Recept afdrukken
No ratings yet

Muchli kari

visballetjescurry
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Onbekende Auteur

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Leg de filets in een ovenvaste schaal en bedruppel ze met citroensap.
  • Dek af met folie, zet de schaal in een braadslee en giet er tot ½rwege de schaal water bij.
  • Pocheer 15 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven tot de vis gaar is.
  • Neem de schaal uit de braadslee en laat de vis afkoelen.
  • Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
  • Zeef het erwtenmeel en voeg al kloppende toe tot een glad en soepel beslag.
  • (Het meel vormt in dit stadium gemakkelijk harde klonten; wrijf ze met de rug van een lepel door de zeef).
  • Pluk de vis uiteen, verwijder vel en graatjes en voeg de vis aan de kom toe met chilipepers, ui en broodkruim.
  • Meng tot een stijve pasta en vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
  • Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem en frituur de balletjes in porties gelijkmatig bruin.
  • Schep ze eruit met een schuimspaan, laat ze uitlekken op keukenpapier en houd de visballetjes warm in een warme oven.
  • Saus: Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook in 4-5 minuten goudgeel op een matig vuur.
  • Voeg kaneel, laurier, komijn, koriander, kurkuma en chilipoeder toe en roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor, draai het vuur hoger en breng al roerende aan de kook; voeg langzaam kippenbouillon en citroensap toe.
  • Strooi er 1 theelepel zout en de kokos over en laat de saus nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maal de kardemomen fenegriekzaden in een vijzel.
  • Roer ze door de saus, temper het vuur en voeg de visballetjes toe.
  • Laat nog 5 minuten zachtjes doorwarmen.
  • Doe alles over in een schaal, garneer met toefjes koriander en dien op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Oosterse Spareribs uit de wok

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 Uur 30 minuten
Recept categorieën: Roerbakken / Wokken, Varkensvlees
Land van herkomst: Oosters
porties: 2 personen

Bereidingswijze

  • Pel en hak de sjalotjes fijn.
  • Snijd de ribbetjes van elkaar.
  • Verhit twee eetlepels olie in een wok.
  • Bak de ribbetjes, de sjalotjes en de currypasta.
  • Voeg de kokosmelk en de kippenbouillon toe.
  • Verlaag de warmtebron.
  • Voeg de sojasaus. de vissaus, het sap van de limoen en de rietsuiker toe.
  • Laat gedurende 90 minuten zachtjes koken.
  • Het vlees van de ribbetjes moet zacht zijn.
  • Verdeel de ribbetjes over de borden.
  • Giet de saus erover en sprenkel er wat sesamolie over.
  • Garneer met wat korianderblaadjes.
  • Lust je geen koriander neem dan wat platte peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise vleessalade

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Salade, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Thailand
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vermeng het limoen- of citroensap met de suiker en 1 mespunt zout.
  • Blijf roeren tot de suiker en zout zijn opgelost.
  • Snijd het vruchtvlees van de Spaanse peper in uiterst smalle reepjes (liefhebbers van 'heet' laten de zaadjes en zaadlijsten zitten).
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees langs de pit in smalle reepjes.
  • Leg die in een kom en schenk er het limoen- of citroensapmengsel over.
  • Schep de reepjes even om.
  • Laat ze, afgedekt met plasticfolie, een kwartiertje in de koelkast staan.
  • Snijd intussen het koude kippe- of varkensvlees ook in smalle reepjes.
  • Leg ze in een kom en strooi er de Spaanse peperreepjes over.
  • Voeg de Nam pla en knoflook toe.
  • Schep alles een paar maal om.
  • Voeg nu het vlees bij de mangoreepjes.
  • Schep alle ingrediënten heel luchtig om en strooi er bosuitjes en de helft van de korianderblaadjes over.
  • Laat alles nogmaals een kwartier in de koelkast staan.
  • Beleg borden met de slabladeren en verdeel de salade hierover.
  • Bestrooi de salades met de rest van de korianderblaadjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indiase salade van tomaat en komkommer

Totale tijd1 Uur
Recept categorieën: Salade

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de komkommer en snijd hem in stukjes.
  • Snijd de tomaten in stukjes.
  • Doe de komkommer, tomaat en ui in een schaaltje.
  • Roer in een kommetje het citroensap, de olijfolie, peper, zout en de korianderblaadjes door elkaar en houd dit mengsel apart.
  • Roer vlak voor het opdienen de pinda's en het sausje door de salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Lauwwarme Thaise salade met garnalen en kip

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Salade, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bak de kip in de olie in 5-7 minuten rondom bruin.
  • Breng de bouillon aan de kook en roer er 3 eetlepels korianderblaadjes, de chilipeper,
  • de sojasaus en het limoensap door.
  • Leg In 4 diepe borden een bedje van Romaanse sla.
  • Vermeng de kip, garnalen, komkommer, rode ui, 1 eetlepel korianderblaadjes en de
  • basilicum en verdeel dit over de sla.
  • Strooi de pinda's erover en schenk vlak voor het serveren de gekruide bouillon over
  • de salade.

