Recept afdrukken
No ratings yet

Groentetajine met gegrild vlees

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Lamsvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij de aubergines in de lengte in vieren en snij deze delen in vier stukken.
  • Snijd e courgette in de lengte in vieren en snij deze delen doormidden.
  • Verhit op hoog vuur de olie in een braadpan of tajine en bak hierin de aubergines tot die
  • bruin kleurt.
  • Schep de courgette, uien en knoflook erbij.
  • Schep. als de ui bruin kleurt, de koriander, komijn, een theelepel zout en tomatenblokjes erbij.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Giet de erwten af.
  • Roer ze door het stoofpotj en laat het geheel 30 minuten op laag vuur zachtjes doorkooken.
  • Kwast de worstjes en koteletjes in met olie en bestrooi de koteletjes met zout en peper.
  • Verhit een grillpan en grill de koteletjes en worstjes in 2-3 minuten aan elek zijde bruin.

Tips / Opmerkingen

Lekker met couscous.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indiase Korma met rijst en komkommer raïta

Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

• Rijst:

Raïta:

Bereidingswijze

Curry:

  • Snipper de uien, knoflook en gember fijn.
  • Verwarm de kaneel, kardemom, en kruidnagels 1 minuut in een koekenpan met 2 eetlepels Bakken & Braden en voeg dan de uien, knoflook en gember toe.
  • Voeg na 8 minuten de rest van de specerijen toe en laat ze 1 minuut mee koken.
  • Voeg vervolgens het blik tomaten en de 250 ml water toe en kook het 15 minuten op een laag vuur.
  • Verwijder het kaneelstokje, de kardemompeulen en de kruidnagels.
  • Bewaar de curry in potjes voor toekomstig gebruik in de koelkast of vriezer.

Korma met rijst en raïta:

  • Halveer de champignons en bak ze 5 minuten in een koekenpan en voeg daarna de Pittige Reepjes en de Cuisine toe.
  • Voeg daarna, naar smaak, de currysaus toe, met wat zout en peper.
  • Laat het geheel 10 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Doe voor de rijst alle benodigde ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook.
  • Bedek de pan vervolgens met een deksel en laat de rijst op laag vuur 15 minuten pruttelen.
  • Maak de rijstkorrels voorzichtig los met een vork.

Voor de raïta:

  • Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadjes en snipper hem fijn.
  • Voeg dan de rest van de ingrediënten van de raïta toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittig gekruide gehaktballetjes in De Verboden Vrucht

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng het rundergehakt goed met de beschuiten, het ei, het chilipoeder, het komijnpoeder, het korianderpoeder, het paprikapoeder, de fijngehakte ui, de fijngehakte knoflook en de fijngehakte peterselie en vorm er gelijkmatige ronde balletjes van.
  • Bak de balletjes in de zonnebloemolie om en om goudbruin.
  • Zet het vuur laag, doe er de tomatenpuree, de bouillon en de helft van het bier bij en stoof dit ruim 30 minuten.
  • Voeg 10 minuten voor het einde van de stooftijd de rest van het bier toe en laat de saus wat inkoken.
  • Voor extra saus kunt u nog meer bier gebruiken.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.

Tips / Opmerkingen

Serveer de gehaktballetjes met droog gekookte witte rijst of stokbrood en in boter gestoofde dunne sperzieboontjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

De echte Nasi Goreng

Nasi Goreng is er natuurlijk in vele vormen, onderstaand recept van grootmoeder en moeder, geboren en getogen in indonesie net als ondergetekende, veel kookplezier.
Recept categorieën: Rijst, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

  • 300 gr nasi putih gekookte witte rijst
  • 350 gr varkensfilet hamlap of schouderlappen, in blokjes
  • 75 gram ontbijtspek of gekookte achterham heel klein gesneden
  • 100 gr gepelde en gekookte garnalen wat ook lekker is: gedroogde garnalen, deze wel eerst wellen in warm water
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels olie plantaardig, geen olijfolie
  • 1 prei fijngesneden

BOEMBOE:

Bereidingswijze

  • Wrijf of maal de fijngesneden knoflook, sjalotten, Spaanse pepers en trassie met het zout fijn.
  • Fruit deze net gemaakte boemboe in de olie in een wok/wadjan half gaar.
  • Vervolgens al roerend het vlees en de (gewelde) garnalen toevoegen.
  • Schep dan de rijst door het mengsel, vervolgens de ketjap en bak dit verder op.
  • Als alles goed vermengd, gebakken en heet is, dan de fijngesneden prei er doorheen mengen.
  • Even laten meebakken.

