadlijsten verwijderen).
  • Meng het kipgehakt met 1 rode peper, de limoenrasp, wat peper en zout en draai er kleine soepballetjes van.
  • Fruit de ui, de knoflook en de Thaise gele curry even kort in de zonnebloemolie.
  • Doe het bamipakket erbij en roerbak een paar minuutjes.
  • Voeg 1 liter kokend water, de kokosmelk, het citroengras, de gedroogde limoenblaadjes en de verkruimelde bouillonblokjes toe en breng weer aan de kook.
  • Doe de balletjes, de mienestjes, de Thaise vissaus en de gembersiroop erbij.
  • Laat een minuut of 10 op laag staan..
  • Haal de laatste 4 minuten het citroengras eruit en doe de sugarsnaps erbij, laat de laatste 4 minuten meekoken.
  • Draai het vuur uit, doe het limoensap bij de soep en roer door elkaar.
  • Schep de soep met wat mie in een soepkom en maak af met wat lente-uiringen.

Tips / Opmerkingen

Je kunt nog wat limoenblaadjes vinden met eten, haal die eruit.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde pannenkoekjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: China
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ook voor Peking pannenkoekjes, zie recept
  • Zeef de bloem in een kom.
  • Voeg het kokende water toe en roer alles goed door elkaar.
  • Laat het bloemmengsel 5 minuten staan.
  • Voeg het koude water toe en kneed het tot een soepel deeg.
  • Vorm van het deeg een rol met een diameter van ca. 5 cm.
  • Snijd de deegrol in plakjes met een lengte van ca. 3 cm.
  • Rol de deegplakjes op een met bloem bestoven werkblad uit tot 'flensjes'.
  • Stoom de flensjes 20 minuten boven kokend water in een stoompan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Twee eenvoudige nagerechten

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Auteur: H. van Voorst Vader-Haitsma Mulier

ingrediënten

Bereidingswijze

1

  • Gelatine en suiker oplossen in het kokende water.
  • Na afkoeling vruchtensap toevoegen.
  • In kopjes of kleine vormpjes stijf laten worden.
  • Omstulpen op bordjes en versieren met slagroom en geconfijte vruchtjes.

2

  • Gewone yoghurt per literfles kan men als hangop laten uitlekken.
  • Daarna het dikke opkloppen met koffieroom of Nutroma en basterdsuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Couscoussalade 3

Recept categorieën: Salade
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Overgiet 100 gr snelkookcouscous met kokend water en laat hem garen.
  • Laat ± 10 minuten afkoelen en schep er ⅓ komkommer, 3 tomaten, ½ groene paprika 20 gr fijngesneden muntblaadjes en bladpeterselie door.
  • Snijd ± 10 met piment gevulde olijven in plakjes en voeg die toe.
  • Klop een dressing van 1 eetlepel vers citroensap, zout peper en 4 eetlepels olijfolie en schep die door de salade.
  • Garneer met muntblad en citroenpartjes.

Glass Noodle soep
Recept afdrukken
No ratings yet

Glass Noodle soep

Perfect bij het recept van Gyoza die je ook op deze site kunt vinden. Een fijne aziatische bouillon met wortel, taugé en zogeheten Glass Noodles, ook wel Glasmie of Vermicelli noodles genoemd. Niet te verwarren met de vermicelli die wij Hollanders in de soep gooien. Deze noodles zijn heel dun en worden doorzichtig wanneer gekookt. Je kunt allerlei extra ingredienten aan de soep toevoegen zoals Bosui, fijn gesneden kool, prei. Maar houd het wel simpel, niet meer dan 3 groenten.
Recept categorieën: Noedels, Soep
Land van herkomst: Azië

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng alle sausjes in het water en breng aan de kook en zet op een lager vuur.
  • Voeg de wortel toe en laat 5 minuten meekoken.
  • Na die 5 minuten kun je ook je Gyoza in de pan gaan leggen.
  • Voeg de Taugé in en wanneer je de bouillon bij de Gyoza hebt gedaan voeg je de Glass Noodles toe aan de soep.
  • Zo is alles tegelijk klaar.