Gobi Aloo
Recept afdrukken
No ratings yet

Gobi aloo

Aloo gobi is een vegetarisch gerecht van het Indiase subcontinent gemaakt met aardappelen, bloemkool en Indiase kruiden.
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: India

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de aardappelen in de schil en laat ze afkoelen.
  • Na het koken kunt u de aardappelen 2-3 dagen in de koelkast bewaren.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 5 bij 5 cm.
  • Blancheer de bloemkool 2 minuten in kokend water.
  • Vooral niet te lang, want de bloemkool moet stevig blijven.
  • Laat hem afkoelen en verdeel hem in roosjes van 1¼cm doorsnee.
  • Verhit de olie in een ruime, ondiepe, gietijzeren pan op half vuur.
  • Voeg de mosterdzaadjes toe en doe er, zodra ze beginnen te springen, het komijnzaad en de fenegriekzaadjes bij.
  • Voeg even later de rode chilipeper toe.
  • Voeg de ui en de groene chilipeper toe en roerbak tot de ui goudbruin is (8-10 minuten).
  • Voeg de bloemkool toe en zet het vuur laag.
  • Leg het deksel op de pan en laat 6-8 minuten zacht koken.
  • Voeg de aardappelen, kurkuma, komijn, koriander en zout toe en schep voorzichtig om tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Leg het deksel op de pan en smoor tot de aardappelen door en door warm zijn (6-8 minuten).
  • Roer de korianderblaadjes erdoor en neem de pan van het vuur.

Tips / Opmerkingen

Variatie:

Voeg tegelijk met de bloemkool 100 gr doperwten uit de diepvries toe.

Peshwari Naan
Recept afdrukken
No ratings yet

Peshwari naan

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: India

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vermeng het water met de suiker, giet dit over de gist en laat de gist erin oplossen.
  • Doe de bloem en het zout in een kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Doe daar het gistmengsel, de yoghurt en ± 1 1/2 dl lauw water in en kneed het ± in 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Leg dit in een ingevette schaal, dek die met een doek af en laat het deeg ± 3 uur staan.
  • Verdeel het in 4-6 stukken, rol die uit tot ovale lappen van 20 cm en trek één uiteinde uit tot een druppelvorm.
  • Leg de deeglappen op een met bloem bestoven werkvlak, prik ze over de hele oppervlakte met een vork in en bestrijk ze aan beide kanten met olie.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand en bak de stukken naan 3 minuten aan elke kant; ze moeten over de hele oppervlakte donkerbruine vlekjes hebben.
  • Verdeel er met een theelepel de appelmoes over en strooi er de rozijnen, geschaafde amandelen, korianderblaadjes en kokos over.

Rode Currypasta
Recept afdrukken
No ratings yet

Rode currypasta

Recept categorieën: Basisrecept
Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat 1 fijngesneden grote ui ± 5 minuten In 4 eetlepels plantaardige olie zachtjes bakken.
  • Voeg 12 fijngesneden rode pepers, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit), 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar), 1 eetlepel fijngesneden korianderblaadjes, 1 eetlepel azijn en 1 theelepel zout toe en laat het geheel ± 20 minuten zachtjes bakken.
  • Laat het mengsel afkoelen en pureer het met 1 eetlepel plantaardige olie toteen gladde pasta.

Tips / Opmerkingen

Lekker in curry's met schaaldieren en groenten.

Groene Currypasta
Recept afdrukken
No ratings yet

Groene currypasta

Recept categorieën: Basisrecept
Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Laat 1 fijngesneden grote ui in 4 eetlepels hete plantaardige olie ± 5 minuten bakken en bak 12 fijngesneden groene pepers ± 2 minuten mee.
  • Voeg 3 kruidnagels, 1 mespunt kaneelpoeder en 2 theelepels komijnpoeder toe en pureer het uimengsel glad met 4 eetlepels fijngesneden korianderblaadjes, 2 eetlepels limoensap en 1 dl yoghurt.
  • Breng op smaak met 1 theelepel zout.

Tips / Opmerkingen

Lekker in curry's met eieren en groenten.

Vegetarische Biryani
Recept afdrukken
No ratings yet

Vegetarische Biryani

Recept categorieën: Rijst
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

eventueel

Bereidingswijze

  • Snijd de uien in ringen snijden en bruin ze aan in de ghee.
  • Voeg de knoflook,de geraspte gember en de kruiden toe en stoof hierin alle groenten halfgaar.
  • Kook intussen de rijst (tot bijna gaar). Tracht die zo droog mogelijk te koken (ideaal gaat dit in een magnetron), zodat de rijst niet teveel opzwelt.
  • Verdeel de rijst (houd 1/3 apart) en meng er de groenten met de saus door (verwijder de kaneelstokjes, kruidnagels en kardemom).
  • Pers de citroen uit, los er de saffraan in op en meng dit door de apart gehouden rijst.
  • Schik in een vuurvaste (vlakke) kom de eerste laag rijst (waarin zich de groenten bevinden) en verdeel de erwtjes en de stukjes tomaat erover.
  • Breng daarna de tweede laag aan (het saffraanmengsel), schenk hierop een laag yoghurt en bestrooi die met de (verkruimelde) cashewnoten.
  • Dek af met aluminiumfolie en het gerecht een half uurtje in de oven.

Tips / Opmerkingen

Eventueel kunt u er bij het opdienen gehakte korianderblaadjes over strooien.