Recept afdrukken
No ratings yet

Serehspiesjes met kokoscurry

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rijst
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Bereidingswijze

  • Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
  • Gember schillen en fijn raspen.
  • Steeltjes van verse kruiden snijden.
  • Lamslapjes in stukken snijden.
  • In keukenmachine lamsvlees, sjalotjes, gember en helft van verse kruiden met ei tot fijne massa draaien.
  • Lamsgehakt in 12 porties verdelen.
  • Om elke stengel sereh portie gehakt kneden.
  • Ovengrill voorverwarmen.
  • Rijst volgens gebruiksaanwijzing koken.
  • In steelpan currypasta met kokosmelk en kokos verwarmen en op zacht vuur beetje laten inkoken.
  • Serehspiesjes onder ovengrill in ca. 15 minuten aan alle zijden goudbruin en gaar grillen. Cashewnoten en rest van verse kruiden grof hakken en door gare rijst mengen.
  • Spiesjes en rijst op serveerschaal leggen, currysaus apart serveren.

Tips / Opmerkingen

Geen keukenmachine?
Neem dan rundergehakt of gebruik lamsburgers.

Recept afdrukken
No ratings yet

Terrine van vers fruit

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert, Fruit
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • In pan al roerend kokosmelk met suiker verwarmen en laten smelten.
  • Gelatine goed uitknijpen.
  • Van vuur af gelatine al roerend in hete melk oplossen.
  • Limonadesiroop erdoor roeren.
  • In bak met koud water kokosmengsel in ca. 20 minuten laten afkoelen tot het lobbig begint te worden.
  • Terrine bekleden met plasticfolie.
  • Mango dun schillen en vruchtvlees in dunne plakken van pit snijden.
  • 2 Passievruchten halveren en vruchtvlees eruit lepelen.
  • Dun laagje gelei in terrine scheppen.
  • Hierop plakjes mango leggen.
  • Hierop weer dun laagje gelei en laagje vruchtvlees van passievrucht.
  • Hierop weer kokosgelei uitstrijken.
  • Deze volgorde herhalen tot ingrediënten op zijn, eindigen met laagje gelei.
  • Terrine in koelkast in ca. 3 à 4 uur laten opstijven.

Bereiden:

  • Rest van passievruchten in vieren snijden.
  • Limoen in 12 partjes snijden.
  • Aardbeien wassen en kroontjes verwijderen.
  • Plank op terrine leggen, samen keren en terrine op plank laten glijden.
  • Terrine met vochtig, scherp mes in 12 plakken snijden.
  • Op zes borden dakpansgewijs elk 2 plakken terrine leggen.
  • Garneren met passiefruit, limoen en aardbei.

Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise curryballetjes met pindasaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Varkensvlees
Land van herkomst: Thailand
porties: 4 personen

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Rasp de groene schil dun van de limoen en pers de vrucht uit.
  • Kneed het gehakt met de geraspte limoenschil, 1 eetlepel currypasta, de eiwitten en naar smaak zout heel goed door elkaar.
  • Draai van het gehakt 24 stevige balletjes.
  • Steek de balletjes op de sprieten citroengras of stokjes.

Bereiden

  • Verhit de grillpan goed voor.
  • Bestrijk het gehakt met 1 eetlepel olie en gril de spiesjes op middelhoog vuur in ca. 10 minuten gaar. 3.
  • Verwarm voor de saus een ½ eetlepel olie en fruit hierin de resterende currypasta 1 minuut.
  • Voeg de kokosmelk, pindakaas en sojasaus toe en breng de saus al roerend tot tegen de kook aan.
  • Breng op smaak met zout en enkele druppels limoensap.
  • Serveer de saus bij de spiesjes.

Tips / Opmerkingen

Lekker met pandanrijst, blaadjes koriander en Thaise wokgroenten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi koening met tjotjo ajam

Bereidingstijd1 u
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Calorieën: 780kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Serehstengels schoonmaken en halveren.
  • In braadpan olie verhitten en kipkarbonades rondom bruin bakken.
  • Op bord scheppen.
  • In bakvet sambal met 1 serehstengel ca. 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Suiker erdoor roeren en laten smelten.
  • 1 blik kokosmelk en ca. 1 dl water erdoor roeren.
  • Blijven roeren tot mooie saus ontstaat.
  • Kipkarbonades in saus leggen en naar smaak zout toevoegen.
  • Kip onafgedekt in ca. 40 minuten zachtjes gaar smoren en saus dikker laten worden. In pan andere blik kokosmelk met 2 dl water, koenjit, andere serehstengel, laurierblaadjes, kruidnagels en zout aan de kook brengen, goed roeren.
  • Rijst erdoor roeren en in ca. 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Afgedekt nog ca. 10 minuten laten staan.
  • Rijst op vier borden scheppen.
  • Tjotjo ajam ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met seroendeng, komkommer en omeletreepjes.
Dit gerecht is lekker pittig.
Gebruik voor een mildere versie de helft van de hoeveelheid sambal of voeg nog een blik kokosmelk toe.
 

