Recept afdrukken
No ratings yet

Harissa

Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Algerijë, Tunesië
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Week de pepertjes 4 uur in heet water.
  • Pureer ze tezamen met de andere ingrediënten.
  • Doe de saus in een glazen pot en bewaar deze in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Garam Masala

Garam Masala is in feite een verzamelnaam voor allerlei specerijen samengevoegd tot een heerlijke kruidenmix. Een zoektocht op internet zal je dan ook veel verschillende samenstellingen en recepten bieden. In India is het ook heel streekgebonden welke samenstellingen er zijn. Ik heb verschillende varianten geprobeerd en ben zodoende tot een persoonlijk favoriet gekomen. Onderstaand mijn Garam Masala. Ik maak altijd een hele batch, het is best wat werk dus dan heb je altijd een voorraadje
Recept categorieën: Kruidenmengsels

ingrediënten

Gemalen Specerijen:

Bereidingswijze

  • In een droge koekenpan met dikke bodem verhit je alle ongemalen specerijen tot de geuren heerlijk vrijkomen maar pas op dat je het niet verbrandt.
  • Dan doe je dit alles in een vijzel en neem je goed de tijd om alles tot een poeder te vijzelen.
  • Je kunt ook een (ouderwetse) koffiemolen gebruiken.
  • Wanneer je een mooi poeder hebt meng je de gemalen specerijen erbij.

Tips / Opmerkingen

Doe alles in een mooi potje wat je goed kunt afsluiten en ga aan de slag met heerlijke Curry's en andere gerechten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Indiase salade

Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Salade
Land van herkomst: India
porties: 10 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Haal de krop sla uit elkaar, was de bladeren en dep ze droog.
  • Vermeng zout, peper en chilipoeder.
  • Stapel de slabladeren op elkaar en bestrooi ze stuk voor stuk met wat van het kruidenmengsel.
  • Snijd een stapel van 5-6 bladeren overdwars in reepjes van 3 cm en doe de gekruide reepjes sla in een grote slabak.
  • Hak de tomaten en de komkommer, voeg ze aan de sla toe en schud het geheel zachtjes om.
  • Snijd de helft van de ui in dunne ringen, hak de andere helft grof en schep deze ook door de salade.
  • Rooster het korianderzaad in een droge pan en stamp het daarna grof in een vijzel.
  • Meng dit door de salade en bedruppel met het citroensap.
  • Leg de ui ringen op de salade.
  • Haal (indien gebruikt) de chilipepers af, verwijder de zaadjes, snijd de pepers in ringetjes van 5 mm en strooi die over de salade.
  • Koel de salade in de koelkast en bestrooi voor het serveren met paprikapoeder.

Pepernoten
Recept afdrukken
No ratings yet

Pepernoten 5

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en doe daar de stroop en de specerijen in.
  • Roer alles vanuit het midden goed door elkaar en maak een stevig deeg.
  • Smeer een bakblik in met boter, druk er knikkers van het deeg op en bak die in een matig warme oven (160°C) in ± 15 minuten lichtbruin en gaar.

Speculaas
Recept afdrukken
No ratings yet

Speculaas

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
porties: 4

Bereidingswijze

  • Bakken in spiegelbeeld
  • De benaming 'speculaas' is afkomstig van het Latijnse 'speculum', dat spiegel betekent.
  • De koekjes worden namelijk gebakken van vormen in spiegelbeeld!
  • Zelfgebakken met de speculaasplank
  • Neem eens een kijkje bij een keukenwinkel, daar vindt u de mooiste èn handige speculaasplanken.
  • Soms met 4 verschillende vormen erin, waarmee u kleine speculaasjes kunt bakken.
  • Of een grote vorm waarmee één grote pop kan worden gemaakt.
  • Om het deeg makkelijk uit de vorm te krijgen, wordt de vorm eerst met rijstebloem of maïzena bestoven.
  • Druk het deeg in de vormpjes en klop het er voorzichtig weer uit.
  • Bak de koekjes daarna op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven.
  • Bestuif de plank voor het vullen steeds opnieuw!

Speculaas en speculaaskruiden

  • De naam speculaas is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse woord 'speculator' ('hij die alles ziet'), de bijnaam van Sint-Nicolaas.
  • Speculaas wordt gemaakt met speculaaskruiden, een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
  • Stamp de specerijen goed fijn.
  • Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grovere stukken opnieuw.
  • Bewaar ze koel en donker in een goed gesloten pot.

Recept afdrukken
No ratings yet

Garam Masala New Delhi

Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Kruidenmengsels
Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rooster elk ingrediënt, behalve de nootmuskaat, apart in een droge koekenpan of wok en leg de specerijen, zodra ze hun geur afgeven, op een koud bord.
  • Maal de afgekoelde specerijen grif in een keukenmachine en stamp ze daarna in een vijzel fijn.
  • Rasp de nootmuskaat erboven en schep het mengsel goed door elkaar.
  • Bewaar het in een luchtdicht afgesloten potje..

Recept afdrukken
No ratings yet

Garam masala uit Sri Lanka

Recept categorieën: Kruidenmengsels
Land van herkomst: Sri Lanka
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kneus 30 gr pijpkaneel, 30 gr kruidnagel en 30 gr zwarte peperkorrels.
  • Rooster 1 theelepel kardemompoeder, 1 theelepel venkelzaad, 1 theelepel korianderzaad en 1 theelepel komijnzaad In een droge koekenpan.
  • Stamp alle specerijen in een vijzel tot poeder of maal ze in een keukenmachine fijn.

Kruidenpasta Masala Madrasi
Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidenpasta Masala Madrasi

Recept categorieën: Basisrecept, Kruidenmengsels, Saus
Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maal het komijnzaad, het korianderzaad, de zwarte peperkorrels en het mosterdzaad in een keukenmachine grof en stamp het daarna in een vijzel fijn.
  • Vermeng alle ingrediënten, behalve de olie, met als laatste de azijn.
  • Verhit de olie in een wok, voeg het mengsel toe en roerbak tot de olie begint te schiften.
  • Neem de wok dan van het vuur en roer alles goed door tot het mengsel is afgekoeld.
  • Deze hoeveelheid is voldoende voor ± 2 kg vlees of vleesvervanger.

Rai Masala
Recept afdrukken
No ratings yet

Rai Masala

Recept categorieën: Kruidenmengsels
Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe 2 eetlepels korianderzaad, 1 theelepel komijnzaad, 1 theelepel fenegriekzaad, 1 theelepel bruin mosterdzaad, 1 theelepel peperkorrels, 1-2 gedroogde rode chilipepers en 5 kruidnagels in een kleine droogververhitte gietijzeren braadpan.
  • Zet de pan op middelhoog vuur en roer tot de ingrediënten een paar tinten donkerder van kleur zijn geworden en een duidelijk geroosterde geur afgeven.
  • Maal ze in een schone en droge koffiemolen en bewaar de rai masala in een goed afgesloten pot.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidenzout

Recept categorieën: Kruidenmengsels
Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de kruiden - zonder ze bruin te laten worden - zeer voorzichtig in een
  • pan met een dikke bodem en vermeng ze met het zout.