Udon Noodles
Recept afdrukken
No ratings yet

Udon Noodles

Udon Noodles is een Japanse noodle. Hij wordt gemaakt van Tarwebloem en zonder ei, vandaar dat deze minder geel is dan de noodles of mie die wij gewend zijn. Het is een heerlijke zachte noodle en in de verpakking zoals deze gekocht wordt is ie binnen 2 minuten klaar. Ideaal om te verwerken in een snelle Aziatische maaltijd. Ik ben op dit recept gekomen omdat ik op een dag maar eens wat restjes uit de koelkast op moest maken, dus ik keek wat er zoal lag. Dit bleek zo heerlijk te zijn dat ik de dag erna boodschappen heb gedaan, mijn stappen heb herhaald en uiteindelijk tot dit recept ben gekomen voor dit lekkere en snelle gerecht.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Noedels
Land van herkomst: Azië, Japan

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij de Kipfilet in dunne plakjes
  • Rasp de Knoflook
  • Rasp de Gember
  • Meng in een kom de Kipfilet, Knoflook, Gember, Sojasaus, Vissaus en de 5 Spice kruiden.
  • Roer goed om en marineer even terwijl je de andere ingrediënten snijdt.
  • Snij de Ui en de Rawit fijn, rasp de Laos.
  • Doe de sesamolie in een wok en fruit op een zacht vuur de ui, Laos en Rawit aan.
  • Ondertussen ga je verder met het snijden van de Oesterzwam (in smalle reepjes), de Selderij dun snijden en de Oranje mini Paprikas snij je een keer doormidden en in dunne reepjes.
  • Ondertussen hou je wel je uitjes in de wok in de gaten natuurlijk, als deze zacht zijn gefruit zet je het vuur wat hoger en doe je eerst de oesterzwammen erbij (even roeren en bakken) en dan de kip inclusief marinade erbij.
  • Bak de kip lekker aan en ga verder met het snijden van je groenten.
  • Doe het citroensap bij de kip, voeg daarna de Selderij en Paprika toe.
  • Bak alles even een minuut of 5 in de pan.
  • Voeg vervolgens de Santen toe en dan het water.
  • Om het op smaak te brengen kan je nog een halve theelepel Sojasaus toevoegen maar kijk uit dat alles niet te zout wordt.
  • Voeg vervolgens de Mirin Fu nog toe.
  • Doe nu de Udon noodles erbij en roer deze rustig los van elkaar.
  • Na een minuut of 4 doe je de Spinazie erbij.
  • Nu ga je even in een aparte koekenpan een Omeletje maken van twee geklutste eieren met een scheutje melk en een snufje zout.
  • Snijd de omelet in reepjes en leg deze over de soep na het opdienen in een kom.

Osso Buco met Gremolata
Recept afdrukken
No ratings yet

Osso Buco met Gremolata

Osso Buco. Alleen de naam klinkt al zalig. En dat is het ook! Een zalige Italiaanse stoofschotel. Doorgaans gemaakt met Kalfs- of Runderschenkel. Zulk zacht vlees en zo lekker en het geeft een heerlijke volle smaak doordat de botjes met merg erin mee gesudderd worden. Gegaard in een rijke saus van witte wijn, selderij, wortelen, uien en knoflook. Het kan geserveerd worden met van alles variërend van aardappelpuree tot rijst tot pappardelle pasta.Lees meer: https://www.mijnzuskooktvandaag.nl/products/osso-buco-met-gremolata/
Recept categorieën: Rundvlees, Slowcooker
porties: 4 personen

