Recept afdrukken
No ratings yet

Rauwkostslaatje

Vegetarisch
Recept categorieën: Salade
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rasp de wortel.
  • Snijd de sla in fijne lange reepjes en de komkommer en de tomaten in ronde schijfjes.
  • Maak van de radijsjes mooie bloempjes.
  • Kook de prinsessenboontjes beetgaar.
  • Snijd de pijpajuin extra fijn.
  • Schik alles op een bord en kruid lichtjes met versgemalen peper en citroensap.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mozaïek van Belgische Briekaas

Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wrijf de briekaas door een fijne zeef.
  • Klop de room half stijf,roer hem onder de kaas en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de paprikastukjes in kleine blokjes van ±½ cm en blancheer deze even in licht gezouten water.
  • Verfris de paprikablokjes onder de koude kraan, dep ze goed droog en spatel de helft ervan voorzichtig onder de kaasbereiding.
  • Bewaar de andere helft voor het garnituur.
  • Plaats de bereiding vervolgens in de koelkast.
  • Was de komkommer,halveer hem in de lengte,verwijder de zaadjes en snijd hem in kleine stukjes.
  • Versnipper de dragon en de kervel.
  • Blancheer de komkommerstukjes, samen met de versnipperde dragon en kervel, ± 3 minuten in licht gezouten water.
  • Giet het vervolgens door een zeef en verfris onder koud water.
  • Mix deze groenten, samen met de notenolie en de wijnazijn, tot een gladde saus.
  • Los de suiker in wat water op en roer dit onder de saus.
  • Zet deze tenslotte ± 1 uur in de koelkast.
  • Snijd 4 rondjes van ± 6 cm diameter uit de sneetjes brood en rooster die.
  • Schep met behulp van een ijsschep, 4 halve bollen uit de kaasbereiding en leg deze op de toasten.
  • Versier de kaas met de rest van de paprikablokjes en een plukje kervel.
  • Plaats de toasten in het midden van 4 borden en giet er de komkommersaus rond.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lumpie

(variatie op Indonesische lumper) soort Loempia
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Warme hapjes
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij een plak (± 8 cm lang) van de komkommer en snij er 4 repen van ½ centimeter breed en dik van.
  • Doe kokosmelk, kerrie, ui, kip, zout en peper naar smaak in steelpan.
  • Laat het zachtjes pruttelen totdat kokosmelk ingekookt is en er een ‘dik’ mengsel ontstaat.
  • De kip is inmiddels gaar.
  • Roer regelmatig over bodem.
  • Maak de gare, lauwwarme kleefrijst op smaak met azijn of citroensap.
  • Leg vel plasticfolie op werkbank.
  • Leg in het midden 100 g kleefrijst.
  • Leg er een vel folie op en rol de rijst uit tot een dunne, rechthoekige plak van 10-12 cm breed en ongeveer 8 cm hoog.
  • Haal bovenste vel folie eraf.
  • Leg in het midden een strookje gare kipvulling.
  • Laat aan alle randen minimaal 1½ centimeter ruimte vrij.
  • Leg op de kipstrook een reep komkommer.
  • Rol het geheel strak op en knoop het plastic aan beide kanten dicht.
  • Maak ‘m warm in de magnetron.
  • Haal plastic eraf en de lumpie is eetklaar.

Tips / Opmerkingen

“U eet de lumpie als zo’n waterijsje: duw de lumpie uit het plastic omhoog. Doe er wel een servet om, want het kan heet zijn”

Recept afdrukken
No ratings yet

Gerookte forelmousse met Jubeljopen

Recept categorieën: Kaas, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Schil de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Pureer de forelfilets, de roomkaas en de room in een blender tot een luchtige mousse en roer er vervolgens het bier en de blokjes komkommer door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd het stokbrood in stukken en smeer de forelmousse erop.
  • Garneer met wat kappertjes en een gehalveerd kerstomaatje.

Tips / Opmerkingen

Drink er een glas gekoeld Jubel Jopen bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gazpacho

koude tomatensoep / Uit het boekje van Tesselschade - Arbeid Adelt uit 1958
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Spanje
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat de sneetjes brood in de olie weken.
  • Ondertussen hakt U de ui, komkommer, knoflook en paprika fijn en doet alles in de mixer met wat zout en een deel van het water.
  • Wanneer het een dikke brij is geworden doet u de in stukken gesneden tomaten en het brood erbij en laat de mixer weer draaien tot alles een gladde massa is geworden.
  • Voeg op het laatst de azijn en de rest van het water erbij en roer alles met een lepel door elkaar.
  • Zet in de ijskast en doe ook nog enkele ijsblokjes in de soep.
  • Dien de soep heel koud op, natuurlijk zonder ijsblokjes erin en geef er apart bij: fijngemaakt hard ei, blokjes komkommer, dobbelsteentjes gebakken brood, waarvan iedereen zich zelf kan bedienen.