OMELET

  • Klop de eieren los met een eetlepel water, peper, zout en geelwortelpoeder.
  • Verhit olie in een koekenpan, bak op laag vuur een omelet.
  • De omelet moet wel gaar worden, maar mag niet te veel kleuren.
  • Schud de omelet op een bord, laat iets afkoelen, en snijd in smalle reepjes.

SERVEREN

  • Schep de nasi goreng op een grote schaal, leg er de reepjes omelet op.
  • (Je kunt ook gewoon wat spiegeleieren bakken en erop leggen)
  • Als garnering zet je verder op tafel: zilveruitjes en augurkjes (de Nederlandse versie van atjar), seroendeng, potjes sambal in verschillende smaken (bijvoorbeeld manis, badjak, peteh, djeroek peroet), ketjap manis (die van Kaki Tiga is lekker), atjar tjampoer (uit een potje of eigengemaakt) of een simpele atjar ketimoen (komkommerzoetzuur), gebakken uitjes en natuurlijk diverse soorten kroepoek.
  • Eet smakelijk!
  • En neem er vooral een koel glas bier bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde groene koolbladeren met gehakt en St. Paul Triple

Recept categorieën: Basisrecept, Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: België
porties: 4 stuks

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Haal een aantal gelijkvormige bladeren van de kool af en blancheer die in kokend water met een snufje zout tot ze beetgaar zijn.
  • Haal ze uit de pan, leg ze op een schone theedoek of keukenpapier en laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Maak een mengsel van het gehakt, het ei, de fijngehakte ui, de knoflook, de rozijnen, de verkruimelde beschuiten en het chili- en korianderpoeder en breng het op smaak met zout en peper.
  • Vul de koolbladeren met het gehaktmengsel, maak er mooie pakketjes van en zet die met een houten cocktailprikkertje goed vast.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de gevulde koolbladeren kort om en om aan.
  • Neem de gevulde koolbladeren uit de pan en temper het vuur.
  • Doe de tomatenpuree erbij en laat die, al roerend, even ontzuren.
  • Voeg de bouillon en de helft van het bier erbij, leg de koolpakketjes weer terug in de pan en laat ze 30 minuten stoven.
  • Doe er 10 minuten voor het einde van de stooftijd de rest van het bier bij en laat de
  • saus nog wat inkoken.

Tips / Opmerkingen

Serveer er aardappelkroketjes en een salade met radijs, tomaat en komkommer bij en drink er een gekoeld glas ,8-9°C St. Paul Triple bij.
St. Paul Triple is een bier van Brouwerij
Sterkens uit Meer in België. 7,6% vol.alc., 18 graden Plato.
Te koop bij de betere slijterij en bierspeciaalzaak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi Kebuli

kip met gekruide rijst en ananas
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De olie verhitten.
  • Uien, knoflook en gember 3 min. bakken.
  • De koriander, nigella, peper, nootmuskaat, kassie, kardemom en kruidnagels erbij doen en 1 min. bakken.
  • De kip toevoegen en op een laag tot middelhoog vuur ongeveer 3 min. meebakken tot het vlees van kleur veranderd.
  • De warme kippenfond erbij gieten.
  • Citroengras en zout toevoegen, alles aan de kook brengen, deksel op de pan leggen en 5 min. zachtjes doorkoken tot het vlees gaar is.
  • De kip met een schuimspaan in kleine kom scheppen.
  • De rijst in de fond strooien, aan de kook brengen 5 min. zonder deksel zachtjes koken tot de fond helemaal is opgenomen door de rij
  • De kipblokjes erop leggen.
  • Het deksel op de pan leggen en alles op een heel laag vuur nog 10 min. verwarmen.
  • De stukjes ananas toevoegen en met een vork omscheppen.
  • Het kaneelstokje en het citroengras uit de pan nemen.
  • De rijst in een schaal overdoen en garneren met de sjalotjes en de koriander of munt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Satay Babi

varkensvleessate met ananas pindasaus
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Het citroengras in de kruidenmolen fijnmalen, dan de gesnipperde sjalotjes toevoegen.
  • Fijnmalen tot er een zachte pasta ontstaat.
  • De pasta in een middelgrote schaal overdoen en goed vermengen met 1 el. olie, de koriander, suiker, het zout en de kurkuma.
  • Het varkensvlees erdoor scheppen.
  • De schaal afdekken en het vlees 2 uur marineren.
  • Voor het grillen van de sate de pindasaus en de ananas in een schaaltje door elkaar roeren.
  • Met een vork lijnen trekken over de schil van de komkommer, deze met zout bestrooien en dat in de schil wrijven.
  • De komkommer vervolgens in kleine stukjes snijden.
  • Het gemarineerde vlees op de satestokjes steken en met een deel van de resterende olie invetten.
  • De grill invetten met de rest van de olie en verhitten.
  • De stokjes op een hoog vuur 4-5 min. grillen tot het vlees gaar is.
  • Keer de stokjes regelmatig tijdens het grillen.
  • De sate in een decoratieve presenteerschaal leggen, garneren met komkommer en ui.
  • Warm serveren met de ananas-pindasaus.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ayam Goreng, Mbok Berek