Nutrition

Calorieën: 780kcal | koolhydraten: 83g | Eiwit: 47g | Vet: 27g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kokossoep met tofu

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 u
Recept categorieën: Soep, Vleesvervangers, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 310kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Tofu in blokjes van 1 cm snijden en met keukenpapier droogdeppen.
  • Limoen wassen, schil dun raspen.
  • Limoen halveren en uitpersen.
  • Bosui schuin in dunne ringen snijden.
  • In wok 6 eetlepels olie verhitten en hierin helft van blokjes tofu in ca. 3 minuten rondom goudbruin bakken.
  • Blokjes met schuimspaan uit pan nemen en op keukenpapier laten uitlekken.
  • Zo ook andere helft tofublokjes bakken.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten, currypasta ca. 1 minuut bakken.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Kokosmelk en 6 dl water toevoegen, soep onder regelmatig roeren zachtjes aan de kook brengen.
  • Citroengras halveren en met limoenrasp en - sap in pan doen.
  • Soep nog 15 minuten op laag vuur laten koken.
  • Blaadjes van takjes basilicum plukken en in reepjes snijden.
  • Citroengras uit soep verwijderen.
  • Tofublokjes en bosui over vier kommen verdelen, hete kokossoep erover schenken en garneren met reepjes basilicum.

Nutrition

Calorieën: 310kcal | koolhydraten: 9g | Eiwit: 12g | Vet: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kokosrijst met mangopuree

Allerhande 2002
Bereidingstijd35 min
Recept categorieën: Nagerecht, Rijst
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 505kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Limoenen wassen.
  • Schil van één limoen fijn raspen.
  • Limoen halveren, uitpersen.
  • In pan melk en kokosmelk aan de kook brengen.
  • Limoenrasp,dessertrijst en mespunt zout toevoegen en in ca. 12 minuten tot romige rijst koken.
  • Tussentijds regelmatig doorroeren.
  • Kokosrijst op smaak brengen met basterdsuiker en ca. 2 uur laten afkoelen. Mango's schillen en aan weerszijden van pit doorsnijden.
  • Vruchtvlees in stukken snijden.
  • Mango met limoensap in keukenmachine tot gladde saus pureren.
  • Van schil van andere limoen met speciaal mesje (zesteur) mooie krullen trekken.
  • Afgekoelde rijst in bergjes over vier kommen verdelen.
  • Mangopuree eromheen scheppen.
  • Garneren met limoenkrullen.

Nutrition

Calorieën: 505kcal | koolhydraten: 95g | Eiwit: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise kokossoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snipper de knoflook, sjalotten en laos fijn.
  • Verwarm een scheut olie in een soeppan en voeg hieraan de knoflook, sjalotten, laos, het citroengras en limoenblad toe.
  • Bak het geheel 5 minuten en blus het af met de groentebouillon.
  • Laat de soep 15 minuten op laag vuur pruttelen zodat alle smaken goed kunnen mengen.
  • Verwijder daarna het citroengras en de limoenbladeren.
  • Snij ondertussen de Chinese kool in stukjes van 1 cm.
  • Voeg de kool, taugé, tofu en kokosmelk toe aan de soep.
  • Breng de soep op smaak met sojasaus, chilisaus en limoensap.

Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise curry met tahu reepjes

Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Ingrediënten voor de rode curry:

Overige ingrediënten:

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten voor de curry in een blender en mix dit tot een fijne pasta.
  • Zet een ruime pan met water en een beetje zout op het vuur.
  • Voeg, wanneer het water kookt, de pandan rijst toe en kook de rijst 8 minuten.
  • Giet de rijst af en laat vervolgens 8 minuten staan met het deksel op de pan.
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes en bak ze in 2 eetlepels olie goudbruin.
  • Voeg 1 eetlepel curry pasta toe aan de bloemkool en bak het geheel 2 minuten.
  • Voeg de Alpro®soya reepjes en de kokosmelk toe en dek de pan af met het deksel.
  • Presenteer de curry met de rijst, gehakte cashewnoten en gesnipperde bosui.

Recept afdrukken
No ratings yet

Samosa’s met mint-yoghurt dip

Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes, Zuivel
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 C graden.
  • Snipper de uien, knoflook en gember fijn.
  • Verwarm een koekenpan met een scheut Bakken & Braden en voeg de uien, knoflook en gember toe.
  • Smoor deze tot ze glazig worden.
  • Voeg het komijn- en korianderpoeder, de tomaten puree en het Alpro® soya Fijngehakt hier aan toe en kook het 1 minuut.
  • Doe er daarna de kokosmelk bij en kook het geheel in tot een dikke massa.
  • Voeg als laatste de doperwten toe en breng het geheel op smaak met zout & peper.
  • Snijd het filodeeg in banen van 5cm en smeer ze in met een beetje Bakken&Braden.
  • Maak driehoekige pakketjes met de vulling en leg ze op een ingevette bakplaat.
  • Bak ze ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin.
  • Maak ondertussen de mint-yoghurt dip: snipper de mint fijn en meng dit door de Alpro® soya Variatie op yoghurt, samen met de suiker en azijn.
  • Breng de dip op smaak met zout en peper.
  • Presenteer de samosa’s met de mint-yoghurt dip. Heerlijk!

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde kip spies uit Indonesie

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maal (of liever nog: wrijf) de laos, het citroengras, de knoflook, de gember, de sjalotten, de suiker en het zout tot een fijne pasta.
  • Snijd het vlees in hele kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter en droog het vlees.
  • Marineer het met de pasta en alle andere ingredienten (behalve het olie a cocos melk mengsel en de citroengras kwast) en laat ongeveer 2 a 3 uur staan.
  • Steek 6 a 7 stukjes vlees aan een stokje.
  • Maak een heel heet houtskoolvuur.
  • Leg de stokjes op het rooster en grill ze boven de hete houtskool.
  • Nadat men ze omgedraaid heeft, besprenkelt men ze me het olie kokos melk mengsel met een gekneusde stengel citroengras.
  • Grill tot het vlees gaar, geurig en zacht is.