Tips / Opmerkingen

Dit is een Spaans recept en een heerlijke soep voor een warme zomerdag.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip kerrie kokos met mango en gember

Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Oosters
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Conimex

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de rijst (uit het pak) in 15 minuten gaar.
  • Afgieten.
  • Snijd de kipfilet in dunne reepjes.
  • Schil de mango, verwijder de pit en snijd in blokjes.
  • Schil de gember en rasp fijn.
  • Was de komkommer, halveer deze en snijd de helften in plakjes.
  • Meng de dressingmix (uit het pak) met 1½ dl koud water en meng met de komkommer.
  • Verhit ondertussen een wok of hapjespan, voeg een scheutje olie toe en wok de kip 5 minuten.
  • Voeg de groenten en de gember toe en wok nog 2 minuten.
  • Voeg 3 dl koud water en de kerrie sausmix (uit het pak) toe.
  • Goed roeren en 3 minuten zachtjes laten koken.
  • Blokjes mango erdoor scheppen en 1 minuut mee warmen.
  • Verdeel de kip kerrie over de borden, schep de rijst en de komkommersalade ernaast en bestrooi met de geraspte kokos (uit het pak).

Tips / Opmerkingen

Serveertip:

Zet Conimex Ketjap Asin en de vertrouwde Sambal Oelek in plaats van zout en peper op tafel.

Variatietip:

Voeg in plaats van wokgroenten, 2 in reepjes gesneden paprika's en 50 g gebroken sperzieboontjes toe (5 minuten wokken).

Recept afdrukken
No ratings yet

Driekleurensla

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Was de slabladeren en laat ze uitlekken.
  • Schil de rettich en schaaf deze in plakjes.
  • Schil de komkommer en schaaf ook deze in dunne plakjes.
  • Ontvel de tomaten en snijd deze in plakjes.
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze in kleine reepjes.
  • Leg de slabladeren op een platte schaal en leg er de plakjes rettich, komkommerbalkjes, tomatenplakjes en de paprikareepjes er naast elkaar bovenop.
  • Pel het sjalotje en snipper deze fijn.
  • Roer in een kom de olie, azijn, peper en het sjalotje door elkaar en giet de dressing over de salade.
  • Strooi tenslotte de bieslook over de salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Belgische nasi goreng

Recept categorieën: Groenten, Rijst, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de vulling:

Voor het garnituur:

Bereidingswijze

  • Breng de rijst met het water aan de kook.
  • Doe er de versnipperde ui en het zout bij en laat hem in 12-18 minuten gaar koken.

Verfris:

  • Stoof de wortel, de ui en de selder in een klontje boter en de olie in de pan of in de wok.
  • Doe er de mosselen, de Sint-Jacobsvruchten, de scampi's en de steurgarnalen bij.
  • Roer 4-6 minuten met een houten spatel en haal dan alles uit de pan.
  • Blus met de witte wijn en spatel er de rijst in.
  • Warm even op en voeg dan de zeevruchten toe.
  • Warm nog 1 minuutje op en kruid.
  • Werk de pan af met de selder en de komkommer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Atjar ketimoen

zoetzuur van komkommer
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Cor Kevenaar

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de komkommer.
  • Snijd de Komkommer in schijven of reepstukjes.
  • Roer de azijn, suiker en zout door elkaar.
  • Laat de komkommer in het azijnmengsel trekken.

Tips / Opmerkingen

Ook lekker bij boerenkoolstamppot.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomatensalade met radijs en gorgonzoladressing

Recept categorieën: Groenten, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Wereldkeuken
porties: 4 personen

ingrediënten

Dressing:

Eventueel:

Bereidingswijze

  • Maak de radijs schoon en snijd hem in plakjes.
  • Snijd de tomaten in plakjes.
  • Was de komkommer en snijd hem in plakjes.
  • Pel de rode ui en schaaf hem in ringen.
  • Hak de lente uitjes fijn.
  • Mend de ingrediënten voor de dressing en verdun deze eventueel met witte wijn.
  • Leg de rucola op een schaal.
  • Schik daarop een laag tomatenplakjes met daarop een laag komkommer, radijs en rode ui.
  • Strooi de gehakte uitjes erover.

Tips / Opmerkingen

Serveer de dressing er apart bij.