Javaanse gefrituurde kip met scherpe sambal
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jeroen (achternaam onbekend)

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voor de sambal chilipepers, garnalenpasta, sjalotjes, knoflook, laos, suiker en zout vermalen, 4 min. bakken in hete olie met nootmuskaat, citroengras en salamblaadjes.
  • Het tamarindesap erbij gieten en het geheel 30-60 sec. zachtjes doorkoken.
  • Het citroengras en de salamblaadjes uit de pan nemen.
  • De sambal over 4 kommetjes verdelen en laten afkoelen.
  • De sjaoltjes, de knoflook, de kemirinoten en het zout in een kruidenmolen tot een gladde pasta pureren.
  • Eventueel wat kokosmelk toevoegen om te voorkomen dat het mes vastloopt.
  • De wok 30 sec. verhitten.
  • Dan de pasta, kokosmelk, koriander, laos, salamblaadjes en stukken kip aan de kook brengen.
  • Het vuur laag draaien en het geheel zonder deksel op de pan 15-20 min. koken tot het vlees zacht is.
  • De kip laten uitlekken en goed droogdeppen met keukenpapier.
  • De olie in de wok verhitten.
  • Het vlees in de zeer hete olie regelmatig keren en in 2 min. goudbruin frituren.
  • Goed laten uitlekken en serveren met de sambal.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gehaktbrood uit de "Medina"

Gehaktbrood is lekker gehaktbrood met de geuren en kleuren van de Marokkoe Medina (=oude stad) is iets bijzonders....
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Marokko
porties: 4 personen
Auteur: Amber 50plusser.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Kook 3 eieren hard in 10 minuten en laat ze "schrikken".
  • Houd apart.
  • Doe het gehakt in een keukenmachine samen met de gehakte ui, de geperste teen knoflook, de fijngehakte platte peterselie.
  • Voeg er het korianderpoeder, de "ras el hanout", de kurkuma, het gemberpoeder, het komijnpoeder en peper en zout naar smaak aan toe.
  • Breek 1 ei boven dat alles.
  • Laat de keuekenmachine 2 keer kort draaien om alle ingredienten goed met elkaar te vermengen.
  • Vet een bakplaat goed in en vorm een "brood" van het verkregen gehaktmengsel.
  • Maak een groef bovenin het gehaktbrood en leg daar achter elkaar de eieren in.
  • Maak de bovenkant van het gehaktbrood weer zodanig dicht dat de eieren geheel bedekt zijn.
  • Strijk alles mooi glad, desnoods met een beetje water.
  • Maak wat inkepingen met een mes in de bovenkant van het gehaktbrood.
  • Bestrijk het "brood" met het losgeklopte overgebleven ei en zet in de oven.
  • Bak het gehaktbrood in ongeveer 40 gaar en goudbruin.

Tips / Opmerkingen

Serveer met daarbij b.v. tomatensalade en/of gebakken aardappelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bladerdeeg Gehakt Party Snack

Warm zijn ze het lekkerst, maar koud kan ook prima.
een recept van Deonart54 van 50plusser.nl
Bereidingstijd30 min
Land van herkomst: Afrika
porties: 4 stuks
Auteur: 50plusser.nl

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fruit de ui, knoflook, rode peper en gember aan tot zacht en tot de geuren vrijkomen.
  • Bak de geelwortel, koriander en komijn even mee.
  • Bak gehakt rul in deze mengsel.
  • Meng munt, peterselie, citroensap, zout en peper door gehakt en laat afkoelen.
  • Leg bladerdeeg lapjes op bakpapier en verdeel vulling over onderste helft van plakjes bladerdeeg
  • Bestrijk met de bladerdeeg met water en flap de bovenste helft over vulling en druk stevig vast op onderste helft van bladerdeeg.
  • Snijd met scherpe mes elk bladerdeeg worstje in 3 delen.
  • Bestrijk met eidooier mengsel en bak bij 220*C tot bladerdeeg gaar en mooi goudbruin van kleur zijn.