Koolraap-rode kool gratin
Ingrediënten
- 1 middelgrote koolraap of meiraap /in plakken gesneden en geblanceerd tot de schrijven geel kleuren.
- 3 middelgrote ui gesnipperd
- 1 kleine krop rode kool
- 1 kilo aardappels in plakken gesneden en gekookt
- 1 tl zout
- 1 mespunt cayennepeper
- 1 tl koriander gemalen
- 1 tl djinten
Voor de bechamelsaus
wil je tijd besparen, koop dan een pakje bechamelsaus en voeg alleen melk en geraspte kaas toe:
- 75 g boter
- 75 g bloem
- 1 l sojamelk
- mespunt kruidnagel
- mespunt nootmuskaat
- mespunt peper & zout
- 200 g cheddar geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Kook de aardappellen en blancheer de koolraap.
- Fruit de uien in 3 eetlepels boter.
- Wanneer de uien doorschijnend zijn, voeg dan de fijngesneden rode kool en alle kruiden en specerijen toe.
- Laat bakken totdat de kool gaar is maar stevig.
- Bereid de bechamelsaus door alle ingrediënten behalve de kaas bij elkaar te voegen en langzaam te verwarmen, blijf roeren.
- Voeg op het eind geraspte kaas toe aan de saus.
- Ovenschaal invetten en laagsgewijs inleggen: aardappelen op de bodem, daarna kool-uienmengsel, vervolgens de plakken koolraap en bovenop de bechamelsaus te gieten.
- Plaats de ovenschaal in de oven en laat het gerecht circa 45 minuten garen totdat de oppervlakte goudkleurig is.