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • Neem een grote plastic zak. (ik gebruik 20 ltr vuilnisbak zakjes)
  • Meng de bloem met royaal peper en zout.
  • Doe het vlees in de zak en kiep het kommetje bloem met peper en zout erbij.
  • Houd de zak dichtgeknepen aan de opening en draai deze wat dicht, zorg voor genoeg lucht in de zak om een grote ballon te vormen.
  • Schud de zak goed heen en weer, ondersteboven, draai hem een paar keer rond.
  • Al met al gewoon tot het vlees helemaal bedekt is met een laagje bloem.
  • Verwarm een klontje boter en de olijfolie in een grote koekenpan.
  • Braad het vlees (in gedeeltes) aan beide kanten bruin. Leg het vlees op de bodem van de crockpot. In dezelfde koekenpan de Uien licht glazig fruiten, de Knoflook en Rozemarijn erbij fruiten.
  • Dan de Ansjovis erbij, de Wijn en verkruimel de 3 Bouillonblokjes over de pan.
  • Giet wat kokend water over de blokjes.
  • Roer alles goed door en laat het een minuut of 5 inkoken.
  • Giet het bij het vlees in de crockpot.
  • Je kunt nu de groentes er al bij doen, maar als je de tijd ervoor hebt zou ik het pas na 5 uur erbij doen.
  • Dan zijn ze nog helemaal heel als het gerecht klaar is.
  • Zet de crockpot op LOW voor ongeveer 8 uur.

Gremolata maken:

  • Hak de Peterselie en Knoflook zeer fijn, rasp de schil van een Citroen. Meng alles in een kommetje.
  • Sprenkel de Gremolata over het vlees na het serveren voor een fris accent.

Woensdagmiddag taart
Recept afdrukken
No ratings yet

Woensdagmiddag taart

Recept categorieën: Taart

ingrediënten

Voor de pudding:

Ingrediënten voor de afwerking:

Bereidingswijze

  • Maak eerst de pudding door 400 ml melk aan de kook te brengen met de suiker.
  • Meng de rest van de melk met de eidooier en het puddingpoeder en roer het goed door. Wanneer de melk kookt schenk je hem bij dit mengsel en roer goed door.
  • Schenk alles terug in de pan en breng onder voortdurend roeren opnieuw aan de kook.
  • Haal de pudding van het vuur en schenk hem in een schaal, dek de pudding (niet de schaal) af met plastic folie en laat hem afkoelen in de koelkast.
  • Klop de suiker met de boter, de crème fraiche en het vanille extract tot een witte crème. Voeg nu een voor een de eieren toe.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en de bakpoeder en voeg toe.
  • Mix verder totdat je een glad beslag krijgt.
  • Neem een springvorm en vet deze in.
  • Stort hierin het beslag bak de cake op 170 ° C in ongeveer 45 minuutjes gaar.
  • Na het bakken ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.
  • Klop de slagroom met suiker naar smaak stijf en zet in de koelkast tot gebruik.
  • Na afkoeling snijd je de taart door midden.
  • Klop de pudding eens goed door zodat ze mooi cremig is.
  • Klop de slagroom stijf en meng deze kort door de pudding.
  • Vul hiermee de taart.
  • Neem het deksel van de taart en verdeel er de glazuur op.
  • Werk af met hagelslag en zet de deksel op de taart.

Jaggery Satay
Recept afdrukken
No ratings yet

Jaggery satay

(palmsuikersaté)
Land van herkomst: India
porties: 6 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het vlees in dobbelstenen van 2 cm.
  • Week de tamarindepulp 10 minuten in kokend water, knijp ze daarna goed tussen de vingers uit en zeef het vocht.
  • (U kunt het tamarindevocht kan eventueel vervangen door 6 eetlepels (gezeefd) citroensap en 6 eetlepels water).
  • Voeg er al roerend het pimentpoeder, de peper, het zout en de suiker aan toe en blijf roeren tot de suiker en het zout zijn opgelost.
  • Verhit de olie en bak de stukjes vlees heel snel rondom bruin.
  • (U kunt hetvlees het beste in gedeelten in de hete olie bakken).
  • Schep de stukjes vlees uit de pan en laat ze even uitlekken.
  • Doe ze daarna bij de saus en laat alles 10-15 minuten heel zachtjes pruttelen tot het vlees gaar is en de saus tamelijk dik is geworden.
  • Steek de blokjes vlees aan bamboestokjes (4-5 stukjes per stokje) en schenk de rest van de saus erover.
  • Geef er rijst bij.